[#1] Dziwny problem z ladowaniem programow
Witam. Problem jest naprawde dziwaczny. System startuje normalnie, dysk nie ma zadnych bad sectorow, jest skonfigurowany poprawnie w HDToolBox. Duza czesc programow chodzi bez problemu jednak czesc programow nie uruchamia sie ani z ToolManagera, ani z Workbencha ani z Shella. SnoopDOS nic nie wykazuje. Po takiej nieudanej probie uruchomienia programu juz nic nie da sie zrobic, jedynie zamknac otwarte okienka. Nawet otwarcie okienka w workbenchu nie dziala. Dziwne jest to, ze nie ma zadnego requestera czy guru. Najpierw myslalem, ze moze dysk ma bad sectory ale po skopiowaniu niedzialajacego programu do RAM Disku stamtad uruchamia sie normalnie.
Konfig na jakim problem wystepuje to A500 w wiezy micronika z busboardem Zorro II, karta GVP 2000 HC+8 (SCSI), Picasso II, Ariadne, system 3.1, 1 MB Chip RAM, 8 MB Fast, HDD SCSI 4.3 GB (3 partycje po 1GB i jedna 300 MB, reszta wolna) no i CD-ROM. Raczej nie jest to zaden konflikt softwarowy bo po uruchomieniu bez Startup-Sequence problemowe programy tez nie dzialaja...
Ja obstawiam:
- problemy z DMA na busboardzie micronika ze wzgledu na to, ze nie mam zadnej karty turbo.
- burdel w pamieci. Plyta A500 jest rev.6a i Chip RAM jest podzielony na dwa kawalki po 512kb, przestrzen adresowa Zorro jest zapchana 8MB pamieci na kontrolerze GVP, Picasso II dziala w trybie stronicowania i korzysta z innych adresow, o Ariadne nie wspomne, chociaz w boards diagnostic w early startup wszystko jest working...

[#2] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #1

Generalnie soft nie przepada za poszatkowana pamięcią a stare programy najczęściej pchają się do chip i slow.
Sprawdził bym też zawartość HD na innej Amidze pod katem wirusów.
Jeśli wirusów nie ma to zastanowił bym się nad zakupem A2000 do wykorzystania kontrolera SCSI i pamięci oraz kart GFX i sieciowej.
Sieciową chętnie odkupie, brakuje mi sieci w A4000.

Pozdrawiam.
[#3] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #1

uzywasz MCP ?

[#4] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@RadoslawF, post #2

Hej dzieki za rade ;) Rzecz w tym, ze A2000 mam i to ja wlasnie chce zastapic A500T (taki kaprys). W sobote sprawdze ten setup na tej amidze zeby wyeliminowac druga opcje czyli konflikty w adresowaniu i wirusy (to raczej malo prawdopodobne bo na dysku jest praktycznie swieza instalacja OS 3.1)
Co do karty sieciowej to zajrzyj na amibay.com - ktos sprzedaje Ariadne taka jak moja za 80 euro.
Holdys: nie mam zadnych latek odpalonych poza MagicWB daemon.

[#5] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #4

Proponuje odpalic MCP i go dobrze skonfigurowac ..cos ci sie gryzie MCP w wiekszosc przypadku ladnie przejmuej kontrole nad systemem.
Rada ..wlaczaj opcje po koleji (nie wszystkie na raz) i sprawdzaj czy pomoglo..
ja mialem problem z A600 11.5 MB RAM - MCP zalatwil sprawe. Jesli cos ci sie zawiesi MCP przjemie i krzyknie alertem ..warto !

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 10:42:06
[#6] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #5

Dzieki za info. Zaraz zainstaluje i zobaczymy czy pomoze. Wolalbym, zeby to byl burdel w pamieci bo ten zniknie po zainstalowaniu dopalacza. Bledy w DMA oznaczaly by jakies krzaki w busboardzie Micronika co by dyskwalifikowalo caly projekt mojej ultrasnej A500 :(

[#7] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #5

Kurcze niestety. MCP nawet nie wstaje :) Podczas instalacji 8000 0004 tak jakby cos nie lubilo golego 68000 (wersja 1.46 ta stad: http://mcp.a1k.org/amiga.html)
W weekend pobawie sie tym bardziej na serio. Mam do zrobienia jeszcze jeden mini hack na plycie A500 (zworka JP6) zeby przekazywala sygnal 7MHz na busboarda, potem bede kombinowal z przekladaniem kart i napedow do A2000.
Zastanawiam sie jeszcze czy scandoubler Indivision nie powoduje konfliktow z DMA.

[#8] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #1

SnoopDos wlaczyles na pokazywanie wszystkich operacji?
A nie tylko bledow?
[#9] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #7

Po pierwsze piękny konfig! Jakaś karta turbo od A2000 i będzie cudna pięćsetka.
Co do MCP, jaka to wersja? Spróbuj wcześniejszych. A jak już to najlepiej wywal MCP, osobiście uważam, że daje to więcej problemów niż korzyści.
A jak to wszystko wygląda na golutkim WB 3.x?

[#10] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@radzik, post #9

No wlasnie na golym WB 3.1 nie odpala niektorych rzeczy.
W snoopdosie wlaczone sa wszystkie opcje niestety nie widac nazw funkcji tylko jakies adresy. Po pracy sprawdze dokladnie na czym sie wywala.

[#11] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #10

mi MCP dziala najnowsze w wersji 68000 (czy na pewno instalujesz dobra wersje a nie 020 ?) .. jesli nawet przy instalacji cos sie wyklada ..widac ze cos jest nie tak ze sprzetem (piszesz o golym WB3.1)

A jak już to najlepiej wywal MCP, osobiście uważam, że daje to więcej problemów niż korzyści.

ha ha ha ;-] jesli sie umie to to skonfigurowac to jest niezly patch na WB 2.0/3.1 .. dla mnie MCP to rewelka (dzieki niemu na A600 po pdpaleniu WB w z paternami i 8 kolorach ...nadal mam 1980 kb chipu ;)))

[#12] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #11

Czy mógłbyś podpowiedzieć mi kiedy instalować MCP?
Planuję zrobić to tak:
1. Z partycjonować dysk 9.1GB z łatkami FFS, scsi.device oraz HDIinstall tak aby używać go prawie całego(jakieś 6GB, pierwsza partycja systemowa mała ajkieś 300MB) a cześć dysku pozostawić na Shapeshiftera i być może na jakiś inny Amigowy system.
2. Zainstalować WB3.1 na gołej A1200 - bez turbo(jak w stopce)
3. Zainstalować soft do turbo
4. Włożyć turbo do Amigi.
5. Zainstalować LHA, Installer, FAT95, obsługę CF aby mógł przerzucić dane z pieca.
6. Zainstalować CD-ROM, chyba, że można go zainstalować już w kroku 2? Aaa trzeba zainstalować system plików dla CD-ROM to raczej tutaj. Użyję któregoś darmowego systemu plików- używam w tej chwili jakiegoś, nie pamiętam teraz nazwy.
7. I tutaj dopiero planowałem instalację MCP.
8. DOpusa 5(nie magellana, jeśli mi będzie odpowiadał zostaje a jak nie to do pieca z nim)
9. Wszelkie łatki, NewIcons, MUI3.8, ,Textbary itp. itd.
9. Instalacja AmiTCP/IP i cały pozostały soft co chcę używać

Jakieś sugestie?

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 11:51:25
[#13] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Tomski, post #12

W zasadzie MCP mozesz zainstalowac na koncu z turbo ..
poustawiac kopiowanie roznych rzeczy do FAST RAMU np CompactFlesh.device itp .. trzymac proces workbencha w CHIP&FAST i duzo duzo innych opcji (proponuje poczytac helpa)..
.DOpus5 natychmiast bym wymienil na FileMastera :D::D:D:D
instalacjia i konfiguracja MCP nie jest skomplikowana

[#14] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #13

Z tego co napisałeś zrozumiałem, że mogę sobie wszystko instalować to co wymieniłem w tych punktach. Z jedyna różnicą, że przed ostatnia pozycja to zainstalowanie turbo a ostatnia to właśnie MCP?
Mnie to jakoś nie pasuje. Raz, za mało RAM'u w gołej Ami, dwa rozpakowywanie/instalowanie będzie trwało wieki na 020, plus potem jeszcze zmienianie wersji programów z 020 na 060 itd. ? Mnie to się nie trzyma kupy.

Do Administratora jakby mógł przenieś ten wcześniejszy mój post do nowego wątku co by już nie zaśmiecać tego.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 12:30:32
[#15] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Tomski, post #14

a kto ci napisal ze masz instalowac to na 060 bez fast ramu ?
wloz karte i instaluj .. MCP nie robi roznicy kiedy chcesz to instalowac ..
dziala nawet na 68000 1 MB wiec jesli uprales sie na instalowanie systemu na 2 MB CHIP (a to mi sie Logicznej kupy nie trzyma ) to rob jak chcesz. MCP zabierze 200 kb RAMu jednak przy uruchomieniu MCPPrefs zabierze znacznie wiecej bo wgrywa muimaster.library

generalnie nie widze zagrozen w tych twoich punktach ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 13:19:50
[#16] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #15

Nie uparłem się przy instalacji MCP na gołą Amigę o nie:D. W tej chwili nie wiem czy np. MCP nie wymaga np. MUI3.8 czy czegoś innego aby móc zainstalować. MUI3.8 wymaga kupę innych rzeczy etc etc. Cały łańcuszek tego jest. Aby zainstalować A musisz zainstalować B i C a aby zainstalować B to trzeba E i F itd. Przechodziłem to jak instalowałem obecny system od zera. A pytałem się o to "odpowiednie miejsce" kiedy dobrze jest instalować MCP aby zaoszczędzić sobie nerwów/czasu oraz aby się odpowiednio programowo przygotować do tej operacji:D. A, że obecny system stawiałem raz to nie mam wyćwiczone nawyki co i kiedy instalować jeszcze. Z kolei czytałem na forum PPA, że MCP lubi się gryź z różnymi rzeczami. To po co mam instalować coś co potem będę musiał wyrzucać aby MCP chodziło. Po prostu chciałem skorzystać z Twojego doświadczenia w kwestii instalowania systemu z MCP i nie wywarzać, już nie raz otwartych, drzwi z bańki:D.
Wiem, że wszystkiego nie można opisać gdyż to by powstał artek na kilka/kilkanaście dobrych strona. Lecz w moim pytaniu chodziło kiedy/po czym/na co instalować MCP tak aby nie mieć problemów i być zadowolonym z użytkowania Amigi i MCP tak jak Ty.
Co do konfiguracji/instalacji MCP to widzę, że pozostaje mi poczytać sobie dokumentacje programu to i może znajdę odpowiedź na nurtujące mnie pytania.

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 14:04:13
[#17] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Tomski, post #16

zainstaluj tak jak proponowalem na koncu jesli nie bedziesz innych hackow i mega patchy instalowal (nic o tym nie pisales).... proponuje zainstalowac na dzialajacym systemie ..jako ostatnia late bedzie ok

MCP w ustawieniach defaultowych powinien sie podniesc i z niczym nie gryzc..
dopiero nadmierna ingerencja w ustawienia MCP (bez zrozumienia co te opcje oznaczja) moga spowodowac szopki..

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2010 13:49:44
[#18] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #17

Ok. Dzięki. To już coś wiem jak się do tego zabrać.

[#19] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #1

A co to za programy, które nie chcą się uruchamiać?

[#20] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #7

Czarek zainstaluj wersje z aminetu ..
http://aminet.net/package/util/cdity/MCP132_Port

ta najnowsza pisana jest chyba glownie pod katem AOS4

[#21] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #20

Ok stoczylem kolejne amigowe boje z ta moja towerka. Po instalacji MCP z aminetu (http://aminet.net/package/util/cdity/MCP130), ktora tym razem o dziwo sie powiodla niestety nic nie dziala. Mozna tylko przegladac zawartosc dyskow w workbenchu. Uruchomienie czegokolwiek (nawet screenmode czy sam MCP prefs) wywala software failure i dupa zimna - trzeba bylo przywrocic backup. Wywalenie Picasso i Ariadne nie zmienia sytuacji. A teraz najlepsze :) Po przelozeniu Kickstartu, dyskow i kart do A2000 wszystko dziala jak zloto bez zadnych latek. Czyli chyba poprostu ten kontroler jakos sie gryzie z busboardem. W snoop dosie widac, ze zwis nastepuje przy ktorejs z kolei operacji READ z dysku (nie wazne, ktora partycja). Najdziwniejsze jest to, ze program a nawet caly katalog z programem moge swobodnie skopiowac do RAMu i stamtad uruchamia sie ok. Poki co chyba zostaje mi poszukac jakiegos innego kontrolera (Oktagon?) no i dopalacza...

[#22] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #21

tak to wina kontrolera skoro ten sam system smiga na A2000

[#23] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #22

Raczej nie kontrolera bo ten sam kontroler dziala w A2000 :) Wszystko co jest w tej A500 po przelozeniu do A2000 dziala bezproblemowo.

[#24] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #23

to pewnie tak jak pisales gryzie sie cos..

[#25] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #11

dzieki niemu na A600 po pdpaleniu WB w z paternami i 8 kolorach ...nadal mam 1980 kb chipu

A sprawdzałeś to na ks2.0 czy tym ks3.9 ode mnie, bo w nim masz graphics.library 40.25 beta 8 i zastanawiam się, czy to też czegoś nie daje. Robiłeś jakieś testy na ks3.9 w A600?

[#26] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@HOŁDYS, post #24

Ok doszedlem co jest nie tak. Zakladajac partycje zostawilem DMA Mask standardowo na 0xffffff a przegladajac swoja pamiec w sysinfo zauwazylem, ze u mnie pod tym adresem nic nie ma. Szybko sprawdzilem gdzie zaczyna sie 16 bitowy Fast RAM z karty GVP i ustawilem taki mask (0x200000). Ku mojemu zdziwieniu wszystko smiga jak nalezy. Problem rozwiazany :)

[#27] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #26

extra ze sam doszedles do tego - podwojna satysfakcja

[#28] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #26

A co w ogóle robi DMA mask?

[#29] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@rafgc, post #28

Ustawia adres pamieci ktorej kontroler ma uzywac jako bufor DMA. Mozesz ustawic na Chip RAM, Slow RAM, 16-bit Fast RAM albo 32-bit Fast RAM.

[#30] Re: Dziwny problem z ladowaniem programow

@Czarek, post #29

To wiesz moze co oznacza standardowe ustawienie 0xffffff ? Bo raczej nie oznacza, ze pod takim adresem jest bufor.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem