[#1] CrossDOS i stacja HD od PC
Czy CrossDOS w połączeniu z pecetową stacją (oczywiście już uruchomioną) powinien czytać dyskietki HD ?
720k łyka mi bez problemu, natomiast przy próbie odczytu HD pobrzęczy trochę stacją (dość długo, tak jakby coś próbował) i wyskakuje klasyczna ikonka - "????????".

[#2] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #1

nie jestem przekonany czy da rade .. jedynie o tym slyszalem (nie kazda stacja da sie przerobic na 1.76 MB)

[#3] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #1

z przerobioną powinien łykać ale polecam sie rozejrzeć za ls120

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 13:11:05
[#4] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #1

Z tego co uzywalem Cross dosa na amidze to tylko odczytywal dyski w formacie DD czyli 720kb, po wlozeniu dysku gestego zawsze nie pokazywalo zawartosci. Ale moze to wina napedu ze nie mialem gestego tylko DD a nie programu.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 13:12:06
[#5] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@HOŁDYS, post #2

Nie zależy mi na 1.76. Potrzebuję 1.44 bo na chwilę obecną to jedyna możliwość wymiany danych z PC. Nie mam w blaszaku portu szeregowego, równoległego, Amiga nie czyta mi DVD (da się w ogóle na 37.300 ?), płyt CD/R i CD/RW nie mam, wachlować dyskami ciężko, a stacja w PC z oporami czyta 720k, zapisuje jeszcze gorzej. Zapewne takie dyskietki, z tego co pamiętam niektóre fabrycznie preformatowane z wielkim trudem dawały się używać jako DD.

[#6] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #1

Jeżeli masz stację HD, która czyta amigowe dyskietki sformatowane na 1,76MB, to CrossDOS powinien czytać pecetowe dyskietki 1,44MB.

[#7] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #5

to może kup sieciówke do ami

[#8] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #5

Jak masz przerobioną stację, to musi bez problemu odczytywać i zapisywać 1.44 MB. Mam taką już ładnych parę lat i problemy wyskakują tylko przy padniętych dyskietkach.

[#9] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@Olek, post #8

Za wcześnie cieszyłem się tą stacją. Widzi tylko dyskietki włożone w momencie startu po włączeniu lub resecie - nie wykrywa w ogóle zmiany. Najpierw muszę to do porządku doprowadzić, później można będzie myśleć o dyskietkach 1,44.

[#10] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #5

masz Amige 600 i chcesz dyskietkami przenosic dane buha ha ha ha :D :D
przeciez port PCMCIA daje takei same mozliwosci jak pendrive ..

poczytaj o CF0: i przenoszeniu danych miedzy PC a Amiga 600/1200

jesli sie upierasz na te dyskietki i stacja ma czujnik zrypany

"nie wykrywa w ogóle zmiany."

wsadz dyskietki pecetowa do Df0:

zamountuj PC0:

a nastpnie poinformuje stacje ze jest inna dyskietka

C: DiskChange PC0:

i po sprawie

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 13:46:39

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 13:46:49
[#11] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@HOŁDYS, post #10

Na pewno nie będę nic kupował żeby poprzerzucać parę plików.
Jak pojawią się w sklepie CD-RW nie będzie problemu.

Stacja może jest sprawna, póki co działa na prostym kablu - spróbuję zaraz zrobić krosa na pinach 2-34 w samej stacji, żeby nie psuć kabla na wypadek jakbym miał wracać do Amigowej stacji.
Orientuje się ktoś, czy pecetowa stacja podłączona do Amigi powinna też regularnie pykać co chwilę ?

[#12] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #11

tak normalnie sie zachowuje jak amigowa...
mechanicznie jest chyba taka sama

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 14:12:37
[#13] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #11

Orientuje się ktoś, czy pecetowa stacja podłączona do Amigi powinna też regularnie pykać co chwilę ?

Nie pyka.

[#14] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@jaa2, post #13

moze masz wlaczone NOCLICK :)))

w normalnej A1200/A500/A600 z ekranem startowym - pyk i sygnalizuje gotowosc.

[#15] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #9

No bo nie przerobiłeś kabla i sygnał diskchange jest podawany na READY, niektóre stacje można przerobić bez grzebania przy taśmie. Stacja od PC zachowuje się tak samo jak amigowa (oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki).

Dyskietek HD 1,44MB w pecetowej stacji (za wyjątkiem chyba jednego modelu) nie odczytasz. Wynika to z różnic sposobu odczytu takiej dyskietki, kontroler w PC może czytać dyskietkę 2 razy szybciej, w amidze trzeba zmniejszyć obroty dyskietki o połowę, aby móc odczytać 2 razy więcej danych z jednej ścieżki zachowując taką samą prędkość przesyłu danych a wiąże się to w ingerencję elektroniki stacji.

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 15:44:38
[#16] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@rafgc, post #15

Kabla nie przerabiałem, bo stacja ma zworki, które jak mi się wydawało przełączają RDY i DC.
Niestety po znalezieniu PDFa okazało się, że nie w tej rewizji stacji.
Zamieniłem więc 2 z 34 na samej płycie stacji i też kiszka. Nie ma ani DC, ani RDY. Po wymuszeniu stanu niskiego na DC (czyt. zwarciu DC przewodem do obudowy) i puszczeniu, system to zauważa i próbuje czytać dyskietkę. Niestety równocześnie z tą zmianą stacja przestała czytać dyskietki, prawdopodobnie przez brak RDY. Zaraz podłączę Amigową stację i oscyloskopem obejrzę co się dzieje podczas wkładania dyskietek, według mnie nie ma bata - każda stacja musi ruszyć łaski nie robi.

[#17] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #16

Oscyloskop dobra rzecz. Spisałem trochę stanów logicznych i z nowymi informacjami udało mi się na chwilę obecną przerobić i uruchomić jedną stację Samsunga, tak że jest w 100% kompatybilna z Amigą. Idlująca pyka, wykrywa dyskietki, ładuje spokojnie gry NDOS wymagające RDY itp.
Przeróbka z zamianą przewodów nic nie daje, ponieważ stacja i tak nie ma nigdzie wyprowadzonego DC.
1.44MB na niej nie ma i nie będzie, gdyż przeróbka m.in. powoduje utratę na stałe sygnału wykrywania dyskietek HD.
Wracam do walki, według mnie z Amigą pracować będzie każda stacja, przerobię wszystkie jakie mam i udostępnię gdzieś dokumentację :D

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 17:18:06
[#18] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #17

Dwie stacje Samsunga chodzą bez zarzutu.

TEAC od którego zaczynałem jest problematyczny, a najbardziej mi na nim zależy, bo jest cichutki.
Udało mi się uruchomić Disk Change (trzeba było odciąć od pinu 2 detekcję gęstości). Niestety stacja nie generuje sygnału Ready - niespecjalnie jest skąd go wziąć. Sygnał powinien zostać ustawiony w stan niski kiedy silnik stacji rozpędzi się do docelowych obrotów - przypuszczam że wszelkie kombinowanie z diodami to półśrodki - testuję właśnie w starym X-Copy, jeśli Ready nie pojawia się kiedy rzeczywiście silnik kręci się już z odpowiednią prędkością (czas rozpędzania zależy nieco od stanu dyskietki), pojawiają się błędy odczytu.
Teoretycznie obszedłem to budując 'linię opóźniającą' - układ 74121 wyzwalany z pinu 16 złącza (Motor On). Po upływie około 0.2s od uruchomienia silnika generowany jest Ready na pin 34.

Czym można jeszcze sprawdzić poprawność działania ? X-Copy jest taki raczej średni, bo po uruchomieniu silnika wystarczy zewrzeć pin 34 do obudowy i do zatrzymania silnika wszystko działa.

[#19] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #18

Nie wiem jak na A600, ale u mnie na A1200 po zainstalowaniu IDEFix'97 Ami czytała płyty DVD. IDEFix'97 jest na Aminecie.

[#20] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@HOŁDYS, post #14

pyk i sygnalizuje gotowosc.

Właśnie, tylko raz pyknie i koniec :)

[#21] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@Nightmare777, post #19

Zmieniłem napęd na inny, teraz płyty DVD widać, wielkość plików na nich jest poprawna, nazwy zgodne z ISO.
Poprzedni napęd cały czas zwracał brak dysku, mimo że sam napęd płytę widział.
Jedyny mankament - na płycie pokazuje ujemną zajętość w MB tudzież jakieś śmiesznie małe wartości. Korzystając z tego, że jakieś DVD-RW się wala po biurku przeniosę sobie na szybko ździebeczko danych z aminetu :D

@post wyżej - pecetowa stacja jednak pyka i musi to robić, nakaz pykania przychodzi od kontrolera. Ciekawe po kiego grzyba to jest potrzebne ? Nie ma nic wspólnego z wykrywaniem dyskietek. Po prawidłowym połączeniu wszystkich sygnałów stacja zachowuje się dokładnie tak samo jak Amigowa.

http://www.youtube.com/watch?v=uA1SbZoasoI
http://www.youtube.com/watch?v=Jk8KT0yNcm4

Te dwie stacje poszły gładko jak po maśle i funkcjonalnością absolutnie niczym nie ustępują Amigowej. Odciąłem im detekcję HD dzięki czemu nie trzeba zaklejać okienek.

http://www.youtube.com/watch?v=IlsPIdPQmFg TEAC który zostanie w obudowie, po przeróbkach też elegancko pyka.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2010 01:18:57
[#22] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #21

No i już po dłuższych testach.
Jednak stacje od PC - o ile są sprawne - niczym nie ustępują Amigowej, a są nawet lepsze.
Testowałem wszystko co się dało - czytają bez problemu wszystkie dyskietki, działają gry NDOS itp. Po poprawnej przeróbce nie mają nawet problemu jeśli wkłada się dyskietki 2HD bez zaślepionego okienka - lata im to i powiewa.
W międzyczasie odremontowałem oryginalną stację - ale i tak zostawiam pecetową, po prostu jest 10 lat młodsza i szybsza - czas dostępu do plików jest dużo krótszy, bo po prostu stacja żwawiej rusza głowicą.

[#23] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #21

Na kiego grzyba dajesz linki do jutuba jak filmy są usunięte?

[#24] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #17

W stacji od PC zazwyczaj jest tak, że są zworki na płytce, które wybierają który sygnał puścić na pin 2, albo RDY albo DC, nie ma wyboru dla ostatniego pinu, więc często trzeba tam pociągnąć kabelek, tak przerobiłem stację samsunga http://a.imageshack.us/img269/8470/df0.jpg

Pin gęstości stacji dysków nie jest wykorzystywany w amidze, zauważ że są stacje gęste do Amigi, mają i RDY i DC. Wykrywanie gęstości dyskietki odbywa się po przebiegu sygnału RDY (gdzies miałem to opisane, ale nie pamiętam gdzie), który w normalnej stacji PC nie jest generowany.

EDIT:

Było coś o tym w PCFloppy2Amiga na aminecie. A poza tym pin 2 (od gęstości) jest wejściem a nie wyjściem.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 00:03:43
[#25] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@Arbuz, post #23

A wpadłeś na pomysł, że te linki mogły działać jak je wklejałem ?
Zawiesili mi konto bo w tle w jakimś filmie przewijała się muzyka, która na youtube i tak jest dostępna jako darmowa. Konto odzyskałem a z blisko 200 filmów które tam były ostały się 2, które zresztą sam zaraz usunę, bo konto z niesłusznie otrzymanym warningiem mi się nie podoba i przeniosłem się na inne.
Wniosek: jak wrzucacie gdzieś filmy i w tle leci muzyka, lepiej wywalić ścieżkę dźwiękową i zostawić nieme kino, niż później nie mieć nic.

Co do kwestii pinu 2 w stacji, absolutnie się z tym nie zgadzam.
Zależy to niestety od konkretnej stacji. W Samsungach nawet tego nie sprawdzałem tylko od razu odciąłem żyletką pin #2 od dalszej elektroniki stacji.
W TEACu z kolei wszystko zależy od ustawień zworek, według fragmentarycznego opisu jaki znalazłem stacja ma 3 tryby pracy: wykrywanie rodzaju dyskietki po otworku, sterowanie z komputera, oraz tryb automatyczny w którym stacja stara się sama rozpoznać gęstość. W 2 z 3 trybów pin 2 w tej stacji jest wyjściem, a dlaczego to sobie można najwyżej zgadywać - być może stacja projektowana jest jako uniwersalna coby pasowała też do jakichś maszyn przemysłowych (ogrom maszyn wykorzystuje stacje).
Co więcej, wykorzystany przeze mnie model stacji ma co najmniej kilkanaście rewizji, niejasne było dla mnie czy zworki od gmerania przy detekcji HD w tej rewizji w ogóle działają, więc załatwiłem sprawę żyletką raz a dobrze. W ten sposób ani komputer nie będzie nic przestawiać stacji, ani stacja nie wygeneruje żadnych fałszywych alarmów.

Dziś próbowałem z napędem Sony MPF920 - znajomy podrzucił w celu przeróbki dla jego A1200. Generalnie problem ten sam co w moim TEACu - nie ma RDY i trzeba samemu wygenerować, nie chciało mi się dziś za wiele lutować, dałem mu przerobionego Samsunga a z tym Sony jeszcze się pobawię w wolnym czasie.

Teraz mocno interesuje mnie przeróbka zwykłej stacji HD na Amigową HD, w zasadzie nie jest mi to do niczego potrzebne, ale spróbuję tak dla sportu.
Póki co zbieram materiały, wszelkie ciekawe linki mile widziane.

Hm co ciekawe, moja Amigowa stacja jest niekompatybilna z opisem sygnałów Amigowej stacji z PCFloppy2Amiga.lha. W mojej nie ma żadnego przełączania RDY zależnego od SELECT - po prostu RDY przełączane jest razem z odpaleniem silnika stacji, zupełnie jak w pecetowych stacjach które mają RDY.
Być może stacja ta ma jakieś pecetowe korzenie, bo oprócz tego ma przełączniki wyboru RDY/DC i numeru urządzenia od 1 do 4.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 00:41:21
[#26] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #25

Dziś próbowałem z napędem Sony MPF920 - znajomy podrzucił w celu przeróbki dla jego A1200. Generalnie problem ten sam co w moim TEACu - nie ma RDY i trzeba samemu wygenerować, nie chciało mi się dziś za wiele lutować, dałem mu przerobionego Samsunga a z tym Sony jeszcze się pobawię w wolnym czasie.

Ja zrobiłem z nią tak jak napisałem na końcu wątku:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=78077#reply_78927

A tutaj jest link do strony jak to zrobić w samej stacji różnych producentów(w tym właśnie tej sony):

http://tizeta2.altervista.org/amiga/tutorials/amiga_floppy_drive/

a wchodząc do linka z tej ostatniej podanej prze ze mnie strony wejdziesz do:

http://www.freewebs.com/computolio/amiga_floppy_compatibility.html

gdzie być może jest tam ten Twój TEAC.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 08:16:31
[#27] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #25

Napisz do Mona ( mono (at) amiga . com . pl ) rozbebeszył moja oryginalną stację 1,76MB i na jej podstawie przerabiał stacje pc-towe

[#28] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@Tomski, post #26

Stacje starszego typu można przerabiać, z nowymi jest problem. Za wszystko odpowiada jeden układ scalony. Kiedyś się zastanawiałem nad wymianą kwarcu, taka stacja czytałaby tylko dyskietki HD. Ale zaraz mi to na forum odradzili, z wyżej wymienionego powodu.

[#29] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@Olek, post #28

Coś mi się wydaje, że po wymianie samego kwarcu w stacji która ma praktycznie 1 układ, stacja będzie czytać dyskietki DD - tylko 2x wolniej.
Aczkolwiek należałoby to eksperymentalnie sprawdzić.
Najłatwiejszą opcją byłoby dobudowanie przełączania kwarcu w zależności od położenia przełącznika w okienku HD.

Mój Teac ma końcówkę A429 i z tego co wybadałem, nieprawdą jest to, co pisze na stronce z listą stacji. Stacja ta ma pełno zworek ale aktywne są tylko dwie - numer napędu i cośtam od przełączania HD. Reszta zworek w tej rewizji to po prostu atrapy, tak twierdzi instrukcja i to samo wykazują moje testy i przełączanie na chybił-trafił.
Niemniej po przeróbkach (opóźnione RDY wygenerowane z MOTOR ON) stacja działa poprawnie.

"Ja zrobiłem z nią tak jak napisałem na końcu wątku:"

A odpalałeś na tak przerobionej stacji jakiegoś X-Copy ?
Pozostawienie pinu 34 w powietrzu jest wygodne, aczkolwiek nie mając w ogóle sygnału RDY tracisz kompatybilność z niektórymi programami i gierkami.
Już lepiej kawałkiem przewodu pin 34 podłączyć do masy.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 11:51:13
[#30] Re: CrossDOS i stacja HD od PC

@TJM, post #29

gdzies mam schemat od mono do przerobienia stacji.
Jesli jestes zainteresowany to poszukam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem