[#1] simm 128 mb
czy są chętni na kupno simmów 128 MB?
[#2] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

Ja wstępnie tak, a jaka by była cena?

[#3] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

Ja wstępnie też jestem zainteresowany. Moja decyzja zależy od ceny.
[#4] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

50ns?

[#5] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

Ja również. Jeżeli są to 50ns lub 60ns chodzące na 72MHz. No i poprosze cenę.
[#6] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

Jaka cena i czy będą gabarytowo pasowały Blizardów 040, 060 i podstawki w kontrolerze SCSI do tych kart ?

Pozdrawiam
[#7] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

jesli spelniaja warunki ktore podal Staszek ja takze jestem zainteresowany jedna sztuka

[#8] Re: simm 128 mb

@RadoslawF, post #6

i czy będą gabarytowo pasowały Blizardów 040, 060 i podstawki w kontrolerze SCSI do tych kart ?

Temat przerabiałem kilka razy w praktyce (nacinając się) także mogę podzielić się swoimi doświadczeniami w Blizzardach 1240 i 1260:

1) Blizzard 1240 T/ERC z gniazdem SIMM pod kątem 45 stopni w stosunku do PCB:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=114
Mechanicznie wejdzie prawie każdy SIMM, jednak w desktopie trzeba podkładać dość wysokie podstawki pod nóżki (moim skromnym zdaniem niezbyt ciekawe rozwiązanie). Karta była projektowana do użycia tylko w wieży tam wszystko jest ok.

A dlaczego prawie?
Ponieważ niektóre SIMM-y mają dość wysokie układy pamięci przylutowane bardzo blisko styków i te układy opierają się o PCB...
Można takiego SIMM-a zamontować "na siłę" ale zbyt profesjonalne to nie jest.
Na szczęście takich SIMM-ów jest niewiele. Ja spotkałem się bodajże z dwoma takimi SIMM-ami.

2) Blizzard 1260 z gniazdem SIMM równoległym do PCB:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=115
Trzeba uważać....
Tutaj wchodzą bez problemu tylko SIMM-y jednostronne to znaczy takie gdzie układy pamięci montowane są tylko z jednej strony PCB.
Wchodzą również dwustronne SIMM-y w których układy pamięci są bardzo niskie (takie cieniutkie prostokątne placuszki )

Na dodatek jeżeli ktoś ma oscylator w podstawce to SIMM nie może być zbyt szeroki bo będzie się opierał o oscylator robiąc zwarcie...
Nie pamiętam w tej chwili jaka to wysokość, ale jak widać na tym zdjęciu ten SIMM ma ok. 2mm luzu:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/GrPetROrI5BnvPo5wLX-og?feat=directlink
Gdyby był szerszy o 3mm to już by nie pasował.

Jeżeli oscylator jest wlutowany na stałe to problemu z szerokością SIMM-a nie ma.

Natomiast standardowe SIMM-y dwustronne opierają się układami pamięci o procesor uniemożliwiając prawidłowy montaż. Widziałem patenty polegające na wyłamaniu gniazda SIMM po bokach i przymocowanie takiego dwustronnego SIMM-a gumką-recepturką ale według mnie to profanacja.
Dodatkowo po takim zabiegu nie można zamknąć klapki w desktopie.

Osobną sprawą jest szybkość SIMM-a. Jak karta to 040 albo 060@50MHz to zadziała każdy SIMM. Do kart z kręconymi prockami 060 należy wybierać 50ns. Niektóre 60ns tez się nadają, ale trzeba je sprawdzać indywidualnie.
[#9] Re: simm 128 mb

@stachu100, post #8

staszku nigdy nie mialem sima 50 ns .. skad go wziac/jaka firma

czy byly SIMy szybsze niz 50 ns ? (45 ?? ) czy po prostu maja pewny zapas i poleca szybciej

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2010 10:36:59
[#10] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #9

Dobre pytanie...
Trzeba patrzeć na oznaczenia. Jeżeli na końcu nazwy będzie "5" lub "50" lub "T5" to oznacza że jest to SIMM 50ns.
Na przykład ten (co prawda jest dwustronny, ale jak każdy SIMM 50ns działa na 80MHz bez problemu:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/VxcA7_nVABSBtcsve84qcw?feat=directlink

Ja szukam na ebay-u od jakiegoś czasu SIMM-ów 50ns z marnym skutkiem...

I są szybsze SIMM-y - raz widziałem u kolegi 32MB 40ns. Ale 50ns spokojnie wystarczy do 80MHz. Tylko musi być to faktycznie 50ns a nie tylko nalepka. Czyli musi byś firmowy.
[#11] Re: simm 128 mb

@stachu100, post #10

jak identyfikowac to o tym wiedzialem :))
bardziej pytalem skad wziasc ...

dzieki za druga czesc odpowiedzi o tym ze byly 40 ns (moze 060 poleciala by na 100 mhz ?)

[#12] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #11

Kto wie, może by poleciała na 100MHz z SIMM-em 40ns :)
[#13] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #1

ja bylbym chętny ale zalezy od ceny

[#14] Re: simm 128 mb

@rzookol, post #13

To są 60 wieczorem wkleję zdjęcie ale mam tylko 3 sztuki
jednego na pewno zostawię sobie
[#15] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #14

ha ha ha .. czyli 2 na sprzedaz

nie napisales ceny ;]

[#16] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #15

Panowie były 45! mam taki SIMM z tym że bardzo małej pojemności - 8MB oznaczenie V53C408HK45

Pamiętam że jak miałem Pentiuma 166Mhz na płycie VIA to nie chciały pójść, inaczej - poszły ale się wieszały w losowym momencie. Natomiast po zmianie płyty z VIA na Intela już było ok!!

Także potwierdzam istnienie takich kości. Obecnie używam jej w ksero.

[#17] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #9

Poszłyby nawet i 70ns gdyby były źródła machów i możliwości ich zaprogramowania, to nie zależy od częstotliwości taktowania procka tylko od kontrolera, który wszystkie sygnały generuje w oparciu o taktowanie. Kto jest w ogóle autorem wsadów do blizzardów, jakaś konkretna osoba, czy tylko tak ogólnie phase5?

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2010 12:45:26
[#18] Re: simm 128 mb

@rafgc, post #17

albo wolf dietrich albo ralph schmidt, tego drugiego można zastac na #morphos albo na liscie morphosowej, ewentualnie dostęp ma Gerald Carda

Ostatnia modyfikacja: 29.07.2010 13:07:54
[#19] Re: simm 128 mb

@rafgc, post #17

Wiesz, teoretycznie tak.
Ale mamy to co mamy już od 15 lat. I nic nie wskazuje na rychłą zmianę tego stanu rzeczy.
[#20] Re: simm 128 mb

@stachu100, post #19

Więc, jeśli autorów wsadów wiąże jakaś umowa by ich nie wypuszczać (albo nikt się o to nie zapytał), to pozostaje jedynie modyfikacja blizzarda we własnym zakresie, ale to już zbyt ryzykowne by bawić się na tych kartach w lutowanie w stylu modchip dla ps2.

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2010 12:06:49
[#21] Re: simm 128 mb

@rafgc, post #20

wiec cene juz znamy 120 zl .. 60 ns .. pamieci 2 stronne serwerowe ktore ni jak nie wejda do blizzarda/apollo...ja odpadam

[#22] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #21

I tu się mylisz :) mam pewien pomysł 'tylko' pracuję nad nim już 2 lata chyba - brak czasu. Może go w końcu skończę; kto wie?!

[#23] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #21

Widziałem ale nie chciałem komentować, pamięci może da się włożyć do jednego góra dwu typów kart.
Sprzedający pisze bajki na temat niezmieszczenia się w desktopie a słowem nie wspomina o niezmieszczeniu się do slotu w większości kart.
Nawet nie napisał do jakiej karty sam włożył i używa takiego sima, aukcje traktuje w kategorii "nie wiem do końca co mam ale głupi Amigowcy zapłacą jak za zboże".
Inna sprawa że mistrza wystawiającego za 400zł oryginalną kartę procesorową do A4000 wartą może 50zł jeszcze nie przebił.
Mam też wrażenie że cały wątek powstał bo sprzedający nie wiedział czy takie simy da się upchnąć w Amigach. Jak się dowiedział że jest szansa to nawet nie wspomniał że już wystawił na allegro.

Pozdrawiam
[#24] Re: simm 128 mb

@RadoslawF, post #23

he he ales mu pojechal ;-]

w sumie to mozna sobie wystawiac co chce sie i za ile chcesz
np maniaka komputerow Commodore Pana kleksa z logiem Amigi za 5 tys zl :))

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2010 11:08:32
[#25] Re: simm 128 mb

@RadoslawF, post #23

Tak dla ścisłości: A3640 chodzą po 50-60EUR bez długiego szukania nabywcy.
Wiem bo ostatnio pisało do mnie parę osób szukających A3640.
[#26] Re: simm 128 mb

@stachu100, post #25

Tyle że nie u nas.
A po przeliczeniu na złotówki do 400zł jednak sporo brakuje.
Ale dobrze wiedzieć, mam w szafie jedną w stanie oryginalnym i jedną kręconą na 33MHz.

Pozdrawiam
[#27] Re: simm 128 mb

@RadoslawF, post #23

Tak do ścisłości to simm chodził w Casablance i sprawdzany był w Blizzard 1260
A tak w ogóle to zobacz na efunzine ile kosztuje taki simm i jest jeszcze nie do dostania

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2010 16:07:42
[#28] Re: simm 128 mb

@Shredder, post #27

Casablanka to jednak nie Amiga.
Sam sprawdzałeś w tym Blizzardzie 1260 ? bo mam taką kartę i generalnie to pasują tam simy jednostronne. Płytka idzie milimetr czy dwa nad procesorem i odstająca kość pamięci uniemożliwia włożenie. Ale jeśli faktycznie wchodzi to dopisz to w tekście aukcji.

Pozdrawiam
[#29] Re: simm 128 mb

@RadoslawF, post #28

u mnie szerokie simy w Blizzardzie 1260 nie wchodza bo przeszkadza - kwarc ..nie mozna zapiac sima w slocie

[#30] Re: simm 128 mb

@HOŁDYS, post #29

Karta produkcji Fazy czy DCE ? a może była przerabiana ?
Na nie przerabianej produkcji Fazy kwarc odstaje tyle co procesor i nie przeszkadza to przy simie jednostronnym.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem