[#25]
Re: CrossDOS i stacja HD od PC
@Arbuz,
post #23
A wpadłeś na pomysł, że te linki mogły działać jak je wklejałem ?
Zawiesili mi konto bo w tle w jakimś filmie przewijała się muzyka, która na youtube i tak jest dostępna jako darmowa. Konto odzyskałem a z blisko 200 filmów które tam były ostały się 2, które zresztą sam zaraz usunę, bo konto z niesłusznie otrzymanym warningiem mi się nie podoba i przeniosłem się na inne.
Wniosek: jak wrzucacie gdzieś filmy i w tle leci muzyka, lepiej wywalić ścieżkę dźwiękową i zostawić nieme kino, niż później nie mieć nic.
Co do kwestii pinu 2 w stacji, absolutnie się z tym nie zgadzam.
Zależy to niestety od konkretnej stacji. W Samsungach nawet tego nie sprawdzałem tylko od razu odciąłem żyletką pin #2 od dalszej elektroniki stacji.
W TEACu z kolei wszystko zależy od ustawień zworek, według fragmentarycznego opisu jaki znalazłem stacja ma 3 tryby pracy: wykrywanie rodzaju dyskietki po otworku, sterowanie z komputera, oraz tryb automatyczny w którym stacja stara się sama rozpoznać gęstość. W 2 z 3 trybów pin 2 w tej stacji jest wyjściem, a dlaczego to sobie można najwyżej zgadywać - być może stacja projektowana jest jako uniwersalna coby pasowała też do jakichś maszyn przemysłowych (ogrom maszyn wykorzystuje stacje).
Co więcej, wykorzystany przeze mnie model stacji ma co najmniej kilkanaście rewizji, niejasne było dla mnie czy zworki od gmerania przy detekcji HD w tej rewizji w ogóle działają, więc załatwiłem sprawę żyletką raz a dobrze. W ten sposób ani komputer nie będzie nic przestawiać stacji, ani stacja nie wygeneruje żadnych fałszywych alarmów.
Dziś próbowałem z napędem Sony MPF920 - znajomy podrzucił w celu przeróbki dla jego A1200. Generalnie problem ten sam co w moim TEACu - nie ma RDY i trzeba samemu wygenerować, nie chciało mi się dziś za wiele lutować, dałem mu przerobionego Samsunga a z tym Sony jeszcze się pobawię w wolnym czasie.
Teraz mocno interesuje mnie przeróbka zwykłej stacji HD na Amigową HD, w zasadzie nie jest mi to do niczego potrzebne, ale spróbuję tak dla sportu.
Póki co zbieram materiały, wszelkie ciekawe linki mile widziane.
Hm co ciekawe, moja Amigowa stacja jest niekompatybilna z opisem sygnałów Amigowej stacji z PCFloppy2Amiga.lha. W mojej nie ma żadnego przełączania RDY zależnego od SELECT - po prostu RDY przełączane jest razem z odpaleniem silnika stacji, zupełnie jak w pecetowych stacjach które mają RDY.
Być może stacja ta ma jakieś pecetowe korzenie, bo oprócz tego ma przełączniki wyboru RDY/DC i numeru urządzenia od 1 do 4.
Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 00:41:21