[#1] Gry o małych wymaganiach na HD
Zainstalowałem właśnie jakimś cudem przez pół dnia (kontroler SCSI w PC i Winuae) WB2.1 na Ami 2000 , konfig jest słaby pamięć 1 MB , HD 50MB . Chciałem sobie nawrzucać trochę klasyków , utknąłem przy 3 dyskietce Kajko i Kokosz z ppa.pl wywaliło jakiegoś errora przy instalacji ..i format i od nowa :) .Dysk sprawdziłem pod HD tune jest OK .

Ale nie o tym mowa ..., szukam po prostu tytułów gier które mają instalator na HDD (nie whdload) które ruszą na tym konfigu bezpośrednio z dysku . Przed formatem na dysku były jakieś szachy i śmigały .

Dzięki.

[#2] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #1

http://hol.abime.net/hol_search.php?N_ref_hardware=9&N_hd=yes

[#3] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #1

Odpalisz prawie wszystkie gry z Aminetu. Te które wymagają AGA lub są w ADF/DMS, to mała ilość.

Druga sprawa, nie potrzeba żadnego instalatora. Po prostu odpakowujesz grę i umieszczasz ją na HD, następnie klikasz na ikonkę i już.

Sprawdź te gry, na pewno któraś ci się spodoba.

http://aminet.net/game/shoot/DropZone.lha
http://aminet.net/game/misc/bulder.lha
http://main.aminet.net/game/shoot/spaceinv.lha
http://aminet.net/package/game/think/blitztriz

Zapraszam na priv. Chyba wiem jak częściowo poradzić sobie z grami HD na A2000, bez używania wersji dyskietkowych i WHDLoad. :)
[#4] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #1

Spróbuj te (instalator natywny dla HD):

- Centurion (2 dyskietki)
- Warlords (2 dyskietki)
- Frontier Elite II (przekopiuj zawartość dyskietki do odpowiedniego katalogu na HD - 1 dyskietka)

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 23:19:15
[#5] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #1

Dzięki za odpowiedzi .Na pewno skorzystam ... jak tylko uporam się z instalacją :(.

Pojawił się problem , po instalacji systemu pod winuae WB nie startuje z HDD już na Amidze .Długo coś mieli , a potem normalnie zgłasza się rom i prosi o dyskietkę .

Cały czas myślałem że mam Ami z ECS a to chyba a raczej na pewno jest OCS . Nie wiem jak to jest z WB2.1 czy działa na OCS ? , generalnie z dyskietki WB2.1 działa na tej Ami dysku nie widzi . Rom jest 37.175 .

Pod winuae wszystko pięknie system się ładuje - z tym że pod winuae robiłem to pod konfigiem z A500+ z tą samą wersją romu , czasami pod A600 . (cały czas myśląc że mam w Ami ECS)

Dodam że wcześniej zanim cokolwiek robiłem zgłaszał się tylko Amidos bez okienek , i wówczas z dyskietki WB2.1 mogłem coś tam odpalić z HDD np. te szachy .

Nie wiem gdzie robię błąd .

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2011 19:13:48

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2011 19:23:36
[#6] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #5

A nie jest może tak, ze dysk trzeba przygotować programem przygotowanym do kontrolera dysków jaki masz wpięty w A2000? Np taki AT-bus w A500 nie będzie działał z partycjami stworzonymi w hdtoolbox (tylko w przeznaczonym do niego programi, chyba HDprep) bo nie obsługuje standardowego RDB. Wersja WB nie ma znaczenia, bo ja na swojej A500 mam zainstalowany WB 3.1 (kickstart też 3.1). Napisz jaki masz kontroler, to może, ktoś coś podpowie. Czy dysk jest widoczny w bootmenu?

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2011 22:32:22
[#7] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #6

Podejrzewam octagon 2008 albo którąś z mutacji (jak w mojej a2k). Dysk przygotować można tylko z dyskietki producenta.

Ostatnia modyfikacja: 09.05.2011 23:02:37
[#8] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #6

Mam kontroler dokładnie taki http://amiga.resource.cx/exp/wordsync , przynajmniej wygląda tak samo i tez tej firmy .

Supra Corp , oznaczenia modelu nie widzę .

Ok przeczytałem manuala z tamtej strony , czyli wymagany jest jednak program producenta do przygotowania dysku . Pliki chyba nawet są na stronce .

Czy mogę przygotować dysk pod winuae ? , czy muszę zrobić to w Amidze? .

Czy to że dysku nie ma w boot menu nie koliduje z tym ?
( przyzwyczaiłem się do biosu w PC ..a jak tam niema to nima i już :) .

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 00:10:42
[#9] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #6

Dysku nie widać w bootmenu , jest tylko DF0 . Że też wcześniej nie sprawdziłem czy był zanim zacząłem format .

[#10] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #8

pod opisem kontrolera są linki do dms'ów z softem do tego. Wystarczy ściągnąć, nagrać na flopa, uruchomić z tego amigę i powinno śmigać.

edytka: tak trzeba to niestety zrobić na prawdziwej amidze, choć dms powinien dać się rozpakować pod UAE

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 00:15:10
[#11] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #8

Dysk trzeba przygotować na Amidze, bo winuae emuluje tylko standardowe SCSI i IDE oraz swój własny sterownik. Oprogramowanie z dyskietki producenta zadziała na winuae, ale nic nie zrobisz, bo będzie się odwoływało do kontrolera dysku, który nie jest obsługiwany przez WinUAE. Gdy przygotujesz partycje w programie producenta, kontroler dysku załaduje sterownik, zgłosi je do systemu i będą widoczne w bootmenu.

Ostatnia modyfikacja: 10.05.2011 13:15:15
[#12] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@binmoder, post #10

jest program pod ms-dos DMS2ADF.exe

[#13] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #11

Z braku czasu ,praca itd. dopiero wczoraj zabrałem się za "nierówną" walkę z Amigą :) . Udało mi się nagrać dyskietki DMS z obrazów , z pomocą kolegi z IRCA #PPA za co dzięki kolega jak dobrze pamiętam Krashan7 :) .

Na stronie są 2 wersje boot dyskietki jedna do instalacji workbench 1.3 , a nowsza 1.3 i 2.04 . Jako że dysponuję jedynie Dyskietkami WB 2.1 dalej mam problem instalator supra nie chce przejść dalej cały czas prosi o dyskietkę Workbench 2.0 .

Tak się zastanawiałem czy nie wystarczy odpowiednio zmienić nazwy dyskietki na WB 2.0 ? . Druga sprawa W instalatorze jest informacja że chyba można samemu sterownik dodać w systemie ale jestem na to za cienki . Prosił bym o pomoc ewentualnie odszyfrowanie "o co się rozchodzi instalatorowi" .Załączam super screena HI-FI HD" :) .

http://iv.pl/images/56280773566056221982.jpg

PS. Dodam jeszcze że jak kliknę na nie , normalnie startuje workbench wcześniej nagrany na HDD i dyski są widoczne ..tylko kolory są inne :) .

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2011 13:50:25
[#14] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #13

Workbench 2.1 ma własny instalator. Oprogramowania producenta użyj tylko do stworzenia partycji. Te kolory wyglądają jakbyś miał kickstart 1.3 w Amidze. Kolory przechowywane są chyba w pliku system-configuration, tak mi się przynajmniej coś kojarzy, usuwając go możesz przywrócić oryginalne kolory z kickstartu.

Tego komunikatu możesz się pozbyć, poszukaj linijki w s:startup-sequence, która odwołuje się do c:startup-install i ją usuń.

Ostatnia modyfikacja: 15.05.2011 16:41:30
[#15] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #14

Dalej porażka :( . Na dyskietce "supraboot38B" jest narzędzie HD toolbox ..podobna nazwa pliku jak na dyskietce Install z WB jednak interfejs jest całkowicie odmienny . Jest low format , erase i inne opcje nie ma zwykłego format (wrzucę później fotke) . Zabieg zmiany nazwy dyskietek na WB2.0 i instalacja "dla początkujących" prawie się udał , błąd wystąpił na dyskietce FONTS :( . Nie mogę nigdzie znaleźć ADF-ów WB2.0 .

Znalazłem temat z podobnym problemem : http://www.amiga.org/forums/archive/index.php/t-3598.html

A może rom w karcie nie współpracuje z romem 2.0 ? .

Pozdrawiam

[#16] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #15

zrob patrycje ..zanacz jedna jako botujaca

format mozesz zrobic tak

df0:system/format drive DH0: name Workbench FFS QUICK

wazne zebys w HDTOOLBOX mial new definition drive i widoczny ten dysk

[#17] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #15

Jak zrobisz partycje (pamiętaj aby zanzaczyć pierwszą partycję jako BOOTABLE), to uruchom dyskietkę instalacyjną WB2.1, partycje powinny się pojawić, najwyżej będą oznaczone znakami zapytanie, wtedy na nią klikasz, wciskasz prawy przycisk myszy i w belce u góry workbencha w jednej z zakładek ICONS będzie opcja FORMAT DISK, ewentualnie możesz użyć polecenia od Hołdysa.

Jak kontroler się uruchamiał z kickstartem 2.0 to znaczy, że działa.

[#18] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #17

Utworzyłem partycje na nowo całkowicie przy użyciu dyskietki "supraboot" , sytuacja jak wcześniej .Uruchomiona Amiga z dysku "supraboot" widzi dysk w swoim HD Tools można przenosić pliki , a ani worbench 2.1 , ani hdtoolbox z dyskietki install 2.1 nie widzi dysku .

http://iv.pl/images/40206978425290621182.jpg

Wydaje się że dyskietka "supraboot" ładuje na starcie jakiś sterownik .Jest tam nawet plik "suprascsi.device" .

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 00:13:43
[#19] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #18

z katalogu devs: tej dyskietki superboot

zrob tak

C:copy devs:Suprascsi.device to RAM:

potem wloz dyskietke tam gdzie masz hdtoolbox

nastepnie uruchom HDToolBoxa ze sterownikiem supry

HDtoolBox RAM:Suprascsi.device

Ten device jest nie zbedny do rozruchu urzadzenia tak samo jak Elsat.Device w megaramie

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 07:27:29
[#20] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #1

Sim City powinno chodzić, ogólnie to na 1 MB może lepiej zainstalować OS 1.3? Większość gier i programów z natywną obsługą HDD (własne installery) będzie pod tym systemem chodzić. Mam A500 z HDD i 5 MB RAM działającą pod OS 1.3 i szczerze mówiąc to bardzo fajny retro sprzęt - można grać w Sim City, Dune II, Eye of the Beholder z HDD, mam na dysku jeszcze kilka gier które poprostu przekopiowałem z dyskietek i ustawiłem assigny w startup-sequence. Co do softu to DP IV, protracker, fantavision, devpac assembler mam zainstalowane i chodzi super :)
BTW jaki masz kontroler SCSI w tej Amisi? Nie da się na niego wsadzić żadnego RAMu?

[#21] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #18

No bo hdtoolbox standardowo używa standardowego sterownika scsi.device, jeśli chcesz nim obsłużyć niestandardowy kontroler to musisz mu wskazać sterownik, tak jak napisał Hołdys. Jak miałem at-busa to musiałem uruchamiać hdtoolbox poleceniem HDTOOLBOX elsat.device lub alternatywnym sterownikiem ide.device (który pozwalał na podłączenie dwóch dysków na taśmie w at-busie i obsługiwał standardowe dyski RDB) Poza tym, po co ładujesz drugi raz hdtoolbox, jak masz stworzone partycje to je sformatuj i przejdź do instalacji.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2011 13:34:33
[#22] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #21

Próbowałem już chyba wszystkich konwencjonalnych metod :) . Jak uruchamiam z dyskietki supraboot dysk jest widoczny dla narzędzi supry , po załadowaniu sterownika do RAM również dla dyskietki INSTALL2.1 i jej HDtoolbox .Ale co z tego że jak się obrobi dysk w install nie jest widoczny po reboocie dla WB .

Robiłem też tak że bootowałem z INSTALL2.1 załadowalem sterownik do RAM z dyskietki supraboot ale wówczas nie był dysk widoczny w hdtoolbox .

Podsumowując dysk jest widoczny jedynie po bootowaniu z dyskietki supraboot.

Próbowałem zmieniać zworki na dysku , pomniejszać partycje ..różne systemy plików 0FS i FFS , pierwszy dysk jako BOOT ustawiony 2 dyski jako BOOT :) .

Zastanawia mnie dłuuugi zwis Amigi zawsze przy ustawionym bootowaniu z romu karty ..około 2 minuty zanim następuje ekran z dyskietką . W tym czasie nie widzę pracy dysku .

W karcie siedzi EPROM 27c64 jest ok sprawdziłem programem z dyskietki "checkrom" , kartę mam "series II" nie III ale to zbytnio nie ma znaczenia .

Soft posiada AMAB4 podobno obsługa dysków jedynie do 50 MB (ale mam 46MB więc to odpada) .

W ostateczności spróbuje wgrać inny wsad do pamięci znalazłem AMAB6 jak nic nie wymyslę .

[#23] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #22

Musi działać bootowanie z ROMu kontrolera inaczej ne będzie dysków widać póki nie uruchomi się sterownika, czy oprócz hdtoolbox jest jeszcze jakieś oprogramowanie np do wgrania RDB do dysku?

W instrukcji do twojej karty jest napisane, że do autobootowania jest potrzebny kickstart 1.3 (ty masz 2.0)

Do You Need to Turn Off Autobooting?
All WordSync interfaces are set so your hard disk boots automatically when you turn on your computer. To
autoboot, you must also have a Kickstart 1.3 ROM in your computer. If you do not have a Kickstart 1.3 ROM in
your computer, you need to disable autobooting or obtain a Kickstart 1.3 ROM from your computer dealer.

Może nowszy wsad rozwiąże problem, moja supra dla A500 uruchamia się nawet na ks3.1

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 13:08:55
[#24] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #23

nie sadze.. ten komunikat o wymaganiach ROM 1.3 spowodowany jest tym ze w tych czasach duzo Amig 500 mialo ROM 1.2 z ktorym wiekszosc kontrolerow sie nie botuje. nowy wsad nie rozwiaze sprawy

cos kolega namieszal na pewno to prosty blad dla doswiadczonego amigowca.
jesli masz rom 2.0 ... a poprawnie zrobiles partycje przy resecie przytrzumaj 2 klawiaszy myszki (rownoczesnie !!!) ..wejdziesz do BootMenu jesli wszystko zrobiles dobrze powinny byc widocznei urzadzenie tj DH0: zobacz jakie ma bootpriorytet .. a najlepiej zaznacz DH0: i zrob boot

[#25] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@HOŁDYS, post #24

Mam przełącznik "romów " 1.3 / 2.0 (sprawdzałem i tak i tak) . Zwykle w programie lub manualach jest informacja "1.3 lub lepszy/nowszy czy tam minimum do autoboot" .

Dziwne jest to że jak dostałem kontroler startował dysk, wyświetlał się tylko dos nie workbench (nie wiem czy fachowo napisałem - pokazywał się ekran podobny jak w grach gdzie wpisuje się RUN)

Ale na jakim romie 1.3 /czy 2.0 nie pamiętam :( , do bootmenu nie zaglądałem .Z dyskietki WB2.1 od razu były widoczne partycje nawet z jednej uruchomiłem szachy . Uznałem że pewnie system trzeba postawić na nowo a że nie miałem dyskietki install a gdzieś walał się kontroler SCSI do PC postanowiłem system postawić w winuae ... a i jeszcze jedna rzecz po przygotowaniu dysku w winuae partycje nie są ani 0FS ani FFS tylko XXX :).

Przy wyświetlaniu bootmenu nigdy dysk nie jest widoczny . Wiem że mój problem na pewno ma związek z tym zwisem przy starcie , wygląda to tak jakby Amiga na coś czekała albo szukała jakichś informacji .

W którymś manualu nie wiem czy dokładnie do mojego modelu znalazłem info że jest jeszcze program supraedit .Ze screenów opcje przypominały Hdtool z dyskietki supraboot - wiec może po prostu supra edit to starsza wersja .

Tak się zastanawiam czy przypadkiem któryś program nie musi zapisać w epromie karty informacji o dysku , bo przecież skąd Amiga ma wiedzieć na starcie że dysk posiada . Dyskietka supraboot załatwia to pewnie programowo nie sprzętowo .

No nic mamy weekend to się pomęczę , niema tego złego .. sporo się nauczyłem np. nagrywać dyskietki z adf i dms:) .

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 22:38:49

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 22:42:54
[#26] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #25

A próbowałeś może poprzeczyszczać styki, wyciągnać i włożyć scalaki w podstawkach (o ile są) itd, może coś zruszyłeś przy wyciąganiu dysku? Nie ma możliwości zapisania czegokolwiek do epromu bo trzebaby go najpierw skasować światłem UV, poza tym w tym epromie siedzi sterownik, który powinien być wysłany do amigi po włączenie/zresetowaniu amigi.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2011 15:17:08
[#27] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #25

Przyjrzalem sie dokladnie dyskietce Supraboot i tak:

- SupraSetSys to program ktory szuka partycji na HDD
- na partycji startowej w katalogu DEVS powinny znalesc sie pliki suprascsi.device i suprascsi.amhd a w katalogu Expansion suprascsi.device wraz z ikona.

Najlepiej to przekopiuj zawartosc calej dyskietki na partycje boot.
Amiga powinna wstac z HDD.
[#28] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@Norbert, post #27

Wszystko się zgadza pliki o których piszesz są na dysku DH0 na swoich miejscach (po instalacji WB1.3 "za rączkę" z programem supraboot) .

Próbowałem już kopiować zawartość supraboot na DH0 .Efekt jest taki że znów po długim zwisie jest prośba o włożenie dyskietki - jednak jak wówczas włożę dyskietkę supraboot coś tam sprawdza na dysku i w kółko się zapętla :). Później jest kłopot by cokolwiek zrobić bo WB przecież nie widzi dysku , a WB z supraboot nie startuje - wiec format w PC i od nowa :)

Dziś bawiłem się aplikacją supraedit z instalatora w starszej chyba wersji . Zastanawia mnie opcja przy dyskach FAST /CHIP /ANY - rozumiem że chodzi o pamięć moja ami ma 1 MB ale fastu raczej niet ? , a może na płycie Amigi jakąś zworkę trzeba przestawić 512 chip/512 slow ?. Próbowałem na różnych ustawieniach ale jeszcze nie robiłem wszystkich kombinacji . Coś chyba namieszałem bo prog. zaczął się wieszać :) .

http://iv.pl/images/62490712064063640843.jpg

I jeszcze moja nadzieja że uda się gdzieś zdobyć dyskietki z WB2.0 i spróbować instalacji za rączkę z programem .

Ostatnia modyfikacja: 22.05.2011 04:08:04
[#29] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #28

to jaki rodzaj pamieci masz zaadresowany powie ci komenda

C:AVAIL

jesli masz A500 standardem bylo 512 kb CHIP (graficzno-muzycznej) na plycie i 512 FAST (a raczej slow pod klapka)

jsli masz plyte glowna z rev 6.5A mozesz zmienic zworke JP2 (zworki wygladaja inaczej niz na PC) i wtedy uklad Fat Agnus zaadresuje 1024 kb CHIP (zamieni ten slow na CHIP)

zastanawia mnie ten twoj problem z dyskiem nawet jesli filesystem jest nieprawidlowy (XXX) to musi byc widoczna partycja dysku w BootMenu ..nawet partycja Linuxa i MacOS byla widoczna u mnie.

moze flash na karcie supra podtrzymujace ustawienia szlak trafil ze starosci ?

jak zakldasz partycje z dyskietki i zapisujesz po resecie odpalajac z tej dyskietki supraboot masz te zapisane ustawienia ?

[#30] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #28

Instalacja WB2.0 nic Ci nie da, bo on nie modyfikuje dysku ani partycji. Podstawowa rzecz, to partycje myszą być widoczne w bootmenu, jak nie ma to problem z dyskiem/kontrolerem być może jest jakiś "myk" albo coś uszkodziłeś otwierając ten kontroler (ładunki statyczne itp). Na tym obrazku jest opcja "make mount list", spróbuj wygenerować nią mountlistę i spreparwać dyskietkę z której wczytywać się będzie sterownik a dalsze uruchamianie będzie się odbywało z dysku twardego (poszukaj tematu uruchamiania systemy z karty pcmcia w A600).

EDIT: Spojrzałem jeszcze raz na stronę z danymi o Twojej karcie i widzę tam RDB compatible (o ile to jest właśnie twoja karta), więc powinny działać partycje stworzone w WinUAE, przynajmniej u mnie działają.

Ciekawy jestem do czego służy A-max II driver.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.2011 13:18:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem