[#1] Coś dla nowych
Witajcie!
Po wielu wyrzeczeniach wreszcie dotarła do mnie dziś paczka z wymarzoną przed laty Amigą 500, zasilaczem paroma dyskietkami, myszką i dżojem. I tak sobie myślę, co ja właściwie na tej amisi oprócz grania mogę robić i co z nią mogę zrobić żeby ją ulepszać?? Nie jestem zbyt zamożny, ale jestem miło.śnikiem hardwareu i choć sprzedawca twierdził że Amiga ma 1MB Ram to nawet nie wiem jak to sprawdzić. Podajcie bardziej doświadczeni koledzy parę rad dla początkujących. Pozdrawiam
[#2] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

Wystartuj z dyskietki z workbenchem i przeczytaj napis na belce, jak będzie że masz ponad dziewięćset kilobajtów to masz 1MB jak ponad czterysta to tylko 0,5MB.
Można oczywiście zajrzeć pod klapkę ale jest to zagranie mało sportowe a w dodatku nie będzie gwarancji że to rozszerzenie jest sprawne i widziane przez system.

Pozdrawiam
[#3] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

Wynajdź Protrackera i napierdzielaj moduły.
[#4] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

Połóź sobie na ołtarzyku jako relikwię konsoli do gierek i kup sobie A1200 z kartą rozszerzającą i kluczem do WHDLoad.
Albo "moim zdaniem" jak słusznie zauważył kolega - napierdzielaj moduły na Protrackerze i graj w Super Froga
[#5] Re: Coś dla nowych

@Andrzej Drozd, post #4

przecież moze kupic MegaRam HD i mu wyjdzie o wiele taniej i bedzie mial prawie to samo

[#6] Re: Coś dla nowych

@Skiba, post #5

A co z AGA?
[#7] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

Możesz na A500 założyć prostą bazę danych (spis filmów, płyt czy czego tam), pisać teksty i drukować, korzystać z prostszych programów graficznych typu Deluxe Paint. Biblioteka oprogramowania Amigi jest bogata - każdy może znaleźć coś dla siebie. Był kiedyś cykl artykułów w Amiga Magazynie poświęcony właśnie tematowi związanemu z wykorzystaniem A500 do czegoś poważniejszego niż tylko gry.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 20:32:52
[#8] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

W superfroga nie graj, bo to straszny przypał. Graj w Turricana (1 i 2).
Ewentualnie możesz w Kaczki.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 20:52:49
[#9] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #1

Jeśli rozszerzenie działa / sprawdzone wg wyżej przedstawionej porady/ to proponowałbym zaopatrzyć się w sprzętowy emulator stacji dysków SDCard.
Wtedy nic tylko nagrać setki obrazów .adf na taką kartę i Amiga 500 jest przepiękną konsolą do fantastycznych gier.
Na A500 w nic innego bym się nie bawił - mozna, ale nie obędzie się bez bólu zębów, i przy okazji można zainteresowanie do tej cudnej maszynki zupełnie zatracić.
A tak - zero dyskietek, zero stresów - hulaj dusza piekła nie ma :)

W sumie, samemu mógłbym swojej A500 coś takiego zaserwować, cholera......

[#10] Re: Coś dla nowych

@Andrzej Drozd, post #6

Napisałem ze prawie:)

[#11] Re: Coś dla nowych

@RadoslawF, post #2

no to już coś wiem mam 1MB a jak się poruszać po Workbenchu 1.3.3. ??

[#12] Re: Coś dla nowych

@Skiba, post #10

"Prawie" robi wielką różnice.

A1200 w stosunku do A500 to:
- więcej chip ram (2 MB zamiast 0.5 MB)
- szybszy procesor (na dzień dobry 2.5x, po załozeniu najtańszego rozsz. pamięci 5x szybciej)
- złącze IDE (MegaRAMHD jest trudno dostępne i bez specjalnej konfiguracji nie pozwala na użycie drugiego napędu... np. CD)
- AGA (256 kolorów na ekranie, ciut szybsze, nowe tryby graficzne)
- nowszy system (3.0/3.1 zamiast 1.3)
- olbrzymia ilość rozszerzeń na rynku, porównywalny sprzęt do A1200 jest tańszy (zapewne z uwagi na powszechność)

za porównywalną cenę
[#13] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #12

no tak ale do whdload wystarczy i zabawy z workbenchem 2.1

[#14] Re: Coś dla nowych

@Skiba, post #13

Zamiast dywagować na temat tego jaki sprzęt byłby lepszy skupmy się na temacie i sprzęcie, który zakupił autor wątku.

[#15] Re: Coś dla nowych

@grxmrx, post #14

Słuszna uwaga. OK
A więc @lopi777: Wszelkie sensowne rozszerzenia do A500 to koszt 150PLN w górę. Tylko pytanie czy są one Ci potrzebne - raczej nie.
Jeżeli chcesz tylko giercować to potrzebujesz zestawu do przenoszenia obrazów dyskietek z PC na A500 po RS232 ew. wspomniany emulator stacji dyskietek. To już byłby super wypas. :D Naprawdę.
[#16] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #11

słyszałem że na A500 wiele zespołów tworzyło swoją muzykę, ba! Kombi tworzzy ją na C64! tylko jak to się robi??

[#17] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #16

alle supmy się na sprzęcie, bo jestem fanem rozbudowy sprzętu, jak stworzyć HD dla A500? nie licząc oczywiście oryginalnego HD Commodore

[#18] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #17

jak stworzyć HD dla A500

A nie lepiej i taniej kupić takie rozszerzenie? Moim zdaniem tak.
[#19] Re: Coś dla nowych

@michalmarek77, post #9

SDCard

A to byłaby całkiem ciekawa sprawa. :)
Ja osobiście lubię używać stacji dysków w swojej A1200, ale...raz na jakiś czas.
Perspektywa użytkowania A500 (czyli głównie gier) przy której stoją 3 wiadra dyskietek jest przerażająca. Moim zdaniem oczywiście. ;)
[#20] Re: Coś dla nowych

@michalmarek77, post #9

@ michalmarek77 jak się buduje taki emulator SD dla A500?
nadmieniam że nie chcę A1200

[#21] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #20

Raczej kupuje :)

Zapoznaj się ze stronką, ewentualnie uderz do autora rzeczonej przystawki , wszystko Ci na pewno wytłumaczy:
http://www.lotharek.pl/product.php?pid=13

Tanie nie jest, acz radochy daje mnóstwo......

Btw. Gdyby tak jeszcze hdmi do 500 wypuścili, byłbym wniebowzięty :)

[#22] Re: Coś dla nowych

@michalmarek77, post #21

Jest również artykuł u nas, w tym samym temacie, który ukazał się w Polskim Piśmie Amigowym:

http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

[#23] Re: Coś dla nowych

@grxmrx, post #22

no fajna sprawa, zacznę chyba na to zbierać kasę :) a znacie jakieś niedrogie sposoby domowej przeróbki A500 tak do kilkudziesięciu zł??

[#24] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #23

Zakup zewnętrznej stacji dyskietek. Najlepiej sprawnej.
[#25] Re: Coś dla nowych

@michalmarek77, post #21

Ja ten emulatorek będę robił. Własnie kompletuję części.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 23:01:09
[#26] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #23

Jeżeli lubisz sobie polutować, to jest trochę ogólnodostępnych i w miare prostych schematów:
- interface stacji dyskietek - możesz przerobić stację od PC aby pracowała jako zewnętrzna (czyli druga) w Ami
- interface myszki PS2 - super podpiąć do Ami optyczną myszkę PC i używać jak standardową
- proste turbo do 14 MHz
- interfejs twardego dysku (ale niebootujący - musisz Ami wystartować z dyskietki, dopiero po inicjalizacji system go widzi)
- dosyć złozony projekt z interface IDE, systemem 3.0 od A1200 i 8 MB RAM - ale to taki hack bazujący częściowo na konstrukcji A1200, wymaga do działania zhackowanej wersji systemu 3.0 z A1200
- wspomniany interface HcX - najprościej kupić płytkę z zaprogramowanym PICem i resztę lutować - wyjdzie taniej

Z ciekawych (moim zdaniem) projektów to tyle.

Ostatnia modyfikacja: 25.05.2011 23:01:36
[#27] Re: Coś dla nowych

@stachu100, post #24

no na zakup zewnętrznej stacji to nawet mnie stać, tylko powiedzcie po co taka druga stacja?

[#28] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #27

możesz tam trzymać sample z perkusją.
[#29] Re: Coś dla nowych

@lopi777, post #27

Ba każdy prawdziwy komputer z ery sprzed twardego dysku powinien mieć dwie stacje, zdecydowanie przyśpieszało to kopiowanie dyskietek.

Pozdrawiam
[#30] Re: Coś dla nowych

@wali7, post #25

po co właściwie druga zewnętrzna stacja do amigi?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem