[#1] Wymiana baterii w A3000
Mam zamiar prewencyjnie wymienić starą litową baterię w mojej A3000. Jednak nie na "beczułkową" z trzema nóżkami Ni-Mh 3.6V, lecz na zwykłą litową guzikową CR2023 3V osadzoną we wlutowanym w płytę holderze/koszyczku (takim jak w pecetowych płytach).
Czy wystarczą 3V (3.6V nie mogę w okolicy znaleźć)?
Czy według takiego schematu powinienem holder wlutować?:
http://tnij.org/ll21

[#2] Re: Wymiana baterii w A3000

@frywolny_marian, post #1

Nie wiem jak w A3000 ale ja z A501 baterię wylutowałem i wlutowałem w jej miejsce koszyk z baterią z płyty głównej starego PC (Dell OptiPlex GX 260). Do tej pory zero problemów. Wcześniej ten sam myk stosowałem w A2000. Też działało OK.

[#3] Re: Wymiana baterii w A3000

@frywolny_marian, post #1

Hm ale przypadkiem wylutowałeś akumulator a na jego miejsce wstawiasz baterie? Baterii się nie ładuje i trzeba wstawić jakąś diodę jak znajdę schemat to go dodam.
[#4] Re: Wymiana baterii w A3000

@Dark_luke, post #3

Jeszcze nie wylutowałem. Czyli nie do końca da się zastąpić fabryczną baterię zwykłą baterią guzikową? Nie chcę kombinować z diodami itp. Zamówię raczej z amigakit baterię 3.6V Ni-MH do A3000.

[#5] Re: Wymiana baterii w A3000

@frywolny_marian, post #4

Witam,

Z diodą nie ma kombinacji, dajesz ją szeregowo. Najlepiej użyć diodę germanową, tania, łatwo dostępna i jest na niej mały spadek napięcia ok 0.1V.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem