@grxmrx,
post #1
Ostatnio dowiedziałem się ... ale o tym za chwilę.
Swego czasu, jakieś prawie 20 lat temu, miałem C64II, magnetofon, stacja dysków 1541-II wraz z grami/programami/GEOS. Sprzedałem to znajomemu, "dalszy znajomy", będzie też z 18 lat temu. Komputerek nabyłem za kilka Kuroniówek zaraz po szkole średniej. Wtedy jeszcze można było brać Kuroniówki zaraz po skończeniu szkoły średniej bez odczekiwania iluś tam miesięcy. Ale do rzeczy, pomyślałem sobie może go jeszcze ma w piwnicy albo w szafie. Postanowiłem odkupić ten zestaw od niego. Po dotarciu do znajomego okazało się, że oddał zestaw swojemu młodszemu bratu. A ten młodszy brat, ma on już rodzinkę nie jest zatem jakimś nastolatkiem etc, co zrobił? Właśnie! Wszystko wyrzucił na śmietnik

gdzieś na Śląsku(tam mieszka). Kiedy to zrobił, daty nie znam nie dopytywałem się. Ale jak ktoś znalazł taki zestaw to pewno się ucieszył. A mnie pozostało dalej polowanie na taki sprzęt.
Jakiś miesiąc/dwa temu przypomniało się mi również, że pewni znajomi mieli C128 do tego kolorowy monitor i jakąś drukarkę Commodore. Niestety również całość powędrowała na śmietnik - Wołomin, osiedle na Słonecznej. Tragedia, normalnie

.
Na razie od śmietnika udało się mi uratować EuroPC w nieznanym stanie oraz C64C z zasilaczem, black box'em, 2 joystickami i kilkoma kasetami(bez magnetofonu i stacji). EURO PC jest niekompletne - brak zasilacza i wymaga gruntownego czyszczenia.
A do C64 potrzebny jest mi kabelek do podłączenia do TV. Będę miał na dniach zrobiony taki kabel VIDEO-SCART to wtedy przekonam się czy Commodorek zgłasza się ekranie TV.
Teraz jak jadę do pracy przejeżdżając przez wsie/miasteczka przyglądam się wystawianym rzeczom przed domy wraz ze śmieciami. Może kiedyś uda się mi coś upolować. Po śmietnikach osiedlowych jeszcze, hehehe, nie chodzę :) . A to pewno tylko dlatego, że za daleko mam do blokowisk, hehehe.