[#1] usunąć zabezpieczony plik
ostatnio wkradł mi się błąd do Multiviewa i plik jest uszkodzony, chcę go usunąć i zastąpić prawidłowym. Jak mogę go usunąć albo podmienić omijając systemowe zabezpieczenie?

[#2] Re: usunąć zabezpieczony plik

@mars, post #1

musisz uruchomic tollmanagera np FileMastera i zaznaczyc plik i kliknac PROTECT - usun zabezpieczenie atrybutu tylko do odczytu (r)

[#3] Re: usunąć zabezpieczony plik

@mars, post #1

Z poziomu DOpusa4.x zanaczasz plik i klikasz na PROTECT i możesz modyfikować "bity protekcji".
W shellu masz komendę protect w C: ale składni nie pamiętam, trzeba by poszukać instrukcji.

Pozdrawiam
[#4] Re: usunąć zabezpieczony plik

@HOŁDYS, post #2

Ci się z Windowsem pomyliło. Bity protekcji na Amidze działają inaczej, ustawienie (włączenie) bitu:
h = obiekt powinien być ukryty - AmigaOS i większość programów ignoruje tę flagę. Na Aminecie można znaleźć łatkę o nazwie PatchHidden, aktywującą ukrywanie plików/katalogów za pomocą tej flagi,
s = plik jest skryptem ADOS - dzięki temu bitowi, by uruchomić skrypt, wystarczy podać jego nazwę (nie trzeba wpisywać polecenia: Execute nazwa_skryptu_ADOS),
p = ustawienie tej flagi pozwala na dodanie programu do listy poleceń rezydentnych bez podawania parametru PURE lub FORCE w rozkazie Resident,
a = obiekt został zarchiwizowany - bit protekcji dodawany m.in. przez archiwizery, AmiagOS usuwa ten bit, jeżeli w pliku nim oznaczonym zaszły jakieś zmiany - co ułatwia backupy przyrostowe - wystarczy ustawić w programie archiwizującym, żeby dodawał pliki wyłącznie bez bitu protekcji 'a' (no i włączał im ten bit po zarchiwizowaniu),
r = można odczytać zawartość obiektu (a nie, jak podałeś - tylko do odczytu),
w = można zmieniać (edytować) zawartość obiektu,
e = plik jest programem,
d = plik można usunąć.

Najprościej jest odpalić coś w stylu DOpusa/ FileMasetra i za jego pomocą włączyć dla pliku bit 'd' i 'w' (zależy, w jaki sposób będzie się ten plik zmieniało/usuwało).
W przypadku AmigaDOSowego rozkazu Protect składnia wygląda następująco:
Protect nazwa_pliku rwed
albo
Protect nazwa_pliku rwed ADD

[#5] Re: usunąć zabezpieczony plik

@APC74, post #4

nie kazdy ma amige w pracy zeby ad hoc sprawdzic..
a emulatorow nie uwazam

[#6] Re: usunąć zabezpieczony plik

@APC74, post #4

W przypadku AmigaDOSowego rozkazu Protect składnia wygląda następująco:
Protect nazwa_pliku rwed
albo
Protect nazwa_pliku rwed ADD

To u mnie występuje ciekawostka przyrodnicza i ta komenda nie zmienia bitów protekcji, nie podaje też żadnej informacji że coś jest nie tak.
Podaje tylko jeśli wystąpi zła ścieżka dostępu do pliku lub zamiast RWED wpisze inne parametry.
A1200, kicek 3.1 sprzętowy, WB3.9.
Eksperymentowałem na komendzie/pliku Assign przekopiowanym do RAMu.

Pozdrawiam
[#7] Re: usunąć zabezpieczony plik

@HOŁDYS, post #5

A co ma do tego Amiga/emulator? O_o

[#8] Re: usunąć zabezpieczony plik

@RadoslawF, post #6

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem