[#1] Jaki system lub nakładka na A600HD?
Witam!

Od niedawna posiadam A600 z dyskiem twardym, ks 37.300. Zainstalowałem Workbench 2.1 z dyskietek na HD. Jest strasznie siermiężnie, chciałem zainstalować GUI do programu transADF ale okazuje się że brakuje np MUI i wiele innych bibliotek aby to ruszyło. Meczę się z tym już kilka dni i końca nie widać. Moje pytanie: Czy istnieje jakiś alternatywny OS dla gołej A600? Chodzi o to żeby był wyposażony w przeglądarki/ archiwizery/ biblioteki/ narzędzia itp. ewentualnie może jest jakaś nakładka na WB 2.1 która polepsza wygląd i funkcjonalność systemu. Najlepiej żeby było łatwe do instalacji jako jeden pakiet. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2010 15:51:21
[#2] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

jest chyba AmigSYS4 for ECS - gotowy system preinstalacyjny

ps.od 20 letniego kompa nie oczekuj efektow wizualnych aka Win7 a bedzie dobrze :) ewentualnie odpal sobie 286 z Win3.1 i sprawdz ktory system jest bardziej siermiezny

http://www.2admina.net/uploads/03-2009/win31.png

jesli masz tylko 1 MB pamieci RAM daruj sobie ...

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2010 16:19:09
[#3] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HOŁDYS, post #2

A skąd tego amigasys 4 ECS wziąć? Dla A600 z fastem można sobie zainstalować ClassicWB.

Hołdys, a co Ty masz zainstalowane?

[#4] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

Raaammmmm! i wtedy jest ideał (sam używam):

http://classicwb.abime.net/classicweb/gaae.htm

[#5] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@xtro, post #4

niestety tu przysłowie brzmi : "goły... i niewesoły...."

Daj tu zapytanie o fast dla A600 a ktoś ci na pewno odpowie i pomoże i względnie niedrogo, a będziesz : "nie goły.... i wesoły" :)

[#6] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@xtro, post #5

OK, więc bez dodatkowego RAM-u się nie obędzie :) Mam płytę główną do A600 i pomyślałem że można by wylutować jej kości pamięci i wykonać tzw "piggi back" czy jakoś podobnie to się nazywa ale to dało by najwyżej dodatkowy 1MB chip czy to nie za mało? ewentualnie czy dało by się podpiąć jakieś kości SIMM EDO do złącza rozszerzeń? bo chyba ciężko dostać dedykowane rozszerzenie a poza tym cena może być zabójcza:
)
[#7] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #6

a masz sprawna reke i doswiadczenie z lutownica ? juz jeden sie po takim zabiegu oglaszal Kupie PCB A600 mam 20 zl :D :D :D

[#8] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #6

bo chyba ciężko dostać dedykowane rozszerzenie a poza tym cena

PROCEURE A600-9,5MB
PRINT "priv to rafqc"
ENDPROC

sorry za bezpośredniośc rafqc, ale kolega chce pomocy :)

.. i masz A600 na lata :)

[#9] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@xtro, post #8

Z lutowaniem nie ma problemu, mam troszkę doświadczenia:) Mam lutownicę "HotAir"- taka prosta ale amigowowemu SMD chyba da radę... Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym rozszerzeniem 9,5MB, to się da zbudować? czy tylko zakup?
[#10] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #9

zrob sobie 2 MB chip na plycie (wyszukaj watek piggymod)
a jak bedzie malo mecz rafala

[#11] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

A co ty chcesz na tej gołej amidze 600 odpalac ???
[#12] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

Do przegrywania ADF polecam:
http://aminet.net/package/disk/misc/adfblitzer

A najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie program GUIARC.
Jest to program typu filemanager a dodatkowo potrafi "podgladac" i rozpakowywac archiwa.
Najtrudniej bedzie z rozbudowana konfiguracja tego programu, bo nalezy odpowiednio wyedytowac plik konfiguracyjny.
Standardowo radzi sobie z archiwami lha, dms i kilkoma juz malo spotykanymi.
Moze znajdzie sie ktos z forum, kto posiada rozbudowany plik konfiguracyjny z obsluga adf, zip, rar itp. i Ci go podesle
[#13] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #12

a nie lepiej skonfigurowac sobie ADF2Disk w FilmeMasterze ..kliku kliku i po krzyku .. ja mam nawet tak ze
C;MOUNT RAD:
ADF2Disk {f} RamDrive.device 0

2 sek .. i mam dyskietke jako RAD:

[#14] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HOŁDYS, post #13

Ale trzeba posiadac wiecej pamieci niz 1MB. :)
A jak juz brniemy to polecam pakiet xfs.
Tam wystarczy podmontowac moutliste i podac plik ADF,DMS, czy ADZ i juz mamy "dyskietke", Zmiana dyskietki jest banalnie prosta LSHIFT+LCTRL+0 (numeryczna). mozna tez podstawic funkcje pod przycisk np w FM.
I to wszystko bez zuzycia 880kb na obraz dyskietki

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 10:37:28
[#15] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

W przypadku gołej A600 system należy raczej okrajać, niż rozbudowywać.
Chociaż zawsze warto wymienić kickstart i zainstalować OS 3.0/3.1.
[#16] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #14

o XFS nie slyszalem ..dzieki za info wyproboje ! (o ile dziala na 68000)

[#17] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #14

o super dzisiaj wypróbuje.

[#18] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Komisarz, post #11

Właściwie to chcę na mojej amidze 600 zgrywać w szybki, sprawny sposób obrazy dyskietek w formacie adz z HD na df0: Myślę że dobre by było rozwiązanie FileMaster + ADF2DISK, tylko nie wiem czy dam radę go podpiąć. Zależy mi też na WHDLOAD ale z tego co wiem nawet z 2MB pamięci nie ma co startować.. Najpierw chciałbym zainstalować tego "classsicWB" ale trzeba pamięć rozszerzyć. Trochę mi szkoda psuć płytę do 600 aby wyciągnąć kości pamięci i wykonać ten "piggimod", ale nie wiem gdzie takie znaleść co by pasowały zamiast tych...

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 16:05:50
[#19] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #18

FileMaster + ADF2DISK zadziala na 1 MB RAM

C:Adf2Disk {f} trackdisk.device 0

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 16:24:17
[#20] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #18

Zależy mi też na WHDLOAD ale z tego co wiem nawet z 2MB pamięci nie ma co startować..

Jak to nie, większość dobrych gier działa na 1 MB, czyli 2 MB styka :) Sam mam 2 MB i nie narzekam.

[#21] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@jaa2, post #20

To prawda, ale niektóre gry przy 2mb to prawdziwy masochizm i przez mruganie ekranu wczytują się o wiele dłużej niż z dyskietki.

[#22] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@rafgc, post #21

Rzeczywiście, PRELOAD przydałby się. Niestety jest możliwy w większości dla gier działających na 512 KB. Ale niektóre 1-megowe gry wczytują się migiem, także w niektórych przypadkach WHDL sprawuje się świetnie.

BTW, czy autorzy slave'ów nie mogą zrobić tak, by gra wczytywała się szybciej niż z dyskietki? Wiem że trudno to uczynić :)

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 21:24:55
[#23] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@jaa2, post #20

NIe wim czy aby ten dodatkowy 1 MB chip nie będzie cenowo w tej chwili mniej opłacalny niż 5.5 lub 9.5 MB Fast...

[#24] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Daclaw, post #15

Co da instalacja WB3.x poza większym zapotrzebowaniem na pamięć ?

Pozdrawiam
[#25] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #1

HotIce !!!

Jeszcze raz przeczytałem Twój pierwszy post i powiem Ci tak. Ja jeśli o A600 chodzi zaczynałem niej więcej podobnie. Miałem nawet mniej bo kick 37.299 a więc w zasadzie dupa z HD.

Jeśli chcesz bez specjalnego kombinowania zrobić sobie z A600 tej co masz , czyli rozumiem A600 1MB Chip + działający HD z WB 2.1 + mysz ... maszynkę z jakimś skonfigurowanym sensownie do niej systemem bez specjalnego kombinowania to zrób to co ja:

1. Pamięć:

a. dodatkowy 1 MB chip + np. 1MB SRAM na PCMCIA

lub

dużo lepsze: b. fast 5.5 lub 9.5 MB (znajdziesz na tym forum pewnie kogos kto to zrobi w cenie pkt. a.)

2. sciągnij i zainstaluj na partycji rozruchowej http://classicwb.abime.net/classicweb/gaae.htm
czyli taki wlasnie gotowy (również pod adf) system idealny dla A600

3. Kup joysticki.

Tak czy siak te 200-250zł (w zależności od sytuacji) trzeba wyskrobać. Ale kto mówi , że amiga jest tania... Chyba sie wszyscy tu ze mną zgodzą...

I juz masz co chesz (jeśli dobrze zrozumiałem Twoje intencje (ściągasz adf'y i zgrywasz na dyskietki by grać np...)

I pamiętaj, że mając Amigę z opcją b. porobisz na niej sporo więcej, niz z samym 2MB chip... Kick 37.300 i WB 2.1 styka w zasadzie do wszystkiego, ale zawsze kiedys możesz wymienic na coś więcej (trochę softu tego wymaga, ale tylko trochę...)... więc jeśli cos odpalisz i pojawi się komunikat o nowszy kick , a ten program wyda Ci sie przydatny, to wtedy warto i to zmienić....

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 23:37:15
[#26] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@jaa2, post #22

One się wczytują zazwyczaj szybciej niż z dyskietki, ale pod warunkiem, że gra jest wczytana do RAM, w przypadku nieaktywnej opcji PRELOAD, włąśnie z powodu tego mrugania ekranu powstają największe opóźnienia, bo whdload zatrzymuje grę i doczytuje kolejną ścieżkę. Te które wczytują się w miarę szybko albo zajmują mniej niż jedna dyskietka albo jest zainstalowana w formie plików, a nie obrazu dyskietki.

[#27] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@rafgc, post #26

w WHDLOAD brakuje mi opcje deckompresji danych

wiekszosc gier na dyskeitkach miala spakowane dane w RNC
szkoda ze nie mozna by zrobic w WHDLOAD zeby raz rozpakowane i uzyte dane lecialy do katalogu jakiego unRNC przy nastepnym wczytawniu kozystaly z tych danych .. co z tego ze np ISHAR3 jest caly w pamieci ..jak lwia czescia czasu zajmuje dekompresja RNC.

Ktos juz ten problem probowal rozwiazac nawet z powodzeniem ..
gra WALKER .. jest w wersji rozpakowanej ..wymaga co prawda znacznie wiecej pamieci w trybie PRELOAD ..ale wczytuje sie blyskawicznie.
Mysle ze nawet na 1 MB szybciej by sie wczytywalo niz dekompresja plikow na 7 Mhz.

Ciekawe czy bedzie wiecej takich wersji gier.

[#28] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@RadoslawF, post #24

Sporo programów go wymaga.
[#29] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@xtro, post #25

Dochodzę do wniosku że już lepiej kupić jakąś A1200 niż szarpać się z A600. Dostałem moją od kolegi w kiepskim stanie - brudna, uszkodzona klawiatura, uszkodzona FDD. Lubię majsterkować więc ją odnowiłem, kupiłem drugą na części, przerobiłem pecetową stację, zdobyłem dysk, kupiłem adapter CF, kartę CF itd. ciągłe wydatki a ciągle czegoś brakuje. Chciałbym kupić A1200 ale ceny np z allegro są chore..
[#30] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #29

i nie spodziewaj sie ze spadna...
niestety sprzetu coraz mniej a moda na retro napedza popyt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem