[#1] USB i sieć
Witam ! Czy jest ktoś, kto używa na Pegazie sieć bezprzewodową pod USB?
Jeżeli tak, to chiałbym prosić o garść porad...
Z poważaniem

[#2] Re: USB i sieć

@Pero, post #1

Może podam inaczej - czy ktoś używa na pegazie siec bezprzewodową w jakiejkolwiek konfiguracji?
Czy jest to w ogóle możliwe? W mojej małej sieci domowej - pegaz i pecet - pojawił się router Wi-Fi. Chciałbym to wykorzystać pod pegazem. Szukałem, ale nic nie znalazłem (albo przeoczyłem w sieci).
Jeżeli to możliwe, to proszę o pomoc w tej materii

[#3] Re: USB i sieć

@Pero, post #2

Nie wymagasz zbyt duzo od tego komputera i systemu? ;)

[#4] Re: USB i sieć

@Pero, post #2

Coś słabo szukasz. Sieciówki powinny śmigać: http://aminet.net/package/driver/net/prism2

[#5] Re: USB i sieć

@Pero, post #2

Istnieją amigowe sterowniki kart WiFi opartych na PrismII, również w wersji dla MOSa. Niestety, szukałem na Allegro kart z tym układem, ale nic nie znalazłem - częstsze są z Prism2.5 i 3 - kto wie, może te układy są kompatybilne z 2? Były za to karty miniPCI z Prism2 na Allegro, jednak jak doliczyć cenę anteny (laptopowej) i przejściówki miniPCI<>PCI, to wychodzi da razy drożej od normalnej karty.
Można spróbować....
[#6] Re: USB i sieć

@reactor, post #3

No można wymagać więcej niż od tego "prawdziwego amigowego systemu"

[#7] Re: USB i sieć

@wali7, post #5

Mam zamiar sam to przetestować i zobaczyć jak to działa :)

[#8] Re: USB i sieć

@Korni, post #4

Rzeczywiście źle szukałem! Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli uda mi się wypożyczyć od zaprzyjaźnionej firmy takie cudo na próby - to się okaże.
A może rzeczywiście za dużo wymagam od tego systemu?

[#9] Re: USB i sieć

@Pero, post #1

A tak wracając do tematu, to o jaka sieć bezprzewodową pod USB ci chodzi? Też jestem tym tematem zainteresowany.
[#10] Re: USB i sieć

@wali7, post #5

Karty sieciowe z ukladem Prism2 sa wbudowane (PCMCIA) w Access Pointy Planet 1950. Wystarczy rzebrac i wyjac z srodka. :) Tylko trzeba uwazac zeby nie kupic za nowego Planeta, bo one juz miale Prism2.5.

Tylko nie mam pojecia jak PCMCIA bedzie dzialac (przelotka?).

Prism2 to ogolnie udany, ale bardzo stary juz uklad.
[#11] Re: USB i sieć

@kmilota, post #9

Dokładnie o to:
mam sieć kablową Chello z UPC.
mam peceta, który był podłączony do owej...
mam "klapatopa" z WiFi, który ma być podłączony do tejże "owej"
mam PEGAZICZKA :D, który ma mieć sieć powyższą
Zakupiłem więc router Linksys z dwoma antenkami i pięcioma dziurkami z tyłu.
Laptop działa w sieci dzięki antenkom :D, pecet siedzi na kabelku i sieć ma. Ale jako że mój Pegaziczek jest komputerem chowanym do szafy i używany w różnych miejscach mieszkania oraz nie chcę uszkodzić portu od mieszania kablem więc chciałbym aby owe antenki dawały też sygnał do niego. Na kablu oczywiście działa. I to jest problem...

[#12] Re: USB i sieć

@Pero, post #11

Ja też będę zainteresowany tematem bezprzewodowego netu. Będę miał niedługo liveboxa podpiętego w domu na parterze a kompy (laptop i grzyboskrzynia oraz pegaz na piętrze) i nie wiem co będę potrzebowal mieć aby podpiąć neta do pegaza. Chętnie przeczytam jakieś propozycje. (Udostępnianie netu z grzyba raczej odpada)
[#13] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #12

Brak pomysłów?
[#14] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #13

Nie Arbuziczku! Brak sterowników do istniejących kart!. Karty z układem Prism 2 do pcimci są drogie i nie stać mnie na próby za niemal 100 złotych plus do tego port pcimci do pci w Pegazie Sterownik do układu Prism jest kompatybilny z układami Prism ale w DÓŁ

[#15] Re: USB i sieć

@Pero, post #14

A Pegaza do Liveboxa można podłączyć bez problemu po kablu?
[#16] Re: USB i sieć

@Pero, post #1

Nie znaju! To odpowiedź dla Arbuza!

Ostatnia modyfikacja: 01.09.07 20:30
[#17] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #15

U siebie Liveboxa nie miałem. Jednak z tego co mi wiadomo, ma
standardowe wejście Ethernet, więc nie powinno być problemu.

[#18] Re: USB i sieć

@wali7, post #5

Te sterowniki są do Prism2.5
Z kart PCI działają m.in.:
3com 3CRDW696
Sparklan WL-360F
Tonze PC-2100G
D-Link DWL-520 (bez "plusa") KONIECZNIE rev. A lub B (może być zarówno B1 jak i B2)
Wszystkie wymienione karty to jedna i ta sama konstrukcja, nawet wyglądają identycznie (DWL-520 rev. A nieznacznie różni się wyglądem), tylko są innych producentów.
Jeszcze jakieś pół roku temu te karty dziesiątkami walały się na allegro po niecałe 100zł, teraz jest ich mniej ale za to za ok 50zł.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.07 01:00
[#19] Re: USB i sieć

@Pero, post #11

@ Pero
Ale jako że mój Pegaziczek jest komputerem chowanym do szafy i używany w różnych miejscach mieszkania oraz nie chcę uszkodzić portu od mieszania kablem więc chciałbym aby owe antenki dawały też sygnał do niego.

Jest inne rozwiązanie. Kup drugiego AP podepnij go do Pegaziczka i skonfiguruj "na odbieranie". Będzie bezprzewodowo. Nie wiem czy wszystkie AP da się tak skonfigurować. Tu niech się kumaci w tej kwestii wypowiedzą. Sam planuję tak zrobić zamiast ryzykować z niepewnymi sieciówkami bezprzewodowymi.
[#20] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #15

> A Pegaza do Liveboxa można podłączyć bez problemu po kablu?

Tak. Bez problemu.
[#21] Re: USB i sieć

@R-Tea, post #19

No tak! Ino szmalcu brak!

[#22] Re: USB i sieć

@Pero, post #21

@ Pero

AP nie musi być drogi
[#23] Re: USB i sieć

@R-Tea, post #22

Przeważnie jest Ale za ciosem poszedłszy kuknąłem na Allegro i za radą amigafana sprawdziłem podane przez niego nazwy. Z warunków wypisanych przez niego podchodzi tylko jedna za 55 złociszów. Dla mnie trochę drogo. Właśnie kupiłem na aukcji sloty USB.

[#24] Re: USB i sieć

@Pero, post #23

Poczekaj chwilę to inne się pojawią.
W tej chwili jest tylko ta:
http://www.allegro.pl/item242197535.html
ale z kartą może coś być nie tak bo ta osoba ją niedawno kupiła (i to dużo taniej)
http://www.allegro.pl/item217984377.html
Teraz chce wcisnąć komuś innemu (albo chce zarobić)
Do tego nidawno chciała ją wcisnąć za dużo wyższą cenę
http://www.allegro.pl/item230093891.html
sukcesywnie obniżając
http://www.allegro.pl/item239568681.html
więc poczekaj, może następnym razem dalej obniży cenę.
Niedawno była taka karta (nówka) po bardzo okazyjnej cenie
http://www.allegro.pl/item221303402.html
Ale tak normalnie to trzeba być przygotowanym na wydatek rzędu 50zł bo za tyle one idą
http://www.allegro.pl/item230041923.html

Ostatnia modyfikacja: 12.09.07 10:30
[#25] Re: USB i sieć

@Arbuz, post #12

Najlepszy będzie kabel. Zobaczysz sam, że moduł radiowy w liveboksie jest tandetny. :)

[#26] Re: USB i sieć

@wali7, post #5

Prisma 2.5 sprawdzę dzisiaj o ile nie zapomnę go wziąć ze starego mieszkania. Kiedyś mieliśmy tych kart chyba z 10, ale pod windowsem kiepsko chodziły u klientów. Co innego na linuksie jako access point na hostap. Ta czułość, mniam. :D

[#27] Re: USB i sieć

@amigafan, post #24

właśnie o tej mówiłem! Ależ ty maszwywiad :D

[#28] Re: USB i sieć

@UZi, post #26

To i sprawdź! A potem daj znać ile chcesz :D

[#29] Re: USB i sieć

@amigafan, post #18

Tę kartę - Tonze PC-2100G - kupiłem do pegaza 1. Nie mogę skonfigurować sieci. Postępowałem zgodnie z instrukcją. Mam router przy modemie sieci kablowej. Pracuje tam pecet, laptop i czasem pegaz na kablu - i nie m,a problemów. Po zmianie wpisów w db/interfaces w MOSNET na zalecone w instrukcji, podczas uruchomienia ibrowse demo otrzymuję informację o braku adresów DNS. Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem w takiej konfiguracji?
Bardzo proszę o pomoc!!!

[#30] Re: USB i sieć

@Pero, post #29

A jak wpiszesz samo IP to strony sie wczytuja?
Jakie i gdzie wpisales adresy serwerow DNS?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem