[#1] Natami - kiedy?
Kibicuję strasznie temu projektowi jednak ostatnio coś ucichło, mam nadzieję że projekt zostanie ukończony!
Dla mnie to by była nie nowa amiga, poprostu nowy dopalony klasyk i o to chodzi ;)
O nowej amidze jest osobny wątek, pytam się wyłącznie o Natami!

Była mowa o wypuszczeniu w tym roku, czy ktoś ma jakieś najświeższe informacje?

[#2] Re: Natami - kiedy?

@atarens, post #1

wiem, że to smutne ale w zeszłym roku była mowa o ukończeniu projektu w zeszłym roku.... Czyli od półtora roku projekt jest w fazie finalizacji - to trochę długo, na moje nie skończą tego nigdy

[#3] Re: Natami - kiedy?

@atarens, post #1

Najnowsze newsy pochodzą z maja tego roku. Można sobie obejrzeć na youtube jak testują różne gierki i WB. Wiele jest już zrobione... Także kibicuję projektowi od dawna już chociaż z drugiej strony będziemy mieli kolejny podział społeczeństwa Amigowego :/ ale to chyba jedyny minus.

[#4] Re: Natami - kiedy?

@pong777, post #3

Z tego, co pokazali w maju wynika, iż projekt mocno zaawansowany. Po dociągnięciu do takiego etapu chyba(?) sobie nie odpuszczą. A nawet jeśli odpuszczą - co nie daj Boże - ktoś inny pociągnie dalej. Bo gra warta świeczki.

Z szacunkiem
Des
Ps. Bardziej to sensowne niż X1000, gdzie dużo szumu mało konkretów i w ogóle coś nie tak, jak miało być

[#5] Re: Natami - kiedy?

@mars, post #2

przeciez oni nawet nie wiedza jaki procek tam wyladuje finalnie , najpierw mialo byc uber-custom 68050 (wczesniej zwanych przez nich 68070) w fpga ale to sie okazalo nie wykonalne bo bedzie za drogo, wiec kombinuja z czyms custom mniejszym i podzielonym na 2 procki w osobnych fpga :D ...a z tego co wyglada to skonczy sie na kartach z 030/040 i 060 :D

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 03:06:35
[#6] Re: Natami - kiedy?

@DRACOX, post #5

Skąd masz te rewelacje. Chyba na zasadzie radia Erewań. Ich główny programista od 68050 został z wolnym miejscem na FPGA. Wyżej taktów nie podniesie, architekturę 68050 właściwie skończył, zostało wolne miejsce więc kombinuje czy nie wrzucić tam kopii procka. A jeśli tak to czy udałoby się go jakoś wykorzystać. Cos na zasadzie koproca w PPC Phase5. Ja osobiście uważam, że najlepiej by było gdyby wrzucił tam emu PPC i startował WarpUpem :) Zero problemów a oprogramowanie gotowe.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 14:34:02
[#7] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #6

zero problemów z warpupem ? dobry żart

[#8] Re: Natami - kiedy?

@pong777, post #3

Nie będzie kolejnego podziału. Przecież to po prostu kontynuacja klasyka. W dodatku kroi się symbioza z AROS-em :)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 14:59:46
[#9] Re: Natami - kiedy?

@FOrest, post #8

tylko kto poprawi te wszystkie bugi w arosie

[#10] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #6

ska z ich strony i ich wlasnej wypowiedzi, najpierw mialo byc super hiper 070 pozniej 050 a teraz jeszcze mniejszy "robin" i wieloprocesorowosc. emulator ppc? na 68k? :D:D
[#11] Re: Natami - kiedy?

@DRACOX, post #10

Nie jestem do końca w temacie, ale z poprzednich postów jasno wynika, że 68k jest/będzie zaimplementowany w fpga. Wiesz w ogóle co to jest fpga i, że to w nim chciałby mieć emulację ppc? ;)

[#12] Re: Natami - kiedy?

@UZi, post #11

wiem co to jest fpga , i caly czas jest wlasnie mowa o customowych procach 68k (070 ,050 etc) w nie upchnietych (spojrz na post nr5). a "emulacje ppc" zrozumialem jako ze chcą na tych 68k emulowac powerki :)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 19:24:24
[#13] Re: Natami - kiedy?

@DRACOX, post #12

68050 jest ciągle aktualne. Po prostu w miarę tanie układy FPGA nie dopuszczają za wysokich taktowań. 68050 będzie taktowany między 133 a 166 mhz. Nie da się tego taktować szybciej, ale w FPGA zostało sporo miejsca i można np. zdublować procesor 68050. Stąd rozważania o drugim procesorze jako koprocesorze np. dla przeglądarki.
Ale można by tez tam wrzucić PPC :)

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 20:04:11
[#14] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #13

Dobrze że chociaż jeden wuk czyta ze zrozumieniem .

Co do wieści o postępach: oficjalnych progress-raportów o płycie/chipsecie nie było ostatnio (regularnie Thomas Hirsch wrzucał na forum takie raporty z zestawieniem gotowych/brakujących ficzerów), ponieważ rzekomo ją ukończyli.

Gunnar (główny projektant CPU) parę dni temu chlapnął, że zamierzają sfinalizować projekt do końca roku. Wiem, że to nic pewnego, ale w świetle ostatnich wiadomości ze światka -- tu nie ma INC pewnego .

Pożyjemy, zobaczymy. Może na gwiazdkę każdy będzie miał co chciał: komu X1000, komu Natami, komu AIO+AROS.

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 21:18:23
[#15] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #13

Wuk: ale jak sobie załóżmy AmigaOS 3 poradzi z taką wieloprocesorowością?

[#16] Re: Natami - kiedy?

@pampers, post #15

1 procek jako koprocesor

[#17] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #13

68050 będzie taktowany między 133 a 166 mhz. Nie da się tego taktować szybcie

Czyli teorie Grzegorza Kraszewskiego, jako elektronika i programisty się sprawdzają, choć dawał nawet 300 MHz (o ile pamiętam).

Takie coś z taktowaniem 166 MHz nie przejdzie. Przykro mi.
Ma być minimum 400 MHz i bez dyskusji. :)
Koproc niczego nie załatwi, a jak już by miał załatwić, to jako ten sam koproc w 040. I znowu trzeba mieć w systemie bilioteki dla koproca. I znowu nie wszystkie programy korzystają z koproca.
PPC 166 to porażka. I zresztą komu potrzebne PPC w Natami? :)

Pobawię się jeszcze A1200 z 040/40 MHz i PPC 210 MHz, bo to naprawdę dobry komputer i nawet ma BVision. :)

Trzymam kciuki.
Natami Rulez!
[#18] Re: Natami - kiedy?

@pampers, post #15

Wuk: ale jak sobie załóżmy AmigaOS 3 poradzi z taką wieloprocesorowością?

Nie, nie szukamy programistów którzy za 15 lat oprogramują kolejne procesory (koprocesory), tylko szybkiego klasyka :)
[#19] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #18

tylko ze takie cuda sprawia, ze natami bedzie coraz mniej miala wspolnego z amiga :D a coraz bardziej z jakims dziwnym efektem kilku katastrof w czernobylu, jedna po drugiej.

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2010 04:07:56
[#20] Re: Natami - kiedy?

@DRACOX, post #19

Nie. A zresztą powinieneś uczyć się od fanatycznego klasykowca ;)
Popatrz, klasyki, klasykowanie i Amiga68k jest czymś co nigdy nie umrze. Nam nie zależy na czasie, czy Natami będzie już za rok, czy za 5 lat. I tak mamy swoje klasyki i zaczekamy. :)

Dlatego tak łatwo mi negować dzisiejszy stan rzeczy, ponieważ nie czekam na Natami 166 , tylko na komputer który będzie potrafił także odnaleźć się prędkościowo w dzisiejszych standardach.

Negować, a zarazem popierać i czekać.
To jest całkiem inna część środowiska i nie potrzebuje naklejek. :)
[#21] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #20

"Nam nie zależy na czasie, czy Natami będzie już za rok, czy za 5 lat. I tak mamy swoje klasyki i zaczekamy.
Dlatego tak łatwo mi negować dzisiejszy stan rzeczy, ponieważ nie czekam na Natami 166 , tylko na komputer który będzie potrafił także odnaleźć się prędkościowo w dzisiejszych standardach."

400MHR to nie są dzisiejsze standardy i na pewno nie będą nimi za 5 lat.
Moim zdaniem lepiej mieć "za chwilę" 166 i z nią czekać te "5 lat" na 400 niż z klasykiem.
[#22] Re: Natami - kiedy?

@Kwasu, post #21

Zgadzam się w 100%
Przysłowie ludowe: "Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu".
Przysłowia mądrością narodów. OK
[#23] Re: Natami - kiedy?

@stachu100, post #22

Staszek chodzaca encyklopedia przyslow ludowych ;-]
OK

ps.tesciowej juz nie chwale ;-]

"Pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł"

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 14:26:52
[#24] Re: Natami - kiedy?

@Andrzej Drozd, post #17

Z drugiej strony 68050 nie był kopią 040, czy 060 a ogólnie dużo lepszym procesorem od obydwu. Sytuacja jak z 030 50MHz a 040 25MHz. Który jest szybszy?
Taki 050 160MHz może być prawdziwą rakietą, a nie zaledwie dwukrotnie szybszym 68060. Do tego nowe układy graficzne i wreszcie świeży hardware. Kup dziś chociażby kartę z 060 do klasyka. Jest coraz ciężej.
Po za tym jak taki WB 3.1 odpali się na tak podkręconym 68k to się jeszcze sam sobą zaskoczy. Całe życie WB był optymalizowany żeby chodzić szybciej na wolnym sprzęcie. A teraz dostanie nowe CPU o którym projektantom się nie śniło, z nowymi pamięciami i cała resztą hardware. To może chodzić tak szybko jakby było emulowane na wypasionym X86, pomimo tylko 160MHz.

Nie wiem jak to oceniać, ale ja chciałbym zobaczyć co potrafi taki zoptymalizowany 68k z nowym typem RAMu. Pamięci też były wąskim gardłem naszych Amig i teraz ma się to zmienić.
A dodatkowy PPC w Natami może być świetnym pomysłem, w końcu trochę programów na to wyszło, poza tym będzie można korzystać z dobrodziejstw (?) WB4.1 itp itd etc.
Zawsze można zrobić 050 "dual core" (modne słowa) i zostawić miejsce na jakiś wypasiony hardwarowy PPC, w razie potrzeby my wam ze Stachem procki wlutujemy
[#25] Re: Natami - kiedy?

@kwaku85, post #24

Mi też się wydaje, że nie ma co przykładać miary 040 czy 060 do taktowania w Natami. Jeśli projekt będzie skończony, to 133 mnie usatysfakcjonuje w pełni. Myśląć o Natami, jako o kontynuacji klasyka, dostaniemy mocny sprzęt. Zakładanie, jak to robi Andrzej, że komp ma równać do dzisiejszych standardów jest, wg mnie, lekkim rozdwojeniem. Albo "nowoczesne retro", albo "archiwalna nowoczesność". Andrzej, co Ty zrobisz z 400MHz? :)

[#26] Re: Natami - kiedy?

@Leander, post #25

Jak co. Będzie łapał WorkBencha co by mu za monitor nie wypadł przy starcie
[#27] Re: Natami - kiedy?

@wuk, post #6

A może procesor Motroli DSP 56002, ale z większą częstotliwością, albo (totalny SF) procesor do obsługi fizyki np. PsyhX.

[#28] Re: Natami - kiedy?

@Leander, post #25

No dokładnie.
Toż nikt (chyba?) nie liczy na to, że Natami będzie dorównywała współczesnym PC i Mac. Raz, że to nierealne. Dwa, że chyba nikt z czekających na ten komputer nawet by i nie chciał czegoś takiego. Bo to by już nie była stara, klasyczna Amiga w nowym wydaniu.
Nie oczekuję zarąbistej szybkości. Już na myśl o 133 Mhz można zawrotu głowy dostać.
Przecież to ma być, jak mi się wydaje, bardzo mocno klasyczna Amiga, jeno że skoro zbudowana przy wykorzystaniu dzisiejszych technologii - pozbawiona kilku wad Klasyka. Szybsza cokolwiek, to przede wszystkim. Może kilka programów mocno klasycznych, takich jak LW, Imagine, ImageFX, Brillance, Cinema 4D, Art Departament Pro dostanie kopa pozytywnego? Może da się bez zgrzytania zębami pracować w PageStream, w miarę wygodnie pracować w Wordsworth?

To by było przyjemne. Przyjemne, bo nie musiałbym przeskakiwać co i raz między PC i Amigą. Dłubałbym sobie swoje koślawe pikselozy i renderingi, a jednocześnie mógłbym sklecić jaką tam broszurkę, czy popisać sobie.
Teraz, póki co, muszę mieć włączone dwa komputery. Właśnie w tej chwili tak mam. Bo piszę tekst, który na jutro rano musi być wydrukowany przyzwoicie (używam do tego Open Office na pececie) i w ramach "przerw relaksacyjnych" przenoszę się do drugiego biurka, na którym mam Amigę z odpalonym LW, gdzie sobie sentymentalnie buduję kilkudziesięcioklatkową animację.

Jeśli pod Natami (dzięki szybkiemu cepowi) sensownie pracowałby Wordsworth, nie latałbym jak głupi od kompa do kompa. No i rachunek za prąd dostałbym mniejszy

Natami nie ma być nowoczesnym komputerem. Ma być klasyczną Amigą, która pozwoli na ciut więcej, niż najbardziej wypasione "klasyczne Klasyki".
Jeśli tak będzie, to będzie git, radocha i w ogóle wielka kupa szczęścia.

Z szacunkiem
Des
Ps. No ale my tak sobie marzymy, marzymy... A co dostaniemy, i czy w ogóle dostaniemy? Się zobaczy.

[#29] Re: Natami - kiedy?

@Des, post #28

mam dziwne wrazenie ze natami ma szanse wyjsc w tym roku..ale.. no wlasnie . ale... czuje ze prawdopodobnie bedzie dostepne z kartami typu 030 /060 .. niestety
[#30] Re: Natami - kiedy?

@Des, post #28

sorry ale się mylisz, wypasione amigi takie jak staszka będą robiły kółeczka dookoła natami

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem