[#1] USB i co dalej?
Witam wszystkich "nieamigowców"
W moim Pegu 1 zainstalowałem sobie sloty USB 2.0. Działają!!!
I w związku z tym mam pytanie :
Czy są jakieś sterowniki i programy obsługujące urządzenia typu IRDA, Bluetouch tudzież telefony komórkowe itp. Te dwa pierwsze są widziane przez Poseidona.
Chciałbym zamontować skaner pod USB, ale jakie oprogramowanie go obsłuży? Czy istnieje jakiś darmowy (?) tzn TANI program bez "bajerów", który mi pozwoli tylko zeskanować "coś tam"? Wiem, że dobrze działają urządzenia typu klawiatura, myszka bezprzewodowe, bo testowałem. Nie mogę zrzucić zdjęć z kamerki internetowej MEDION. Żaden z programików które są na aminecie jej nie widzi. Czy ktoś ma jakieś większe doświadczenia na tym polu? I jeszcze jedno. W innym temacie pytałem o sieć pod USB. Czy może ktoś coś próbował więcej? Sieciówka ASMAX pod USB jest u mnie wdziana i rozpoznana. Tyko co dalej???

[#2] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #1

IrDA - niet
Bluetooth - jest klasa, ale bez licencji(brak kasy), a poza tym, to
chyba nikt po za autorem nie wie, co ona obsługuje
Komóry - jako massstorage działa większość(tzn. wszystkie które są
zgodne ze standardem, AFAIK), jako fax/modem, niet - brak sterowników
Skaner - nieznam się, ale jakoweś coś do skanowania było w Super
Bundle
Kamerka - IIRC, obsługiwany jest tylko jeden chip i trza kamerkę na
nim opartą mieć... Dokładnie nie pamiętam, ale chyba to jakiś Philipsa
był...
Co do sieciówki, to nic nie wiem.
[#3] Re: USB i co dalej?

@Torn, post #2

Nieciekawie !!! Może Mos 2 będzie coś konkretniejszego miał w sobie. Ostatnio słyszałem, że MOS 2 oznacza Mityczny Operacyjny System 2 :D

[#4] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #1

W zaleznosci jaka classa wykryla sieciowke na USB uzyj usbasixeth.device lub usbpegasus.device.
Wpisz odpowiednie device i sprawdz czy wykryło poprawny MAC sieciowki, a potem juz tylko wlasciwa konfiguracja Miami, Genesis czy MosNetu.
[#5] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #3

Dobre!! Czy ktos cos wie na temat daty? Niby wielu widzialo, czesc
uzywa, ale co jest powodem tej zwloki? Moze ktos z przyjaciol krolika
odpowie?zb

[#6] Re: USB i co dalej?

@Zbysiuk, post #5

ale co jest powodem tej zwloki?

Powodem jest to, że MOS 2.0 nie jest jeszcze gotowy.

[#7] Re: USB i co dalej?

@Norbert, post #4

Nie znalazłem w sieci podanych przez Ciebie device`ów. Gdzie mozna je znaleźć?

[#8] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #7

One tworzone sa w pamieci komputera
A wszystko napisane jest w instrukcji do Poseidona

Ostatnia modyfikacja: 26.09.07 15:16
[#9] Re: USB i co dalej?

@Norbert, post #8

Sorry Norbi! Ale mój angielski jest niestety nie tak dobry, aby wszystko doczytać i zrozumieć! Musiałby przesiąść się na peceta aby mieć wszystko (?) jasne i po ludzku...A tego nie chcę (tzn. kolejnego peceta w domu).

[#10] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #9

Wpisz takie device jak podalem. Jesli zostanie wykryty MAC karty to polaczenie sieciowe powinno dzialac
[#11] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #1

@ Pero
Chciałbym zamontować skaner pod USB, ale jakie oprogramowanie go obsłuży? Czy istnieje jakiś darmowy (?) tzn TANI program bez "bajerów", który mi pozwoli tylko zeskanować "coś tam"?

Epson Perfection 1240U
Sam uzywam i jest bardzo dobry jak dla mnie. Działa mi pod FXScan - komercyjny, ale jest też wersja darmowa FXScan Lite - zapewne nieco odchudzona jak wskazuje nazwa.
Przez USB działa jeszcze HP ScanJet 2200c - nieco nowsza konstrukcja od Epsona.

@ Torn
Skaner - nieznam się, ale jakoweś coś do skanowania było w Super
Bundle

Pewnie chodzi od FXScan Lite. Nie używałem, bo mam komercyjną wersję.
[#12] Re: USB i co dalej?

@R-Tea, post #11

Akurat posiadam Plustka Optic slim 1200. Chciałem właśnie jego uruchomić. Poseidon wykrywa coś i wyświetla też coś - krzaki. FX Scan`a w wersji lite nie ma nigdzie dostępnego. Było chyba tylko z "bundlamy". Z tego (jak na razie) widać, że Pegazidło pod USB radzi sobie całkiem dobrze ale tylko z różnymi formami pamięci masowych (mądrze napisałem, co?). Zakupiłem na Allegro jakiś czytnik kart SD/MMC za 4,90zł. wpiąłem do niego kartę z telefonu Nokia 32 MB i mam taniego pendrive`a. I tylko w ten sposób sloty USB 2.0 (nowo kupione) się sprawdzają. Ciągle mam nadzieję, że nowy MOS 2 będzie dostępny wcześniej niż za dwa tygodnie i pozwoli na coś więcej w zakresie obsługi peryferiów. Cheba ze nie

[#13] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #12

Działaja jeszcze dyski twarde przenośne na USB (chociaż w sumie też pamięć masowa), aparaty cyfrowe (też pamięć ;) ), pady cyfrowe - można używać pod E-UAE, joystiski analogowe też działają.
Co do wykorzystania przepustowości USB2.0, to w popularnych zastosowaniach i tak tylko pamięci masowe używają tych kilka-kilkadziesiąt MB/s. Bo do kamerek internetowych, sieciówek (pod Internetem), myszek, joysticjków... to 11 MBit to aż nadto.
[#14] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #1

A ja PCI złożyłem USB2.0 i działa jak 1.1 a USB płycie pegaza się wyłączyło. Ale za to na Fedora Core nie działa USB na PCI a działa ten z płyty. I o co w tym chodzi?
[#15] Re: USB i co dalej?

@Arbuz, post #14

A jaki uzywasz device i jaki UNIT?

Ostatnia modyfikacja: 28.09.07 22:49
[#16] Re: USB i co dalej?

@Norbert, post #15

Zakładka Hardware w Posejdonie wygląda tak:
UHCIUSB.device unit 0
UHCIUSB.device unit 1
UHCIUSB.device unit 2

Jak zamiast UHCIUSB.device wrzucę OHCIUSB.device albo EHCIUCB.device to albo cała linijka znika albo nie działa. Może coś jeszcze się ustawia? Karta USB2.0 na PCI jest na VIA więc powinno chyba działać.
[#17] Re: USB i co dalej?

@Arbuz, post #16

A jaki masz chipset?
bo np. VIA bezproblemowo działa na oryginalnych UHCIUsb, były
rozpoznawane zamiast tych na płycie, ale wystarczyło dodać UHCI unit
2 i 3 i wszystko wracało do normy, do tego sterowniki EHCIUsb i
śmigało w USB2.0 (za to u mnie bywały prblemy z bootowaniem)
po wymianie na NEC karta nie "odbiera" UNITów wbudowanemu USB, bo
wogóle nie działa na UHCIUsb, aby ją zmusić do działania w USB1.1
nalażało ustawić sterowniki OHCIUsb (te z MZ) UNIT 0 i 1, i do tego
oczywiście EHCIUsb UNIT 0.

czytając Twój post jeszcze raz, zauważyłem, że masz VIA :) ... a więc
karta zapewne będzie działać na UHCIUsb UNIT 0 i 1, a wbudowane USB na
UNIT 2 i 3 (możesz eksperymentować, bo nieużywane Unity po prostu
znikną po reebocie), do tego aby uruchomić USB2.0 musisz użyć EHCIUsb
UNIT 0 (możesz spróbować dać więcej). Bez EHCI wszystko działa, ale
tylko w USB1.1, ilość UNITów EHCI jest zupełnie niezwiązana z UNITami
OHCI czy UHCI, najczęsciej jest tylko jeden unit 0.
Możesz też poczytać MessageLog w oknie ustawień Poseidona - tam
znajdziesz informacje co wykrył Poseidon i co się stało, gdy jakiś
device zniknął. Aha, jeszcze jedno - UHCI i OHCI nie należy ustawiać
dla tego samego fizycznie urządzenia.

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 13:18
[#18] Re: USB i co dalej?

@wali7, post #17

Coś mi się wydaje że to wina tego że używam poseidona 3.2 i jak zarzucam ehci to wywala że nie mam keya, który podobno do pega powinien być dostępny. Z tego co pisałeś to z pięciu gniazd USB działa tylko 3 i tylko jako USB1.1. Mam wrażenie że to wszystko przez tego keya. Tylko jak go za darmola dostać? Choć nie wykluczam lipnej karty bo dlaczego na linuchu widać wbudowane USB a nie USB na PCI?

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 21:37
[#19] Re: USB i co dalej?

@Arbuz, post #18

trzeba zarejestrowac poseidona ( rejestracja na mosa co "łaska" albo
poczekac na 2.0 :)

[#20] Re: USB i co dalej?

@Drako^lM, post #19

Tia za 1 tydzień i 2 czy 3 dni?
[#21] Re: USB i co dalej?

@Arbuz, post #18

Mam zarejestrowanego Poseidona, nie wiem czy ma to znaczenie (chyba nie, bo jedyne co tracisz to obecność denerwujących pop-upów)..
Ilość deviców nie ma nic wspólnego z fizyczną ilością gniazd: w samym Pegu są trzy gniazda (bo jeszcze jedno na płycie do wyprowadzenia) i tylko dwa unity to obsługują, na karcie dwa unity pod USB 1.1 i pięć gniazd (cztery na śledziu i jeden wewnątrz na karcie), plus jeden unit EHCI dla wszystkich pięciu gniazd w trybie USB2.0.
Reasumując - mam skonfigurowane 2 unity OHCI, 2 unity UHCI i 1 unit EHCI. W sumie jest 8 gniazd USB, z czego dwa z tyłu pega i jedno na płycie w USB1.1 i cztery na śledziu plus jeden wewnątrz na karcie, cała piątka w USB1.1 i 2.0
Jeśli nie masz ustawionego unitu EHCI to twoja karta USB mimo że 2.0 działa tylko jako 1.1. Urządzenia USB 2.0 powinny być pokazywane jako "high" i oferować tranfer sporo ponad 1 MB/s (np. na dysku 2.5 cala USB mam tranfer 10 MB/s).
Co do płacenia, to autor Poseidona w wersji dla MOSa brał "co łaska". Jako przedstawiciel polskiej budżetówki zapłaciłem 6 euro. :)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 22:22
[#22] Re: USB i co dalej?

@wali7, post #21

Jesli chodzi o scislosc do peg ma 4 porty USB. Ten ostatni jest na zlaczu AGP.
U mnie bez klucza karta dziala jako 1.1, ale tylko przez chwile, potem sie rozlacza.
Jesli uzyje sterownika EHCI to wykrywa 2.0, ale podlaczenie dowolnego urzadzenia kompletnie "wywala" usb . Moja karta to Ali, czyli powinna dzialac.
Moze ktos zorganizuje dla mosowcow zbiorowa rejestracje, lub poda najprostrzy sposob jak zrobic.
[#23] Re: USB i co dalej?

@Norbert, post #22

Rejestrujesz sobie konto PayPal i przesyłasz autorowi Poseidona
pieniądze. Nie pamiętam szczegółów, bo rejestrowałem dawno, ale w
kilka dni sprawa była załatwiona i było to proste.
Jeśli chodzi o sterowniki EHCI, to czy używasz tych MOSowych sterów z
newsa na MZ, czy ArakAtacka? Bo działają te pierwsze, natomiast z
ArakAtackiem prowadziłem długie boje, z których największym sukcesem
było "widzenie" karty USB jako High, ale wszystko się wysypywało po
podpięciu czegokolwiek. W innych wersjach ArakAtack wołał o klucz
rejestracyjny, czyli podobnie jak u Ciebie. Pisałem w tej sprawie do
autorów Poseidona i ArakAtacka, ale odpowiedział tylko ten pierwszy -
że nie potrafi pomóc. Ale problem rozwiązał się z pojawieniem
sterowników EHCI na MZ. :)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.07 23:29
[#24] Re: USB i co dalej?

@wali7, post #21

Jak wrzucam EHCI to po podłączeniu np pendriva wywala death device
[#25] Re: USB i co dalej?

@wali7, post #17

Jasne!!! Też mam USB na VIA! i takie problemy jak Arbuz. EHCI mam pod USB 2.0 jako port 0 (UNIT0). Działają wszystkie 4 sloty, ale poseidon całą kartę widzi jako jeden slot - UNIT. Tylko jedno wejście działa jako EHCI pozostałe zaś jako UHCI. I pomimo że Poseidon widzi katrę jako jeden UNIT działąją wszystkie cztery wejścia. >>I NIE działa jako UNIT 1<< tylko jako UNIT 0. Jaką kartę USB wobec tego polecałbyś, aby uniknąć tych problemów?
Dzięki za pomoc z mojej strony!

[#26] Re: USB i co dalej?

@Arbuz, post #24

U mnie jest identycznie, mam kartę opartą na chipsecie VIA.
[#27] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #25

Przez pewien czas miałem VIA, działało OK, również w EHCI (wszystkie porty). Jednak miałem pewien dziwny błąd - gdy partycja systemowa była w SFS i gdy karta z VIA była włożona (nie ma znaczenia, czy ze sterwonikami, czy bez), to system bardzo często nie chciał bootować (9 na 10 przypadków) - zatrzymywał się na ekranie z motylkiem. Było OK gdy partycja SYS była w FFS, lub gdy wyjąłem VIA ze slotu PCI.
Dziwaczne problemy ustąpiły gdy założyłem kartę z chipsetem NEC.
[#28] Re: USB i co dalej?

@yackar, post #26

I ja mam to samo! Przeczytajcie ostatnią wiadomość Wali7. (Cholera! Jak to si odmienia

[#29] Re: USB i co dalej?

@Pero, post #28

a jak się odmienia Pero? ;)
koledzy odmieniali "waliego"... chociaż nigdy nie lubiłem tego przezwiska to się przyzwyczaiłem i używam tu i ówdzie...
[#30] Re: USB i co dalej?

@wali7, post #29

Myślę że się nie obraziłeś. Jeżeli tak to przepraszam! Odtąd będę obcinał "7"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem