[#31] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@HOŁDYS, post #29

Z dyskietki supraboot wszystkie zmiany są zapisywane , zmiany wielkości/ilości partycji czy zmieniam 0FS , FFS ..write to RDB , lub quick format wszytko jest ok . Gdy mam zainstalowany system WB1.3 na dysku wyglada to tak ze z dyskietki idzie początkowy rozruch a dalej już rusza na plikach z dysku ,generalnie można użytkować tak system - ale to jednak nie to :) .

W bootmenu dysku nigdy nie widać .

[#32] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #31

To znaczy, że jest jakiś problem z suprascsi.device i jego wysyłaniem do Amigi o czym świadczy długi czas oczekiwania, próbowałeś wyjmować te scalaki i wkładać je ponownie?

[#33] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #32

Wyjmowałem tylko sam rom z karty , resztę tylko podociskałem . Ale ok nie szkodzi spróbować wyjąć wszystko i przeczyścić styki włóknem .

[#34] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #33

Wszystko co się dało wyciągałem czyściłem styki , włożone na miejsce i to samo .

Wrzuciłem kilka fotek karty , zastanawia mnie do czego jest złączka RP3 (na sprzedawanych takich kartach na ebayu widziałem że też jest pusta) , złączka obok P3 jest wyprowadzeniem taśmy na urządzenie zewnętrzne .

Zastanawia mnie też jakie jest ustawienie master dla tego dysku , ustawione mam jak widać .W prehistorycznym manualu na stronie seagate nie ma ustawienia zworek ..ale próbowałem na każdym ustawieniu (chyba że wymagane sa np. 2 zworki ?) .

http://iv.pl/images/18884197281937458656.jpg

http://iv.pl/images/92874309216113800241.jpg

http://iv.pl/images/53314113284138705376.jpg

Chyba pozostaje spróbować przeprogramować firmware na karcie .

[#35] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #34

Dyski SCSI nie mają ustawień typu Master/Slave tylko numer ID (chyba do 17 na jednej taśmie). Jak chcesz wgrać nowy firmware, to musisz kupić eprom 27c64, bo tego układu na karcie nie skasujesz. Generalnie dziwna sprawa, ciekawe czy z dyskiem wszystko w porządku.

[#36] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@rafgc, post #35

Pomijając wiek , z dyskiem raczej wszystko OK .Na PC zarówno PM , jak też HD TUNE nie widzi żadnych błędów . System jak stawiałem pod WINUAE również działał bez zarzutu .

Szkoda takiego "HDD dziadka" męczyć (lepiej zostawić dla potomnych) ale na tą chwilę kontroler z tym softem widzi do 50MB , a nie wiedzieć czemu dyski SCSI 50 PIN są cholernie drogie :( .

Zastanawiam się na jaką kość wgrać firmware .Widziałem że są tanie kości z okienkiem czy można jakoś domowym sposobem kasować taką kość ? np. światłem słonecznym ? .

Ostatnia modyfikacja: 23.05.2011 02:40:49
[#37] Re: Gry o małych wymaganiach na HD

@companiero, post #36

jesli dobrze pamietam mam u siebie dysk 2 GB SCSII 50 PIN nie wiem czy tam jest jeszcze system od mojej krowki A2000.
odezwij sie na PRV jesli szukasz dysku

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem