[#1] TrackTool nagrywa adf-y z błędem...
Witam!

Skleciłem ostatnio z dwóch A600 jedną sprawną, podłączyłem HD 2,5'' zainstalowałem na nim wstępnie z użyciem WinUae i przejściowki usb workbench 2.1. Następnie po odpaleniu z poziomu prawdziwej amigi systemu chciałem nagrać na dyskietki obrazy adf wszystkich pięciu dyskietek systemowych (workbench, install, extras, locale, fonts). Niestety podczas próby wczytania nagranego workbencha z dyskietki występuje kilka razy błąd kontroli parzystości CRC zawsze w tych samych blokach niezależnie jakiej dyskietki użyje do nagrania obrazu. Pomyślałem że mam obraz z błędem i ściągnąłem z innego źródła troszkę niższą wersję zamiast 38.36 nagrałem 38.35 - to samo, zresztą nie mogą być uszkodzone bo poprawnie się ładują pod winuae... Dodam jeszcze że używam stacji od peceta NEC FD1231H z przerobionym kablem FDD. Z 7 gier które zdążyłem nagrać działa 5 ale to może wina kickstartu 2.05 a nie stacji. Do nagrywania używam programów TrackTool oraz Image2Disk z graficznym interfejsem, w obu przypadkach występują te same błędy. Co tu może szwankować? proszę o pomoc .

Pozdrawiam!
[#2] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #1

Spróbuj może sformatować na Amidze kilka dyskietek np. przy użyciu programu Xcopy, wykryje on od razu jakieś kłopoty przy nagrywaniu/weryfikacji. Jeśli tak się stanie, to masz coś źle z napędem.

[#3] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #1

nagrywasz dyskietki z opcja VERIFY ?
[#4] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@Norbert, post #3

Cześć,

Nagrywam z opcją Verify i nic to nie zmienia. Testowałem Dyskietki programem Xcopy Proffesional 7.30 bodajże... Podczas formatowania wszystkich dyskietek nawet tych "podejrzanych" wszystko idzie ok, natomiast kiedy wykonam na nich sprawdzenie opcją "CHECK" pojawiają się na niektórych z nich bady, zatem dlaczego się poprawnie formatują?.... Odizolowałem dyskietki bez badów i chciałem wykonać na nich kopie działających gier dosowych i nie dosowych. Wybrałem "DOSCOPY i start a tu problem po skopiowaniu kilku ścieżek program zawiesza się i "software failure" jest za chwilę. Tak się dzieje za każdym razem i z wszystkimi dyskietkami w tym samym miejscu. Zacząłem podejrzewać że uszkodzony jest RAM. Zapuściłem jakiś "Memory Checker" i test przechodzi poprawnie. Podłączyłem inną przerobioną stację od PC tym razem ALPS. Ta sama sytuacja. Już nie mam zdrowia do tego... Może mam virusa??
[#5] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #4

Jeśli chodzi o formatowanie w XCopy, to czy formatujesz z włączoną weryfikacją? Być może formatujesz bez weryfikacji, program wtedy nie pokaże ewentualnych błędów - wyjdą one dopiero po użyciu opcji Check.

Zawieszanie się XCopy przy kopiowaniu dyskietek występowało też u mnie na gołej A1200, ale tylko gdy kopiowanie było z weryfikacją. Przy kopiowaniu bez weryfikacji wszystko było OK. Komputer był sprawny.

[#6] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@PopoCop, post #5

Dokonałem pewnego odkrycia. Na pececie mam WinUae z dokładnie taką konfiguracją jak moja realna. Podłączyłem HDD z amigi do peceta przez przejściówkę USB i z tego poziomu wykonałem na wirtualnej czystej dyskietce tą samą operację przerzucenia adf-a z workbenchem i tu zaskoczenie - tutaj są te same błędy odczytu! Następnie wybrałem tego adf-a ponownie do stworzenia dyskietki ale tym razem nie z dysku amigowego ale z katalogu na PC podmontowanego jako dysk w WinUae i tym razem nie ma błędów!. Wygląda na to że podczas transferu plików ADF z dysku amigi na FD0: powstają jakieś błędy transmisji, ale dlaczego??
[#7] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #6

Żadnych pomysłów?? bo ja nie mam.. zastanawiam się tylko czy kiedy instalowałem dysk w amidze zrobiłem to porawnie. Mam dysk 2,5 cala, 4GB. Najpierw podłączyłem go pod WinUae wybierając jako sterownik we właściwościach "IDE0" potem uruchomienie z dyskietki "Install" ,wybranie w HDToolBox "setup drive" -> "define new type" -> "read configuration" wykryło mi że dysk ma tylko 30 Mega. Wprowadziłem ręcznie CHS i wskoczyło 1,1GB i tak zostawiłem. Następnie zrobiłem dwie partycję pierwsza na system - 150MB, druga - resza dysku ok 950MB. Potem instalacja systemu i podpięcie pod prawdziwą amigę. System działa prawidłowo, tylko ten problem z ADF- ami ....
[#8] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #7

Jeżeli dysk ma 4GB, a Ty ustawiłeś 1GB, to na pewno nie jest to dobre ustawienie.
W sprawie nagrywania ADFów na dyskietkę - wypróbuj inny program do tego celu.

[#9] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@PopoCop, post #8

sęk w tym że żadne inne ustawienie nie dawało poprawnej wielkości dysku, dysk to Toshiba MK4313MAT, pojemność 4327MB, CHS 8944/15/63 tak jest na etykiecie dysku i te parametry wprowadzam. ADF-y próbowałem zgrywać różnymi programami i efekt ten sam "check sum error"...
[#10] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #9

Być może na dysku jest błędna informacja o jego parametrach. Poszukaj w sieci informacji o tym dysku albo spróbuj wybadać rzeczywiste dane o dysku innym programem - Sysinfo ma chyba opcję podglądu parametrów dysku.

[#11] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #9

sprawdz sume kontrolne ADF za pomoca MD5 i porownaj
http://aminet.net/search?query=md5
[#12] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@Norbert, post #11

O to parametry odczytane za pomocą HDToolBox z OS 3.9 z takiego dysku jak podajesz (mam taki sam):

Cylinders: 5590
Heads: 6
Block per tracks: 252
Block per cylinder: 1512
Total number of blocks: 8452080
Size: 4.0GB
Bytes per block: 512
Park head where: 5590
Support reselection: Yes

Jeśli nie pomaga może użyj HDInstTool ?
Złe parametry przechodzą tylko przy kartach CF, przy HD to się nie powinno udać. Zresztą karta CF źle wykryta przy instalacji później pokazuje się w całości. Czy u Ciebie dysk pokazuje się (przy dzieleniu partycji) cały czy nie?

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2010 10:39:28
[#13] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@Thom/CT, post #12

Dziekuję za odpowiedzi. Udało mi się wykonać działające kopie 5 dyskietek systemowych za pomocą programu Paradise oraz kabla równloegłego (PC <=> Amiga). Wykonałem instalację dysku twardego w prawdziwej amidze a nie jak do tej pory pod emulatorem. Niestety program z dyskietki Install, HDtoolBox podczas wykrywania parametrów dysku widzi 30MB. Podawałem ręcznie parametry dysku które podesłał kolega "Thom/CT" - bez zmian. O dziwo podczas partycjonowania jest widoczny dysk w całości. Tworzę dwie partycje na system 1GB reszta 3GB na drugą partycję. Kiedy formatuję pierwszą partycję jest ok, przy drugiej jest "initializing disk" a potem "not a dos disk".. Zauważyłem że dzieje się to kiedy kilka lub jedna partycja przekroczy ok 1,1GB dysku. Postanowiłem że podzielę dysk 300MB/700MB czyli dwie partycje które w sumie nie przekraczają 1GB. Teraz działa, reszta dysku jest nie używana. Podłączyłem ten dysk pod WinUae żeby na drugą partycję wrzucić trochę adf-ów i narzędzi. Przepiąłem do realnej amigi dysk i wykonałem test zgrania adf-a z workbenchem na df0:, niestety to samo - "checksum error on disk block xxx"... nie wiem co podejrzewać jeszcze... uszkodzony kontroler HD w amidze?...

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 11:57:31
[#14] Re: TrackTool nagrywa adf-y z błędem...

@HotIce, post #13

Jak masz A600 to może odpuść sobie zabawy w duże partycje.
Skoro dysk masz 4GB to zrób trzy partycję, na systemową wystarczy z naddatkiem 100MB a resztę podziel na dwie.
Tylko tak aby żadna nie miała więcej niż 2GB.

ps. 4GB dyski miały często tak naprawdę 4,3 lub 4,5GB. Jak ostatnia partycja wyjdzie poza 4GB to znowu sobie dane popierniczysz.
Wykorzystuj tylko do 4GB i ani bita więcej.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem