[#1] EFIKA na Allegro
Nie wiem kto wystawił tą aukcję (ja na swoją płytę cały czas czekam)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=227780659 ale z tekstem tekst:
" Płyta główna EFIKA jest bezpośrednim następcą komputerów Pegasos." to bym polemizował.

[#2] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

No tak "godny nastepca" ;)

[#3] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

No cóż, reklama dźwignią handlu, ale pisanie, że Efika jest następcą Pegasosa, to oczywista bzdura.

[#4] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

Drogo!? Za 800 zł można kupić nową

[#5] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #4

Można też nową kupić taniej .

[#6] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #4

Przecież to są nówki.

Produkt jest fabrycznie nowy, sprowadzony z USA, zapakowany w pudełko i folię antystatyczną. Oprócz płyty znajduje się w nim Riser Card oraz instrukcja użytkowania.

Płyta objęta jest 24-miesięczną gwarancją.
[#7] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #4

to są nowe, gość ma 5 szt.

pewnie paru kupców sie zdziwi jak na tym xp się nie uruchomi
[#8] Re: EFIKA na Allegro

@Goramo, post #7

Czy ty przeczytałeś treść tej aukcji? Raczej nikt nie będzie próbować uruchamiać xp bo, po pierwsze aukcja jest w kategorii amiga, a po drugie są wymienione systemy które na tej płycie działają i xp-ka nawet w lupą tam nie znalazłem.
[#9] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #5

za... Widziałem że kupowaliście efiki za 99$ masowo, ile to w sumie wyszło za efike??

[#10] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #9

jeszcze nie wiadomo, bo musimy jeszcze doliczyć cło :)
ale raczej taniej niż te 660 zł na Allegro :)
[#11] Re: EFIKA na Allegro

@nex_t, post #1

Żeby ona miała chociaż dwa razy tyle RAMu co ma to można byłoby jeszcze się tym spróbowac pobawić przy sporej dawce amigowej wyrozumiałości. No ale przy tej ilości pamięci to zupełnie jest bez sensu.

[#12] Re: EFIKA na Allegro

@MDW, post #11

A gdzieś przeczytałem że "Amiga jest jedynym komputerem wykorzystującym swoje zasoby sprzętowe w 100%" Jakoś nie widzę, na komputerze z 128 mb ramu można już poszaleć, a jak ma 512 mb ramu to już jest szatan.

[#13] Re: EFIKA na Allegro

@arti4-92, post #12

128MB jest stanowczo za mało. Niezależnie od użytego systemu
operacyjnego jest to za mało. Po prostu dzisiaj robi się takie rzeczy
do których absolutnym minimum jest 256MB. Oczywiście jak ktoś chce
gadać na GG i przesuwać ikony to wystarczy nawet 64MB... :)

[#14] Re: EFIKA na Allegro

@MDW, post #11

Ja się z tym nie zgadzam. Pewnie, że zawsze jest mieć więcej
pamięci niż mniej, tak samo jak lepiej mieć dłuższego niż krótszego
. Ale wrzucanie Efiki do kosza za to, że ma 128 MB RAM to lekka
przesada. Mam wrażenie, że MDW poprzez to, czym się zajmuje i jakich
programów używa ma zawężone pole widzenia...

[#15] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #14

a ja sie zgadzam. 128mb to smiesznie malo. mi aktualnie po starcie systemu zostaje chyba 410MB z 512:) pewnie ze mozna poobcinac tu i tam, ale jaki w tym sens.

[#16] Re: EFIKA na Allegro

@wali7, post #10

wali7 napisał(a):

> jeszcze nie wiadomo, bo musimy jeszcze doliczyć cło :)
> ale raczej taniej niż te 660 zł na Allegro :)

Właśnie dowiedziałem się, że BYĆ MOŻE, o ile wszystko będzie OK z papierami (najpierw było, a później nagle przestało być), jutro paczka trafi do kuriera. Módlmy się...

[#17] Re: EFIKA na Allegro

Złe porównanie , bo za duża iloś ramu nie zaszkodzi, a w twoim przykładzie dwie skrajności są kalectwem Trzeba mieć w sam raz tego i tego xD

[#18] Re: EFIKA na Allegro

No wlasnie chodzi o to, ze 128 MB RAM jest za malo nawet do robienia takich zwyczajnych rzeczy. Nawet jak czlowiek wejdzie na kilka stron z duza iloscia obrazkow (np. xxx, hehehe) tych kilkudziesieciu megabajtow RAMu moze zabraknac. Ja przeciez nie mowie o edycji wielkich scen w Blenderze, bo do tego i 2GB jest za malo. :) Po prostu jak sobie pomysle, ze po zabootowaniu maszyny mialbym mniej niz 100 MB wolnego RAMu to mi sie po prostu plakac chce. W dzisiejszych czasach, kiedy to pamiec po prostu nie kosztuje, taka ilosc pamieci jest po prostu skandalem i kpina z uzytkownikow.

[#19] Re: EFIKA na Allegro

@MDW, post #18

nawet taki ANR (z ktorego nie ma mozliwosci zebym zrezygnowal) z moja playlista zabiera ponad 20MB przy starcie z tego co pamietam:)

[#20] Re: EFIKA na Allegro

@MDW, post #18

Czy znajdzie się zatem jakiś bardziej-obeznany w Linuksach człowiek, który powie ile może zajmować (średnio) RAMu chuda dystrybucja Linuksa PPC (nie wiem jakie dokładnie są dostępne na Efikę) z aktywnym Apache-m (PHP i MySQL) i serwerem FTP (bez środowiska graficznego)? Oczywiście przy założeniu, że nie ma swapa. Jestem ciekaw.

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 14:51
[#21] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #20

A czemu przy założeniu, że nie ma swapa? Ja tam instalując Debiana na Efice na serwer, partycję swap na dysku dałem.

[#22] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #21

No to rozdwajam pytanie: z założeniem, że jest swap - i wtedy ile pamięci fizycznej zajmuje i przy założeniu, że swapa nie ma. :)
Bez swapa, bo ciekaw jestem ile może to zajmować całkowicie. Jeżeli np. mniej niż 70MB, to już oczywiste staje się, że taka ilośc pamięci jest wystarczająca do takich celów (i nie będzie nieustającego warczenia dysku i spowolnień z powodu zbyt małej ilości pamięci i zrzucania danych na dysk - swap).
[#23] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #22

Tu masz możliwość
obserwowania Efiki z Debianem (Apacz 2, PHP 5, MySQL) na żywo.

[#24] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #23

ładny uptime 184 dni, ale widać że efika tam u ciebie ciężko pracuje

Obciążenia średnie  	1.41 1.27 1.16
[#25] Re: EFIKA na Allegro

@Grzegorz Kraszewski, post #23

Hm, ciekawe dane. RAM zajęty prawie pod korek, ale swap prawie pusty... Czy widoczny tam cache istnieje tylko po to, aby przyspieszyć działania aplikacji, czy jest to pamięć potrzebna systemowi lub aplikacjom?
Dlaczego eth0 wykazuje tyle błędów? :)
[#26] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #25

linuks zawsze stara się zająć cały ram, w końcu za niego się zapłaciło to niech się przydaje. U mnie jest z rególy 26% programy i 65% bufor +/-10%

Ostatnia modyfikacja: 20.08.07 16:16
[#27] Re: EFIKA na Allegro

@Goramo, post #26

Dokładnie. Aby pytający nie był zbyt zdezorientowany można dodać, że cache/bufory tworzy kernel i w razie potrzeby je zwalnia, jeśli np. procesy wołają o więcej pamięci.
[#28] Re: EFIKA na Allegro

@APair, post #27

Rozumiem. W takim razie dobrze strzeliłem, że praktycznie mniej niż 70MB. ;)
128MB wystarcza zatem do tego typu zastosowań.
[#29] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #28

Ciezko na tym postawic cos wiecej niz rzadko odwiedzana, prosta stronke. Z doswiadczenia wiem, ze cos bardziej skomplikowanego zabije wielokrotnie mocniejsze kompy.

MySQL lyka duuuzo RAM-u, a jak nie ma to wszystko sie muli niemilosiernie np. czekasz 20s na wygenerowanie strony.
[#30] Re: EFIKA na Allegro

@Mario, post #28

pod linuksem to raczej ciężko.
Ale pod lekkim systemem bez wodotrysków i z lekką przeglądarką i działającym swap'em to będzie wystarczająco. Nie revelka ale może być. Mi w tej chwili mos z bajerami zajmuje 130 mb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem