[#1] hdd wiekszy niz 4G
obsłuży amiga na standardowym gnieździe dysk 6,4G ?,czy trzeba jakieś myki robić?zależy mi na tym hdd bo mam gier dużo przygotowanych już pod WHDload prawie 5G nic nie znalazłem w google dużo informacji

[#2] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

Na tym forum jest masa informacji na ten temat ;). Temat był już wielokrotnie wałkowany.

Najprościej mieć AmigaOS 3.9. Można też 3.1 ze spatchowanymi scsi.device i systemem plików (lub inny system plików niż FFS, np. SFS).

[#3] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

Obsłuży jeżeli zrobisz któryś z poniższych sposobów:
1) jeżeli masz AOS3.1 to pomoże spatchowanie scsi.device
2) Jeżeli masz AOS3.9 to obsłuży bez kombinowania (AOS3.9 ładuej do RAM-u spatchowany kickstart gdzie scsi.device jest już w nowszej wersji). Zalecana jest partycja systemowa do 4GB z której startuje system, resztę dysku możesz sobie sobie podzielić według własnego uznania. Tylko niektóre starsze filemanagery będą Ci źle raportować ilość wolnego miejsca na partycji większej od 4GB.

edit:
Strim mnie uprzedził, szybka bestia ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 10:23:45
[#4] Re: hdd wiekszy niz 4G

@stachu100, post #3

a jak jest z narzedziami do odzyskiwania takich danych na partycjach powyzej 4GB ?

[#5] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #4

Przyznaję się bez bicia że nie wiem...
Póki co żadna partycja na dyskach Amigowych mi nie padła. Czasami była walidacja ale to na dysku ~2GB. Tak więc nie szukałem dziury w całym.
[#6] Re: hdd wiekszy niz 4G

@stachu100, post #5

O ile pamiętam, jest źle. Użycie takowego na partycji powyżej 4 GB może skutecznie załatwić dane...ale może się coś zmieniło w tej kwestii.

[#7] Re: hdd wiekszy niz 4G

@OSH, post #6

Backup, backup i jeszcze raz backup!
Inna sprawa że mi jeszcze nic nie padło dokumentnie. Na jednym dysku SFS zaczął rzucać błędami, ale udało się dane zgrać. Okazało się że dysk ma badsectory i otwór w obudowie...
[#8] Re: hdd wiekszy niz 4G

@madman15, post #7

badsektory ubić, otwór zatkać i jeszcze polata

[#9] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #4

najlepszy system obsługi plików jaki miałem to PFS
nie ma sobie równych
Mi jeszcze żadna partycja na nim nie padła
A do odzyskiwania najlepszy disksalv
[#10] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

No jest kilka(naście) sztuczek na obejście tej bariery czterech gigabajtów. I to się nawet przyzwoicie sprawdza w praktyce, osobiście "ćwiczyłem" duuuuuuuuuże twardziele na mojej konfiguracji.

Ale... Zawsze jest jakieś "ale". Amiga nie była projektowana z myślą o (na owe czasy superpojemnych) HD powyżej 4 GB. Oczywiście - można latać, dodawać kolejne patche do systemu. I gites, że można. Ale trzeba też pamiętać o wadach takich rozwiązań. Jak Ci (nie daj Boże) padnie walidacja, albo jakieś inne problemy wyskoczą, to się napocisz przy odzyskiwaniu danych, ratowaniu twardziela.

Może patrzę bardzo subiektywnie - ale trzymałbym się tych czterech gigabajtów. Dla Amigi Klasycznej to jest Kosmos. Zapchać czterogigowy dysk tym, czego się na co dzień używa, z czego się korzysta (gry, użytki, dema, obrazy, dźwięki, no wszelkie możliwe dane) to sztuka Ile gier/użytków potrzebujesz tak codziennie, do pracy i zabawy? Całą resztę dobrodziejstwa trzymaj na płytach CD/DVD. I instaluj w miarę potrzeby. Spokojnie, wygodnie, przyjemnie.

Z szacunkiem
Des
Ps. W ogóle - Amiga Klasyczna nie jest specjalnie przyjaźnie nastawiona do pracy z HD. Filozofia obsługi, kontrowersyjny myk z walidatorem, mizerny transfer...
Spadek napięcia podczas zapisu - i już masz kaszankę. Delikatne to bardzo, łatwo o wypadek przy pracy, niemiłe wykrzaczenie się.
Zatem to, co ważne, warto trzymać w zewnętrznych "magazynach".

[#11] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #10

jest jeden patent sprawny na duze dyski .. FAST ATA :)

[#12] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #10

Nie wiem dlaczego takie głupoty piszesz dyski w czasach świetności Amigi działały ok rzadko mi któryś padał ot tak nawet przy zanikach zasilania. Sprzętowo Amiga a1200 obsłuży bardzo duży dysk chyba jeszcze tak dużego nie produkują. System plików jest oszczędny i zapisuje powierzchnie dysku bardzo dokładnie . Przez co użytkownik miał wrażenie że robi to powoli inna sprawa to to że Amiga preferuje dyski SCSI a ATA to była proteza dosłownie.
Jeśli chodzi o stronę programową no to tu już nie jest tak różowo . Używam do dziś dysk 10gb chyba z 15 lat i dopiero niedawno ponownie go zapisałem danymi aby czasem mi nie padł. Coraz więcej kolegów zaczyna dziwnie traktować Amigowanie jedni porównują komputer pełnoletni do nowych wypocin które z reguły działają 4-5 lat i do kosza który to pc- t wytrzymał tyle lat użytkowania co moja Amiga . Amiga klasyczna to taki sprzęt do którego się zasiada z radością młodego człowieka z przed 20 lat, wspomina różne przygody - Kiedyś moja połowica namiętnie pogrywała w Maczugi (prehistoryk) rozsiadła się przy ławie ( była na wysoki połysk) joy miałem chyba matt-a przyssał się do ławy podczas walenia po głowie kolejne "przeszkody"wstała z zawziętości a ja w ostatniej chwili złapałem za szklankę herbaty bo by i na Amigę wylała oczywiście trzymając mocno joya i przyklejoną doń ławę z całym dobrodziejstwem co miałem potem za radość gdy przestawiałem meble to zawsze jej dokuczałem po co ci potrzebny mąż jak sama sobie poradzisz. No tak rozpi9sałem się a tu inny temat. Mizerny transfer na lata swojej świetności nie był taki mizerny jakby to się wydawało.Co do nowych rozwiązań to inna bajka. co do postu pierwszego to wystarczy podczas instalacji dysk podzielić na partycje trochę mniejsze jak 2 g i na kartce zapisać podczas ustawiania wszystkie parametry na wszelki wypadek i powinno hulać ja tak w latach 90 robiłem.
[#13] Re: hdd wiekszy niz 4G

@ede, post #8

Nie było sensu, z resztą wsadziłem kartę CF zamiast dysku i mam bezgłośną Ami. Podoba mi się to.

@dziadziomiecio: WD wypuściło niedawno twardziele 2.5 i 3 TB. Podobno Windows XP już sobie z nimi nie za bardzo radzi. Jakbym miał takie cudo to bym spróbował do Ami podłączyć przez przelotkę, no ale nie mam.
[#14] Re: hdd wiekszy niz 4G

@madman15, post #13

Ja podpinałem 750GB dysk zostal zobaczony, tylko zrobiłem jedną partycje w SFSie i potem już była kiszka. Gdyby go potraktować inaczej to pewnie da rady with no problem :)

[#15] Re: hdd wiekszy niz 4G

@11MASTEr, post #14

moze z innej beczki .. po cholere tak duzy dysk ??
niby nigdy nie za wiele ..ale przy plikach amigowych (adf 900 kb,moduly 300 kb iffy 100 kb .. ) dysk 4 GB jest dyskiem optymalnym w A600/A500
w A1200 spokojnie mi wystarczy 40 gb (nowe dema dla 060 mp3 i quaki troche zajmuja ) ale to nie sa dane projektowane dla klasycznej amigi...
4GB wystarczy dla kazdego

[#16] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Dziadziomiecio, post #12

Ech, no nie są to "głupoty" tylko wnioski wyciągnięte z wielu lat pracy "na Amidze".

Piszesz, że - "(...)rzadko mi któryś padał ot tak nawet przy zanikach zasilania". Rzadko, bo rzadko, ale jednak padaki się zdarzały, prawda? Nie od czapy na łamach "Magazynu Amiga" dużo pisano o "ratowaniu twardzieli".
Jasne, że SCSI to inna para kaloszy, ale nie rozmawiamy o SCSI, ale o tym podstawowym kontrolerze, który dostajemy wraz z podstawową A1200/A4000.

No i nie wmówisz mi, że walidator to idealne rozwiązanie, systemy zapisu z innych platform gwarantowały większą stabilność, większe bezpieczeństwo.

Powiadasz: "Amiga klasyczna to taki sprzęt do którego się zasiada z radością młodego człowieka z przed 20 lat, wspomina różne przygody(...)" - no i tu się zgadzamy, a nawet bardziej, niż zgadzamy. Bo na forum PPA nie znajdziesz bardziej ode mnie walniętego na punkcie Klasyka kolesia (nawet Hołdys jest rozsądniejszy), który potrafi jarać się gołą A500 i uważa, że twardy dysk nie jest warunkiem sine qua non dobrej zabawy, a kości AGA ma w doopie. Z tym, że ja widzę wady - i mimo tych wad kocham Ami, czyli kocham bezwarunkowo

Nie usiłuje zmuszać swoich Amig do dorównywania obecnym pecetom i makówkom. Jej słabości, ślamazarności, zabytkowa architektura - to jest właśnie TO za co ją kocham. Jest "inna", indywidualna, chwilami nieobliczalna, nieprzewidywalna. W odróznieniu od nudnego pieca, który zawsze jest taki sam, łatwy a prosty jak budowa cepa.

Wracając do meritum - Amiga i jej współpraca z HD to temat - rzeka. Każdy z nas ma swoje doświadczenia, swoje własne patenty i tak dalej.

Z szacunkiem
Des

[#17] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #11

Prawda. No ale jak się ma Ami bez tego ustrojstwa? To chyba lepiej trzymać się magicznej bariery czterech gigabajtów, systemu 3.0 albo 3.1. Jakoś nie potrafiłem polubić dziwacznego 3.9. Nie moja bajka.
Wiem, jestem strasznie konserwatywny - sam się sobie dziwię, że wymieniłem talerzowy HD na kartę CF

Z szacunkiem i uśmiechem
Des

[#18] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #17

Ja mam w A2000 160 GB pod OS 3.9 z SFS na SCSI i naprawdę dobrze to chodzi. W A1200 mam 40 GB na IDE i też to ładnie chodzi pod 3.9/OS4/MOS.

[#19] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #16

No i nie wmówisz mi, że walidator to idealne rozwiązanie, systemy zapisu z innych platform gwarantowały większą stabilność, większe bezpieczeństwo.

Kup sobie zabytkowego ogryzka z systemem poprzedzającym X, poużywaj a potem możemy porozmawiać i stabilności i bezpieczeństwie danych na dysku w komputerach z czasów klasycznej Amigi.

Pozdrawiam
[#20] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #19

Hm, bo ja wiem?
Nie roszczę sobie prawa do bycia specem od systemów obsługi twardych dysków. Ale zabytkowe ogryzki znam - w redakcji Dziennika Bałtyckiego pracowaliśmy na archaicznych makówkach Quadra 950. Z niejakim smutkiem muszę stwierdzić, że jako maszyna do zastosowań biurowych było to lepsze/stabilniejsze niż moje Amigi, których wówczas miałem kilka. W domu pisałem teksty na Cygnusie, w standardzie Amiga PL, przepuszczałem przez konwerter, żeby mieć polskie znaki diakrytyczne "zjadliwe" dla świata pecetów, nagrywałem na na dyskietkę 720 poprzez PC0 i otwierałem tekst na redakcyjnej makówce. Ufff... Sporo kombinowania prawda?
Ale do rzeczy, do rzeczy - Quadra idealnie dogadywała się z Internetem, jednym kliknięciem przesyłałem tekst do Centrali i było okejos. No i te Quadry, z procesorem 040, o ile pamiętam, śmigały ze dwa razy szybciej, niż moja Amiga z procesorem 060. Owszem, to były nudne komputery, typowo biurowe i tak dalej. Ale ich stabilność, solidność, oprogramowanie do składu gazety... No tu się czułem zakompleksiony i trochę "do tyłu".

Z szacunkiem
Des
Ps. Owszem, na te Quadry nie było Scali, Cinema 4D i LightWave.

[#21] Re: hdd wiekszy niz 4G

@radzik, post #18

No tak, ale w A2000 masz SCSI. A w 1200 PPC. Całkiem inna para kaloszy niż "zwyczajna" Amiga ze "zwyczajnym" WB.

Z szacunkiem
Des

[#22] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #20

Do dzisiaj jesteś zakompleksiony.
Jakbyś do Amigi włożył kartę GFX jaką ta Quadra miała to wynik porównania prędkości wyszedł by lekko inaczej.
A tak wyszło jak zawsze, niekompletny komputer bo za taki uważam Amigę bez kart GFX i sieciowej porównujesz z kompletnym.

Pozdrawiam
[#23] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #22

Zgadza sie w 100%... od kiedy popsuł mi sie Mediator w A1200 to czuję się jak bez ręki i nogi Uzywanie ami do czegos innego niz gry czy ogladanie demek, bez ergonomicznego trybu graficznego i dostępu do sieci mija sie z celem...

ps. miałem tez kiedys quadre, jedyny jej plus to jako takie uzywanie neta był, ale na pewno była bardziej mulasta od ami z 040 i kartą graficzną.

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 09:49:15
[#24] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #4

Działają. Przynajmniej u manie na 20GB dysku UWSCSI i w FFS. Oczywiście mam AmigaOS3.9. DyskSalv działa.
[#25] Re: hdd wiekszy niz 4G

@11MASTEr, post #14

Ja podłączałem 400GB i AmigaOS3.9 spokojnie go rozpoznał i zrobił partycję FFS.
[#26] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #16

Des ale ja na co dzien uzywam A600 ..no fakt ze HD do pracy systemem jest "nie odzwony" .. bo wkladanie Workbencha 1.3 jak chce cos uruchomic z drugiej dyskietki .. aby ten wgral z SYS:C/Execute .. i znowu wkladanie dyskietki..hmm jest troszke frustrujace w moim wieku..
do grania NDOS A500 sprawdza sie idealnie ..nie potrzeba HD .. tylko DF1: szeroki uśmiech
Szanuje Amige klasyczna .. i uruchamiam programy napisanej dla niej ..wlasie na niej .. A1260 uzywam sporadycznie (ograniczona liczba maszyn w stanie StanBY ..przez moja zone ;) .. A600 HD z Full iloscia Ramu jest szczytem szczescia + Rzutnik Mobile oczywoscie.
dlatego napisalem ze 400 GB mimo ze tanie jest sztuka dla sztuki .. mozna oczywiscie miec partycje linuxa, AOS3.1, AOS3.9,MacOS... ale i tak to zajmie 10 GB a nie 100

A to ze DES kocha Amige widac bylo od dawna SZACUNEK !!!

najsmutniejsze jest to ze zostala nas tylko garstka...
młodzi nie interesuja sie starymi ksiazkami,samochodami,komputerami....
odejda razem z nami..

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 10:22:22

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 10:22:37
[#27] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #26

Des ale ja na co dzien uzywam A600 ..no fakt ze HD do pracy systemem jest "nie odzwony" .. bo wkladanie Workbencha 1.3 jak chce cos uruchomic z drugiej dyskietki .. aby ten wgral z SYS:C/Execute .. i znowu wkladanie dyskietki..hmm jest troszke frustrujace w moim wieku..

Zawsze mozna komendy wgrac jako RESIDENT, albo dograc do RAM: i ustawic PATH.
[#28] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #4

Programy "odzyskiwawcze" (czyt. DiskSalv4) działają bez problemu. Jak jest załatany sterownik to komunikują się przez sterownik z dyskiem (na to wychodzi). Wykosiłem validator i przy okazji jakieś checksumy zaczęły mi latać po dysku. Pocisnąłem go DS4 i problem nie pojawia się już od 2 tygodni.

Co do tematu Amiga i HDD. Hołdys widzę ma odmienne zdanie, ale ja osobiście bez dysku w Ami obejść się nie potrafię. Nawet stare NDOSowe gierki eksploatuję przez WHDLoad, czyli z HDD. Mam na dysku całą bazę wszystkiego co mi do szczęścia potrzebne (no może z wyjątkiem DigiBoostera PRO, bo openMPT nie potrafi tego ugryźć). Mam na 20GB 3 partycje: 300MB system, 5GB na soft i gry, cała reszta na demoscenowe zło. Może mam zajęte 30% dysku (z czego większość to scena). Tak jest dobrze i wygodnie. Nie muszę wachlować płytami żeby posłuchać "głupiego" modułu. Klik, klik i Hipek już odgrywa co sobie zażyczę. Przed wczoraj uruchomiłem internet na Ami, więc szykuję już drugą "dwudziestkę" bo za chwilę będę miał na dysku archiwum stuffu z wszelkich portali scenowych. Tu pojawia się prawda którą rzekł Hołdys - ja to traktuję jak prawdę objawioną. Przy dużych dyskach, bądź jeśli chcemy mieć 2 dyski, FASTATA jest nieodzowna. Inaczej się po prostu nie da. Jakieś tam 4xEIDE czy coś to tylko protezy. FATA to jest to czego szukałem od zawsze. Pamiętam jeszcze czasy pradawne kiedy miałem A1200 z Elsat1208 i Connerem 420MB. Bardzo mnie wtedy bolał fakt kopiowania czegokolwiek co miało więcej niż 10MB. Dyski wlekły się niemiłosiernie. Teraz na "trzydziestce" jest kulturka, dyszle kręcą te 6-8MB/s i naprawdę to jest już prędkość znośna. Nawet można powiedzieć, że dyski teraz działają tak szybko jak na pececie. Oczywiście bierzmy pod uwagę skalę wielkości plików. Już chyba tylko SCSI może działać na Ami szybciej, ale to by trzeba było sprawdzić "organoleptycznie".

Podsumowując, pożenienie Amigi i dysków twardych to nie tyle co dobry pomysł, to konieczność. Jeżeli ktoś chce pykać w gierki z dyskietek, to fakt wystarczy A500 czy A600 "na golasa". Jednak jeżeli już chcieć eksplorować dokonania demosceny, to dysk jest podstawą.

[#29] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Red_Bullet, post #28

Red_Bullet sprawdz moja stopke.. mam 80 GB ;-] w desktopie z fastata2 MKII GOLD .. ale procentowo mam zajete jakies 15 GB ... dla mnie jest smieszne ze ktos wklada do Amigi 700 GB :) ..tryb SPLIT jest tez "nie do konca przetestowany " Phibrizzo mial nie dawno problem z odsyskiem danych.

w A600 produkcje scenowe i WHDLOAD zajmuja mi ze 2 GB ..
problem jest z listowaniem drzewka plikow na tak duzym archiwum przy FFS
ciekawe czy jest cos takiego jak robi MCP z FONTami ? (cache)
co uzywacie ?

[#30] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #29

Nie rozpędzaj się z tym że wkładanie czegoś do Amigi jest śmieszne.
To stare kompy, używamy je i rozbudowujemy dla własnej przyjemności i wali nas to że dla kogoś zabawa tym jest śmieszna.
Dla wielu ludzi wkładanie do Amig maksymalnej możliwej ilości pamięci jest śmieszne a ty włożyłeś maksymalną ilość do A600.
Więc nie śmiej się że ktoś wkłada wielki (na miarę Amigową) dysk, sam używam w Amigach SCSI 2 więc największy jaki mogę włożyć to 9GB i jeden taki mam. Ale faktycznie to robi on za kopię (na wszelki wypadek) starszego dysku 4GB.
Za to Fast mam bardziej ambitnie obsadzone, po 128MB, w jednym przypadku to max a w drugim tylko połowa wartości maksymalnej.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem