[#20]
Re: CF HDD E1208 checksum error
@B0[r]yS,
post #1
Wspólne działanie rozmaitych dodatków do każdego modelu Amigi to temat - rzeka. Jest w tym kilka zagwozdek, których nie udało się sensownie rozgryźć najlepszym, zawodowym specjalistom. Np. czemu jakiś HD nie pracuje z daną A1200, choć idealnie działa z drugą, identyczną, z taką samą rewizją płyty głównej, od tego samego producenta, z tego samego roku produkcji i tak dalej? Kilka razy spotkałem się z takimi historiami osobiście. U kumpla bangla, u mnie leży, i vice versa. To samo jest z pamiątkami, turbiszczami et cetera.
Jeżeli zarówno E1208, jak i karta CF są sprawne... To po prostu masz do czynienia z tą "ciemną stroną Amigowej Magii"

I nie znajdziesz sposobu na obejście problemu. Czasami tak po prostu jest i już.
Sporo o tym czytałem, wszędzie gdzie się dało. Oddawałem Amigi "kapryszące" do testowania zawodowym elektronikom/informatykom. Bezradnie rozkładali ręce.
Czary, klątwa Commodore?
Obecnie moja A1200 wytrzymuje wszystko, co z nią robię. No ale - przemęczyłem się przez dokładnie pięć kart CF, nim trafiłem na tę, która nie wykrzacza się. Co ciekawe - jest to ten sam model, którego pierwszy egzemplarz wywalał "czeksumerrory" i ogólnie stawał dęba.
Rzecz (chyba?) w masowości produkcji tych wszystkich kart pamięci CF. Nie trzymają parametrów, albo coś tam, coś tam, w każdym razie różnią się od siebie. Prostacki pecet to łyka, delikatna i kapryśna Amiga już niekoniecznie. Trzeba pamiętać, że w czasach, gdy projektowano Amigi, nikomu nie śniły się karty CF, przelotki IDE->CF i temu podobne wynalazki. W sumie cud, że to w ogóle raczy działać
Z szacunkiem
Des
Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 20:07:06