[#1] Zmodyfikowany Kickstart
Czy jest wśród nas osobnik ,który programuje i sprzedaje gotowe kości rom
do A1200 np 3.1 z nowszymi bibliotekami ?

[#2] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #1

Wiem, że jest jeden, który przygotowuje kości do A500/A2000/A600. Może ci pomoże. Nie wiem, czy moge podać mejla ale na aukcji Allegro jest kontakt do niego -> http://allegro.pl/kicstart-3-1-1-3-switch-dwa-kicki-w-jednym-i1797574522.html

[#3] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #1

Co masz konkretnie na myśli mówiąc "zmodyfikowany"? Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale chyba TOM256 sobie modyfikował kickstart do A1200.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2011 14:47:38
[#4] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@rafgc, post #3

Chodzi mi o zrobienie nowego wsadu z nowymi bibliotekami np graficzna itp i wgranie go w nowe kości i wsadzenie do płyty,żeby nie kombinować programowo.

[#5] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #4

Pogadaj ze Stachem. Swego czasu oferował mi pomoc w podobnej sytuacji z tym, że ja to rozwiązałem instalując biblioteki we flashu Deneba.

[#6] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Czarek, post #5

Pytanie czysto retoryczne czy można również zmodować kick 3.0 bo na moją logikę nie powinno być różnicy czy moduje się kick 3.0 czy 3.1. Widziałem zdaje się właśnie u ITU w Whichamiga reckicked rom3.9

[#7] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@miro_78, post #6

Wiesz to co widać w whichamiga jest zależne od tego jaki kick masz w danym momencie w użyciu.

ja mam też 3.9 i pochodzi on z workbencha 3.9 i jest remapowany podczas startu systemu.

a modować kicka możesz każdego.

ripujesz oryginał ,podmieniasz co chcesz kompilujesz nowego (nawet na ppa jest opis jak to zrobić) ,wgrywasz do flasha i wkładasz do kompa.

i cieszysz się nowym aktualnym kickiem.

[#8] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #7

No ja mam to samo tylko u mnie jest to zrobione troche naokoło. Podczas startu komputera ROM 3.1 jest mapowany przez MapRom Blizzarda 2060 do RAMu, potem kiedy ładowane są Boot ROMy kart Zorro z Flash ROMu Deneba ładowane są biblioteki systemu 3.9 (te które standardowo instaluje setpatch) czego rezultatem jest ROM 3.9 sprzętowo zmapowany do RAMu i to bez naruszania jakichkolwiek licencji itp. Co do fizycznego ROMu 3.9 to nie wiem czy warto bo dostęp do układów ROM na płycie głównej Amigi jest dużo wolniejszy niż 32 bitowy Fast RAM.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 12:06:12
[#9] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #4

Musisz pamiętać, że kickstart z nowszą graphics.library nie mieści się w granicach 512kB i musi to być wersja 1MB. Blizzardy mogą mapować tylko 512kB, a na apollo pomimo, że ponoć potrafi, to jeszcze nikt nie zakończył takiej operacji sukcesem, bynajmniej nie znalazłem żadnej wzmianki by to się komuś udało. Karty Jensa obsługują takie kickstarty.

[#10] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Czarek, post #8

Wszystko ok.

Ja mam tak że rom 3.1 tez jest kopiowany do fastu przez blizzarda sprzętowo i potem po paru resetach podmieniane są biblioteki do wersji 3.9.

Ale chciałbym aby golutka amiga i tylko z dodatkowym fastem miała już od zera najnowsze dostępne biblioteki w romie.

[#11] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@rafgc, post #9

Jeśli wyrzuci się workbench.library, którą amiga doczyta z dysku, a inne składniki zamieni nowszymi mniejszymi wersjami to wszystko się zmnieści w 512kB.Jak się ma kartę z funkcją mapowania kickstartu,wypalanie ROMu wydaje się stratą pieniędzy.

[#12] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #10

Ale chciałbym aby golutka amiga i tylko z dodatkowym fastem miała już od zera najnowsze dostępne biblioteki w romie.

Tak właśnie działa u mnie eFlasher. Moja A4000 czyta ROM, który sobie sam komponuję. Nie mam dzięki temu niewygodnych resetów (jak to bywa z AmigaOS3.9) i system uruchamia się błyskawicznie. Polecam tę kartę wszystkim co mają duże Amigi.
[#13] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@kmilota, post #12

Deneb jest jeszcze lepszy bo oprócz funkcji przechowywania dowolnego KS i startu z niej Amigi ma 3 porty USB 2.0 Prędkość jest co prawda ograniczona przez przepustowość szyny ZORRO, ale i tak "wyrywa z butów" na klasyku.

Ale autorowi posta chodziło o to, aby golusieńka A1200 bez slotów ZORRO uruchamiała się z KS3.9+ wszystkie uaktualnienia. Tego eFlasher nie zrobi...
[#14] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@rafgc, post #9

Nieopublikowana wersja rem apollo coś takiego umie zrobić. Mailowałem w tej sprawie z autorem programu. Nawet publikowałem te maile na ppa. On mapował 1mb obrazy kicstartu. Ten program mam ale konstrukcja romu 1mb była dosyć autorska z tego co pamiętam.

RemApollo

* 1.7a/1.7b/1.8
* - fixed two frame bugs
* - added support for 1MB ROM file ($f00000-$ffffff)
* - added safety checks for Kick filesize
* - changed reset code
* - removed REBFIX code - this option is no-op now as its functionality is
* automatically applied in Kikcstart fixing sequence

Widzę po mailach, ze autor tez wysłał mi taki przygotowany kickstart 1mb, który można zmapwoać za pomocą tego niepublikowanego remapollo + kilka enigamtycznych wskazówek jak ma wyglądać tak zbudowany kickstart.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2011 09:59:36
[#15] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

hmm, to może by się udało go upublicznić ?

[#16] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@sand, post #15

Jakiś czas temu go chciałem upublicznić to zainteresowanie było zerowe.

Benedykt Dziubałŧowski

[#17] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

To juz zerowe nie jest, rozbudziles ciekawosc! :)

[#18] Re: Zmodyfikowany Kickstart

Ja jestem zainteresowany, tylko może dzisiaj się zajme swoim apoloniuszem bo coś mi z nim amiga nie wstaje. :( z chęcią bym spróbował romu z walkera.

[#19] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@stachu100, post #13

Ale autorowi posta chodziło o to, aby golusieńka A1200 bez slotów ZORRO uruchamiała się z KS3.9+ wszystkie uaktualnienia. Tego eFlasher nie zrobi...

Tak. Tego eFlasher nie zrobi na gołej A1200, a nawet na rozbudowanej. Po prostu tak jak napisałem, eFlasher działa na dużych Amigach. Wymaga po prostu ZorroIII. Ale dzięki temu taki ROM działa szybciej niż ten na kościach.

http://www.elbox.com/products/eflash_4000.html
[#20] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@sand, post #18

jakiś czas temu z nudów zapodałem ten rom jeśli mówisz o 43.1 i nie wstaje amiga z nim, może miałem lewy wsad, ale obawiam się, że nie... bo porównywałem zawartość, czerwony ekran to wszystko co zobaczyłem ;)
Pod UAE można to poniekąd odpalić, ale jakoś nie chciało mi się zaatakować tego...

[#21] Re: Zmodyfikowany Kickstart

Odkopuję. Czy w takim jest możliwość uzyskania tego programiku? :)
[#22] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Mir3k, post #21

Nie wiem. Dawno nie kontaktowałem się z autorem. Zdajesz sobie sprawę, ze mimo iż program ma naprawdę spore możliwości to i tak ich nie wykorzystasz bo nie ma do niego żadnej dokumentacji?

Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Benedykt Dziubałtowski, post #22

Bardziej chodzi o możliwość mapowania Kickstartu 1 MB
[#24] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@sand, post #23

Też tego nie zrobisz. Ta wersja rem apolla wymaga specjalnie przygotowanego kickstarta. Sam autor nie bardzo pamięta jak się go przygotowywało. Proces był raczej dosyć skomplikowany skoro wymagał użycia arrexa.

Benedykt Dziubałtowski
[#25] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

Coś w temacie:

1MB MOD
[#26] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Tomski, post #25

skoro już poruszacie ten temat to i ja napiszę co wiem
otóż jestem pracownikiem serwisu laptopów i mam na stanie programator który czyta i programuje m.in. kości amigowe ROM - które potem użyłem do Amigi 2000
mam gdzieś skopiowany wsad kickstartu 3.1 który ruszy w A2000 / A600 / A500 / A500+
niestety problemem jest zdobycie samego scalaka ( w domu chyba gdzieś powinienem mieć zapisane jego oznaczenie ), ponieważ nie "nadpisuje" się nowego romu na stary tylko używa do tego innego uniwersalnego układu scalonego
gdyby ktoś zdobył taki układ to służe pomocą we wgraniu wsadu do scalaka
niestety nie robiłem prób z Amigą 1200 i 4000, a nie wiem czy można wgrywać pliki których używa się do emulatora WinUAE
pozdrawiam
[#27] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Blizzard, post #26

http://www.google.pl/search?q=adapter+dil42+29f160+29f800+29f400

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 10:11:00 przez Kilos
[#28] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@Kilos, post #27

kilos dzięki za link,
czyli układy pamięci flash nie są już problemem :)
Damian, jeśli da się wgrywać pliki które używa Win UAE to mogę Ci zaprogramować taki kickstart 3.1
na pamięci z tego sklepu
niestety nie mam A1200 wiec nie sprawdze u siebie działania, a do CD32 rom 3.1 od A1200 obawiam się ze nie wejdzie
[#29] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@damianx, post #1

Czy jest wśród nas osobnik ,który programuje i sprzedaje gotowe kości rom
do A1200 np 3.1 z nowszymi bibliotekami

Temat trochę starawy, ale...

Ostatnio zostałem poproszony o przygotowanie takiego ROM-u. Czyli Custom KS3.9.
Idea jest taka że posiadacz A1200 z KS3.1 + legalnego AOS3.9 z BB1+BB2 (na życzenie BB3+BB4 również) ma wszystkie uaktualnienia w układach ROM bez zbędnych resetów.
Kwestią otwartą są prawa do bibliotek systemowych modowanych "chałupniczo" przez zapaleńców takich jak Cosmos...
No i nie wiadomo czy biblioteki modowane "chałupniczo" nie będą się gdzieś z czymś gryzły.

To tak a propos legalności takiego rozwiązania.

Najważniejszym plusem jest brak resetu przy ładowaniu systemu.

Drugą zaletą jest możliwość "uszycia ROM-u" pod określoną kartę turbo wrzucając odpowiednie biblioteki matematyczne HSMathLibs oraz różne pchełki typu bppcfix. W takim przypadku jednak zmiana karty CPU najczęściej wymusza zmianę kickstartu.

Oczywiście można przygotować uniwersalny KS3.9 pod każde CPU. Co akurat uczyniłem.

Wadą takiego KS3.9 jest fakt że tego kickstartu nie można zmapować do FAST-u na starych kart turbo. Tylko karty ACA mogą mapować KS o rozmiarze 1MB.

Foto

Blizzard_1230

Blizzard_1260

A1200_KS3.9
[#30] Re: Zmodyfikowany Kickstart

@stachu100, post #29

Stachu to ile sobie liczysz za taki kick ?
taki pod blizzarda 1260
jedną parę chętnie kupię.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 10:57:01 przez damianx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem