[#1] CSS i Amiga a inne platformy
To wstyd, że żaden z obecnie dostępnych amibrowserów nie doczekał się jeszcze jakiejkolwiek obsługi CSS. Nawet 8-bitowe Atari i C64 posiadają takowe...
[#2] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #1

8-bitowe Atari

HighWire jest przeglądarką dla Atari 16-bitowych (ST i nowsze). Poza tym nie przesadzajmy, Sputnik jest przeglądarką znacznie bardziej zaawansowaną, nawet w obecnej, publicznej wersji beta.

[#3] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Sputnik jest programem przywiązanym do konkretnej platformy systemowej, która nie nazywa się AmigaOS. ;)

[#4] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Cholercia, rzeczywiście dla 16-bitowego jest Highwire. Ale nie zmienia to faktu, że skoro tam się da, na C64 się też da, to czemu dla AmigaOS nie ma?

To, na co chciałem zwrócić tym wątkiem uwagę to fakt, że autorzy IBrowse czy chociażby AWeba zajmują się totalnymi pierdołami, dodając jakieś głupie funkcje typu zmieniający się wskaźnik myszy po najechaniu na odnośnik, a nie zajmą się czymś, co jest niezbędne w obecnym zwiedzaniu stron. IBrowse rozwijany jest od chyba 8 czy 9 lat, AWeb ma też swoje lata a CSS się nie doczekały.

O Sputniku nie wspomniałem specjalnie. Chciałem pokazać, idąc tokiem rozumowania "jedynie słusznych amigowców", że bezpośrednia linia rozwoju AmigaOS jest daleko w tyle nawet za Atari i C64 i stawanie okoniem w stosunku do innych rozwiązań, w przypadku takiej oczywistej rzeczy jak surfowanie po sieci, jest absolutnie dla mnie niezrozumiałe.
[#5] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #1

Ale co z tego że jest to osławione CSS, skoro takie C64 dzięki swojej zaawansowanej grafice ;) i ogólnym możliwościom, nie jest w stanie zrobić z tego niemal żadnego pożytku? Sztuka dla sztuki IMHO...

[#6] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@MinisterQ, post #5

Ale się da i chyba nie jest to trudne. I właśnie w tym cały myk.

Wiem, że może narzekam i jak jestem taki mądry, to sam powinienem zrobić. Nie w tym jednak rzecz.
[#7] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #6

Właśnie o to się rozchodzi - o klasę i możliwości docelowego sprzętu na jakim to ma działać. Ów CSS działający na C64 nie ma pełnej funkcjonalności, której by można było oczekiwać od browsera pracującego na Amidze. Po prostu w przypadku amigowego browsera, korzystającego z obiektowego GUI, etc. trzeba się znaaacznie bardziej napocić, by "to" zrobić.

[#8] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #4

skoro tam się da, na C64 się też da, to czemu dla AmigaOS nie ma?

Bo nikt się za to z jakiś powodów nie zabrał. Przeszkodą nie jest brak możliwości tylko brak chęci.
[#9] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #4

Od zrobenia silnika ktory rozumie +/- divy i proste sprawy CSSa (co nie jest jakims olbrzymim zadaniem) do prawdziwego nowoczesnego silnika ktory pozwala robi pelno ciekawych rzeczy z drzewem dom dokumentow nie jest taka krotka droga :)
[#10] Re: CSS i Amiga a inne platformy

@mailman, post #1

popularny macowy iCab też ewoluował z atarowskiego Caba

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem