[#1] Problem klawiatura A1200
Kilkukrotnie dokonywałem demontażu klawiatury z wnętrza Amigi w celu zamontowania HDD. Początkowo posłuszeństwa odmówiła kombinacja klawiszy Ctrl+A+A a teraz nie działa juz w sumie z 10 klawiszy ktoś wie jak rozwiązać ów problem?
[#2] Re: Problem klawiatura A1200

@miro_78, post #1

Sprawdź czy w złączu klawiatury nie ma jakiegoś syfu.Obejrzyj taśmę klawiatury (miejsce łączenia z płyta), najlepiej pod światło.Jeśli widać na ścieżkach ubytki w miejscu łączenia, to masz wytarte i dlatego nie łączy. Spróbuj obciąć kawałek taśmy. Ale dosłownie nie więcej niż 1,5 milimetra. Obetnij równiutko porządnymi nożyczkami. Taśma ma mały zapas odsłoniętych ścieżek, bo dalej ścieżki są już izolowane.
Po co odłączać klawę do wymiany dysku? Można ją delikatnie odwrócić i położyć.

[#3] Re: Problem klawiatura A1200

@Jacenty, post #2

W sumie to podobnie myślałem ale dziękuję pięknie za podpowiedź. W sumie masz rację z tym niepotrzebnym demontowaniem klawiatury ale przed demontażem nie przypuszczałem że mogę mieć jakiekolwiek problemy po ponownym podpięciu klawy (kilkunastoletni rozbrat z Ami).

Temat do zamknięcia.
[#4] Re: Problem klawiatura A1200

@miro_78, post #3

Możesz również spróbować użyć lakieru elektroprzewodzącego (taki jak do naprawy szyb ogrzewanych w samochodach). U mnie spisuje się bardzo dobrze.

[#5] Re: Problem klawiatura A1200

@cichym, post #4

A ma ktoś z was pomysł co zrobić jak nie mam tej górnej białej części plastiku którą zaciskamy taśmę klawiatury do płyty głównej Amigi ?
[#6] Re: Problem klawiatura A1200

@xkonrado, post #5

Miałem kiedyś A1200 w której również nie było tego elementu i zamiast niego była cieńka płytka z tworzywa sztucznego. Można ją dowolnie dociąć np ze starej karty telefonicznej. Nie może być zbyt gruba. Gdy masz już odpowiednią płytkę wkładasz taśmę klawiatury do złącza a potem tą płytkę z tej strony gdzie nie ma odkrytych ścieżek na folii.
[#7] Re: Problem klawiatura A1200

@xkonrado, post #5

Możesz też kupić ten clip na ebay'u.
[#8] Re: Problem klawiatura A1200

@Jacenty, post #2

Z tym odcinaniem to trzeba uważać. Jak to się mówi "daj dłoń a weźmie całą rękę". Po kilku latach wędrowania klawiatury z Amigi do Amigi, odcinaniu po 1 mm folia w końcu się "skończyła" Ostatnio w AmigaKit zakupiłem sobie funkiel nówkę nie śmiganą klawiaturkę. Koszt przedsięwzięcia troche duży w sumie około 180 zl (wysyłka, koszty przelewy zagramanicznego), ale warto było. Klawiatura bije bielą po oczach, nawet ma zapach nieużywanego plastiku (nie wiem skąd onzi wzieli takie leżaki magazynowe), ale od tego momentu Amiga jest skręcona wszystkimi śrubkami, dysk na miejscu, Apollo również nie ma żadnej mowy o demontowaniu klawiszy.
[#9] Re: Problem klawiatura A1200

@Krencik, post #8

Ja też zamówiłem, ale jednorazowe obcięcie milimetra paska, też daje dobry rezultat.
[#10] Re: Problem klawiatura A1200

@sand, post #9

Te tasiemki są jakieś trefne, strasznie są delikatne i trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem