[#1] Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0
Jak w temacie chodzi mi o to by dodać narazie pamięć fast ze 2 mb i do tego hd. Drogi taki interes do tej ami. Może ktoś ma?

[#2] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #1

Dopiero co była na alledrogo A2000 w fatalnym stanie bez klawiatury ale za to z kontrolerem IDE, dyskiem i chyba 8MB Fastu.
Sprzedający chciał 200zł z groszami, chętnych do kupna nie było.
Przedtem czasami trafiały się kontrolery SCSI ale niewiadomego pochodzenia, niesprawdzone i drogie.
Rozbudowa byle A600 będzie tańsza i łatwiejsza, ale jak jesteś miłośnikiem A2000 to życzę powodzenia i cierpliwości.

Pozdrawiam
[#3] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #1

Poluj na alledrogo. Przeważnie kontroler HDD posiada rozszerzenie pamięci fast, do 8MB MAX. Więc 2 w jednym. Takie cudo trafia się co jakiś czas, w cenie kilku flaszek i więcej:)
[#4] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #1

Mam kartę Oktagon 2008 + 8MB FAST-u + dysk SCSI.
Daj znać na priv jeżeli jesteś zainteresowany.
[#5] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #1

na koniec możesz takie cudeńko wrzucić
http://www.youtube.com/watch?v=foWfXhmi1wY
OK

[#6] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Skiba, post #5

Będzie to skrajnie trudne, a i działa na tym niewiele softu. Za to Blizza 2060 da się pewnie jeszcze gdzieś znaleźć - sam widziałem A2000 z takową (od DCE).
[#7] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@stachu100, post #4

stachu100

Mam kartę Oktagon 2008 + 8MB FAST-u + dysk SCSI.
Daj znać na priv jeżeli jesteś zainteresowany.

Jak się zdecyduje dam znać, po prawdzie jeszcze nie mam A2000 ale na allegro własnie trafia się czasem tanio i pomyslałem by sobie taka desktopowa ami kupić i od czasu do czasu coś dodać bo własnie widywałem na aukcjach rózne rzeczy do niej i to nie drogo i nikt nie kupował.

Druga sprwa, iż jak w '91 stawałem sie amigowcem miałem do wygoru A2000 lub A500 z monitorem 1084s. Wybrałem to drugie, jednak kusiło mnie na dużą ami... miałem jednak dość moitora w postaci telewizorka neptun 171 z którym pracowało wówczas moje atari, więc wybrałem opcję z monitorem, Dziś bym to sobie "odmbił" :)

W każdym razie wiem do kogo udrzać jak będzie już kupiona :)

[#8] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@RadoslawF, post #2

Nie zgodzę się z tym, że A600 jest tańsza do rozbudowy. Sporo taniej kupisz turbiszcza z 030 do A2000 niż do A600. Kontroler dysku to pikuś na ebay wala się tego sporo, do wyboru SCSI (popularniejsze) i IDE. Na dokładkę jest też nowy kontroler IDE Budda.
Karty z 040 lub 060 to dużo trudniejszy temat, ale i tak można je kupić, do A600 nie. Generalnie można sobie zbudować naprawdę mocną Ami 68k, którą też można używać do starych gierek dla A500.

[#9] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@radzik, post #8

Typowa rozbudowa A600 to dysk i drugi MB Chip i trochę Fastu plus przelotka CF lub sieciówka na PCMCIA.
Na A2000 bez problemu ale drożej da się podpiąć dysk i Fast, z problemem i dużo drożej kartę sieciową.
Fakt że można do A2000 lepszy procesor i kartę GFX dużo nie zmienia bo te detale nie pomagają raczej w grach a do tego głównie służą te komputery.

Pozdrawiam
[#10] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@RadoslawF, post #9

"Fakt że można do A2000 lepszy procesor i kartę GFX dużo nie zmienia bo te detale nie pomagają raczej w grach a do tego głównie służą te komputery".

No ale wiesz, zależy jak dla kogo. Dobry procesor i jakakolwiek karta graficzna stawiają A2000 na innej półce, niż ta, na której stoi A600. Kolega zakładający wątek nie określił swoich celów.
Może to ma być maszyna kolekcjonerska? Posiadana dla frajdy posiadania, a przy okazji służąca do pikselowania, muzykowania et cetera? W takim przypadku warto uzbroić się w cierpliwość i trochę kasy. I upolować kartę GFX, jakieś turbo z kontrolerem SCSI oraz odpowiedni doń twardy dysk.

Kilka dni temu rozmawiano tu o wadach i zaletach "dwutysiączki". Jej rozbudowa nie jest wcale koszmarnie droga i trudna. Sporo na rynku osprzętu dla tego sympatycznego, a niedocenianego komputera.

Jeśli tylko do gier - to faktycznie, lepiej kupić tanią A600 albo A1200. Ale (chyba?) nikt, kto chce jedynie grać, nie kupuje Amigi 2000. Nawet fabrycznie "goła", z kickiem 1.3, bez dodatków, nie jest w pełni zgodna z A500, część klasycznych gier i dem na niej nie zadziała.

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@madman15, post #6

No dlaczego "skrajnie trudne"? I dlaczego "niewiele softu na tym działa"? Dla grafika sentymentalnie pixelującego i renderującego - działa wszystko, co potrzebne. Z kartą GFX - TV Paint na przykład. A bez niej - DPaint, ADPro, ImageFX, sporo rozmaitych "paintów" typu DigiPaint, Imagine, Real 3D. No czego kto potrzebuje, czego dusza zapragnie.

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Des, post #10

Kolekcjonerska i do pracy... Mam ochotę na stacjonarną amigę. Miałem wiele lat A4000 którą wydałem , teraz mam A1200/040 i A600 9,5MB, Mam też CDTV z 3MB i kickiem 3.0. Myślałem o CDTV z monitorem tylko hd by się przydał. Ale ciężko z tym więc myślałem o najtańszej obecnie i zdobywalnej A2000. Potem bym ja sobe latami rozbudowywał przy okazji.. Muszę obecnie amige wyciągać z szafy jak zgrywam dyskietki, a porzebuję bo nadal dwie amigi utrzymuję sentymentalnie jako wyświetlacze prezentacji komercyjnnie, więc stacjonarnie gdzies wciśnięta (kurcze nie wiem gdzie, a A2000 duża jest) a ami by się przydała własnie do tych dysków prezentacyjnych na stałe.

Kurcze, mieszkanie by sie przydało rozbudować :) Tak bym sobie w jakims pokoju postawił parę retro kompów... no ale może kiedyś... Narazie ciasne ale własne.

[#13] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #12

Xtro a czemu wybor padl na A2000 ? to troszke przestarzala 16bitowa architektora z 1986 r...

Koledzy chyba mnie popra ze o wiele lepsza jest A3000/4000 do rozbudowy (oczywiscie o wiele drozsza)

jesli chcesz osiagnac to co miales na A4000 (ktora MadBartowi pchnoles :P i chyba ma ja nadal na ursynowie :D ) to tego na pewno nie osiagniesz na A2000 (Zorro II , 16 bit szyna danych, 1 MB CHIP,ECS)

A600 jest fajnym komputerkiem do grania w whdload ..i starych demek...zlacze PCMCI pozwala w latwy sposob przenosic dane z netu no i gabarytowo miazdzy kazda amige :))

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 19:13:06
[#14] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@HOŁDYS, post #13

bo tania i fajna i miałem ją mieć najpierw ale kupiłem a500 i monitor

[#15] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #14

a ta moja A4000 u Madbarta to ponoć działa i fajnie... skoro udało się naprawic... u mnie lezała w reklamówce niestety... dałem do servisu Silver Dreama z WFMH ale nie poradził, szkoda w sumie bo ten sprzęt kosztował ongiś prawie 70 mln zł .

A2000 jest po prostu tania, co jakiś czas pojawia się do niej coś na allegro. Przenoszenie danych na pc to nie problem bo mam kabel lpt i pc2ami działa ładnie. No chce mi się tej A2000 poprostu. Może ktos się wymieni za 1200/040 na trochę rozbuowaną A2000...

[#16] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@HOŁDYS, post #13

o wiele lepsza jest A3000/4000 do rozbudowy

Do rozbudowy niby tak. Choć ja ze swoją A3000 mam same problemy :/. Ogólnie wydaje mi się, że rozbudowa dużych Amig jest bardzo kłopotliwa. A jak coś się zepsuje to naprawa jest bardzo droga.

[#17] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@HOŁDYS, post #13

A600 dobra do whdload, zgadzam sie OK

[#18] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #15

Wiecie co, oglądam sobie amigi i mi najbardziej podobają się z małych A600 zdecydowanie, a z desktopowych/towerów A3000 i CDTV... Ale a 2000 ma tez swój urok (o 1000 nie wspominam bo to jednak poza konkursem model... każdy by chciał).

Wiecie ... rozumiecie... zaczynam coraz bardziej się przekonyważ że:

a. nic sobie nie kupię, zainstaluję na stałe jedna z moich amig: A600 9,5MB (znajdę miejsce spokojnie), A1200/040 (tu już trzeba by u mnie pokombinować by ja umieścić) lub CDTV po rozbudowie o ide/scsi (może stać pod pecetem :)

b. Kupię sobie A2000 jakos jak sie okazyjna trafi i będe (latami zapewne) okazyjnie dołączał to grafikę, to muzykę to inne turbo. Jakos tak ciągnie mnie do dużej ami, choc nie mam to absolutnie uzasadnienia ekonomicznego, a raczej sentymentalny snobizm :)

c. Nie kupupię A2000 a ogłoszę tu konkurs na zamianę mojej praktycznioe nie używanej (korzystam z a600 na codzień) A1200/040 apollo na dowolna dużą ami np. A2000 z jakąś pamięcią i HD a potem latami sobię ją będę rozbudowywał :) (jakoś tak nigdy specjalnie za A1200 nie przepadałem, choc ten model pozwala mi korzystać z HD który miałem w starej A4000 :)

[#19] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #18

btw.. jak wyceniacie ile by mona dostać za A1200 z apollo 040 33 nie kręconą, 16MB, karta bezprzewodowa, jakiś hd w środku. Tak sobie dumam może by sprzedac i zainwestować w dużą ami

[#20] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #19

650- 750 zl to dobra cena dla sprzedajacego jak i kupujacego

[#21] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #18

choc ten model pozwala mi korzystać z HD który miałem w starej A4000

Do A2000 też podłączysz ten dysk jeżeli będziesz miał kicka 3.0 oraz kontroler IDE (obsługujący RDB).

[#22] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@waldiamiga, post #21

Przecież i podłączysz dysk na Kick 1.3. Praktycznie każdy kontroler HDD na Zorro II ma swój ROM z którego startuje.

[#23] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #18

A2000 jest piękna z tym się zgodzę :)

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 19:27:53
[#24] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #18

Ech, no nie rezygnuj ze starej, dobrej dwutysiączki
Nawet jeśli byś na lata rozłożył w czasie rozbudowę - to warto. Polecisz w ustrojstwa podpinane przez SCSI - i będziesz miał unikalną, inną niż te "powszechnie znajome" Amigę.

Fakt, ze "tylko" Zorro II, że architektura 16 bit... No ale... Ale to może być zaletą, prawda?

Dopieszczonych, maksymalnie podkręconych A1200 jest pełno. Praktycznie każdy tu ma jakąś taką dopaloną tysiącdwusetkę. Ale ładnie podciągnięta A2000... To smakołyk kolekcjonerski jest, piękny szacun dla tradycji i sentymentalnego amigowania.

Jak to Kolega Hołdys powiada - "Amiga - komputer dla Elity". No to z A2000, z osprzętem na SCSI będziesz "Elitą Elity". No w każdym razie - wyróżnisz się z tłumu.

Z szacunkiem
Des

[#25] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Des, post #24

Zgadzam sie. Pozatym pracujac na takiej wypasionej A2000 mozesz poczuc powiew high endu sprzed 20 lat, czego nie mozna powiedziec o A1200 ktora jest lowendowa maszyna napakowana hackami i latami po sufit, co tez nie jest zle - kwestia gustu. Ja np. zajebiscie lubie A500, przez jakis czas uzywalem jej z GVP A530 ale brakowalo sieci i RTG, sprzedalem dopalacz i zaczalem zbierac karty Zorro i CPU do A2000, zdobylem (nie kupilem, zdobylem) wieze micronika ze slotami Zorro, byla zzolknieta strasznie wiec pomalowalem ja ladnie na czarno, przelozylem co moglem z A2000, niestety nie dziala dopalacz i scandoubler wiec trzeba kupic nowe (scandoubler juz mam indivision) ale jest dysk i cdrom scsi, 8MB Fast, Kick 3.1, Picasso II i Ariadne. Do WHDLoad wystarcza, ale ciagle czekam na dopalacz. Takim sposobem powolutku dochrapuje sie pozadnie wypasionej A500 :) Ale to zabiera duzo czasu i pieniedzy niestety...

[#26] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Czarek, post #25

Ale to zabiera duzo czasu i pieniedzy niestety

z tym pierwszym juz zaczyna byc ciezko gdy sie ma rodzine i koty na glowie ;-]

[#27] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@HOŁDYS, post #26

Dlatego robie to poki mam na glowie tylko dziewczyne i koty :D

[#28] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Czarek, post #27

... a ja mam te no... kobiete, córe i od miesiąca psa.... no i oczywiście z tym pierwszym problemy, bo hobby to ostatnia rzecz na która można cos wydać... znaczy pierwsza to listy miłosne ze skrzynki typu: enea, netia i inne - kochamy cię więc zapłac rachunek...

[#29] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@xtro, post #28

Faktem jest, że czasu brak. Czas się poświęca na zarabianie pieniędzy, których (teoretycznie) część można zainwestować w hobby [(nie mam dzieci, a od pewnego czasu nie mam także i żony]. A jak się uciuła już trochę pieniędzy na hobby, to się zwyczajnie nie ma siły, żeby się porządnie tym hobby zająć. Bo w wolnym czasie energii wystarcza jedynie na napicie się piwa, pogadanie z ludźmi (żeby nie zdziczeć) i sen potrzebny do odzyskania sił do pracy. I się tak kółeczko zamyka, człowiek ma wrażenie, że jest własnym psem goniącym własny ogon.

Z tegoż powodu - mimo uzbierania kasy, nie realizuję swoich marzeń o A3000, A4000 i jakimś pegazie, samancie czy innej efice, coby sobie podłubać w MOS-ie czy WB 4.1.

No bo kupić sprzęt, żeby leżał odłogiem? Bez sensu.
Pewnie kiedyś wreszcie się zepnę i kupię. I może wymyślę maszynkę przedłużającą dobę do 48 godzin.

Z szacunkiem
Des
Ps. Z wielką radochą zainstalowałem sobie AROS-a. No i... Póki co, to pogapiłem się nań, ikonki poprzesuwałem:/
Pps. Sorry za oftopa, czasem coś człowieka najdzie, żeby zamarudzić i zapłakać.

[#30] Re: Jak rozbudować gołą A2000 rev 6.0

@Des, post #29

Ja Ci powiem, że mi się udaje z Amigą być na tyle, że w zasadzie mogę przy okazji coś zawodowo na niej robić. 13 lat prowadziłem malutką firmę, ostatnio jednak zrezygnowałem (poniekąd z powodu "kryzysu", utraty 2 stałych zleceń głównych klientów i dobijającego comiesięcznego zusu) i jestem bezrobotny teoretycznie, bo faktycznie szara strefa... ale układam sobie pozostałe mi zlecenia tak, że pracuję głównie wieczorem tak z 2H dziennie. Daje to zyski takie akurat by sobie skromnie o chlebku żyć, niemniej daje to też pewną wolność. Nieniej 80% czasu poświęcam córze, a ona najwyraźniej jest z tego zadowolona, bo nie wyobraża sobie jakby tu tata miał wrócić do pracy (jest taka opcja już niedługo, ale staram się by to było pół etatu w południe).

Tak więc staram się zabawowo wciągać córę też w amigę. Podoba się jej, a że jest bardzo kreatywna (jak na dziewczynę, aż za bardzo, np. buduje rakiety), to i mam ułatwione zdanie i tak na dpaincie to sobie nie popracuję jak odpalę, bo zaraz mi malutkie rączki wciskają się na mysz... Tak więc jak już coś robię na ami jest zawsze ktoś kto i mysz wygarnie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem