[#1] A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika
Jako, że jestem świeżak witam wszystkich.
Jakiś czas temu stałem się na powrót posiadaczem bialutkiej A600 z mięciutko chodzącym flopem.
Niestety poza dyskami sys (Workbench 2.05, Fonts, Extras) nie mam do niej żadnego softu.
Pomyślałem, że przy nieograniczonym dostępie do ADF'ów fajnie byłoby wykorzystać nowocześniejszy nośnik niż dyskietki DD.
Po prostu chciałbym w łatwy sposób przenieść dane z PC (o ile to możliwe) na wskazane w temacie nośniki i bez komplikacji używac ich jako zamiennika flopa.
Zakupiłem adapter z PCMCIA na CF i kartę kingston 256mb, przegrałem pakiet niezbędnych plików, które jakiś user wspaniałomyślnie udostępnił i ..... pomimo usilnych prób sześćsetka nie chciała jej widzieć.
Kluczowa obecnie sprawa:
Zastaniawiam się czy taka akcja uda się z kartą SRAM. Czy sformatowana jako dysk umożliwi mi swobodne wgranie pliku adf na PC a nastepnie wpięcie do slotu i uruchomianie gier na 600?

http://allegro.pl/sram-card-pcmcia-512kb-jako-naped-cco-bcm-i1653779594.html
pomijając małą pojemność czy taka karta spełni moje oczekiwania?

Proszę od razu nie karcić mnie, że nie szukałem w zasobach forum czy googlu zbyt dokładnie gdyż jest trochę info ad. Pcmcia2cf i znacznie mniej o SRAM.
Dyskusje na forach są bardzo enigmatyczne tzn. guru wymieniają między sobą uwagi w 'slangu' co nic dla mnie nie wnosi.
Dlatego też prosto pytam i oczekuję, że ktoś cierpliwy łopatologicznie, krok po kroku wyczerpie temat...
Uff... trochę się rozpisałem, ale sądzę, że jestem głosem większej grupki osób, zwłaszcza przy obecnej modzie na retrogaming

Pozdrawiam
movin OK
[#2] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@movin, post #1

Kluczowa obecnie sprawa:
Zastaniawiam się czy taka akcja uda się z kartą SRAM. Czy sformatowana jako dysk umożliwi mi swobodne wgranie pliku adf na PC a nastepnie wpięcie do slotu i uruchomianie gier na 600?

na pewno nie...

[#3] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@movin, post #1

Co do SRAM to nie wiem, ale wiem że Amiga nie toleruje niektórych kart CF jaki i niektórych przelotek.
Taka przelotka na pewno działa:
http://allegro.pl/adapter-czytnik-kart-cf-na-pcmcia-ak144-lodz-fv-i1646915325.html
I taka karta na pewno działa działa:
http://allegro.pl/kingston-4gb-karta-compact-flash-4-gb-cf-18-9mb-s-i1653769888.html
Karta ta jest wolna co może ją dyskwalifikować do innych zadań, na pewno pracuje wolniej niż kontroler IDE w A600/1200.
Instalując oprogramowanie na Ami jeden z pakietów miał zwalony instalator i trzeba było pliki wkopiować ręcznie na swoje miejsca, to tez może być przyczyną niedziałania twojego zestawu.

Pozdrawiam
[#4] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@RadoslawF, post #3

Dziwne że nie pomyślałeś o tanim napędzie CD lub DVD .Pewniejszy i mniej kłopotliwy wynalazek a jak masz PC z nagrywarką to masz idealny zestaw do wymiany danych.Ja tak mam i nie narzekam. :D

[#5] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@movin, post #1

a czy ty w ogóle masz jakiś hdd albo wpiętą kartę cf z adapterem na ide??

[#6] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@Arkadyy, post #4

Dla ciebie w A1200 idealna była by karta sieciowa, bo nagrywanie płytki CD w celu przeniesienia jakiegoś ADFa lub czegoś mniejszego nie jest ani szybkie ani wygodne.
Przy A1200 z jakimś rozszerzeniem ściągać a Aminetu czy innych stron można bezpośrednio spod Amigi, przy gołej A600 wygodniejsza będzie karta CF.

Pozdrawiam
[#7] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@Skiba, post #5

Dzięki za odpowiedzi.
Nie posiadam ani hdd ani karty cf na IDE ani CD
Po prostu nie wyobrażam sobie abym mógl rozkręcić moją Przyjaciółkę, gdyż trafiłem na IDEALNY egzemplarz w dodatku qwerty.
Stąd moje pytania odnośnie kombinacji poprzez PCMCIA a obecnie opcja z kartą SRAM...
do konca aukcji kilka dni więc jakby co śmiało piszcie :)
każda sugestia mile widziania.
pzdr
[#8] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@movin, post #7

Zakupiłem adapter z PCMCIA na CF i kartę kingston 256mb, przegrałem pakiet niezbędnych plików, które jakiś user wspaniałomyślnie udostępnił i ..... pomimo usilnych prób sześćsetka nie chciała jej widzieć.

Pakiet jakich plików?

[#9] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@movin, post #7

nie wyobrażam sobie jak można przenosić pliki z karty cf włożonej do PCMCIA na Amidze 600 bez żadnego rozszerzenia pamięci i dysku czy karty wpiętej w IDE...
zainwestuj w adapter i wrzuć system na kartę cf to bardzo ułatwi sprawę
wtedy zainstalujesz w systemie fat95 którego teraz pewnie nie masz zainstalowanego..
może przez to system nic nie widzi

[#10] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@Skiba, post #9

A ja sobie wyobrazam :).
Uruchamiam jakis filemanager i sterownik do CF z dyskietki.
Potem pozostaje juz tylko kopiowanie adf na dyskietki.

Jesli troche sie "pokombinuje" to po uruchamieniu sterownika CF, Amiga bedzie miala juz twardy dysk i reszta oprogramowania bedzie z niego startowala.
[#11] Re: A600 + PCMCIA2CF lub SRAM dla laika

@Norbert, post #10

sposób jest i brawo za pomysłowość
ale lepiej chyba bootowac z dysku niż męczyć się za każdym razem żeby coś przegrać z adf-ów

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem