[#1] Konwerter SCART do HDMI HCS0101
Witam.

Wiem, że pytanie trochę "na wyrost", ale być może ktoś będzie w stanie udzielić mi swojej opniii. Chciałbym podłączyć Amigę 1200 do monitora LCD (monitor wspiera rozdzielczości do 1920x1080).

Wyszukałem to urządzenie:
http://sklep.avt.pl/p/pl/487520/konwerter+sygnalu+scart+na+hdmi+hcs0101.html

Cena ~200zł ale wolę kupić taką małą skrzyneczkę niż cały nowy monitor z wejściem SCART. Pytanie jest następujące: jak, waszym zdaniem, sprawi się to urządzenie przy konwersji obrazu z Amigi? Oczywiście zaznaczam, że nie interesuje mnie przypadek długotrwałej pracy w Workbenchu. Komputer służy wyłącznie do grania w stare gry, a Workbench działa tylko w rozdzielczościach standardowych, non-interlaced.
[#2] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #1

Ciekawe urządzenie, teoretycznie powinno działać z Amigą. Proponuję Ci kup i podziel się z nami wrażeniami. Dla mnie pasowało rozwiązanie by RGB(Ami) -> DVI(Monit. LCD).

[#3] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@cim, post #2

Jeszcze żeby jakość była zadowalająca a nie taka jak w tych wszystkich VGA boxach na allegro i eBayu.

[#4] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #1

Myslę że to zadziała bez problemu, tylko tam jest wejście na zewnetrzny zasilacz.. (jeszcze jeden klamor na listwie). Obawiam się tylko aby jeszcze jeden koderek nie psuł jakości obrazu.
Ja wybrałem monitor z RGB - SCART jakoś mi to nie przeszkadza z tyłu.... OK Ale chetnie bym się dowiedział jak działa SCART-HDMI ?? zwłaszcza na Amidze... OK

[#5] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Wojox, post #4

Co najwyżej tak samo lub gorzej działa. Różnica jest taka, że konwersja obrazu z postaci analogowej na cyfrową zachodzi w tym urządzeniu a nie w monitorze. Firmowy monitor na pewno będzie miał lepszy przetwornik niż takie urządzenie no name. Jeszcze za tą kasę to myślę, że nie warto.
[#6] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Maniu, post #5

dokladnie kolejna przeszkoda i kolejne pogorszenie obrazu lepiej na pewno nie bedzie
na pewno gorzej

[#7] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Blendor, post #6

Dobrze. Skoro mówicie, że to pieniądze wyrzucone w błoto, to zdecydowałem się tego urządzenia nie kupować. Problem w tym, że monitor mam już dobry i naprawdę nie mam potrzeby go wymieniać. Tym bardziej, jeżeli miałoby być to tylko po to, żeby mieć kilka dodatkowych wejść. Może kiedyś, w przyszłości.

Z drugiej strony: oczywiście, urządzenie kosztuje 200 złotych (w Ameryce podobne urządzenia kosztują około $90). Wydawało mi się, że cena jest taka a nie inna, ponieważ urządzenie nie jest specjalnie dedykowane pod Amigę tylko jest do użytku ogólnego. Wiadomo, że jak się kupuje urządzenie dedykowane to będzie 10 razy drożej, bo nikt tego nie kupuje, a jak już ktoś kupi to trzeba zedrzeć jak najwięcej siana.

No nieważne.
Kiedyś, jak będę kupował monitor, to kupię sobie taki, żeby można było jeszcze Pegasusa podłączyć.
[#8] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #7

Wiesz co? Ja bym kupił, gdyby była taka potrzeba. Wiekszość porównuje w/w konwenter z takim 'multi boxami' chinskiej produkcji co jeszcze tylko loda nie robią, za paredziesiąt, no może stówe pln.

Co do jakości obrazu lepsza nie będzię, ale czy gorsza?! Chyba nie. Wszelkiej maści scandublery z/bez ff robią więcej z obrazem, a efekt jest zadowalający (o ich cenach nie wspomnę).

Na koniec powiem tylko tyle, że podobne tematy przewijają się okresowo na forum i jeśli ktoś (może w końcu Ty) trafi na działający dobry to z plusem dla wszystkich. OK

[#9] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@11MASTEr, post #8

Wszelkiej maści scandublery z/bez ff robią więcej z obrazem

Nowoczesne scandoublery nie "robią" nic z obrazem analogowym, tylko same generują obraz na podstawie sygnału cyfrowego w Amidze. Dlatego efekt końcowy jest zadowalający. Zasada działania jest zupełnie inna.

[#10] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #9

Jak nie robią jak robią. Chyba mi nie wmówisz, że podrodze nie mają żadnej elektroniki np. w takim zew sd jest tylko prosty drucik od wejscia do wyjscia? A podwajanie ramki to też nic?!
Nowoczesne scandoublery nie "robią" nic z obrazem analogowym, tylko same generują... sam napisałeś, że obrabiają obraz.

[#11] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@11MASTEr, post #10

Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego posta .

sam napisałeś, że obrabiają obraz

Nic takiego nie napisałem. Napisałem, że GENERUJĄ obraz analogowy, od razu z odpowiednimi dla monitorów VGA CRT/LCD parametrami, na podstawie danych cyfrowych, które są na wewnętrznej "szynie" Amigi.

Więc moje stwierdzenie, że nie robią nic z obrazem analogowym jest w 100% prawdziwe. Nowoczesny scandoubler w nosie ma ten obraz na wyjściu RGB. I to jest jeden z powodów, dla których nikt nie robi dziś scandoublerów zewnętrznych (na wyjściu RGB nie ma potrzebnych dla takiej konstrukcji sygnałów).

Oczywiście, chyba nie trzeba tłumaczyć, że jakość obrazu z takiego scandoublera jest o niebo wyższa.

Polecam recenzję Indivision ECS w PPA #4.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 13:26:47
[#12] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #11

Nie rozumiem w czym rzecz?

#9 'robią' czyli wg mnie obrabiają na podstawie danych wejściowych sygnał amigowy na obraz o innych parametrach; Ty napisałeś generują - zwał jak zwał. Dla mnie generowanie to tworzenie danych z b. małej ilości danych wejściowych - co mi tutaj nie pasuje.

Przepuszczając obraz amigowy sygnał też przechodzi przez elektronikę (lepszą lub gorszą; pomijam jeszcze np. słabe ekranowanie lub wpływ źle wyfiltrowanego napięcia) co może wprowadzać zakłócenia tym samym pogarszać końcowy efekt. Stąd owe 'robią więcej'. By się nie rozpisywać nie dzieliłem SD ze względu na ich montaż wew. czy zew. Czy obrabiają sygnał analogowy czy cyfrowy.

#11 Czytałem i zrozumiałem.
IMO problem nazewnictwa.

Ogólnie gdyby tak od razu podpiąć ten konwenter hdmi pod scalaki w amidze i pominąć konwersję na sygnał analogowy to mialibyśmy czyste hdmi w amidze. :)

[#13] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@11MASTEr, post #12

Dla mnie generowanie to tworzenie danych z b. małej ilości danych wejściowych - co mi tutaj nie pasuje.

Na przykładzie Indivision ECS: Wkłada się go w podstawkę Denise, dostaje on dane wejściowe, które przeznaczone są dla tego układu (a nie wygenerowany obraz). Częściowo duplikuje on funkcjonalność Denise, w szczególności odpowiedzialną za wyświetlanie obrazu. Generowanie obrazu, na podstawie danych znajdujących się na szynie układów specjalizowanych, zachodzi wewnątrz scandoublera. Dzięki temu nie ma potrzeby "obrabiania" obrazu, jak to nazywasz. Mam nadzieję, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości...

Stare scandoublery zewnętrzne działały tak:
Chip bus -> Denise/Lisa -> Video DAC -> Port RGB -> Scandoubler -> Monitor

Stare scandoublery wewnętrzne:
Chip bus -> Denise/Lisa -> Scandoubler -> Monitor

Nowe konstrukcje takie jak Indivision ECS:
Chip bus -> Scandoubler -> Monitor

BTW. Może ktoś wydzielić ten offtop do osobnego wątku?

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 18:35:42
[#14] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #13

I tutaj Kolega jest w błędzie. Indivision ECS czy i Indivision AGA pobierają sygnał wizyjny w postaci cyfrowej 4/8 bitów na kolor plus sygnały synchronizacji pionowej i poziomej generowany przez Denise/Lise. Dopiero potem sygnał jest przekształcany na format zjadliwy dla monitorów VGA z ewentualnym upscalingiem do wyższych rozdzielczości aby zachować geometrię obrazu. Napisałem bardzo ogólnie bo sprawa jest bardziej skomplikowana (zachowanie synchronizacji fazowej sygnałów itd...). Sam w wolnych chwilach robię scandoubler do mojej A500 w fpga. Prace są już na bardzo zaawansowanym etapie a efekty dobre, tak więc jak przyjdzie na to pora to przedstawię wyniki mojej pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Amiksds

[#15] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Amiksds, post #14

pobierają sygnał wizyjny w postaci cyfrowej 4/8 bitów na kolor plus sygnały synchronizacji pionowej i poziomej generowany przez Denise/Lise

Z pewnością Indivision ECS tak nie robi. Zważ na to, że w A600 instaluje się go na złącze "pod klapką". Tam nawet nie ma sygnałów o których piszesz. Jest za to "szyna" układów specjalizowanych. Jeśli wątpisz to popatrz na pinout:

http://nyopaste.ath.cx/n/KxbDH

Co do Indivision AGA, coż nie jestem pewien, bo go nie posiadam.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 12:29:23
[#16] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #15

Biję się w pierś bo puściłem babolca z tym indivision
Nie doczytałem do końca specyfikacji muszę przeanalizować zasadę działania tego układu. Więc oscyloskop w dłoń i do dzieła.
Pozdrawiam serdecznie
Amiksds

[#17] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #13

BTW. Może ktoś wydzielić ten offtop do osobnego wątku?

Aktualnie nie ma takiej opcji.

[#18] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #15

Czyżby w Indivision ECS znajdowała się reimplementacja denise (np z rdzenia minimga)? Inaczej nie wyobrażam sobie jak ten scandoubler wiedziałby co ma wyświetlić. Co do obrabiania obrazu, to sam scandoubler obrabia "protokół" przesyłu obrazu, a on sam pozostaje niezmieniony. HDMI hmmm... w sumie ciekawe, trzeba by przejrzeć jak wygląda protokół transferu obrazu, jeśli nie byłby skomplikowany, to może dałoby się zrobić jakąś nakładkę na denise czy coś w tym stylu, ale kurcze mimo, że chęci są, to czasu już nie.

Swego czasu był wątek na EAB, gdzie pewien człowiek o nicku STEDY majstrował przy przejściówce SCART->COMPONENT, ale nie mam pojęcia, czy to nie kolejny jego projekt który upadł.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 15:30:46
[#19] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@rafgc, post #18

Czyżby w Indivision ECS znajdowała się reimplementacja denise

Tak jest - reimplementacja części Denise (komptuer i tak wymaga Denise do działania). Swego czasu Jens pracował nad projektem Clone-A i prawdopodobnie klon Denise jest wynikiem tych prac.

[#20] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #7

http://cpc.farnell.com/unbranded/av19260/scart-to-hdmi-converter/dp/AV1926006?Ntt=AV1926006

Cena brutto 47 funtów czyli na złotki to co podałeś lub trochę ponad 200 zł.

Sklep mam 5 minut drogi samochodem. CPC to gruby katalog wszelkiego rupiecia elektronicznego. Jak czegoś szukasz nietypowego, tu znajdziesz na pewno... Ten model jest także z zasilaczem, podano w opisie. Obraz na HDMI max to 720 p. Jak nie chcesz zmieniać monitora to kup i sprawdź, zawsze możesz oddać do sklepu, tylko wczesniej uzgodnij taką ewentualność...
Nie słuchaj tekstów że to lipa, skoro produkują na masową skalę wiedzą że to dobrze działa, a perspektywa podłączenia starego magnetowidu do portu HDMI także jest kusząca...

Strim masz zaporową wiedzę, ale wielu ludziom (11MASTEr -bez obrazy), trzeba prościej. Sygnał do Indivision jest CZERPANY bezpośrednio z układów graficznych Amigi, to jakby elektroniczne uzupełnienie czegoś co w Amidze nie występowało. Nawet odpowiedna wtyczka jest w komplecie do podpięcia monitora 31 Hz. Sygnał jest tylko dopasowany do dzisiejszych monitorów. Nic nie jest konwertowane. To tylko elektroniczne wzbogacenie Amigi, coś jakby dorobienie np. złącza DVI do karty graficznej. Nic nie pogarsza jakości jak ktoś takie złącze dorobi..
W przypadku tego urządzenia sygnał wychodzi ze złącza RGB Amigi przechodzi przez te "ustrojstwo" i jest konwertowany na sygnał HDMI.

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 17:32:34
[#21] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #1

Moi mili,

zdecydowałem się jednak kupić to wcale nie tanie urządzenie, gdyż zależało mi na pozbyciu się wielgachnego telewizora i zrobieniu trochę miejsca w pokoju. Niestety, to był błąd.

Dołączam film nagrany telefonem komórkowym z tej okazji:
http://www.youtube.com/watch?v=Wd8swbbOfho

Dziękuję wszystkim, którzy stwierdzili, że to będzie działać :)

A tak na serio:
ktoś ma jakies pomysły co z tym można dalej zrobić? U Pani Sąsiadki, która ma telewizor LCD z natywnym wejściem SCART mam identyczny efekt.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 19:15:45 przez Zalewa
[#22] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #21

Boski filmik .

Swoją drogą, objaw "biały ekran" to ja widziałem kiedyś podłączając Amigę do wejścia SCART, w którym nie były przyłączone linie RGB. Telewizor miał wejście SCART, w którym nie było wcale obsługi RGB, jak się później okazało...

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 19:55:30 przez strim

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 19:55:51 przez strim
[#23] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@strim, post #22

Urządzenie jest reklamowane jako posiadające RGB.
[#24] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #21

Ja napisałem tak :
"Jak nie chcesz zmieniać monitora to kup i sprawdź, zawsze możesz oddać do sklepu, tylko wczesniej uzgodnij taką ewentualność..."

Wiem że jak byś się ugadał ze sprzedawcą, to w tym samym dniu by Ci przyjął spowrotem..
Chociaż duże sieci przyjmują zwroty. Musisz ładnie zagadać i się "pokajać" że nie działa to i tyle..ok, racja

Ale wracając do urządzenia , opis :
Features:
Easy to use: install in seconds, no need for setting
Supports RGB, CVBS and audio (L/R) input
Automatically detect RGB (50/60Hz), CVBS, NTSC/PAL
Upscale to HDMI 720p output

Stronka : http://sklep.avt.pl/p/pl/487520/konwerter+sygnalu+scart+na+hdmi+hcs0101.html

To musi działać, chyba że opis kłamie. Albo kabel, albo nie wybrałeś w monitorze SYGNAŁU ok, racjaźródła "HDMI"

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 20:38:48 przez Wojox
[#25] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #21

Dobra ludzie, wybaczcie mi! Zdaje mi się, że znalazłem swojego winowajcę, a jest to kabel RGB-SCART Amiga. Porównałem mój kabel z tym schematem:
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_SCART/SCART_cable.png

Okazało się, że wszystkie uziemienia RGB oraz Audio w moim kablu są podpięte pod pin SCART odpowiedzialny za Composite Video GND. Jakby to rzekł wiedźmin Geralt: "Pięknie, k***a, pięknie". Pewnie dlatego urządzenia (scaler i telewizor LCD) mają problem z określeniem odpowiedniego rodzaju sygnału.

No i teraz pojawia się kolejny problem. Nie mam zamiaru rozwalać kabla, który działa poprawnie z telewizorami kineskopowymi. Nie zamierzam ryzykować tym, że coś zepsuję jeszcze mocniej. Kupowanie nowego kabla z efunzine uważam za wyjście ostateczne. Ktoś się orientuje, czy w sklepach elektronicznych można dostać wtyczkę, która pasowałaby do portu RGB Amigi? Może ktoś ma pomysł, jak w ten port wcisnąć coś... "innego"?

Ewentualnie mogę użyć tu tego okrągłego portu od Composite Video - myślę, że po złożeniu trzech okrągłych wtyczek (composite i audio) do wtyczki SCART ten cały scaler może zacząć działać. Czytałem, że niektórzy mają problem z wyjściem kompozytowym z Amigi. Co o tym myślicie?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 23:08:19 przez Zalewa
[#26] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #21

No to powiedz w końcu czy Ci działa czy nie, i co z tym kablem SCART->AMIGA-RGB bo narazie to wylałeś smutki na forum a na filmie się ośmieszyłeś.
[#27] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #25

Ja proponuję, by któryś z kolegów Ci sprzedał dobrze zrobiony kabel RGB Amiga-SCART.
Temat tego kabla był tu na forum poruszany bardzo często i zapewne niektórzy mają w zapasie taki kabel.
A ja czułem że jak reklamują RGB, to musi działać..Ja mam kabel z Amigakit, strasznie długi i z Anglii Ci nie wyślę... Wiem jak to denerwuje,, na to się mówi "problem kabelka"

P.S Myślę że się nie ośmieszyłeś, tylko przedwcześnie wylałeś wiadro goryczy na ppa...;) Ja wybaczam.....

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2011 23:21:23 przez Wojox
[#28] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #21

Failury ciąg dalszy:

Udało mi się uzyskać obraz z tego urządzenia poprzez przelotkę CVBS-SCART. Niestety, obraz CVBS z Amigi 1200 pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o jakość. Takie rozwiązanie mnie nie zadowala.

Idąc tropem wadliwego kabla RGB-SCART, zakupiłem taki kabel z eFunzine. Pomimo tego, że jest on zrobiony trochę inaczej, niż ten mój poprzedni, to i tak nie działa. Co ciekawe właściciel (chyba właściciel?) sklepu twierdzi, że wcześniejszy kupujący zgłaszali, że kabel jednak działa poprawnie z telewizorami LCD. Nie sprawdzałem tego kabla bezpośrednio na telewizorze LCD (sam takiego telewizora nie posiadam), ale podejrzewam, że wszystko zależy od modelu samego TV.

Jednakże, korzystając z tego, że teraz miałem jeden kabel zapasowy, postanowiłem przerobić mój stary na to, co jest zaprezentowane tutaj:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=47281

Żal mi było niszczyć coś, co od dnia zakupu działało przez 10 lat bezproblemowo na telewizorach CRT, ale uparłem się, że to ma działać i teraz muszę za wszelką cenię zrobić to tak, żeby działało :) W wyniku mojej dzisiejszej działalności powstał taki oto koszmarek:
http://img528.imageshack.us/img528/6613/dsc00285gi.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/1866/dsc00286jj.jpg

I muszę rzec, że udało mi się osiągnąć lekki postęp!
Po podłączeniu koszmarka do telewizora CRT obraz wyświetla się prawidłowo.
Po podłączeniu koszmarka do scalera, ekran jest nadal cały biały, jednak widać zarysy obiektów na ekranie - ikony w Workbenchu, czy też tą śmieszną animację z Kickstarta 3.0. Tak więc jest jakiś sukces, chociaż tylko częściowy. Mógłbym zrobić z tego zdjęcie, ale widać naprawdę niewiele. Sam zobaczyłem, że na tym ekranie coś jednak jest przez zupełny przypadek...

Zastanawiam się, po co autor wrzucił tam te rezystory - oryginalnie kabel ich nie miał. Jest to oczywiście wyjaśnione w poście, jednak stwierdziłem, że po prostu zrobię to według schematu. Nie miałem pod ręką dokładnie takich rezystorów jakie są na schemacie więc użyłem tak:
- zamiast 75 ohm - 68 ohm,
- zamiast 330 ohm - 260 ohm,
- zamiast 1 Kohm - 910 ohm.
Być może tutaj tkwi błąd? Być może w ogóle tych rezystorów nie powinno tam być?

W jednym z wcześniejszych tematów na tym forum miałem już raz problem z napięciami wychodzącymi z portu myszki/joysticka, więc być może coś nie tak jest z zasilaczem. Muszę sprawdzić ten kabel jeszcze na A500.

Generalnie mam jeszcze parę pomysłów i będę tu pisał o tym jak postępują moje prace, jednak liczę też na podsuwanie mi dodatkowych pomysłów. Myślę, że jak to zadziała, to wszyscy na tym skorzystają.
[#29] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #28

A tak na próbę: odłącz przewody 22 i 23 (te, na których masz rezystory 68 ohm i 910 ohm) - twojemu pudełku są one teoretycznie niepotrzebne.
[#30] Re: Konwerter SCART do HDMI HCS0101

@Zalewa, post #28

Po podłączeniu koszmarka do scalera, ekran jest nadal cały biały, jednak widać zarysy obiektów na ekranie - ikony w Workbenchu, czy też tą śmieszną animację z Kickstarta 3.0. Tak więc jest jakiś sukces, chociaż tylko częściowy. Mógłbym zrobić z tego zdjęcie, ale widać naprawdę niewiele. Sam zobaczyłem, że na tym ekranie coś jednak jest przez zupełny przypadek...

wygląda na to że amiga puszcza obraz w RGB a tv czy to pudełko oczekuje sygnału CV i dlatego masz tylko zarysy na ekranie.Musisz albo w tv albo w tym przetworniku zmienić tryb pracy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem