[#31] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Hellena, post #29

patrzac z mojego punktu widzenia to wyglada tak: zaczyna sie robic bydlo - moderator zamyka i otwiera bydlany watek w hydeparku, tam sobie moga syfic. masz cos do dopisania na temat do pierwotnego watku (jak nowar ktory teraz zalozyl nowy watek) - piszesz do moderatora i ten dopsuje lub nawet otwoera watek znowu. watek "bydlany" zyje wlasnym zyciem w hydeparku, watek o os4 jest czysty i na temat.
[#32] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@SirLEO, post #30

SirLEO napisał(a):

> Myśmy też się nie pisali na moderatorów, a zostaliśmy do tego
> zmuszeni. Wiele lat forum sobie bez takiej moderacji dawało
> radę, aż zaczęło się cwaniakowanie i podjudzanie jednych przez
> drugich, ot tak sobie, dla jaj.

to jest normalne i pojawia sie wraz z wieksza iloscia ludzi. a przeciez wtedy (i ciagle jeszcze) PPA pozostalo jednym otwartem portalem.

> Moderator działa prewencyjnie - narzekania na cenzurę i psucie
> zabawy. Moderator działa nieco z opóźnieniem dając szansę
> każdemu na zachowanie umiaru i rozsądku - oj niedobrze,
> moderator do bani.

zauwaz ze w obu przypadkach dzialalo to na zasadzie: ban na wszelki wypadek i zamykamy, a potem pozwolono na znacznie wiecej, i znowu pobanowano i zamknieto. nie pamietam aby prewencyjnie zamknieto watek jednoczesnie kontynuujac w hydeparku.

masz wszelka racje mwoiac ze to nie tylko wina regulaminu i moderatorow. tak samo userzy MUSZA sie tego nauczyc. a skoro reforma jest potrzebna (IMO!) to teraz jest swietny punkt aby ja przeprowadzic, moderowac wedlug ciut zminionych regul i nauczyc owce zachowania, tym bardziej ze przez najblzsze dni duza czesc aktywnych jest zabanowana.

> Chyba zawsze i wszędzie gdzie się coś dzieje Ty zaraz szybko
> jesteś i ganisz, pouczasz, dajesz rady...

wyrazam swoje zadnie, mam nadzieje ze ku chwale i pozytkowi wszytkich. troche tez dlatego ze nie chce kolejnych podzialow i separacji, ktore zawsze sie od glupot zaczynaly.

> znaczy to, że możesz reagować szybciej i sprawniej od nas.

nie sadze. to jest akurat przypadek bo sledzilem ten watek. na ppa zagladam raz gora 2x dzienne, zdarza sie ze nadrabiam zaleglosci po kilku dniach.

> Skoro widzisz gdzie są nasze niedociągnięcia, będziesz mógł je
> poprawiać.

to moge rowniez robic jak dotychczas, w komentach i forum, czasem pomarudze na GG :)

> A może to właśnie użytkownicy powinni się dopasować? Nie
> uważasz?!

jak najbardziej, my tez powinnismy, ale patrz wyzej :)

> Mamy zmieniać zasady dla kogoś, bo się tak komuś spodobało? A
> pozostali? Pytałeś ich, czy im też nie pasuje?

wielu podziela moje zdanie. waszym zadaniem jest rozwazenie ilu nas jest i jak moje/nasze zdanie pogodzic z celami i wizja PPA jaka masz Ty i redakcja, oraz oczywiscie mozliwosciami technicznymi. macie kilka mozliwosci, np. na poczatek ankiete aby zobaczyc ile osob jest zadowolonych z dotychczasowego systemu a ilu jest zdania ze nalezy cos zmienic aby bylo lepiej. bo byc moze faktycznie jest nas garstka i wszytsko jest wielka burza w szklance wody.
[#33] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Valwit, post #1

Ja również uważam, że to przesada banować wszystkich najaktywniejszych
użytkowników PPA. Na pewno taki terror nie jest potrzebny. Jak dotąd
nigdy nikt nie stosował się do tak drastycznych środków i na portalu
źle nie było...

Podpisuję się również pod wnioskiem, żeby bany dotyczyły tylko
wybranych działów.
[#34] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Adam_K, post #33

Jestem na tym portalu nowy. Po przeczytaniu całej historii tej awantury muszę przyznać że obydwie strony sporu mają rację. Zrobił się spektakl w iście execowym stylu. Z jednej strony moderatorzy mogli by być bardziej wyrozumiali (sytuacja napięta i wymagająca mocnych nerwów) a z drugiej strony użytkownicy też mogliby w pewnym momencie przestać i się opanować. A sprawy banów już bym nie dotykał. Prawo nie działa wstecz i bany nie są na tak długo przyznane aby ktoś nie mógł wytrzymać. No chyba, że ktoś się bardzo obrażony.
LUDZIE PO CO DYSKUTOWAĆ. Przecież każdemu kiedyś puszczą nerwy i każdy się kiedyś uspokoi.
[#35] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Kogut, post #34

Mnie nie chodzi o puszczanie nerwow , mozna sie w to bawic , ale w odpowiednim dziale ! I wtedy nie ma zasmiecania ciekawych tematow , a tam gdzie wolno to chulaj dusza :) To nie takie trudne.

[#36] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Hellena, post #35

Masz całkowitą rację. Na jednym z forum linuxowym jak tylko zejdzie się na inne tematy moderatorzy przerzucają temat do innego działu
[#37] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Hellena, post #35

A moze zrobic po prostu osobny dzial "Flamewary" i niech sie tam dzieje co chce? W momencie kiedy watek przeksztalca sie we flame to wtedy przerzucac czesc tematu do "flamewara" a wartosciowa czesc zostawic czyli oddzielic ziarno od plew. Hydepark bylby wtedy Hydeparkiem a flamewara moznaby szukac w odpowiednim dziale

ps. pisze calkiem powaznie.

[#38] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Lorak, post #37

To bylo by dobre , tylko czy to mozliwe , na pewno wymaga sporo pracy :)

[#39] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Lorak, post #37

A co z naszą (administratorów portalu) odpowiedzialnością za ewentualne wyzwiska, inwektywy i inne obrażające innych ludzi rzeczy tam wypisywane? Ja wiem, że ludziom to wali, ale nam nie wali i mimo tego, że nie ponosimy odpowiedzialności za poglądy użytkowników, musimy pilnować, aby takie treści nie przedostawały się na forum publiczne. I nikt mi nie powie, że to jest "atak na wolność za słowa".

[#40] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@SirLEO, post #30

Ja, podobnie jak wielu innych jestem zadowolony ze sposobu funkcjonowania forum oraz działania moderatorów. Ktoś musi dbać o porządek i nie zazdroszczę mu tej roboty. Sugeruję wszystkim, którzy czytaja ten post i zgadzaja się ze mną, aby wyraźnie dali do zrozumienia "rozczarowanym", że popieramy działania ludzi tworzących (moderujących) PPA, bo chociaż tyle im się należy od nas za to, co robią dla nas fanów amigi. Jeżeli ktoś uważa, że się pomylili, to powiem mu tylko tyle: " Nie myli się tylko ten, co nic nie robi". I daję pod rozwagę inną sparafrazowaną myśl: "Szanuj moderatora swego, bo możesz dostać gorszego".
Pozdrawiam

ps. Moderatorzy tak trzymać.

[#41] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@ender, post #40

A może mi ktoś wyjaśnić sprawę, jak to jest możliwe, że taki miniQ
dostaje róznież bana, mimo iż tez jest chyba moderatorem? Chyba, że
się mylę, bo jeśli nie, to już zupełnie nie rozumię, jak redakcja
portalu może się na wzajem banować i jak w takim układzie portal na
czas, w którym zostaje zbanowana osoba odpowiedzialna za jakiś dział,
może funkcjonowac normalnie?

Pisałeś Ender, zeby szanować moderatorów. Ale co, jeśli oni się na
wzajem już nie szanują? ;) Na to my już wpływu nie mamy, a dzieją się
takie rzeczy, to dla mnie taki wniosek wynika...
[#42] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Adam_K, post #41

Odpowiedź jest prosta: dostali bana wszyscy co zasłużyli, bez względu na to czy kogoś lubię, czy nie, niezależnie od opcji politycznej czy moich osobistych animozji (np. bardzo lubię trOLLO, a też dostał bana za robienie bydła). Albo przykładamy jedną miarę do wszystkich, albo jakiekolwiek próby udawania bycia poprawnym nie mają sensu.

A MiniQ nadal może spokojnie moderować, gdyż ban nie odbiera mu możliwości nadawania czy cofania banów, dodawania newsów, może sobie sam nawet bana zdjąć, czego świadomość mam. Pomyśl co by był za lament, jakbym dla MiniQ czy trOLLO nie dał bana za ich przewinienia? Wtedy by bylo o niesprawiedliwości moderatora, kolesiostwie etc.

To była (jest) kara porządkowa, naprawdę krótka, dla dwóch największych "śmieciarzy" (to nie ma być obraźliwe, lecz tylko określenie tego, co robiliście w wątku) dostało się raptem 2 tygodnie. Na wielu innych portalach za takie wyskoki dostali by rok albo i dożywocie. Więc proszę mi tu nie pisać, że kary są strasznie dotkliwe (3 dni, 7 dni). Raczej sygnalizujące i dające ludziom pomyśleć, że chyba robią coś nie tak (i już wiem, że przynajmniej jedna z tych osób doskonale zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła i żadnych pretensji nie miała).

To chyba tyle ode mnie w tym temacie.

Ostatnia modyfikacja: 20.03.08 13:57
[#43] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Adam_K, post #41

Wolałbyś żeby byli "równi i równiejsi" ? Ja nie. Ktoś zadał sobie trud ułożenia regulaminu, tak żeby wszystkim pasował, nikogo specjalnie nie ograniczał itd. , a wierz mi ułożenie czegoś takiego to "orka na ugorze". Gdy ten ktoś stara się respektować to, na co wszyscy się zgodziliśmy rejestrując się na PPA, to niektórzy zdają się być nieobiektywni. Nie ma czegoś takiego jak SPRAWIEDLIWY werdykt, bo zawsze ktoś uzna, że jego interesy zostały niewłaściwie załatwione. Wątpie żeby stawianie banów sprawiało komukolwiek radochę. Wszędzie obowiązują jakieś REGUŁY. ok, racja

Ostatnia modyfikacja: 20.03.08 15:25
[#44] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@ender, post #43

a dlaczego mnie tam nie bylo he he he.
[#45] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Mandi^ATO, post #42

Pomyśl co by był za lament, jakbym dla MiniQ czy trOLLO nie dał bana za ich przewinienia? Wtedy by bylo o niesprawiedliwości moderatora, kolesiostwie etc.

A nie jesteśmy kolesiami , razem pieścimy styki, wieszamy wiatraki klasy "apache" i takie tam :)

Lubie Mandiego, ale jego decyzji i tak nie popieram... mimo że codziennie razem te styki.... a już idę sobie ;)

[#46] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Valwit, post #1

Ja mam tylko jedno pytanie.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, co się dzieję na tym portalu? Jakaś zagłada? Apokalipsa? Ludzie odchodzą ...

[#47] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@pwe, post #46

Nie ma żadnej zagłady tylko pare kilka osób dostało bana, a pare osób nie mogło się pogodzić z tym, że bana można w ogóle dostać (tak jak by nie uczestniczyli na żadnym innym większym forum tematycznym w internecie).

[#48] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@Lorak, post #37

Dział właśnie powstał (Rzeźnia), jest to stary pomysł który zgłaszał wiele lat temu MiniQ. W końcu doczekał się realizacji

[#49] Re: w zwiazku z naglym atakiem spawacza

@grxmrx, post #48

Hehe no i dobrze OK Teraz przenosic tam tylko wszystkie flamewary. Do rzezni kazdy powinien wchodzic na wlasna odpowiedzialnosc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem