[#1] Karta sieciowa pod zorroIII do NETA
jaka karte sieciowa zalecacie Panowie do A4000D pod zorroIII wykorzystanie internet i sciaganie drobnych plikow z Aminetu w sumie to wszystko do czego by mi sie przydala sieciowka

[#2] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #1

[#3] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Skiba, post #2

zreanimuje sprzet? co sie stało?
ARIADNEII w efunzine maja jeszcze jakies surf1

[#4] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #1

Jest kilka typów kart sieciowych na Zorro (Ariadne, X-Surf). Wszystkie działają podobnie dobrze, nie ma między nimi istotnych różnic. Wszystkie karty sieciowe Zorro tak naprawdę są typu Zorro II i są to jedynie karty 10MBps.

Niezłym rozwiązaniem jest też zakup kontrolera USB na Zorro i wykorzystanie karty sieciowej USB (istnieją odp. sterowniki w stosie Poseidon USB). Koszt kontrolera USB na Zorro, oraz sieciówki na Zorro jest prawie taki sam... Poza tym z kontrolerem USB można użyć sieciówek 100Mbps (choć w praktyce prędkość jest tylko trochę wyższa niż kart 10Mbit).

[#5] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #4

kontroler usb pod zorro tez by bylo dobre wyjscie , wtedy niekoniecznie sieciowka wymagana:) , dlatego ze przenoszenie danych mialbym przez pendriva duzo wygodniejsze anizeli wypalanie cd , Gdzie mozna zakupic kontroler usb w efunzine maja?

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 17:34:27
[#6] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #3

hehe dysk poszedł nawet nie startuje, zaczęło się od checksum error potem posypały się partycje no i R.I.P.
dwa dni radochy miałem hehe

[#7] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #5

ja wypalam wszystko na jednej płycie a potem tylko dogrywam
napęd czyta jak szalony
oczywiście jeszcze karta cf
wygoda przede wszystkim

[#8] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #5

Gdzie mozna zakupic kontroler usb w efunzine maja

Kiedyś mieli:

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=579

Czy teraz mają to nie wiem.

[#9] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Skiba, post #7

skiba no nieprzyjemnie zrobiles backup systemu ?
ja osatnio sobie nagralem cale dyski po zainstalowaniu cybervisiona porobilem backupy na CD ,

strim rozumiem ze polecasz DENEB
zapytam czy maja

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 17:41:14

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 17:42:23
[#10] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #9

rozumiem ze polecasz DENEB

Polecam, sam go mam i wg. mnie jest to jedno z najlepszych rozszerzeń do Amigi.

[#11] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #10

to na pewno , USB otwiera nowe mozliwosci dla Amigi

[#12] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #9

Postawie sobie nowy. Na backupa nie było czasu:)

[#13] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Skiba, post #12

ja robie sobie w makecd poprostu kopiuje mi sie cala zawartosc hdd na cd-r 5 minut zabawy i mam kopie

[#14] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #9

zapytam czy maja

Nowych kart Deneb nie na już w żadnym sklepie na całym świecie. Zostaje rynek wtórny i fora internetowe.
[#15] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #1

Witam, ja mam X-surf i jestem zadowolony.

[#16] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@MrBooger, post #15

a konfig? na czym to lata?

[#17] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #16

moj konfig to:
A4000T , Cyberstorm MKII 060/50MHz+SCSI, 144MB Ram, OS3.1, CGX4, CyberVision 64/3D, HyperCom3+

z reguły przy kopiowaniu przez router między PC a moją Amigą transfer wynosi 550-560 kilobajtów

jeśli chodzi o transfer z internetu to nie pamiętam dokładnie ale wiem że około 130 kilobajtów jest bez problemu, oczywiście zależy co i skąd

[#18] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@MrBooger, post #17

Trochę wolno ściągasz dane z neta. U mnie A1200 z 060/64MHz idzie prawie 1Mbit. PC ciągnie na tym łączu do 4Mbitów. Karta sieciowa to na PCMCIA'i.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2011 20:31:51
[#19] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Tomski, post #18

Internet mam radiowy, no niewiem czy tak wolno, na PC wyciąga 280 kilobajtów/s a czasem więcej, pozatym programy na Amige nie są niebotycznych rozmiarów więc szybko się pobierają, dla moich obecnych potrzeb jest to wystarczające.

[#20] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@MrBooger, post #19

Ja też mam radiowy internet(PC udostępnia neta Amidze poprzez switch'a). W sumie ma w dobrym miejscu dla tego operatora i tak jak pisałem PC wyciąga nawet 4Mbit. Fakt, faktem Amigą nie trzeba przewalać dużych ilości MB. Mam nadzieję, że w niedługiej przyszłości przyjdzie mi sprawdzić osobiście jak net będzie działał na A4000 z jakąś kartą sieciową. To Twoje doświadczenie przyda mi się jak nic:D.

[#21] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #1

Tez mam x-surfa i jestem b. zadowolony.
os3.x smiga
os4.x smiga
linux smiga
morphos 1.x smiga
Dobra karta. Do tego ma porty zegara na pokladzie i malo uzyteczny interfejs ide (nie mozna botowac z niego, ale jest). Na porcie zegara w xsurfie mam hypercoma, ktory rowniez smiga pod wszystkimi powyzszymi osami.

Jest to jeden z wielu udanych produktow Individual Computers.

Choc faktycznie na dzis niezlym rozwiazaniem jest usb, zawsze to wiecej mozliwosci rozszerzen.
[#22] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #1

Jeśli chcesz się bawić tą A4000 bardziej poważnie polecam kupić kartę Deneb USB 2.0 i do niej podłączyć zwykłą sieciówkę na USB, możesz też podłączyć dźwięk na USB, który jest obsługiwany w AHI. Dobrze także mieć możliwość podpięcia zwykłego pendrive czy czytnika kart pamięci bez większych problemów. No i oczywiście umilający amigowe życie Flash ROM.

[#23] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@strim, post #10

Odpowiesz na kilka pytan?
- Ile tan caly deneb wyciaga na zorroIII maksymalnie transferu z pendrive usb czy dysku? (CSPPC604e/060)
- Jak to wyglada ze wspolpraca kilku urzadzen ? Gdy zatkasz szyne jakims transferem z pendrive czy podstawowe urzadzenia typu mysz czy klawiatura nie mula?
- Jak ze sterownikami do os4 i apusa?
Do neta tego nie potrzebuje, ale mozna by pomyslec cos o wzbogaceniu amigi o jakies usb :>
[#24] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Tomski, post #18

"idzie prawie 1Mbit" to masz podobnie, bo 1 Mbit = 128 kB/s.

u mnie na A1200 040/PPC karta pcmcia 3c589 leci max ok. 3 Mbit/s

[#25] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@MrBooger, post #19

skoro przez router między PC a Amigą masz transfer 550-560 kB/s to z internetu powinieneś mieć taki sam transfer jak na pececie 280+ kB/s, bo tyle spokojnie poleci, a ty masz o ponad połowę wolniejszy transfer?!

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 01:12:36
[#26] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Masz rację. To te same prędkości. Pomroczność jasna albo ciemna mnie ogarnęła jak to pisałem pewno;).

[#27] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Tomski, post #18

Też mnie teraz zainteresowała ta prędkość ściągania danych w mojej A4000. Owszem mam inny konfig, bo mam: CSPPC z 68060/50 i 604e/210, i kartę sieciową wpięta w mediatora, który siedzi w ZorroIII. U mnie także ściąga z prędkością prawie 1Mbit (plik 10MB z Aminetu ściągnął się w 1 min. 36 s.).
Ale czy można to jeszcze przyśpieszyć to nie mam pojęcia. Internet mam w domu 6Mbit.
[#28] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Ta sieć radiowa doktórej jestem podłączony ma sporo uzytkowników więc prędkość jest różna, mówię tylko że transfer na PC utrzymuje się na poziomie tych 200-250+ kilobajtów niezależnie od pory dnia i tygodnia, więc to moim zdaniem dobrze.
Jeśli chodzi o transfer na Amidze to użwam MiamiDX, więco może to dlatego, bo czytałem gdzieś że więcej się wyciąga na AmiTCP lub Genesis. Może kiedyś zrobię testy, jak się troche dokształce w tych programach.

[#29] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@MrBooger, post #28

tzn ze moge brac pod uwage jak bede na etapie poszukiwan i kupna
kazda karte sieciowa do A4k pod zorro ? ariadne I , II , oraz x-surf 1,2,3 bez znaczenia ?
bo kazda rozumiem bedzie tak samo działac i są bezproblemowe pod wb39 ?

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2011 13:53:03
[#30] Re: Karta sieciowa pod zorroIII do NETA

@Blendor, post #29

Z funkcjonalnego punktu widzenia te karty są takie same.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem