[#1] MOS?Peg i Virge
Czy ktoś się orientuje w temacie obsługiwania S3 Virge/S3 Virge Trio64 przez Pegasosa2 i MorphOS?
[#2] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #1

A widziałeś go gdzieś na liście supported gfx cards? :) W sumie nawet mam gdzieś jeszcze taką kartę, może przeportuje driver jak mnie coś najdzie.
[#3] Re: MOS?Peg i Virge

@Jacek Piszczek, post #2

Przydało by się żeby Cię to "coś" naszło. ;)
Tylko coś więcej, niż tylko to, co naszło Cię przy okazji klasy TextInput, o którą Cię swojego czasu trochę męczyłem...
[#4] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #3

Virdża może mógłbym zrobić jakby ktoś mi jakąś dotację zaoferował ;) TI jest nieskończona ATM, a ja mam ważniejsze rzeczy do zrobienia.
[#5] Re: MOS?Peg i Virge

@Jacek Piszczek, post #4

Naturalnie, jak zwykle ;)
[#6] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #5

ja niewiem moze ktos to przeoczyl albo to jest temat taboo na tej liscie dyskusyjnej ale zastanawialo mnie to juz gdy spogladalem na dyskusje dotyczaca skladania pegasos'a ... ludzie napiszcie mi szczerze po cholere sterowniki do juz nie produkowanych kart (virge i voodoo)? tak samo jak to ze moji drodzy mamy rok 2004 ja wiem ze wielu moze voodoo styknac pod agp x2 (ale tak naprawde jeden ;( ) ale jak sobi wyobrarzacie przenoszenie nowych programow z pc gdzie jest jako standart nie jakis tam opengl tylko directX 9.0 (a moze juz więcej :) ). W pc mam problem bo karta nie obsługuje wlasnie dx9.0 i nowe gry nie chodza ;( to samo z nowymi demami chodz ogladanie tych samych obracanych w kolko obiektow na wszelkij masci platformach przez te wszystkie lata juz mnie troche nudzi :) ).
Wracając jednak do sprawy to mam pare uwag i nadzieje ze ktos mi je wyprostuje :) :
1. dlaczego nie ma sterow do g-forca karta bardziej popularna niz voodoo moze licha w jakosci generowanej grafiki ale szybka i zawsze ma nowe technologie na czasie ... a moze... obraza srodowiska amigowego ?
2. dlaczego standard 3d jest inny niz ten ktory jest standartem czyli jakis warp3d, tinyGl (openGL), jesli tak naprawde teraz w swiecie komputerow standartem jest directX... nawet jest pod linux'a jakas dystrybucja. w dobie przenoszenia programow z innych platform na pegasos to by nie bylo takie glupie postarac o stworzenie czegos na takiego (ale sie nieznam na przeno0szeniu programow wiec tylko raczej sie pytam bo moze to nie jest zaden problem)
3. czy ktos probował nakładki na uae ktora pozwala na emulacje warp3d pod tym emulatorem bo taka jest :) tylko jakos teraz jestem zajety i niechce mi sie bawic :)
4. ostatnie jak myslici czy znajdzie sie ktos kto nielegalnie sprobuje przenies amigaos4 na pegasos'a ... :) bo ja powolij zaczolem sie przekonywac do pega i to chyba bedzie nastepca mojej wysluzonej a1200 :) bo cos mi sie zdaje ze amigaone chyba ... ale niechce zapeszac ...

dziekuje wam za dobrniecie az tutaj i tak samo za wyprostowanie moich obaw i pomyslow

jimiche

[#7] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #1

Tak w ogole to po co Ci taki sterownik? Jakis Virge byl w CV64/3D. Moze ten sterownik jakos zaskczy?
[#8] Re: MOS?Peg i Virge

@mcbarlo, post #7

Tak w ogole to po co Ci taki sterownik?

Bo mam w pracy ze 20 takich kart, i jedną mogę zap.* tak, że nikt nawet nie zauważy? ;)
Po co mi R9200 w pegazie, skoro MOS nie jest w stanie go wykorzystać tak jak trzeba?
[#9] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #6

ludzie napiszcie mi szczerze po cholere sterowniki do juz nie produkowanych kart

A czemu nie?
Nawet winda XP obsługuje Virge. Czemu jak zwykle MOS musi być gorszy? ;)
Virge nadawałby się idealnie jako rozwiązanie tymczasowe, albo po prostu do pracy w 2d, typu programowanie aplikacji użytkowych. A ze względu na to, że te karty można mieć za darmo, to tym bardziej nie powinno się wybrzydzać.
[#10] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #6

Moze sie myle ale....
1.nVidia podobno srednio sie chwali swoja dokumentacja na temat tych chipow (czy kart)
2.Hmmmm....nie wiem czy na MACu tez jest standart DirectX ......chyba tylko wsrod "dziel" Microsoftu.......a czym oni sie pochwalili (slyszalem ze w satanach opatentowali dwu-klik myszy.....heh)
4. Ja tez przekonalem sie do PEGa.....nie wybieram sie na wakacje (praca) wiec moze zakupie G3 600
Pozdrawiam
[#11] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #8

A ubytek 2 by zauwazyli? :]
Bo jak nie to mi tez bys jedna zapozyczyl :D :D :D
[#12] Re: MOS?Peg i Virge

@m@NIEq aka Wiedzmin_, post #11

OOOO czy dobrze widze ktoś z chełma

-----------------------------------------------------------------
Pegasos II G3 User :)
[#13] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #6

jimiche napisał(a):

ludzie napiszcie mi szczerze po cholere sterowniki do juz nie produkowanych kart (virge i voodoo)?

A dlaczegoby nie, skoro te karty ciągle są w pełni sprawne i w określonych zastosowaniach znakomicie się sprawdzają. Wiem, że niektórym się wydaje, że jedyne zastosowanie komputera to gry 3D, ale to nieprawda, wierz mi.

ale jak sobi wyobrarzacie przenoszenie nowych programow z pc

Zależy jakich programów. Nie każdy program jest grą 3D.

pc mam problem bo karta nie obsługuje wlasnie dx9.0 i nowe gry nie chodza ;(

Na Pegasosa w ogóle nie wychodzą najnowsze gry 3D i dzięki temu nie mamy takich problemów.

dlaczego nie ma sterow do g-forca

nVidia ma podpisaną umowę z Microsoftem i tylko jemu udostępnia dokumentację do swoich chipsetów. Jedyny inny system poza Windows jaki ma sterowniki 3D do GForce jest Linux, ale tu nVidia sama napisała stery i rozpowszechnia tylko binarki (nie ma kodów źródłowych).

dlaczego standard 3d jest inny niz ten ktory jest standartem czyli jakis warp3d, tinyGl (openGL), jesli tak naprawde teraz w
swiecie komputerow standartem jest directX...

DirectX działa tylko na Windowsie więc co to za standard... Standardem jest OpenGL, a TinyGL jest po prostu jego implementacją (nieco ograniczoną, ale do gier i dem wystarczy).

[#14] Re: MOS?Peg i Virge

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> A dlaczegoby nie, skoro te karty ciągle są w pełni sprawne i w
> określonych zastosowaniach znakomicie się sprawdzają. Wiem, że
> niektórym się wydaje, że jedyne zastosowanie komputera to gry
> 3D, ale to nieprawda, wierz mi.

Tak ale chodzilo mi raczej o to ze nowy sprzet idzie latwiej kupic niz uzywany. No i posiada gwarancje :). drobiazg ale jak ktos jeszcze nie mial plagi w komputerze typu pada wszystko po koleji ... a co do gier rozne gusta ... jedni graja drudzy nie :)

> ale jak sobi wyobrarzacie przenoszenie nowych programow z
> pc

> > Zależy jakich programów. Nie każdy program jest grą 3D.
no fakt ale dx obsluguje nie tylko 3d :) a na chipach graficznych sa przeciez inne funkcje :)

> Na Pegasosa w ogóle nie wychodzą najnowsze gry 3D i dzięki temu
> nie mamy takich problemów.

a emulatory hmmmm... ja nie mowie o grach specjalnie pod pegasosa bo sam gram na emulatorach w gry z konsoli n64 czy psx ... czy pod uae musimy grac w swos'a bo nie ma juz u nas w koszecinie joystikow pod amige ... wiec kupilem joypad pod usb w pierwszym lepszym sklepie i jazda :)

[#15] Re: MOS?Peg i Virge

@Drako^lM, post #12

Oui, jak najbardziej z Kasku :D
[#16] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #14

Dla Pegaza też kupujesz pada w supermarkecie i już można w MAME grać :) A co do Virge'a... czy ja wiem czy on się w ogóle jeszcze sprawdza w jakichkolwiek zastosowaniach? Jakość obrazu nawet z Voodoo 3 2000 jest koszmarna, Virge'a wolę nawet nie próbować...
[#17] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #6

DX w Linuksie? Chyba jako emulacja wingrozy. Poza tym OpenGL ma sie dobrze i nie ma sytuacji, ze cos istotnego zrobisz na DX a nie zrobisz w OGL. Modlmy sie by DX ograniczyl sie do windows. Przynajmniej kontakt z Direct Input (chyba z 7) i DirectDraw5 sklonil mnie do tego. Syf, syf i jeszcze raz syf.

A stery do starych ukladow graficznych? Dla mnie to troche glupie.Udawadnianie na sile, ze dzisiaj Amiga nie jest gorsza niz PC 7 lat temu (modulo procesor i pare drobiazgow)
[#18] Re: MOS?Peg i Virge

@Jacek Piszczek, post #16

Jak zwykle przesadzasz...
[#19] Re: MOS?Peg i Virge

@jimiche, post #6

Hmmm...
Kwestia sterowników do staroci i braku do nowych kart - żeby napisać sterowniki do nowych kart trzeba mieć do nich dokumentację a tej nie rozdają, nawet za pieniądze nie chcą dać więc jak? A do Virge leży na "ulicy" więc skoro był sterownik do CGX na Classic to już łatwiej przeportować pod MOS, tak samo z Voodoo.

Kwestia DX9.
Standart to jest ale tylko dla Windows. Każdy system operacyjny ma własne rozwiązania w kwestii obsługi grafiki, muzyki i urządzeń we/wy.
W dawnych czasach jesli pamiętasz, system sam z siebie tego nie udostępniał (oprócz paru systemów, jak AmigaOS czy MacOS oraz U*IX).
Potem, w PC zaczęto wkładać niestandardowe karty czy to gfx czy msx. Pamiętasz czasy DOSowych gierek z DOSextension? Przed samą gierką wczytywany był inny DOS, który pozwalał na lepszą obsługę pamięci i rozszerzenia w obsłudze nowych sterowników do nowych sprzetów, a sama gra była dedykowana do konkretnej karty msx - SoundBlaster najczęściej; a jak ktoś miał inną kartę to albo musiał mieć zgodną z SB albo mieć patcha na grę do obsługi swojej karty.
To było w czasach gdy za grafikę odpowiadał standard VGA i było tylko 2d a w muzyce dominowała SB.
Ale wyszedł Windows95 i M$ przedstawił nowe rozwiązanie - DirectX, biblioteki systemowe do obsługi wszelkich peryferii. Były tam zawarte systemowe biblioteki do obsługi wszystkiego co jest podłączane do komputera, od portu serial, parallel po karty gfx i msx i jojstiki. Był to też czas pierwszych kart 3d, Voodoo1 ;PPPp
Wreszcie twórcy gier nie musieli pisać własnych sterowników i obsługi karty tylko pisali pod biblioteki systemowe (fajny wynalazek... wręcz odkrycie... M$ ma szybki zapłon prawda? ;PPPp).
Jedyne co było potrzebne to sterowniki pod DX dla danego sprzętu.

Tak więc DX to jest rozwiązanie czysto Windowsowe, nazwane tak i zamotane przez M$. Mimo uproszczenia pisania oprogramowania poprzez odwoływanie się do bibliotek systemowych zamiast bezposrednio do sprzętu to podobno M$ tak zamotał te biblioteki że lepiej nie mozna ;PPPp

Tak więc nie ma i nie będzie DX pod MOS bo ten ma swoje biblioteki, zarówno do gfx, msx jak i do obsługi myszki, klawiatury, jojstika czy portów serial i innych rzeczy.
OpenGL to jest prawdziwy światowy i ogólny standard grafiki 3D na komputerach - nawet pod Win. Jednak OpenGL nie nadaje się do gier gdyż jest zbyt zaawansowany (czyt. za dużo uwzględnia w obliczeniach czego nie da się na razie opracować sprzętowo i trzeba robić programowo przez procesor i dlatego jest wooolny) - dlatego powstały dwa nowe substandardy do gier: miniGL i DirecDraw (oczywiście pod Win)
A na Amidze uproszczonym standardem do gier jest Warp3D.
I tyle.
[#20] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #1

A co, Voodoo3 2000 AGP za drogie (25-30 zł)? :D
[#21] Re: MOS?Peg i Virge

@Krzysztof 'dk75' Duchnowski, post #19

>OpenGL to jest prawdziwy światowy i ogólny standard grafiki 3D na komputerach - nawet pod Win. Jednak OpenGL nie nadaje się do gier gdyż jest zbyt zaawansowany (czyt. za dużo uwzględnia w obliczeniach czego nie da się na razie opracować sprzętowo i trzeba robić programowo przez procesor i dlatego jest wooolny)

OpenGL nadaje sie do gier tak samo jak Direct3D. Nowe karty graficzne pozwalaja na sprzetowa implementacje wszystkich kluczowych funkcji udostepnianych przez OpenGL. A jezeli nie potrzebujemy np. oswietlania (bo mamy wlasne) czy innych "bajerow" to wystarczy je wylaczyc. No i wcale nie jest wooolny. Przy prawidlowo napisanych programach jest tak samo szybki jak direct3d.

>- dlatego powstały dwa nowe substandardy do gier: miniGL i DirecDraw (oczywiście pod Win)

minigl to zaden standard. to najczesciej okrojony opengl dostarczany przez producenta sprzetu (no i minigl hyperionu ktory tez jest mocno okrojonym opengl'em). kiedys 3dfx robilo cos takiego dla swoich voodoo. niezbyt wiele gier na tym dzialalo. watpie czy teraz to jest jakis sens. mowie oczywiscie o windowsach. pod aos'em/mos'em gdzie nie ma sterownikow do najnowszych kart ciagle trzeba wszystko robic na procesorze i tutaj krojenie opengl'a ma sens.

a directdraw to api do obslugi grafiki, ale nie 3d tylko 2d. chyba ze sie myle.

[#22] Re: MOS?Peg i Virge

@MDW, post #20

A w którym sklepie je kupie?
Tak, wiem, allegro. Ale jak się zapewne domyślasz - to nie to samo.
[#23] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #22

Pewnie, że nie to samo. Do sklepu trzeba iść i się odezwać, a z allegro do domu przynoszą (wygodniej). :) Nie rozumiem co można mieć przeciwko allgro. Ja ostatnio więcej kupuję na allegro niż w sklepie spożywczym. Kartę za taką cenę to można kupować co miesiąc... To nie wydatek trzech pensji jak za czasów PicasooIV. :)
[#24] Re: MOS?Peg i Virge

@MDW, post #23

Po kartę idę do sklepu, i:

a) mam ją od razu,
b) nową,
c) na gwarancji,
d) po otwarciu pudełka w domu nie okazuje się że zakupiłem właśnie cegłę.

Wystarczy? ;)
Nie twierdzę że kupowanie na allegro to zła rzecz, wbrew temu co napisałem powyżej, ale mnie osobiście bardziej odpowiada kupowanie sklepie za rogiem.;)
[#25] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #24

no właśnie od tego są pewne zabezpieczenia allegro. pewna obawa jest zawsze, ale jak kupujesz od gościa który ma z 800 poztywów, to możesz być nieco spokojniejszy.

mnie raczej na allegro denerwują boty podbijające cenę... ;) przebijam gostka, wracam do licytacji i juz jestem przebity. :)
[#26] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #24

Nie żebym się czepiał ale w jakim sklepie kupisz S3 Virge/S3 Virge Trio64? Bo nawet Voodoo choć młodsze od wymienionych przez Ciebie nie kupisz gdzie indziej niż na licytacji.
[#27] Re: MOS?Peg i Virge

@Arbuz, post #26

Niekoniecznie, sa sklepu gdzie mozna kupic uzywane karty, nawet bardzo stare. Oczywiscie po propocyjnych cenach.:)
[#28] Re: MOS?Peg i Virge

@MiniQ, post #24

To powiedz mi jak w tym kraju zyc jezeli na kazdym kroku trzeba uwazac, bo kradna i oszukuja? Przeciez to jest kur... zalosne. Tylko pOLAK potrafi oszukac po to zeby "zarobic" 25 zl. Naprawde Hitler mial dobre zalozenia tylko realizcja byla lekko mowiac "godna potepienia". :) Ten kraj i ci ludzie powinni przestac istniec. Jaki jest sens istnienia tego narodu skoro wszyscy sie tutaj tylko mecza? Roweru kupic nie mozna, bo nie ma go gdzie zostawiac. Pod sklepem czy kosciolem (grrr) zapiernicza rower w 2-3 minuty. Przy szczypiorku na dzialce trzeba ustawiac warte w postaci najlepszych zolnierzy jego krolewskiej mosci, bo zapiernicza pierwszej nocy. Jak slysze "Polak" to mnie skreca. Juz byl taki spokoj przez 123 lata ale znowu wywalczyli nam ta cholerna niepodleglosc i musimy sie w niej mordowac. Nie wiem czy jest inny taki narod, ktory tak skutecznie i z takim zawzieciem sie nawzajem okrada, oszukuje i wyniszcza od srodka. Ja mimo wszystko staram sie wierzyc, ze moze istnieja jakies resztki uczciwosci w tym pier... kraju i wierze ludziom, kupuje na allegro, wplacam kase w ciemno. Ale jak mnie ktos oszuka to kur... zabije. Naprawde mnie kiedys zamkna za zabicie jakiegos glupiego pOLACZKA, ktory mnie oszuka po to zeby "zarobic" 25 zl. Ja wlasnie kilka dni temu cos tam wylicytowalem na allegro za 700 zl i od razu wplacilem w ciemno. Tydzien wczesniej za ponad stowe - tez wplacilem. O takich zakupach do 100 zl to nawet nie mowie. Jak narazie mnie nie oszukali... Mimo to czekam z niecierpliwoscia na wyniki losowania "zielonej karty". :D
[#29] Patriotyzm?

@MDW, post #28

Ja bym trochę wyhamował z tym pisaniem "pOLAK" i temu podobne. Chyba zapominasz z jakiego narodu pochodzisz (a może z jakiegoś innego?). To co robisz, jest bezmyślnym powielaniem stereotypów na temat Polski i Polaków. Wszyscy Polacy to złodzieje, Francuzi to kobieciarze, każdy Niemiec ma brzuch od piwska, Anglik jest zimny i nawet podczas seksu myśli o pracy, Amerykanie to niewykształcone buce itp. Sam chyba wiesz ile jest prawdy w takich stwierdzeniach. Nie zachowuj się jak cudoziemcy czerpiący wiedzę o Polakach z dowcipów o nich. Masz co prawda zamiar zostać Amerykaninem jak widzę, ale cóż wszyscy Amerykanie to niewykształcone buce rządzone przez szalonego kowboja...

[#30] Re: Patriotyzm?

@Grzegorz Kraszewski, post #29

Patriotyzm to najprostsza droga do wojny. Dla mnie patriotyzm=faszyzm. Granice to glupia, sztuczna i niepotrzebna przeszkoda w zyciu. To pozostalosc po prehistorycznych plemionach. Wtedy ludzie musieli sie laczyc w grupy, grodzic tereny, bo tak bylo latwiej przezyc. Dzisiaj to nie jest potrzebne i slupki graniczne utrudniaja tylko zycie. Jakby nie patriotyzm i religie to wojen by nie bylo prawie wcale. A Mickiewicza moge sobie czytac w dowolnym miejscu na Ziemi. Mi nie imponuje odwieczna walka naszego smiesznego narodu o wolnosc. Najpierw sie jednocza i walcza setki lat a jak wywalcza wolnosc to zrobia w niej takie pieklo, ze zyc sie nie chce. W Polsce fajne sa tylko stare komedie... nic wiecej. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem