[#1] "Uruchomiony" program Genesis
Wczoraj miałem kłopot z uruchomieniem Genesis(TCP/IP) w AOS3.9. Klikam na ikonce lub też odpalam z Magellana poprzez RUN i program nie chce się uruchomić. Nie pokazuje się okienko "Połącz". Gdy podejrzę w Scout'cie to proces jest. Gdy odpalę parę razy ten program to tyleż też jest procesów uruchomionych. Co jest grane? Ktoś może ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Próbowałem resety miękkie i twarde, wyciągałem kartę sieciową w różnym momencie - która działała na 100% gdyż jej cały czas używałem. Nic nie grzebałem, nie instalowałem ostatnio etc. A do tej pory nie miałem tego problemu. Używam sieć już sporo czasu z tą Amigą1200 i w takiej samej konfiguracji.

[#2] Re: "Uruchomiony" program Genesis

@Tomski, post #1

A co na to SnoopDos?
[#3] Re: "Uruchomiony" program Genesis

@Norbert, post #2

SnoopDos "zatrzymuje się" na pliku wykonywalnym Genesis-odczyt- OK i kaplica. Coś mi się wydaje, że coś jest nie tak:
- z zasilaniem, mam jakiś starty zasilacz z pieca, i/lub
- złapałem jakiegoś wirusa i/lub
- nie mogę uruchomić hdtoolboxa z HD0:, zatrzymuje się na HDToolBox.info odczyt ok
- uszkodzona powierzchnia dysku(?) - sprawdziłem HDtoolboxem z dyskietki, weryfikacja danych na dysku i nie było błędów.

Nie mam pojęcia co może być źle. Dodam, że czasami system odpala się z artefaktami na ekranie Workbencha, ale po resecie obraz jest ok.

Screenmode też się nie odpala. Partycja systemowa jest w FFS.

[#4] Re: "Uruchomiony" program Genesis

@Tomski, post #3

Czy uruchamiają się programy z hd jeśli komputer uruchomisz z dyskietki?
[#5] Re: "Uruchomiony" program Genesis

@Norbert, post #4

Uruchomiłem ten Genesis i karta sieciowa działa. Ale to jest niestety losowe. Wydaje się mi, że problem jest w gnieździe/wtyczce w Amidze 1200. Gdy poruszałem, przy wyłączonej Amidze, wtyczką i odpaliłem Ami ponownie to już ten Genesis, ScreenMode jak i iBrowse się odpalał. Dodam, że Ami cały czas leży podłączona z wszystkimi kablami na biurku i nie wyciągam ich bez przerwy.
Z dyskietki nie mogłem wystartować. Mam dwie dyskietki z Install 3.1 i teraz za każdym razem dostaję Guru 8000 000B. Czy chce wystartować z jednej czy z drugiej to to samo Guru dostaję. Ami zapętla się i resetuje bez końca. A do tej pory nie miałem tego problemu. Zawsze startowała z tych dyskietek. Jeszcze spróbuję Ami za bootować z gry na dyskietce - tzn. uruchomić grę bezpośrednio z dyskietki bez ładowania systemu. Aaa te dyskietki bootujące widziane były w systemie po zabootowaniu z twardziela.

Czyli z tego wszystkiego widać, tak mi się wydaje, że problem leży nie tyle w problemie z dyskiem co z czymś innym. Tylko pytanie z czym?
Będę musiał dać szwagrowi do przejrzenia tego zasilacza pod miernikiem (wystarczy to?) lub oscyloskopem. Wtedy będzie można wyeliminować problem z zasilaczem. A i pewno dam mu te nieszczęsne kondensatory wymienić, może to coś pomoże.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem