[#1] Amiga 600 i nie poprawna praca.
Witam serdecznie wszystkich. Od paru dni mam Amige 600 z ktora mam male problemy. Najpierw stacja dyskietek, ale ta wymienilem z inna od PC i dziala dobrze. Kolejny defekt to to ze po laczeniu potrzeba bardzo duzo czasu by zobaczyc wchodzaca dyskietke. Workbench i pare innych programow dziala poprawnie ale chociazby Juping Jackson czy Superfrog powoduje zawieszenie kopmputera. W czym moze tkwic problem. Ktos z was juz mial podobne problemy. Kazda pomoc i dorada mile widziana. ;)

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 08:48:38
[#2] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #1

Bez twardego dysku A600/A1200 zawsze dlugo sie uruchamia.
Czy na pewno dyskietki sa sprawne ?
Sprobuj uruchomic gry pod emulatorem kick1.3 (szukaj RELOKICK)

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 09:05:07
[#3] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #1

Stacje dyskietek przerabiałeś??

[#4] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Skiba, post #3

Faktycznie, jesli stacja jest niepoprawnie przerobiona to gierki TEAM17 (superfrog) moga nie dzialac.
Drupi77 jak wyglada modyfikacja stacji ?
[#5] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Norbert, post #4

Superfrog to gra nie systemowa więc przerobienie stacji jest nieprawidłowe

[#6] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Skiba, post #5

Stacja dyskirtek to MITSUMI D359T6 i przerabialem ja zgodnie z opisem na niemieckiej stronie.
http://honi.hucki.de/mitsumi.html
Jesli chodzi o dyskietki nie systemowe to tez dzialaja ok. Co do dlugiego wlaczania sie to nie jest to standardowe 30 sekund ale w zaleznosci od dlugosci pracy, od 3 minut w gore.

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 12:34:14
[#7] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #6

A jeszcze jedno.
Np. Jumping Jackson wgrywa sie poprawnie ale nic nie widac tylko slychac muzyke. Z tad moje podejrzenia ze Amige cos boli w "kosciach" , ale gdzie?

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 12:35:10
[#8] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #7

Jumping Jackson moze wymagac ukladow graficznych OCS i na ECS stwarza problemy
Wyprobuj emulator kick1.3 (Relokick).
Jesli gry zadzialaja bedziesz znal rozwiazanie problemu.
To ze stacja dziala na dyskietkch ndos nie znaczy ze zadziala na niej SuperFrog.
Ta gra jest dobrym testerem kompatybilnosci przerobionej stacji FDD.

Czy start Amigi z wlozona dyskietka tez trwa ponad 30sek ?

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 12:53:34
[#9] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Norbert, post #8

Tak. To trwa jak wiecznosc. Zauwazylem jednak ze po minucie i paru wlozeniach i wyciagnieciach dyskietki, Amiga sie wlacza. Teraz musze znalesc ten emulator kikstartu i zobaczymy co dalej.
[#10] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #9

Czy stacja dyskow "klika" bez wlozonej dyskietki?
Czy mozesz wejsc do bootmenu ? (dwa wcisniete przyciski myszy podczas wlaczenia Amigi)
[#11] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #9

Wygląda na to że kondensatory padają... Spójrz na płytę i zobacz czy nie są wybrzuszone lub wylane. Może się zdarzyć że Amiga zatrzyma się na białym ekranie i już się nie włączy, tak jak ja miałem ostatnio. Wymiana wylanego kondensatora i sąsiedniego pomogła.

[#12] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@jaa2, post #11

A mozesz mi powiedziec ktore? Czy moze te pod stacja. Wlasnie amiga mi sie nie wlacza. A wlutowales takie same czy jakies zamienniki. 10 mf-25v?
[#13] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Norbert, post #10

Stacja zachowuje sie jak powinna, czyli tyka jesli jest pusta. Co do boot menu to nie wiem bi w tym momecie Amisia nie dziala wiec nie jestem w stanie sprawdzic.
[#14] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #12

Niekoniecznie pod stacją. Po prostu obejrz każdy po kolei czy nie jest wylany lub wybrzuszony. U mnie wylany był ten w rogu pomiędzy modulatorem a złączem IDE.

Wlutowałem nowe o takich samych parametrach. Któryś kolega na forum podpowiedział że elektrolity SMD są w pF, a nie w mF czy uF.

[#15] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@jaa2, post #14

Znalazlem nie dzialajacy kondensator ale narazie nie moge znalesc w moich zasobach odpowiednika. Zajdywal sie niedaleko wejscia zasilacza. 10V-1000mf. Najdziwniejsze ze nie byl ani wybrzuszony ani wylany.
[#16] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #15

Niestety Amiga umarla i nie da sie wskrzesic. A moje umiejetnosci elektroniczne nie zezwalaja na dalsze poszukiwania problemu. Chyba ze ktos ma podpowiedzi. :D
[#17] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #16

zawsze możesz wysłać do eFuzine (spooory koszt)
albo szukać pomocy u ludzi z forum którzy się znają na elektronice Amigowej :)

[#18] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Skiba, post #17

A takie pytanko. Kikstart z A600 mozna bez problemowo wlozyc do A500?
[#19] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #15

Więc skąd wiesz że jest wylany? :P

[#20] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@jaa2, post #19

Sprawdzilem miernikiem. ;)
[#21] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #18

mozna gdyz jest takze w podstawce DIP pytanie tylko po co ? jesli nie masz dysku twardego pozytek mierny

[#22] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@HOŁDYS, post #21

Pozytek jest taki ze pod kickstrt-em 1.2 program Amiga Explorer nie jest w stanie formatowac dyskow w stacji Amigowej. Poza tym zaden z nowszych Workbench-ow nie dziala pod Kick 1.2 czy nawet 1.3. Kick 2.0 daje sobie rade swietnie z Workbechem 3.1
A przy okazji Ami nie straci kompatybilnosci z jaka borykaja sie A500+ i nowsze.
[#23] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #22

ale takie Gry jak SWIV juz sie nie uruchomia ..
czesc oprogramowania przez 1990 r nie uruchomi sie

[#24] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@HOŁDYS, post #23

To zrobimy przelacznik kickstrtow. Narazie zobaczymy co bedzi chodzic z tego co urzywam. Potem bedziemy sie zastanawiac. Poza tym wiekszosc programow z przed 90r. dziala bezproblemowo z 512KB wiec mozna wgrac Relokick i sprawa zalatwiona. Zawsze mozna znalesc wyjscie z sytuacji. A i powrocic do pierwotnego stanu rzeczy nie jest zadnym problemem.
[#25] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #24

tak ale jaki jest sens marnowac kickstrart z obsluga scsi device w A500 bez dysku ? do takich zabaw wylacznie ROM 2.04 w wersji 37.175 lub 37.299

[#26] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@HOŁDYS, post #25

Poprostu mam martwa A600 wiec Kick jest i tak tam nie potrzebny.
[#27] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #26

a) kupic plyte A600 sprawna
b) kupic plyte A600 uszkodzona - jako czesci zamienne
c) sprzedac kick 37.300

[#28] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@HOŁDYS, post #27

Sprawdzilem i Kickstart v2.05 37.300 nie dziala w A500.
[#29] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@Drupi77, post #28

na 100 % zadziala jesli
1.dobrze go wsadzisz
2.nie uszkodziles go (patrz punkt 1)

[#30] Re: Amiga 600 i nie poprawna praca.

@HOŁDYS, post #29

Napewno go nie uszkodzilem. Wlozyc mozna tylko na dwa sposoby ale na tyle to sie znam jak wlozyk Kickstarta. Najwidoczniej nie dziala i juz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem