[#1] CF HDD E1208 checksum error
Witam
W mojej Ami 1200 siedzi karta CF 4gb zamiast dysku twardego, mam zainstalowany classic wb.
Wszystko pięknie śmigało do momentu zamontowania w Ami karty Elsat E1208.
Po montażu pamięci system nie wstaje, wyświetla komunikat "system has a checksum error on disk block 3897334"
Po wyjęciu pamięci wszystko wraca do normy, robiłem testy z kartą CF 128mb i wszystko działa poprawnie.
W czym tkwi problem ?

[#2] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #1

a to rozszerzenie jest na bank sprawne ? jesli to Elbox 1208 to jest na simach 30 ? moze wymiana kosci

[#3] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #2

Rozszerzenie powinno być sprawne dostałem je od Benedykta Dziubałtowskiego z forum.
Z kartą CF 128mb działa poprawnie, kartę 4gb zrobiłem na 2 partycje i to samo (zmienia się tylko nr błędu)

[#4] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #3

Ja niedawno miałem checksum error na dysku twardym i tak sobie pomyślałem
co by może skopiować na drugi dysk i próbować czymś naprawić albo co.
Przy podłączaniu drugiego dysku po dociskałem wszystkie tasiemki i wtyki i przy tej operacji niechcący poruszyłem kartę turbo i po ponownym odpaleniu Amigi checksum error znikną i jest wporzo działa bez błędów , do tej pory nie wiem o co chodzi ale jest dobrze. :D
[#5] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Arkadyy, post #4

Zrobiłem testy i okazało się że nie da się zainstalować systemy gry w Ami siedzi E1208, cały czas pojawia się checksum error. Po wyjęciu E1208 wszystko wraca do normy. Wygląda to tak jak by się gryzły E1208 z CF 4 GB =[

[#6] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #5

Podziel na partycje i sformatuj CF z rozszerzeniem.

Pozdrawiam
[#7] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #6

Zrobiłem tak i nawet partycja 100 mb się wykłada

[#8] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #7

czy cos zmieniales w max transfer ?

[#9] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #7

A Amiga z odłączonym HDD (czyli CF u Ciebie) + włozone rozszerzenie pamięci wstaje normalnie z dyskietki WB3.0 albo WB3.1?
Jeżeli wstaje normalnie z dyskietki i nie wiesza się po 2-3 godzinach "przesuwania ikonek" to ta konkretna CF gryzie z rozszerzeniem pamięci - spróbuj z inną CF

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 08:11:15
[#10] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #8

Nic nie zmieniałem w max transfer, nawet nie wiem gdzie to zmienić

[#11] Re: CF HDD E1208 checksum error

@stachu100, post #9

Ami z odłączonym CF i włożonym rozszerzeniem pamięci wstaje normalnie z dyskietki z WB 3.1
Jeśli włożę rozszerzenie + CF i jest sformatowany bez plików to też wstaje normalnie z dyskietki, problem zaczyna się po wgraniu czegokolwiek na CF

Na rozszerzeniu ELSAT E1208 mam 4 zworki:
1. sync/async
2. do ustawienia ram 1,2,4 lub 8
3. amnesia - o ile dobrze pamiętam
4. jej nazwę podam jak wrócę do domu (jest pod kością ram)

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 08:31:52
[#12] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #11

moze zakup dysku twardego rozwiaze sprawe karty Compact Flash czasami sie nie sprawdzaja (np. z kontrolerem FAST ATA 2)

ustaw zworke Amnesia i zobacz wtedy

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 09:46:28
[#13] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #12

Pobawię się z tym jak wrócę do domu, zworka Amnesia powinna być zwarta czy rozwarta ?

[#14] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #13

zwarta - powoduje ze Elbox uruchomi sie bez fast ramu.
Moze Karta allokuje bufory pamieci w FAST RAM i cos z nia nie tak ?
zobaczymy jak dziala jak zaalkouje buffory 50 per partycja w CHIP RAMie

proponowalbym uruchomic np FM skopiowac do fastu 8 MB modulow lub obrazko i kazdy z osobna odpalac ..jesli ktorys zawiesi amige lub bedzie kaszana lub przy kopiowaniu do RAM:u wywali sie jakis requester znaczy ze pamiec jest walnieta.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 16:13:57
[#15] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #14

Zworkę sprawdziłem i u mnie jest odwrotnie (zwarta jest fast ram, rozwarta nie ma).
Podczas kopiowania jak i słuchania modów zero problemów, wszystkie operacje wykonane na CF 128 MB.
Sprawdziłem dwie kości ram, jedna która była z kartą druga moja.
Wydaje mi się że moja karta CF 4 GB gryzie się z ELSATem, na razie nie mam dostępu do innej.

[#16] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #15

Tak dla porządku ta 4GB CF siedzi na pewno przelotce CF-IDE a nie CF-PCMCIA ?

Pozdrawiam
[#17] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #16

Tak w przelotce CF-IDE =]

[#18] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #17

Sprawdź czy bufory partycji są pod takim samym adresem w karcie 4GB jak w tej 256MB.
Jeśli nie są to ustaw dla 4GB tak jak są w 256MB.
I dla pewności przetestuj rozszerzenie pamięci, nie masz odpowiedniego programu zapchaj ram dysk kopiując na niego programy a potem przegraj je na HD.

Pozdrawiam
[#19] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #18

Radek a tak z ciekawosc jak ma koles to sprawdzic ktory jest poczatkujacy ?
mysle ze co nie ktorzy mieliby problem podgladnac mape pamieci i adresy pod ktorym rezerwuje sobie partycja bufor.

jedno co mi sie nasuwa to wymiana karty pamieci na cos innego (innej firmy lub dysk twardy z naciskiem na to drugie bo z praca IDE i kartami CF amiga nie byla projektorwana)

czy partycja jest ok ?
wpisz w szelu info i zobacz czy partycje DH0:,DH1 itd sa Validating czy Not Validating ...(dioda LED dlugo swieci ???) oczywiscie strzelam

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 19:18:54
[#20] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #1

Wspólne działanie rozmaitych dodatków do każdego modelu Amigi to temat - rzeka. Jest w tym kilka zagwozdek, których nie udało się sensownie rozgryźć najlepszym, zawodowym specjalistom. Np. czemu jakiś HD nie pracuje z daną A1200, choć idealnie działa z drugą, identyczną, z taką samą rewizją płyty głównej, od tego samego producenta, z tego samego roku produkcji i tak dalej? Kilka razy spotkałem się z takimi historiami osobiście. U kumpla bangla, u mnie leży, i vice versa. To samo jest z pamiątkami, turbiszczami et cetera.

Jeżeli zarówno E1208, jak i karta CF są sprawne... To po prostu masz do czynienia z tą "ciemną stroną Amigowej Magii" I nie znajdziesz sposobu na obejście problemu. Czasami tak po prostu jest i już.
Sporo o tym czytałem, wszędzie gdzie się dało. Oddawałem Amigi "kapryszące" do testowania zawodowym elektronikom/informatykom. Bezradnie rozkładali ręce.
Czary, klątwa Commodore?

Obecnie moja A1200 wytrzymuje wszystko, co z nią robię. No ale - przemęczyłem się przez dokładnie pięć kart CF, nim trafiłem na tę, która nie wykrzacza się. Co ciekawe - jest to ten sam model, którego pierwszy egzemplarz wywalał "czeksumerrory" i ogólnie stawał dęba.

Rzecz (chyba?) w masowości produkcji tych wszystkich kart pamięci CF. Nie trzymają parametrów, albo coś tam, coś tam, w każdym razie różnią się od siebie. Prostacki pecet to łyka, delikatna i kapryśna Amiga już niekoniecznie. Trzeba pamiętać, że w czasach, gdy projektowano Amigi, nikomu nie śniły się karty CF, przelotki IDE->CF i temu podobne wynalazki. W sumie cud, że to w ogóle raczy działać

Z szacunkiem
Des

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2010 20:07:06
[#21] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #19

Radek a tak z ciekawosc jak ma koles to sprawdzic ktory jest poczatkujacy ?

Nie ma sprawdzić który jest początkujący tylko czy bufory są pod tymi samymi adresami.
Nie wie jak, to pisze że nie wie i zaraz dostanie informację że ma uruchomić program do partycjonowania oraz gdzie kliknąć oraz na co spojrzeć.

Jak na razie dwa prawdopodobne scenariusze to uwalona kość w rozszerzeniu pamięci (na to stawiam) lub gryząca się karta CF z Fastem.
To jest dla mnie mało prawdopodobne, ale różne dziwne przypadki już widziałem.

Pozdrawiam
[#22] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Des, post #20

Obecnie moja A1200 wytrzymuje wszystko, co z nią robię. No ale - przemęczyłem się przez dokładnie pięć kart CF, nim trafiłem na tę, która nie wykrzacza się.

Karty CF które podłączałem pod CF-IDE działały wszystkie, dopiero CF-PCMCIA jest kapryśna.
Jesteś pechowy, miałeś kiepskie taśmy IDE lub niewłaściwie ustawiony MaxTransfer.

Pozdrawiam
[#23] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #21

OK jak mam sprawdzić adresy buforów ?

[#24] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #22

Owszem, dobranie karty CF do "pimci" przydało mi szlachetnej siwizny na skroniach Ale się udało, działa jako ustrojstwo do przenoszenia danych bezproblemowo. A to dla mnie ważne, bo nie wierzę w "Amigę w Internecie" i nawet nie próbuję zmuszać swojej maszyny do takich wygibasów. Doświadczenia z zestawem Amiga Surfer zniechęciły mnie skutecznie.

Z ustawieniami MaxTransfer kombinowałem jak koń pod górę. Przy próbach instalacji karty CF to była pierwsza rzecz, w której węszyłem problem. W kwestiach hardware jestem tragicznym lamerem, ale od strony softu, znajomości systemu raczej nieźle mam rozgryzioną Amigę.

Taśma też nie była winna, bo cały czas (te pięć prób) lecialem na tej samej.

Zatem jestem pechowy. To się akurat zgadza, u mnie prawa Prawa Murphyego działają (niestety) nawet przy wymienianiu żarówki w lampce nocnej. Serio:D

Z szacunkiem, ukłonem i uśmiechem pogodnym
Des

[#25] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #19

Sprawdziłem i DH0: jest Validating

[#26] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Des, post #20

No to ja mam odwrotnie niż wszyscy. U mnie akurat CF-PCMCIA działa od strzała, ale co miałem z CF2IDE to już moje. Tu, podobnie jak Desowi, przyprószyło mi czuprynę siwizną. Stanęło na kartach Sandisk Extreme III. Drogie jak diabli, ale pewne. Na PCMCIA nie odstawiają żadnych cyrków, a mam dwie z różnych okresów produkcji. Podejrzewam, że trzeba kupować karty jednak "te lepsze". Przy czym za takie karty nie uważałbym np. popularnych na forum Kingstonów "z kwiatkiem".

Co do głównego tematu, to najsamprzód sprawdzić na innym simmie. Może być niby dobry, a jak przyjdzie co do czego robi kuku. Inna sprawa, jak juz ktoś poradził, nie wiemy jak Amiga będzie się zachowywać z klasycznym HDD. Jak jest taka możliwość, to zdobyć dysk (może być nawet i 1GB), zrobić partycję 50MB (żeby się w miarę szybko sformatowała) i postawić system. Jak ta kombinacja będzie się sypać, to będziemy myśleć dalej.

[#27] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Red_Bullet, post #26

Mhm. No właśnie, warto mieć pod ręką (nic nie kosztuje, zajmuje tylko trochę miejsca w szufladzie) kilka stareńkich - ale sprawnych - twardych dysków. Takich z czasów komputera łupanego, 1 - 2 GB. Kosztuje to mniej niż porządne piwo, a jest dobre do rozmaitych testów/współpracy z kartami pamięci/turbo/ustrojstwami na PCMCIA. Przy okazji można sprawdzić, jak się sprawuje zasilacz, bo te staruszki HD zazwyczaj prądożerne, i jeśli nie sprawiają problemów, to znak widomy, iż akurat nie w zasilaniu problem. Ogólnie - mały, zabytkowy HD z postawionym goluteńkim WB to pierwsze narzędzie do testowania podstawowej sprawności płyty głównej.

Jeśli bangla, to problemów trza szukać gdzie indziej, niż w hipotetycznie siadającej mobo, czy niedostatku zasilania.

Z szacunkiem
Des
Ps. Sprawdzanie kompa pod czystym, bez jakichkolwiek łatek systemem - proste, łatwe i skuteczne.

[#28] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Red_Bullet, post #26

ja uzywam tez Sandisk Extreme III. 2 GB do przenoszenia danych nie ma problemow.
jednak skupmy sie panowie aby pomoc koledze.
Te checksum errors wyskakuje ci w ktorym momencie ? przy ladowanie Workbencha ? czy jak cos nagrywasz ???

[#29] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #28

A więc tak:
Ami + CF 64 MB bez FASTu działa, z FASTem działa
Ami + CF 128 MB bez FASTu działa, z FASTem działa
Ami + CF 4 GB bez FASTu działa, z FASTem nie działa
Checksum error pojawia się gdy odpalam Ami z FAST z CF 4 GB z zainstalowanym WB, pojawia się też gdy próbuję instalować WB z dyskietek.
Gdy CF 4 GB jest czysty po formacie bez danych i odpalam Ami z dyskietki WB to działa, checksum error pojawia się dopiero po wgraniu czegoś na tego CF'a.
HDToolBox z FASTem czy bez niego w Drive Type wykrywa karty CF 64 i 128 MB prawidłowo, natomiast 4 GB wyświetla kosmos ale daje się normalnie sformatować.

[#30] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #29

Zrób jeszcze raz podział na partycję.
Partycja nie może być większa niż 2GB, wszystkie partycje nie mogą zajmować więcej niż 4GB.
Dla pewności zrób dwie partycję po 1,9GB i zrób to na Amidze a nie pod WinUAE.
I porównaj wreszcie te adresy buforów partycji dla karty 4Gb i dla mniejszych.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem