[#1] BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?
Dzień dobry w Nowym Roku,

Mam pytanie czy procek 060 na karcie BlizzardPPC ma prawo zbootować system kiedy karta nie posiada ani jednego modułu SIMM.

Posiadam takową, próbuję ją uruchomić w amidze 1200 i coś nie chce startować -- jest możliwość że pakuję tam nieobsługiwany SIMM, ale bez żadnego modułu też nic nie startuje.

Mam opłakiwać martwą kartę (jedyny objaw jej życia to podgrzewanie 060 ), czy spróbować z innym RAM-em? Jeśli sprawna karta bez SIMM-ów nie startuje, to wciąż jest nadzieja...

I drugie pytanie: jeśli odpowiecie mi, że bez SIMMów karta też powinna ruszyć, to któryś z forumowiczów podjąłby się ewentualnej diagnostyki przesłanej doń karty?

stachu?

A, i jeszcze jedno -- czy przyczyną martwoty może być brak prądu? Mam zasilacz 25 W, a konfiguracja to goła amiga 1200 desktop i rzeczona karta BlizzardPPC 060/200.

Ostatnia modyfikacja: 01.01.2011 13:20:34
[#2] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #1

Blizzard PPC wymaga pamięci SIMM. Choćby jakiś 4MB lub 8 MB. Sprawdź w instrukcji.
[#3] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Andrzej Drozd, post #2

dzięki za odpowiedź;

Czy wymaga obłożenia obu slotów? A jeśli wystarczy jeden, to któryś konkretny? (ukośny czy równoległy -- nie znam numeracji slotów)?

Gdzie znajdę instrukcję? (wiecie, to jest wygrzebane z szafy ze starociami, instrukcji niet).
[#4] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #3

Na początku miałem jeden SIMM 32MB i włożyłem go do ukośnego, ponieważ na tym drugim się nie domykał (miał za grube kostki z dwóch stron). Później włożyłem dwa SIMMy 64 MB. Też dwustronne, na szczęście o bardzo cienkich kostkach. Tak mam do dzisiaj.

Edycja: Jeden SIMM 32 włożyłem oczywiście do ukośnego.

Ostatnia modyfikacja: 01.01.2011 13:43:29
[#5] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Andrzej Drozd, post #4

Ponowne dzięki.

Właśnie teraz mam tam simm dwustronny 32 MB wsadzony w ukośne złącze.

Wciąż mam wątpliwości czy ta karta w ogóle żyje, a że klasycznej amigi nie dotykałem od lat, pytanie: czy BlizzardPPC startuje tak, jak 020? Znaczy, czy stanowi samodzielny CPU zdatny do uruchomienia systemu? Czy też start odbywa się z 020 a dopiero potem jakiś patch czy sterownik inicjalizuje Blizzarda? Wybaczcie głupie pytania :)

To jest zupełnie goła amiga, żadnego dysku, tylko stacja fdd. i BlizzardPPC. Czy taka konfiguracja w ogóle może skutecznie zbootować cokolwiek?

Jak na razie jedyny efekt przyciskania pamięci i karty i przedmuchiwania złącz jest taki, że po czarnym ekranie dostaję czasem albo żółty albo czerwony i czasem fdd zakręci silniczkiem.

Czy to może być spowodowane niedopasowaną pamięcią?
[#6] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #5

Tak, startuje normalnie z 68k. Po prostu naciśnij dwa klawisze myszki i powinien wyświetlić się Boot Control. Po naciśnięciu Esc lub klikaniu na niego (zależnie od klawiatury) wyświetli się menu karty. Po włożeniu dyskietki z WB3.x lub grą na dyskietce, Amiga normalnie powinna wystartować jakby nie było PPC.

Druga sprawa. Być może karta nie jest dobrze zasilona. Trzeba "dopompować" mocy podłączając do płyty głównej A1200 dodatkowe zasilanie, do portu zasilania stacji dysków z zewnętrznego zasilacza. Jest o tym w instrukcji. Jak to bezpiecznie rozwiązać w desktopie to nie wiem, ponieważ Ami mam w towerce.

czasem fdd zakręci silniczkiem.

To chyba jednak problem z zasilaniem.

Dodane: Mam zasilacz 25 W

To na pewno problem z zasilaniem.

Ostatnia modyfikacja: 01.01.2011 15:13:38
[#7] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #5

PPC sam nie wystartuje, na karcie masz dwa procki PPC i motorolę 040 lub 060, obecność karty w złączu wyłącza 020 na płycie a komputer uruchamia się na motoroli z karty a ta udostępnia PPC jako kooprocesor.
Podobno OS4.0 to zmienia ale pewny tego do końca nie jestem.

Z przyciskami ostrożnie, wyczyść złącze na płycie, przeczyść i doginaj styki w karcie, sprawdź wszystkie napięcia zasilania, może jest za małe, te karty ludzie zasilali dodatkowo.

Pierwszy test to czy da się złapać bootmenu a jeśli tak to czy jest widoczna w "Expansion Board Diagnostic".
Powinna być tam widoczna nawet bez pamięci. Zwykłe turbo tej firmy są tam widoczne bez simów.

Szukał bym też jakiegoś Amigowca w okolicy, sprawdzenie swojego kompa na jego karcie turbo i swojej karty na jego kompie plus możliwość testowania simów i zasilaczy momentami jest bezcenna.

Pozdrawiam
[#8] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@RadoslawF, post #7

Podobno OS4.0 to zmienia ale pewny tego do końca nie jestem.

Amiga i tak odpala się na 68k. Początek sekwencji startowej ładuje "nowy rom" do ramu, robi sobie reset i od tej pory wszystko działa pod PPC. 68k tylko się grzeje odłogiem :)

Powinna być tam widoczna nawet bez pamięci. Zwykłe turbo tej firmy są tam widoczne bez simów.

Z tym że BlizzardyPPC wymagają trochę FastRamu, ponieważ ładują parę rzeczy z "flaszki". Ale być może Boot Menu załaduje się bez dodatkowej pamięci. Nie wiem, może kiedyś próbowałem bez Fastu, niestety 11 lat temu i nie pamietam. :)
[#9] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Andrzej Drozd, post #8

Jak na razie boot menu odpaliło, ale w expansion boards jest pusto. Karta się grzeje, wiatraczki kręcą, ale amiga startuje z 020 póki co. Spróbuję dorwać jakiegoś amigowca z towerową a1200 w Poznaniu :)
[#10] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #9

Mam kartę 3 dzień ACA 1230 i u mnie w boot menu też pusto, a karta działa...

[#11] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Wojox, post #10

Ty masz kartę nie autokonfigurowalną czyli działa dopiero po uruchomieniu odpowiedniego programu.
Jak ten program włączysz przed wejściem do bootmenu to ją zobaczysz.

Pozdrawiam
[#12] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@RadoslawF, post #11

Na anglojezycznym forum podali że lada moment dorobią pełny programik do RĘCZNEJ konfiguracji. To lubię, zapisać ustawienia, zrebotować system i gut..

[#13] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Wojox, post #12

Jak chcesz odpalić amigę z procka karty turbo jak to jest goła amiga.Jak masz na karcie procek 060 albo 040 to musisz najpierw załadować bibliotekę pod odpowiedni procek.Mi kiedyś kolega zrobił dyskietkę z odpowiednimi bibliotekami i amiga startowała z dyskietki i komputer działał z turbiszczem ale mam stację HD a tej dyskietki już nie posiadam bo mam twardziela . :D

A1200PPC
[#14] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Arkadyy, post #13

Nie ściemniaj, jeśli nie każe komputerowi liczyć przy pomocy pewnych bibliotek to nie ma znaczenia czy ma w systemie 040 lub 060 library.
Mam taką starą dyskietkę narzędziową zrobiona przez siebie jeszcze w czasach kiedy miałem pluskwę i moje Amigi z 060 jak i 040 startują z nich bez problemów.

Pozdrawiam
[#15] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@RadoslawF, post #14

Sam workbench powinien chyba wstać...

Na razie czekam na inne simmy i zasilacz, w tygodniu jak przyjdą wznowię próby. Dzięki wszystkim za pomoc, dam znać co wynikło.
[#16] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@RadoslawF, post #11

Chyba się mylisz ?? po zamontowaniu karty, na górnej belce widać chip memory i 1 MB other mem. A po wpisaniu w shell komendy cpu, pokazało mi 030. Dopiero później ładowałem programik i wpisywałem parametry w s-s. Po klikniecu na ikonke programu od razu doskoczyło 65 MB ramu na belce. Więc programik tylko uaktywnił RAM, a wpisy w s-s włączyły cache i burst...

[#17] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Wojox, post #16

Przepraszam za offtop, ale to dobrze czy zle wedlug Ciebie?
Karty ACA raczej miec nie bede, pytam po prostu z ciekawosci.
[#18] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #15

Sam system wstaje na gołej karcie PPC natomiast Amiga pracować będzie jak zwykła A1200 bez Turbo. Czasem niektóre programy widzą nieuzbrojonego BPPC jako 68030, ale tu nie ma reguły. Karta w pełni odpali dopiero po włożeniu RAMu, ale bez niego system się uruchomi.
[#19] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Wojox, post #16

"Więc programik tylko uaktywnił RAM, a wpisy w s-s włączyły cache i burst..."

autokonfigurowalna, w skrocie znaczy ze zrobila by te rzeczy sama, automatycznie :)

[#20] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@kwaku85, post #18

To by mogło się zgadzać, bo Amiga już mi się uruchamia (czasem po kolorowych ekranach) a karta pozostaje niewidoczna (cpu: 020). Na dniach będę miał inne SIMM-y, dzięki za pocieszenie .
[#21] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #3

Karta ruszy bez pamięci AFAIR, ale zasilacz 25W to za mało. Zrób power-fixa na mobo i daj mocniejszy zasilacz, dopiero później testuj. ;)

[#22] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@UZi, post #21

Dokładnie tak, najpierw zasilacz. A co do SIMMów- wątpię żeby ze sprawnymi SIMMami BPPC nie ruszył, to nie Apollo i jest kompletnie niewybredna na wszelakie pamięci.
[#23] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Andrzej Drozd, post #2

Hmmm. Karta ruszy bez pamięci- tak było u mnie!
[#24] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@BULI, post #23

Ehhh, wy to sobie zmienialiście co chwilę jakieś karty w Amigach, a ja mam wciąż tą samą kartę turbo od...13 lat. :P

Czas na Natami :)
[#25] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@Andrzej Drozd, post #24

Z rozrzewnieniem wspominam moje pierwsze "turbo" w A500. Zwało się Motorola 68010 i było w porcelance. Nie ma to, jak odpowiednia dopałka.

[#26] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@kwaku85, post #18

Ja pamiętam że mojej Ś.P. karcie PPC padał flash i wtedy nie była widoczna ale C:CPU podawało 040 na pokładzie, bez fastu i wpisu do listy kart w systemie.

[#27] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@altcomputing, post #26

Cenny trop, zwłaszcza że mogę go sprawdzić nie czekając na SIMMy. Jak tylko się dobudzę (marator "Back to the Future" w Multikinie ) sprawdzę.
[#28] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@ppascal, post #27

Nie chcę zaczynać nowego wątku wiec piszę w najnowszym, najbardziej zbliżonym.

1. Właśnie kupiłem na eBay'u kartę BlizzardPPC 603e z 060 i szukam kopii instrukcji po angielsku (w języku Goethego już mam ale wolałbym język wyspiarzy) bo jej nie dostanę od sprzedawcy, proszę o przesłanie kopii - PDF'a - cokolwiek... lub kontakt na PM.
2. Wiem że będę musiał podłączyć dodatkowe zasilanie do gniazdka zasilania FDD na płycie... i tu pytanie : mam podłączyć dodatkowy zasilacz razem ze standardowym, czy tylko jeden - np. 200W - wpiąć w to gniazdo?
3. Szukam karty BVision... Zainteresowanych sprzedażą zapraszam na PM

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 21:27:34
[#29] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #28

Proszę :

http://phase5.a1k.org/index.php?manuals

U mnie BPPC 040 działał na zasilaczu od A500 sprawdź, masz 060 może nie musisz się gimnastykować :)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 21:28:15
[#30] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@PrzemasIII, post #29

Wielkie dzięki!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem