[#1] Polski Elbox
Polska firma, znana nie tylko na naszym podwórku. Szkoda, że nie potrafi postarać się o zrobienie tak prozaicznej rzeczy jak polską wersję językową swojej strony!

Jeśli jakiś przedstawiciel owej firmy czyta moje słowa, to proszę odpowiedzieć:

Czy to za trudne? Niejeden amigowiec na pewno chętnie Wam pomoże.

Rynek zbytu w Polsce jest znikomy i nie warto robić tłumaczenia (sic!)?

Moje zapytanie proszę odebrać jako konstruktywną krytykę.

[#2] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

Jeśli działa Ci konto e-mail to napisz do nich w celu uzyskania odpowiedzi.

[#3] Re: Polski Elbox

@grxmrx, post #2

Jesteś rzecznikiem firmy Elbox?

[#4] Re: Polski Elbox

@Prince, post #3

Jakby byl rzecznikiem (czy innym wodnikiem) to by odpowiedzial, a nie kierowal by skontaktowac sie z firma...

[#5] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

Elbox ma chyba głęboko w poważaniu portale amigowe ;)

[#6] Re: Polski Elbox

@Kaczus, post #4

Dziękuję za radę, ale pytanie jest nie tylko w moim interesie, dlatego pytam na forum i oczekuje odpowiedzi na forum.

[#7] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

Przeciez jest polska wersja strony - http://sklep.elbox.com/cgibin/shop?show=9SP
[#8] Re: Polski Elbox

@reactor, post #7

Na stronie www.Elbox.com nigdzie nie ma odnośnika do polskiej wersji. Ponadto link pdany przez Ciebie nie jest do końca tym samym.

[#9] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

Wpisując www.elbox.com.pl można wejść na polską wersję sklepu ale żenujący jest występujący od kilku lat błąd - pod 4xEide dano opis eFlash4000!
Nikt tego nie poprawił od baaardzo dawna więc chyba nikt z przedstawicieli firmy nie zajmuje się polską stroną/polskim rynkiem/polskimi klientami/polskimi cenami/wogóle Polską!

Nie ma co się dziwić. U nas nie ma rynku i tyle. Nawet eFunzine co lepsze rzeczy np.: nowiutkie obudowy (oryginalne do A4000tower chodzą po 150-250euro), czy inny rzadko spotykany hardware sprzedaje za granicą na angielskim ebay. Tam dostaje dużo lepsze ceny pozbywając się z Polski amigowego sprzętu (nam zostawiając same ochłapy w sytlu A1200 w pożółkłych Infinitiv), a potem jak się chce coś fajnego kupić to trzeba sprowadzać z Niemiec albo Anglii (sic!)
[#10] Re: Polski Elbox

@Prince, post #8

IMHO język polski w świecie komputerowym jest mało przydatny (jedynie w Polsce), a z globalnego punktu widzenia język nasz jest bezużyteczny także w kontaktach międzyludzkich.

Poza tym strona napisana jest prostą angielszczyzną. Mam tylko kurs ang. i rozumiem co tam jest napisane.
[#11] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

pisz do firmy na support@, mi zawsze odpowiadają, ba nawet kilka dni temu :)

[#12] Re: Polski Elbox

@rjack, post #10

Poza tym strona napisana jest prostą angielszczyzną. Mam tylko kurs ang. i rozumiem co tam jest napisane

To jest niepoważne podejście do potencjalnego klienta.

[#13] Re: Polski Elbox

@Prince, post #12

To napisz to im. Na razie nie mają obowiązku prawnego robić stronkę po Polsku, po Niemiecku, po Francusku .... I co ty na to?
[#14] A odwalcie się od Elboxu!

@Prince, post #1

To jedna z ostatnich firm amigowych w Polsce i JEDYNA, która robi coś dla rozwoju platformy. I, cokolwiek by nie mówić, robi to profesjonalnie. Zresztą wszystko jedno - w obecnej sytuacji Amigi trzeba się cieszyć ze wszystkiego co jest i jakoś jeszcze działa. Ktoś kiedyś napisał w jakimś magu w podobnym kontekscie, że nie zabija się ostatnich przedstawicieli ginących gatunków, jakkolwiek byłyby takie czy owakie. Przyjmijmy to za mądre słowa i cieszmy się, że komuś się jeszcze chce robić cokolwiek.
[#15] Re: A odwalcie siê od Elboxu!

@Daclaw, post #14

Drogi Dacławie, kto mówi lub chce "zabijać" firmę Elbox? Czy ja gdzieś napisałem, że nie chcę aby ta firma robiła cokolwiek dla Amigi, lub że za mało robi? Nie, i myślę że ten temat odebrałeś nieco na "wyrost".

Delikatny pstryczek w nos nie oznacza odrazu kopania leżącego na śmierć.

[#16] Re: A odwalcie si? od Elboxu!

@Daclaw, post #14

Taaa. Ceny też ma "profesjonalne"

I nie prawda, że trzeba się cieszyć ze wszystkiego co wyjdzie tylko dlatego, że wogóle się ukazało. Prosty przykład: chyba nigdy nie kupowałeś jakiegoś softu, powiedzmy gry tylko dlatego, że wyszła i jest na Amigę. Kupuje się przecież soft dlatego, że dany gatunek/dana gra Ci się podoba a nie dlatego, że wogóle jest.

Ja np. dużo bardziej byłbym zainteresowany gdyby taki Dragon wyszedł jako oddzielna płyta główna (z "dzisiejszymi" rozwiązaniami), na której byłaby możliwość odpalenia AOS3.x niż dodatek do A1200
[#17] Re: A odwalcie si? od Elboxu!

@amigafan, post #16

Ale przeciez coś musi być podstawką dla romów i ew. klawiatury! A co się stanie jak ktoś będzie chciał używać os4 z AGĄ? A Amigowe FDD? No? Płyta A1200 jest niezbędna!! :) :D :)

[#18] Elbox "kąpany" i co poradzą mi z FastATA :))

@Prince, post #1

Właśnie napisałem do ELBOX'u w sprawie uszkodzonej FAST ATA, którą podarował mi kolega (hi Koszer :)). Trzeba pewnie wszystkie kości MACH powymieniać, zobaczymy co odpiszą czy wchodzi w grę przysłanie mi takich kości czy może musiałbym cały nowy kontroler kupować (miałby ktoś do sprzedania Fast ATA 1200? - swojego czasu na giełdzie zamieściłem).

[#19] Re: A odwalcie się od Elboxu!

@amigafan, post #16

amigafan napisał(a):

> Taaa. Ceny też ma "profesjonalne"
>
> Kupuje się przecież soft
> dlatego, że dany gatunek/dana gra Ci się podoba a nie dlatego,
> że wogóle jest.
Tak, a nawet więcej. Kupowanie chłamu, tylko dlatego że jest, obniża loty. No bo kto by się męczył dopracowując soft, jeśli chłam też "pójdzie "? Wystarczy popatrzeć na Microsoft, który zaczął zmieniać swoje podejście do jakości produktów które sprzedaje, dopiero wtedy gdy niezadowoleni klienci podjeli akcję na rzecz "wykolegowania" Microsoftu(chodzi mi tu głównie o lata 1997-99, kiedy "kampania prolinuxowa" w mediach przyjeła olbrzymie rozmiary).
Trzeba też wymagać, może wręcz przede wszystkim, od firm Amigowych. Oczywiście, nie tego samego co od firm "Windowsowych", bo możliwości są inne, ale jednak wymagać.

> Ja np. dużo bardziej byłbym zainteresowany gdyby taki Dragon
> wyszedł jako oddzielna płyta główna (z "dzisiejszymi"
> rozwiązaniami), na której byłaby możliwość odpalenia AOS3.x niż
> dodatek do A1200
Sfera mażeń. Już bardziej wieże w w AOS 4.0 na Efice ;) Tym bardziej, że ma być na PowerVixxen, a to bardzo podobne konstrukcje, jedyne co trzeba, to się "dogadać"

[#20] Re: A odwalcie siê od Elboxu!

@Torn, post #19

Peg i AONE też są podobne (no poza bugami A1 G4) i os4 na pega nie widze ;)

[#21] Re: A odwalcie siê od Elboxu!

@Malin, post #20

Malin napisał(a):

> Peg i AONE też są podobne (no poza bugami A1 G4) i os4 na pega
> nie widze ;)
Ale jakoś bardziej wierze w rosądek AInc./Hyperion, niż w rosądek Elboxu
[#22] Re: Polski Elbox

@Prince, post #1

No tak... z tego co widzę to zrobiła ogólna "nagonka" na Elbox co nie było moim zamiarem. Szkoda, że korzystacie "z okazji" by się wypłakać i wyżalić, a nie zakładacie własnych tematów ze swoimi problemami.

[#23] Re: Polski Elbox

@Prince, post #22

Bo nie umiomo

[#24] Re: A odwalcie si? od Elboxu!

@Malin, post #17

Nie zapomnij o systemie

[#25] Re: Elbox "kąpany" i co poradzą mi z FastATA :))

@BagoZonde, post #18

Odpowiedzieli mi jeszcze dziś :).
To sobie naprawię w ELBOX'ie za 80,-.
BTW. proponowali mi upgrade do MK-III, więc jak ktoś chce wymienić sprawną FAST-ATA na MK-III (mortal kompot 3) to swój oddaje i dopłaca 149,-.

[#26] Re: Elbox "kąpany" i co poradzą mi z FastATA :))

@BagoZonde, post #25

I to jest dobra oferta, sam skorzystałem, oddajesz rzćcha jakby nie wyglądał, byleby miał kości MACH, a dostajesz nowiutką pachnącą, błyszczącą... ;)
[#27] Re: Elbox "kąpany" i co poradzą mi z FastATA :))

@elt, post #26

Dopłaty do MK-III byłoby 175,- niezależnie od tego czy mam spalone te układy czy nie. Jednak zamienię sobie na sprawną taką jaką mam (80,-). Dobry byłby biznes, ale nawet te 80,- trzeba skądś wytrzaskać + koszty przesyłki :).

Mimo wszystko taka polityka ELBOXu mi się podoba :), respekt :b.

[#28] Re: Elbox

@BagoZonde, post #27

no Barti! Nareszcie powiew świeżości u ciebie! :D

pamiętaj że FastATA pokazuje ząbki dopiero od 040/40

Ostatnia modyfikacja: 10.04.06 07:47
[#29] Re: Elbox

@R-Tea, post #28

A na mojej 030/50 pokaże może przynajmniej mleczaki?!
R-Tea, no wiesz, trzeba upgrade'ować swój sprzęt, a mój komp teraz wygląda jak aparatura laboratoryjna, gdzie co chwilę coś niełączy. I tak dobrze, że sobie przedziurawiłem taśmę i mam dwa urządzenia :).

[#30] Re: Polski Elbox

@amigafan, post #9

amigafan napisał(a):

chyba nikt z
> przedstawicieli firmy nie zajmuje się polską stroną/polskim
> rynkiem/polskimi klientami/polskimi cenami/wogóle Polską!
No teraz to pojechałeś za daleko :) cenami to na pewno się zajmują.

>(sic!)
Ano tak.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem