[#6]
Re: Troche zaszalałem - Allegro.
Dariusz Tolsdorf
autor wątku
@ede,
post #5
Kolejny Mail z alledrogo.
Witam.
W dniu 2010-03-30 11:17:17 otrzymaliśmy e-mail o treści:
> Pani chyba źle mojego maila przeczytała. Ja zapytałem dlaczego tak się
> stało, ze kategoria Amiga wylądowała w dziale stare komputery?
Witam,
Uprzejmie informuję, że zmiana, o której Pan pisze została wprowadzona w oparciu o przeprowadzone przez nas badania dotyczące podkategorii "Amiga", "Atari", "Commodore", "Spectrum".
Wyniki jednoznacznie wskazują, że dla Kupujących nazwa "Stare komputery" pozwala na łatwiejszą nawigację i lepiej sugeruje rodzaj znajdujących się w środku ofert niż bardziej ogólna: "Inne komputery".
Zapewne nie jest również dla Pana zaskoczeniem fakt, że nomenklatura dotycząca kategorii dotyczy jej zawartości. Niestety liczba aukcji z nowymi Amigami to bardzo nikły procent, by powiedzieć dosadniej: nie przekracza w danym momencie 2-3 ofert. Takie liczby nie mogą stanowić podstawy do zmiany nazwy kategorii III rzędu, co nie jest zresztą praktyką obserwowaną jedynie na Allegro, ale też w innych serwisach transakcyjnych.
Oczywiście nic nie jest tutaj zapisane w kamieniu - ewoluuje w serwisie zawartość kategorii, zmieniają się też ich nazwy. Gdyby okazało się więc, że liczba aukcji z nowymi Amigami odnotuje znaczący wzrost (na przykład w związku z premierą Amigi One X1000) zmiana nazwy kategorii nie jest wykluczona.
Powtórzę też jedną, dość istotną, radę z dotychczasowej Pańskiej korespondencji z pracownikami Allegro. Jeśli ma Pan jakieś sugestie odnośnie wyglądu kategorii, warto podsyłać je przez formularz kontaktowy (kategoria "Sugestie i pomysły"): tak przekazane sugestie zawsze trafiają do osób bezpośrednio odpowiedzialnych za zmiany w kategoriach, są agregowane i zbierane w sposób, który ułatwia ich późniejszą analizę.
Jednym zdaniem: jeśli chce Pan, aby Pańska sugestia została przeczytana, przeanalizowana i zachowana w systemie, to najlepsza droga.
Pozdrawiam serdecznie,
--
Diana Tokarska