[#23]
Re: Gry których NIE ukończyliście
@OSH,
post #12
OSH, Cywilizacja nie jest za trudną grą nawet na Emperorze. To będzie mały spoiler, nie polecam osobiście czytać tego dalej, bo mnie Cywilizacja bawiła, gdy nie znałem zasad, a teraz przechodzę ją w 3-5h. Domniemywam, że z Cywilizacją się już mocno zapoznałeś, ale jakby co ;)...
Jeżeli nie lubicie spoilerów, to niech Was wzrok przewędruje w dół do gwiazdek ;).
Jeszcze słowem wstępu - jedną z moich najlepszych rozgrywek był motyw, gdzie ułożyłem front przez całą szerokość Afryki (tą najszerszą). Oddzieliłem się wtedy od Rosji (dawniej byli tam Zulusi) budując wszędzie fortyfikacje i stawiając żołnierzy. To była gra :). Teraz, gdy już wiem jak wszystko funkcjonuje, nie powiem - jest fajnie - ale np: wersja na SNES jest o wiele trudniejsza i wolę w nią grać.
Mały więc spoiler, co prawda nie dotyczy to tego tematu dokładnie, ale może te wskazówki Ci pomogą: Jeżeli poznasz dokładnie zasady i mechanizmy i na początku postawisz na ekspansję (dzięki czemu można zdobyć i trochę pieniędzy + wiedzy) i stawiasz na szybki rozwój miast budując na początku jak najwięcej będziesz mógł w stanie. Nauka na pierwszym miejscu oczywiście, spokojnie wprowadzasz dzięki temu republikę koło 1 AD. Oczywiście musisz wiedzieć, że Temple czy Coloseum to podstawa przy republice. I warto mieć kilka szczególnych Wonders, których nie będę wymieniał, żeby do końca nie psuć rozgrywki - ale bez niektórych z nich ukończenie gry jest prawie niemożliwe jeżeli konkurencja nie śpi :). Zresztą pewnie orientujesz się w temacie. A potem szybkie doinwestowanie w Settlersów, robisz masowo irygacje, kopalnie i dążysz do stawiania torów. Wtedy masz skok techniczny i stosunkowo szybko stajesz się władcą świata ;).
Ja z gier, których nie ukończyłem wymienię na pewno Reunion. Nigdy nie mogłem zdążyć wyprodukować na tyle statków (bomberów czy jak one się tam zwały), żeby zdążyć przed inwazją obcych. Ultratrudne, a zaczynałem od nowa grać już pare razy z coraz lepszym wynikiem, ale jednak ten moment kulminacyjny był dla mnie nie do przejścia.
Mam też problem z Alien Breed 3d II, pamiętam tylko, że dotarłem już daleko ;) jakiś level z rakietami, chyba M, teraz nie sprawdzę bo nie mogę znaleźć nigdzie kodów protekcji :/.
Szkoda, że nie mogłem przejść Legionu z racji, iż się po prostu wywalał. Naprawdę wciągająca gra.
Cannon Fodder 2 też mnie mocno zmęczył gdzieś pod koniec, odpuściłem sobie. Podobnie Gloom, w piekle nie daję rady chyba w trzecim levelu mimo dobrych wyników z poprzednich leveli + bonusy.
Zawsze chciałem przejść Indy 500 na poziomie: realistycznym - 200 okrążeń (jeżeli mnie pamięć nie myli), ale zawsze coś na tych zakrętach szło nie tak ;). Najczęściej po przejechaniu kilkudziesięciu okrążeń albo się wyłączałem, a jeszcze częściej pakowałem się w bandę lub traciłem wszystkie koła po wznowieniu wyścigu po żółtej chorągiewce. Gra może nie jest porywająca, ale ustawiłem sobie w miarę szybki bolid, a przy tym stabilny - i chciałbym dojechać kiedyś nim do mety.
Loom - zawiesza mi się na A1200 np: po 30 minutach gry, i pod WinUAE także - sprawdzałem wiele wersji a bardzo bardzo chciałbym to przejść.
Beneath a Steel Sky - w pewnym momencie utknąłem, wiem, że był tam monitor, gdzie trzeba było wpisać jakieś cyfry - podejrzewam, że to copy protection, ale nie wiem, muszę sobie kiedyś longplaya na youtube puścić i to sprawdzić ;).
Knights of The Sky - to się da przejść?!
No i Zangband :D - powiem tylko, że jestem tam mocniacki gościówa
Ostatnia modyfikacja: 07.02.2011 23:40:58