[#1] co z tymi dyskietkami? help me
Witam.
Mam chyba dość typowe pytanie - przeszukałam tych tematów naprawdę mnóstwo, ale wszędzie znajduje się jakieś "ale" - to ktoś ma inną Amigę, to ktoś ma jakiś dysk dodatkowy, pamięć etc...
A ja się na tym nie znam.
I spróbuję zadać to pytanie. Posiadam Amigę 500. Więcej o niej nie wiem, bo zwyczajnie się na tym nie znam. Na moim PC-cie mam sporo gierek w formacie ADF, w któe bez problemowo grałam przez emulator WinUAE. Jednak pewnie doskonale mnie zrozumiecie, jak powiem że chciałabym w te gierki grać zwyczajnie na mojej zdobytej Amidze...
Zatem pytanie - W JAKI SPOSÓB tego dokonać?
Czytałam, że jakimś kablem null coś tam, że jakimś Cathweasel, że coś tam coś tam... jednak ja zbyt wiele z tego nie rozumiem, a co gorsza - nie wiem nic o mojej Amidze.
CZY wogóle da się tego dokonać jakimś w miarę prostym sposobem? Ktoś gdzieś pisał, że zakleić w dyskietce PC-towej dziurkę i będzie śmigać, ale jakoś mi się wierzyć w to nie chce.

Mam:
- Amigę
- PC-ta ze stacją dyskietek
- dyskietki PC-towe
- i gry w formacie ADF

Wystarczy? :D
POZDRO
[#2] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #1

Odpowiedź znajdziesz wśród dwudziestu podobnych wątków na forum, albo tutaj.

[#3] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #1

Po zaklejeniu dziurki na dyskietce HD bedzie smigac ale na amidze a nie na PC wiec danych nie przeniesiesz . Musisz miec stacje dyskietek HD 1.76 aby przenosic dane, na A500 to niemozliwe . Tak wiec pozostaje wymiana danych po kablu .

[#4] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #1

wydatki wydatki ;)
taki zestaw jest Ci potrzebny jeśli nie chcesz kabla lepić sama, jest tam też jakiś soft i manual, przyjemnym w obsłudze softem do tego jest Amiga Explorer, ale nie jest darmowy.
pzdr

[#5] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@PrzemasIII, post #3

Jemu nie chodzi o wymianę danych, tylko o nagrywanie adf-ów. A HD z zaklejoną dziurką sformatowane na PC jako 720 kB pójdą bez problemu i na PC, i na Amidze z "rzadką" stacją i CrossDOSem. Ale to już zupełnie inna bajka...

[#6] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #1

Wystarczy?

Nie.
Potrzebujesz jeszcze jednego z poniższych:
1. Kabel nullmodem + soft do niego - tanio ale wolno
2. Catweasel - karta PCI dla PC (trzeba mieć slot PCI) - drogo i wygodnie.
3. Emulatora dyskietki HxC (podpina się go w amidze jako napęd dyskietek) potrafiącego czytać karty SD z plikami adf montowanymi jako nośniki.
4. Powstaje urządzenie (nazwa wypadła mi z głowy) ale chodzi o sterownik dyskietek podpinany do USB PC - który będzie wkrótce potrafił nagrywać dyskietki w formacie Amigowym z obrazów.

[#7] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #1

dobrze by było też jakbyś wiedziała czy aby na pewno masz w PC-cie DB9 port serialowy, bo jeśli to notebook, albo jakaś nowsza platforma to możesz zwyczajnie go nie mieć.

[#8] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@recedent, post #5

Jemu nie chodzi

Jej nie chodzi . toz to kolezanka , no ale nick powinien brzmiec "pykaczka" :D

[#9] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@Hellena, post #8

- Ten zestaw na allegro wcale nie jest taki drogi, mogłabym go kupić tylko poproszę o odpowiedź w tej kwestii - czy to wystarczy? Nie wiem co to jest "soft i manual" przepraszam, ale nie znam się na tym... musiałabym się dowiedzieć konkretnie jak się tego używa ale najpierw jeśli kupię to, co Kilos podał w linku to mi to wystarczy?

- Recedent - o jakiej "innej bajce" piszesz? Jest możliwość formatowania i zaklejania dziurki...?

- Jeśli chodzi o to czy mam w PC taki port a nie inny to NIE WIEM... W każdym bądź razie nie jest to notebook, tylko zwykły i to stary 8 letni pecet z systemem xp...

- i tak... jestem dziewczyną.

Wszystkim dziękuję za szybkie odpowiedzi!!!

ps. czy muszę mieć dyskietki "amigowe" czy zwykłe "z pc" jeśli chodzi o te kabel z allegro...?

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 10:38:59
[#10] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #9

Ponieważ jeszcze nie przeczytałaś podlinkowanego przeze mnie artykułu w FAQ, pozwolę sobie go zacytować tutaj:

Amiga klasyczna (z nielicznymi wyjątkami) posiada wbudowaną stację dyskietek tzw. rzadką, czyli potrafi odczytać/zapisać dyskietki 880 kB, pecet taką dyskietkę sformatuje jako 720 kB (DD).
Użycie dyskietek HD jest możliwe - wystarczy zalepić otwór po przeciwnej stronie od przełącznika zabezpieczenia przed zapisem. Niestety taki nośnik z racji innej gęstości zapisu nie będzie na dłuższą metę działać prawidłowo.

To jedna bajka - tzn. używanie pod Amigą dyskietek wyprodukowanych jako HD.

Dodatkowo Amiga posiada swój własny system obsługi zapisu na dyskietkach, którego pecet (w standardowej konfiguracji) nie potrafi obsłużyć.

To druga bajka - tzn. przenoszenie danych (np. plików tekstowych, zdjęć cyfrowych, empetrójek itp) pomiędzy PC i Amigą. Jeśli już musimy w tym celu użyć dyskietek (a nie CD/DVD/FTP/pendrive'a) to robi się to na "pecetowo" sformatowanych dyskietkach, bo Amiga potrafi je odczytać - przy pomocy pakietu CrossDOS (w drugą stronę - tzn. czytanie "amigowo" sformatowane dyskietki pod PC - nie jest już tak łatwo, chyba że posiadasz w swoim PC wspomniane rozszerzenia sprzętowe). Ta bajka Cię nie interesuje, ponieważ pragniesz tylko uruchamiać na A500 klasyczne gry z dyskietki.

[#11] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@recedent, post #10

Ta bajka Cię nie interesuje, ponieważ pragniesz tylko uruchamiać na A500 klasyczne gry z dyskietki.

Warto jeszcze zwrócić uwagę na jedno możliwe rozwiązanie (wspominane w tym wątku), do którego wcale nie są potrzebne dyskietki.

http://www.ppa.pl/artykul-HxC.Floppy.Emulator-1_3_1253.html

Można je śmiało polecić każdemu, kto nic nie rozumie z tego wątku, gdyż do jego używania właściwie nie trzema mieć żadnej wiedzy dotyczącej tego jak działa Amiga, jak używać Workbencha, jakie dyskietki czyta, a jakich nie czyta, itd. Nie trzeba ani razu uruchamiać systemu operacyjnego Amigi. Wrzucasz obrazy dyskietek na kartę, podłączasz do Amigi i jedziesz. Jedynym minusem jest znacznie wyższa cena (niż kabla).

[#12] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@recedent, post #10

Wydaje się to zbyt banalne... jeśli dobrze to rozumiem.
Zaklejam dziurkę, wkładam zwykłą dyskietkę do PC-ta, kopiuje na nią plik .adf i będzie śmigać na Amidze???
Jest napisane, że "nie będzie na dłuższą metę...", to znaczy że kilka razy zadziała?
[#13] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #12

Źle rozumiesz.

- Zaklejasz dziurkę
- Wkładasz zwykłą dyskietkę z zaklejoną dziurką do PCa
- Formatujesz ją na 720kB FAT12 ("DD")
- Nagrywasz ADF na dyskietkę
- Odpalasz Amigę, uruchamiasz Workbench (musisz go posiadać wcześniej na innej dyskietce sformatowanej po Amigowemu, lub na dysku twardym)
- Montujesz dyskietkę CrossDOSem (trzeba mieć WB2.1 lub nowszy)
- Kopiujesz ADF do ramdysku lub na dysk twardy jeśli posiadasz
- Wkładasz inną dyskietkę (HD z zaklejoną dziurką lub typu DD) do Amigi
- Nagrywasz ADF "po amigowemu" na tą dyskietkę (np. programem adf2disk)
- Restartujesz Amigę i uruchamiasz z nowo nagranej dyskietki

Jeśli posiadasz kabel transferowy to sytuacja jest prostsza:

- Podłączasz kabel między Amigą a PC
- Odpalasz Amigę z dyskietki, którą dostałaś z kablem
- Na PC odpalasz program do wysyłania obrazów
- Na Amidze odpalasz program do odbierania obrazów
- Zaklejasz dziurkę w innej zwykłej dyskietkce
- Wkładasz ową zwykłą dyskietkę z zaklejoną dziurką do Amigi
- Wysyłasz obraz z PC na Amigę, który na niej jest nagrywany na dyskietkę
- Restartujesz Amigę i uruchamiasz z nowo nagranej dyskietki

Jeśli dalej nie kminisz albo zbyt skomplikowane to kup sobie HxC.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 11:23:17

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 11:31:41
[#14] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@strim, post #13

Warto też dopisać do tego, jakimi programami można te owe pliki adf na Amidze nagrać - bo samo przekopiowanie nic nie da.

Być może jeszcze prostszym sposobem będzie jak napisze skąd jest - być może w okolicy jest ktoś z Amigą pod pachą.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 11:25:39
[#15] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #9

Zwykle z zaklejona dziurka.
Choc np moja CDTV trawi tez nie zaklejone ;)
A 1200 ma problem z niezaklejonymi.
Nie wiem od czego to zalezy.
Moze stacja z CDTV jest juz lekko uszkodzona i nie widzi roznicy.

[#16] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@karaczan, post #15

A 1200 ma problem z niezaklejonymi.
Nie wiem od czego to zalezy.

jesli masz wersje ESCOM one fabrycznie mialy PC-towe stacje 1.44 przeroione na 880 kb ..ale czujnik czy dyskietka HD/DD pozostal .. z tego wzgledu stacjia mimo ze 880 ..wykrywa HD i glupieje.

Tylko w orginalnie amigowych stacjach 880 kb beda chodzic dyskietki z obiema dziurkami

[#17] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@strim, post #13

Z tego wszystkiego, co piszecie myślę że najprościej dla mnie będzie zakupić ten kabel transferowy z allegro...
gdyż nie posiadam workbenha (kiedyś miałam, ale przepadł z poprzednią amigą). Tą dostałam teraz ale bez żadnych gier...
W takim razie kupię ten kabel, ale chciałabym mieć pewność że sobie z nim poradzę i, że więcej nic nie będzie trzeba dokupować do tego.
Dzięki wielkie za pomoc.
A orientuje się ktoś może czy gdziekolwiek jest jakiś punkt, gdzie kupię myszkę i joje do amigi? Oprócz allegro oczywiście, gdzie znalazłam tylko jedną myszkę... może jakaś giełda, albo strona w necie?

Jestem z Bydgoszczy! Jest ktoś z okolic chętny do pomocy?
Już nawet się zastanawiałam, czy jest jakaś możliwość "oddania" komuś tej sprawy odpłatnie, np jakieś punkty komputerowe albo jakieś prywaciarze? Ktoś takie coś robi?

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 12:15:59
[#18] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@karaczan, post #15

Starsze modele Amig (w tym A1200 by C= - taką mam) miały standardowo montowane rzadkie napędy dyskietek (DD). Napędy DD nie są wyposażone w czujnik HD (ten przełącznik wykrywający dziurkę w dyskietce - no bo po co) i w takich napędach faktycznie nie trzeba tej dziurki zaklejać. Problemy zaczęły się, gdy zaprzestano produkcji napędów DD i producenci zaczęli upychać w Amigach napędy HD, przerobione na DD (np. A1200 z Escomu). Do tego dochodzą podmianki napędów, jakie robiliśmy w swoich Amisiach...
Podsumowując - jeżeli nadal masz oryginalny napęd DD w swojej Ami (pozazdrościć) to zaklejać dziurki w dyskietkach HD nie musisz - chyba, że do przenoszenia danych Amiga <-> PC.

[#19] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #17

że więcej nic nie będzie trzeba dokupować do tego

Takiej pewności nigdy nie ma.

gdzie kupię myszkę i joje do amigi?

http://www.efunzine.com (pierwszy wynik po wpisaniu w google amiga sklep!)
http://www.amigakit.eu

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 12:25:24
[#20] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@strim, post #19

Dziękuję! :D
A orientuje się może ktoś, czy jest jakakolwiek możliwość, by w jakiejś firmie lub prywatnie ktoś ponagrywał na dyskietki te gry...?
Jeśli nie, jestem za tym kablem z allegro. DZIĘKI!!!
[#21] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #20

Jeśli chodzi o Joysticki i pady to ta strona będzie jak znalazł :

http://www.matt.com.pl - nowe i na gwaracji
oraz polecam sklep efunzine.com - można kupić o wiele więcej do naszych Amig.

[#22] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #20

A orientuje się może ktoś, czy jest jakakolwiek możliwość, by w jakiejś firmie lub prywatnie ktoś ponagrywał na dyskietki te gry...?

Wątpię aby ktoś w takiej firmie poradziłby sobie z takim problemem ;P - raczej było by to dla nich za bardzo skomplikowane ;P

PS:

A jakie gry chcesz nagrać na dyskietki ?

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 13:10:39
[#23] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #20

Z nagrywaniem dyskietek to obserwuj znany polski serwis aukcyjny albo poszukaj w archiwum jego. Często ogłaszał się ktoś, że nagra dyskietki. Teraz nie widziałem aby się ogłaszał.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 13:10:25
[#24] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@Tomski, post #23

A to przypadkiem nie była czasem osoba z naszego forum ?

[#25] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@(V)(I)mothe(P), post #24

Ooo, to by było najlepsze rozwiązanie dla takiej osoby jak ja... Jak by ktoś coś wiedział... to byłabym bardzo wdzięczna.
Dzięki za wszelką pomoc! Pewnie wiecie ile to dla mnie znaczy... ok, racja
[#26] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #25

Co do kabla transferowego pamietaj ze dosc upierdliwie przesyla sie dyskietki na Amigach ktore nie maja przynajmniej 1MB ramu. Wiekszosc A500 miala tylko 0.5MB, przez co dyskietke trzeba nagrywac na raty. Bo jej obraz poprostu nie miesci sie w tak malej ilosci pamieci.

Przy takich Amigach najlepszym wyjsciem jest posiadanie 2ch stacji.
I metoda PC, CrossDOS i przegrywanie bezpisrednio z dyskietki na dyskietke w innej stacji (z pominieciem RAMdysku)

Moja A1200 nie jest escomowa, ale widocznie miala juz wymieniona stacje od PC.
Sam tez kombinowalem z PCtowskimi stacjami i chcialem wymusic by dyskietki byly "niby DD". Jednak nie wiem jak dziala ten czujnik. Badalem miernikiem i czy dzyndzla wcisne, czy nie to nie pokazuje zwarcia. W jednej odlutowalem czujke, 0 reakcji. Zmostkowalem punkty lutownicze czujki, tez 0 reakcji :P
Chyba ze bawilem sie uszkodzona stacja ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 13:49:44
[#27] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #25

Mógłbym (chyba, że znajdzie się inny altruista) Ci ponagrywać dyskietki w wolnej chwili. Tylko muszę sprawdzić, czy moje stacje jeszcze działają. Jakby co, to pisz na maila.

[#28] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@pykacz2000, post #20

pykacz2000

Spróbuj poszukać pomocy u Amigowców z Bydgoszczy.
Znajdziesz ich na tej stronce:
PAU Base

Tak będzie najtaniej, najłatwiej i pewnie najszybciej.

Może też być korzystne w przyszłości, gdybyś miała jakieś nowe problemy do rozwiązania. Nie ma to jak, ktoś, kto wie o co chodzi i jest na miejscu.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 14:55:52
[#29] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@(V)(I)mothe(P), post #24

O WILKU mowa a wilk tuż tuż.

[#30] Re: co z tymi dyskietkami? help me

@Tomski, post #29

na mojej aukcji świadczę usługę nagrywania legalnych plików tj.

- graficznych
- tekstowych
- muzycznych (np. allegrowicz nagrał własne sample mikrofonem)

do których osoba licytująca ma prawa autorskie lub jest ich właścicielem.

no to chyba gier ci nie nagra chyba ze ludziom z Team17 :)))

pisz do rafalag gdyz sie zadeklarowal

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2011 09:21:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem