[#1] SFS dla MOS
Jaki jest najnowszy SFS dedykowany MOS? Wiem, że najnowsze (2.3) są tylko na OS4 i OS3.x...

Pozatym... czy istnieje możliwość "przedobrzenia" z buforami i cache? Czy jeżeli damy za dużą ich ilość mogą się dziać jakieś dziwne i niepokojące rzeczy?

[#2] Re: SFS dla MOS

@Solo Kazuki, post #1

Dla mosa jest w kernelu chyba....

[#3] Re: SFS dla MOS

@Solo Kazuki, post #1

wersja dla mosa rozwija się niezależnie więc porównywanie numerków nie ma sensu

[#4] Re: SFS dla MOS

@rzookol, post #3

no dobra... ale skąd ściągnąć najnowszy SFS dla MOS? Bo w obecnm nie działają mi ustawienia dla SFS w systemowych. A raczej działają... ale buforów mam kilkaset tysięcy, suwaki mi nic nie zmieniają, mam ujemne wartości, itd

[#5] Re: SFS dla MOS

@Solo Kazuki, post #4

Coz narobilas owieczko?;P

[#6] Re: SFS dla MOS

@Solo Kazuki, post #4

Właśnie, mam to samo pytanie...Skąd wziąć SFSa pod MOSa?

MorphOSa używam pod klasyczną Amigą i licze na to, że może natywny SFS sprawi, że mój MorphOS będzie pracował stabilniej. A przynajmniej chcę spróbować...
[#7] Re: SFS dla MOS

@Adam_K, post #6

MorphOS automatycznie podmienia SFS na wlasnego
natywanego SFS z kernela po zaladowaniu romu.

Ostatnia modyfikacja: 31.10.06 00:20
[#8] Re: SFS dla MOS

@AmiChris, post #5

Że co proszę? Nic nie narobiłem. Miałem tak od samego początku, jak tylko zainstalowałem MOS. Oczywiście dysk też formatowałem i zakładałem pod MOS.

Ostatnia modyfikacja: 31.10.06 17:28
[#9] Re: SFS dla MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

dziwne... mam tą samą wersję. Zarówno MOS jak i SFS. Więc co do jasnej cholery jest nie tak? Coś trzeba aktywować, czy co?

[#10] Re: SFS dla MOS

@AmiChris, post #5

Acha, żeby nie było niedomówień - takie "jajca" mam TYLKO w ustawieniach MOS. jeżeli używam spod shell'a programów dodanych dla SFS to wszystko jest ok. Ale niestety jest to średnio wygodne i (chyba) nie wszystko da się tak ustawić.

Ostatnia modyfikacja: 31.10.06 17:33
[#11] OT: (Było Re: SFS dla MOS)

@AmiChris, post #5

A ty lepiej nie chrzań głupot, tylko pisz czy chcesz tego Bastarda, czy nie... :P

[#12] Re: OT: (Było Re: SFS dla MOS)

@Solo Kazuki, post #11

Jestem w Irlandii wiec ciezko tak stwierdzic ale jasne,skladuj.uderze do Ciebie kiedys:D.
Wracajac do tematu,wykasuj prefsy sfs-a i wgraj te z plyty z1.4 lub z isa 1.4.5 itd.jestem przekonany ze to ich wina po prostu.Nie bawil sie kolega czasem ta wersja mos 1.5??

[#13] Re: OT: (Było Re: SFS dla MOS)

@AmiChris, post #12

Akurat 1.5 nie psuje SFS-a (podobno) :D
[#14] Re: OT: (Było Re: SFS dla MOS)

@AmiChris, post #12

A uderzaj... zapraszam. Przynajmniej raz ty do mnie zajrzysz, a nie ja do ciebie :P

BTW: Sprawa się wyjaśniła (i "naprawiła") dzięki Deez'owi. Wielkie dzięki! Masz u mnie browara... ;)

...jak będe miał akurat kasę, of course.

[#15] Re: OT: (Było Re: SFS dla MOS)

@Solo Kazuki, post #14

Ok. Nie zapomnij go wysłać pocztą. ;)
[#16] SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #1

Korzystając z bliźniaczego wątku, chcę zasięgnąć waszych opinii.
Chcę podmienić mosowego SFSa na wersję 68k.
Tylko jak to zrobić? Nie ma tu HDToolBoxa, który to umożliwiał na klasiku. Ciekawe czy poszedłby na MOSie.
Celem tego eksperymentu ma być sprawdzenie, rewelacyjnych doniesień SKOLMANA, że jest możliwe bezpieczne przechowywanie obrazów iso >4GB płyt DVD na partycji z SFS2. Relacje SKOLMANA dotyczą Amigi klasycznej. Na MOSie chyba jeszcze nikt nie wypróbował tego.
[#17] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #16

w SCSIConfig jest opcja dodawania filesystemu (w oknie które pojawia się po kliknięciu w Partition)
[#18] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #16

Nie da się uruchomić SFS v1 68k (są zabezpieczenia przeciwko temu). Powinno za to się dać uruchomić SFS v2 na oddzielnej partycji.

[#19] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #16

Oj NIE RÓB TEGO! ja tak właśnie miałem. Kicha do kwadratu. Cały FS działa pod JITem, a gdy HD pracuje wzmożenie masz gwarancję 100% zajęcia procka.

[#20] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #16

A pliki >4GB już KTOŚ wypróbował ;)

Ja kiedyś miałem image DVD na HD. Ostrzega przy wczytywaniu pod FP że mogą być problemy, ale wszystko jest ok!

[#21] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #19

> Cały FS działa pod JITem, a gdy HD pracuje wzmożenie masz gwarancję 100% zajęcia procka.

to wylacz JIT. przeciez w kernelu jest jeszcze interpetowany emulator 68k tak jak w pierwszych wersjach mosa, ktory dziala tez na kosciach AGA. ja az takiej zajetosci procka nie zauwazylem na classicu przy odczycie plikow z partycji w PFS3 :)

[#22] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #20

> A pliki >4GB już KTOŚ wypróbował ;)
> Ja kiedyś miałem image DVD na HD.

jak miales takie iso DVD na HD to pewnie wyprobowales OK

[#23] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #20

@ Solo Kazuki
Ja kiedyś miałem image DVD na HD. Ostrzega przy wczytywaniu pod FP że mogą być problemy, ale wszystko jest ok!

Hmmm... Mam film DVD troche ponad 4GB. Frying Pan przy zgrywaniu jego ISO na HD przy 99% krzyczy że brak już miejsca na na dysku choćbym nie wiem ile go miał w zapasie.
Przykładowo, mam wolne 16GB. Zgrywam te ISO, przy 99% postępu zgrywania mam komunikat że partycja jest full. Zaglądam na dysk i faktycznie, widzę że zostało mi jakieś kilka(naście) mega wolnego. Ale jakim cudem? Wyłaczam FP. Kasuję te 4 -gigowe ISO i z powrotem mam 16GB wolnego.

Ten image, o którym piszesz zrobiłeś FryingPanem?

Edit:
Nie wiem tylko czy te ISO, które mi robi FP jest kompletne, gdyż tego małego okienka z komunikatem o braku miejsca nie idzie się w żaden sposób pozbyć. Klikanie choćby milion razy nie daje rezultatu.
Przypomina mi to requestery read/write error z OS3.9 które były tak samo uparte.
Btw. ciekawe dlaczego te okienko nie jest MUIowe skoro cały FP jest w MUI. Udało mu się otworzyć muimaster i główne okno, więc i ten requesterek mógłby być muiowy. Może wtedy nie byłby taki natrętny i potrafił przerwać dalsze próby zapisu?

Ostatnia modyfikacja: 03.12.06 01:48
[#24] Re: SFS 68k na MOS

@R-Tea, post #23

zgrywales to image >4GB na partycje w SFS2?

u mnie SFS2 na MOS classicu nie dziala.

[#25] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Mam PEGASOSA!!! :P

[#26] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #25

no juz wiem ze masz Pegasosa G4 etc full wypas, ale czemu masz az 100% zajetosci procka? Ja na A1200 pod MOS az takiej zajetosci procesora nie mam jak przegrywam pliki z partycji PFS3.

[#27] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Mozliwe ze problem jest analogiczny do tego znanego nam z FastATA, choc sama emulacja tez ma na to wplyw. Ale przy tak szybkim procku nie powinna miec duzego.

Rozwiazaniem pewnie bedzie obnizenie priorytetu partycji z 10, na 0 lub -1.
Co do tego ze nam nie zamula procka na MOSie, to mysle ze dzieje sie tak dlatego, poniewaz FastATA pracuje jako standardowy kontroler na PIO0. Dokladnie tak samo jakby jej nie bylo.
Pegazowy kontroler na pewno dziala na najwyzszej predkosci i niektore rzeczy pewnie zamulaja. Mozliwe ze oprocz zmniejszania priorytrtu partycji, innym ale troche glupszym rozwiazaniem bedzie obnizenie trybu PIO :)
[#28] Re: SFS 68k na MOS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

> no juz wiem ze masz Pegasosa G4 etc full wypas,
> ale czemu masz az 100% zajetosci procka?

tylko w wersji 68k, łośku.

wersja natywna działa w 100% sprawnie i nawet przy strasznym "mieleniu" mam coś ok 5%-10%. Pamiętaj że JIT to emulacja, a emulacja sama w sobie jest znacznie wolniejsza. Więc przy transferze dużych ilości danych na raz na partycję 100GB zajętą w ponad 90% siłą rzeczy MUSI zwalniać.

> Ja na A1200 pod MOS az takiej zajetosci procesora nie mam
> jak przegrywam pliki z partycji PFS3.

Taaak? A jakie pliki na jaką partycję kolega zgrywał? Ja mówię o zgrywaniu kilku GB danych na partycję 100GB przy transferze rzędu kilka MB/sek, a na dodatek 2 czy 3 rzeczy naraz z różnych źródeł (HD, DVD, Flash, itd). Wersja 68k sobie z tym STANOWCZO nie radzi, wersja natywna bez problemu... :P

[#29] Re: SFS 68k na MOS

@Andrzej Drozd, post #27

Tak... tyle że w takiego "Robin Hooda" sobie nie zagrasz... znaczy zagrasz, ale cięło ci się będzie jak cholera. Widziałem grę w akcji na SFS 68k i natywnej pod MOS. I UWIERZ MI na słowo - niebo a ziemia.

Zresztą - skoro wersja 68k by się tak dobrze sprawowała, jak się niektórzy idiotycznie upierają, to po co by robili wersje natywne (obojętnie czy MOS, czy OS4)?

[#30] Re: SFS 68k na MOS

@Solo Kazuki, post #29

Zresztą... "róbta co chceta". Jak ktoś się głupio upiera, to niech sobie instaluje wersję 68k SFS. Ja przez to przeszedłem i wiem o czym mówię, więc ostrzegam. A jak ktoś to zrobi i będzie następnie płakał "bo cośtam mi wolno działa i się tnie", to w żywe oczy mu powiem, że jest upartym kretynem.

Oczywiście nie mówię że wersja 68k źle działa - ona po prostu nie ma takich "osiągów" jak wersja natywna. A wydaje mi się że nikt nie chce FS, który w skrajnych przypadkach zajmie mu pełną moc obliczenową procesora.

Dodam jeszcze tylko na koniec, że problemy z jakimi się borykałem na początku tego wątku to właśnie wina tego, że miałem SFS w wersji 68k. Więc wszystkich chętnych do podmiany polecam síę najpierw zapoznać z czym będą mieli problemy ;)

Ja powiedziałem swoje, wy róbcie jak uważacie. EOT

Ostatnia modyfikacja: 04.12.06 17:57
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem