[#1] cybervision64 nie dziala:(
doszla karta z efunzine dzisiaj do mnie po wlozeniu w sloty nastepuje zamrozenie komputera , swieci doda od dyku i nie bootoje po wyciagnieciu karty system startuje wkladalem do wszystkich slotow w kazdym to samo mecze sie od 2 godzin nie wiem co zrobić ma ktos jakis pomysl?

[#2] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #1

zareklamuj karte ..pewnie uszkodzona

[#3] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #1

Umyj spirytusem sloty zorro i złacze karty.

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #1

Może najpierw trochę przydatnych informacji?

To jest zwykły CyberVision czy 3D? Jaka Amiga? Jakie sloty? I czy w tych slotach działa jakaś inna karta?

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 17:28:05
[#5] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

nic nie dalo jade na poczte wyslac ja spowrotem

[#6] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #5

A masz w te sloty coś innego wpięte? Jak masz podłączone zasilanie przez sloty Zorro czy gniazdo amigi?

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

mam a4000 desktop
nic innego nie mam wpietego zorro sa puste , karte juz wyslalem spowrotem zobaczymy co powie Pan Marcin
zwykla cybervision64 bez 3d

zworki na niej poustawiane dobrze sprawdzalem wedlug instrukcji , mam jeszcze takie pytanie czy sloty zorro sie grzeja ? zauwazylm ze umnie sa lekko cieple

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 17:54:26
[#8] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #7

a buster w jakiej wersji ?

[#9] Re: cybervision64 nie dziala:(

@PrzemasIII, post #8

11

[#10] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #9

Powiem Tyle takie informacje powinieneś udzielić na samym początku. Opisać dokładnie cofig komputera oraz system operacyjny. A nie, że my przez 10 postów dopytujemy co Ty masz. JA w pierwszej chwili myślałem, ze masz a1200 z zorro dlatego pytałem o zasilanie.

Bendykt Dziubałtowski

[#11] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

troszke bylem poddenerwowany bo walczylem z kartą i nici dlatego tak chaotycznie to opisalem z gory przepraszam

[#12] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #1

A miałeś może spięte amigowe video out z video in na karcie? Bo ja moją CV64 miałem bez oryginalnego kabelka i wykonałem sobie samoróbkę. Efekt - dokładnie jak opisujesz. Pomogło wstawienie kondensatora w którejś z synchronizacji wizji (celem pozbycia się składowej stałej, która powodowała niemożność uruchomienia komputera).
[#13] Re: cybervision64 nie dziala:(

@wali7, post #12

wali7 niestety nie
nie wpinalem do IN ani do OUT karty zadnego kabelka karte podlaczalem na sucho bez zbednych dodatków po podlaczeniu karty w obojetnie ktory slot komputer nie zył po wyciagnieciu karty komputer działa ja talala

a tak sie ucieszylem na jej dotarcie uszykowalem sobie picasso96 na systemie ze spokojem zwalilem dekiel amigi odkrecilem sledzia wpakowalem karte podlaczylem zasilanie pstryk poszedlem do sasiednieg pokoju z nadzieja ze system wystartuje na AGA w celu instalacji picasso96 a tu nici kompletny zwis komputera tylko swiecila sie dioda POWER i HDD przeczyscilem styki wsadzilem jeszcze raz to samo wsadzilem w inne sloty i zadnej poprawy walczylem z 2 godziny z tym wkoncu zadzwonilem do efunzine i dogadalem sie na wysylke karty wyslalem ja dzisiaj w celu spradzenia u nich

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 18:39:30
[#14] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #13

czyli moj szybki drugi post :) byl najtrafniejszy :P

[#15] Re: cybervision64 nie dziala:(

@HOŁDYS, post #14

prawdopodobnie tak, mam nadzieje ze sklep uczciwy i albo wymienia karte albo zwroca pieniazki

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2011 18:46:50
[#16] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #15

Ja nie wątpię w ich uczciwość. Może akurat coś z kartą się trafiło nie tak albo ta karta po prostu u Ciebie nie chodzi - przecież każda Amiga ma duszę ;)

[#17] Re: cybervision64 nie dziala:(

@pampers, post #16

zgadza sie:) moja amiga po wymiane kondesatorów chodzi lepiej i stabilniej jak nie jeden nowy PC dlatego zmartwilo mnie zawieszanie kompa po wlozeniu karty , jestem bardzo uczulony na jakikolwiek swoj sprzet jednak po wyciagnieciu karty kompa dziala jak nowy
mam jeszcze pytanie do bardziej doswiadczonych uzytkownikow czy sloty zorro a dokladnie plyta córka (daughterboard) wydziela jakies ciepło? umnie czuje ze ona jest lekko ciepła

[#18] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #17

Szkoda ze karta nie działa, sklep efunzine jest ok i na pewno nie bedzie problemow
Z wymiana lub zwrotem kasy. Co do temp zorro (wiem ze to nie to samo) ale w mojej A2k nic sie nie grzeje. Miałeś jakiekolwiek inne karty w slotach? Moze cos z nimi nie tak?

[#19] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #17

(daughterboard) wydziela jakies ciepło?

W mojej A3000 jest ciepła, a nawet wręcz gorąca gdy zainstalowane jest kilka kart Zorro.

[#20] Re: cybervision64 nie dziala:(

@strim, post #19

skiba niestety to moja pierwsza karta zorro moja amiga to golasek , ostatnio tkneło mnie zeby sie tym sprzętem zająć i rozbudować i z poczatku myslalem o SC ale jednak przekonales mnie do grafiki wiec kupilem cybervision64 ktory zamraza mi kompa, nie mam pewnosci co do slotów w poniedzialek karta powinna byc u Pana Marcina w efunzine sprawdzi karte i da znac czy u niego dziala czy nie plyte daughterboard mam ciepla w szczegolnosci u gory przy metalowym pasku przykrecanym do obudowy amigi wdluznym wzmocnieniu plyty zorro3

[#21] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #20

W A4000 wszystkie resistor pack'i są na górze, więc tam będzie się najbardziej grzało - wg. mnie to normalne.

[#22] Re: cybervision64 nie dziala:(

@strim, post #21

tak na gorze sa cale pakiety elektroniczne ok czekam do poniedzialku-wtorku efunzine da mi odpowiedz co z karta czy u nich dziala czy padnieta

[#23] Re: cybervision64 nie dziala:(

@strim, post #21

Zgadza się, rezystory od terminacji szyny ZORRO grzeją się trochę.
[#24] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #20

Heh.. Nie wiedziałem ze mam taka siłę perswazji. Z tego co wiem to sprzęt jest chyba sprawdzany przed wysyłka ale pewności nie mam.
Zobaczymy co bedzie, czas pokaże.

[#25] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Skiba, post #24

moze byc sprawdzany na zasadzie kupiony 7 lat temu sprawdzony po zakupie wlozony na poleczke a po przykladowych 7 latach z nieuzywana elektroniką moze byc gorzej anizeli taką ktora jest często pod prądem nie wiem moze sie myle
ale mialem ciekawy przyklad z wzmacniaczem sony es z 93 roku sprzet dlugo nie grany od audiofila ktory go szmatką wycierał huhał i dmuchał a nie grał, wzmacniacz wydawal z siebie bardzo kiepskie piasczyste brzmienie ktore sie w miare dosc dlugiego grania polepszalo w 100% sprawy stan idealny a jednak NIE , wniosek kondesatory wyschniete na wiór po wymianie sprzet gra jak nowy , na Cybervision 64 sa tantalowe kondzie wygladaly na fabryczne nie ruszane luty nie wiem jak zywotnosc tych malych tantali moze stachu sie wypowie ?

[#26] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #25

nie wiem jak zywotnosc tych malych tantali moze stachu sie wypowie ?

Są bardzo żywotne.
[#27] Re: cybervision64 nie dziala:(

@stachu100, post #26

karta w efunzine sprawdzona , dziala takze umnie cos jest nie tak , Pan Marcin przysle mi druga cybervision i do sprawdzenia inna karte slotow daughterboard moze mam cos na slotach spieprzone

[#28] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #27

Jeżeli to możliwe to poproś o przetestowanie zestawu CV64+A3630 z FPU+A4000D.
To może dużo wyjaśnić.
[#29] Re: cybervision64 nie dziala:(

@stachu100, post #28

cybervision zostal przetestowany wlasnie na 3630 a4000d i w efunzine karta dziala przysle mi inna cv64 plus karte daughterboard na podstawienie

[#30] Re: cybervision64 nie dziala:(

@Blendor, post #29

wlasnie maila dostalem ze inna karta sprawdzona CV64 zostala wyslana do tego daughterboard rowniez sprawdzony w poniedzialek ma byc takze zobaczymy co bedzie umnie mam zasilacz Micro ATX 200w nowy , ale mam tez oryginalny A4000 psu i 2 inne zwykle atx zasilacze takze sprawdze to na innym zasilaczu jak nie bedzie dzialac zeby wykluczyc zasilanie
zdejme rowniez fpu z karty procesora przeczyszcze wszystkie styki karty daughterboard odepne ram na plycie
takze jak wtedy nie ruszy to juz nie wiem skazany bede na zenetrzeny scandoubler elboxa albo kupuje Monitor Benq g2420hd ktory wyswietla wszystkie tryby amigowe i na tym zakoncze rozbudowe Amigi

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem