[#1] Troche zaszalałem - Allegro.
Witam.

W dniu 2010-03-25 11:46:47 otrzymaliśmy e-mail o treści:
> Witam Dlaczego Kategoria komputer Amiga wylądowała w dziale "stare komputery"
> To, że jest ta c64 to ja rozumie bo to sprzet nie produkowany do Dawna. Ale
> Amiga?

Dziękuję Panu za tę sugestię i przepraszam za długi czas oczekiwania na odpowiedź.

Cieszę się, że chce Pan współtworzyć kształt kategorii Allegro. Wiadomość została przekazana do pracownika opiekującego się daną kategorią.

Sugestia zawarta w Pańskiej wiadomości zostanie przeanalizowana, jednak nie zostanie udzielona odpowiedź w tej sprawie.

Jeśli chciałby Pan przesłać lub uzupełnić sugestię, bądź zaproponować nowe rozwiązanie, zachęcam do skorzystania z formularza kontaktowego:

http://www.allegro.pl/kontakt

W formularzu proszę wybrać kategorię "Sugestie i pomysły" a następnie stosowny temat.

Jesteśmy wdzięczni za wszelkie propozycje, które pozwolą nam rozwijać serwis.

Serdecznie pozdrawiam, życząc dobrego dnia,

--
Anna Wypychowska
Zespół Allegro
http://www.allegro.pl

QXL Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000104322, o kapitale zakładowym w wysokości 1 046 000 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 779-21-25-257
-------------------

Czyli olali mnie :D

[#2] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@Dariusz Tolsdorf, post #1

Nie tylko Allegro tak zrobiło, podobnie zrobił Świstak już parę lat temu (przez co patronat PPA.pl już nie jest dla kategorii Amiga tylko "Pozostałe", a o takich porządkach nic nie wiedzieliśmy)...

[#3] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

No i niestety codzienna subskrypcja z kategorii Amiga nie istnieje :( i co ja będe przy śniadaniu przeglądał :(

EDIT: He nie zauważyłem, że ją przenieśli do kategorii "Stare Komputery"

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2010 12:22:51
[#4] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Benek zleja cie .. maja takich maili setki .. koles tylko wybiera z formatki typ problemu a odpowiedz mu sie automatycznie generuje .. sproboj ten sam mail wyslac z innego kont.. gwarantuje ci ze odpowiedz bedzie identyczna (moja pierwsza praca w CALL CENTER BOA ERA - pisalem takie aplikacje )

[#5] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Abstrachujac od tego co napisal HOLDYS. Nawet gdyby ktos odpowiedzialny za wyglad/konstrukcje Allegro reczywiscie przeczyczatal tego maila z calym szacunkiem i obiektywnym nastawieniem do rzeczywistosci, jaki z tego moze wyciagnac wniosek ? Czy obecnie produkowana jest jakakolwiek Amiga ? (chocby z Amiga w nazwie)

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2010 16:45:22
[#6] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@ede, post #5

Kolejny Mail z alledrogo.

Witam.

W dniu 2010-03-30 11:17:17 otrzymaliśmy e-mail o treści:
> Pani chyba źle mojego maila przeczytała. Ja zapytałem dlaczego tak się
> stało, ze kategoria Amiga wylądowała w dziale stare komputery?

Witam,

Uprzejmie informuję, że zmiana, o której Pan pisze została wprowadzona w oparciu o przeprowadzone przez nas badania dotyczące podkategorii "Amiga", "Atari", "Commodore", "Spectrum".

Wyniki jednoznacznie wskazują, że dla Kupujących nazwa "Stare komputery" pozwala na łatwiejszą nawigację i lepiej sugeruje rodzaj znajdujących się w środku ofert niż bardziej ogólna: "Inne komputery".

Zapewne nie jest również dla Pana zaskoczeniem fakt, że nomenklatura dotycząca kategorii dotyczy jej zawartości. Niestety liczba aukcji z nowymi Amigami to bardzo nikły procent, by powiedzieć dosadniej: nie przekracza w danym momencie 2-3 ofert. Takie liczby nie mogą stanowić podstawy do zmiany nazwy kategorii III rzędu, co nie jest zresztą praktyką obserwowaną jedynie na Allegro, ale też w innych serwisach transakcyjnych.

Oczywiście nic nie jest tutaj zapisane w kamieniu - ewoluuje w serwisie zawartość kategorii, zmieniają się też ich nazwy. Gdyby okazało się więc, że liczba aukcji z nowymi Amigami odnotuje znaczący wzrost (na przykład w związku z premierą Amigi One X1000) zmiana nazwy kategorii nie jest wykluczona.

Powtórzę też jedną, dość istotną, radę z dotychczasowej Pańskiej korespondencji z pracownikami Allegro. Jeśli ma Pan jakieś sugestie odnośnie wyglądu kategorii, warto podsyłać je przez formularz kontaktowy (kategoria "Sugestie i pomysły"): tak przekazane sugestie zawsze trafiają do osób bezpośrednio odpowiedzialnych za zmiany w kategoriach, są agregowane i zbierane w sposób, który ułatwia ich późniejszą analizę.

Jednym zdaniem: jeśli chce Pan, aby Pańska sugestia została przeczytana, przeanalizowana i zachowana w systemie, to najlepsza droga.

Pozdrawiam serdecznie,

--
Diana Tokarska
[#7] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@Dariusz Tolsdorf, post #6

pierdu pierdu bedzie las...
lub baju baju bedziem w raju..

[#8] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Uprzejmie informuję, że zmiana, o której Pan pisze została wprowadzona w oparciu o przeprowadzone przez nas badania dotyczące podkategorii "Amiga", "Atari", "Commodore", "Spectrum".

Wyniki jednoznacznie wskazują, że dla Kupujących nazwa "Stare komputery" pozwala na łatwiejszą nawigację i lepiej sugeruje rodzaj znajdujących się w środku ofert niż bardziej ogólna: "Inne komputery".

Ciekawe co to za badania, jak badali i na kim (może na małpach?;). Rozumiem gdyby odpowiedzieli, że zmienili kategorie bo to ich serwis i nic innym do tego, ale odpowiedź z badaniami jest dla mnie podejrzana.

[#9] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@grxmrx, post #8

jak to ..dzwonili przeciez do nas i pytali sie ..

Ma Pan Amige
-Nie
Ma Pan Atari
-Nie
Chce pan psa ?

wiecie ze baza allegro jest jedna najaktualniejszych :))

Ostatnia modyfikacja: 31.03.2010 11:28:15
[#10] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Bijecie pianę Panowie. Fakt jest taki, że ostatnia klasyczna Amiga została wyprodukowana w 1995 roku (a może nawet 1994). Czyli każda Amiga ma co najmniej 15 lat, jest więc starym komputerem. Szkoda czasu na zaklinanie rzeczywistości.

[#11] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@Grzegorz Kraszewski, post #10

To prawda, jednak tłumaczenie się badaniami jest dziwne.
Swoją drogą to dobrze, że kategoria Amiga nadal istnieje na Allegro (na Świstaku w ogóle takiej nie ma i wszystko jest w jednym worku pod "Pozostałe komputery"), a że została przeniesiona jako podkategoria pod "Stare komputery" to faktycznie znak czasu.

[#12] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Allegro jest na rynku transakcji internetowych już dość długo więc łatwo się domyśleć, że badania mogli opierać na informacjach płynących z ich własnej działalność. Przez te wszystkie lata jeśli zauważyli spadek sprzedaży w tej kategorii to po prostu wrzucili ją do wora ze starym sprzętem i to co napisał pan Grzegorz ma stuprocentową rację bytu. Sprzęty nie produkowane od lat należą już do starszych komputerów. Faktem jest też to, że osoby które kojarzą Amigę sprzed lat i nie interesują się nią na bieżąco nie wiedzą, że jeszcze jakaś działalność z nią związana jest prowadzona. Problemy firmy i zabieranie sobie pałeczki do kogo ma należeć marka wprowadziło taki zamęt w to wszystko, że też czasem się zastanawiam czy ta Amiga to jeszcze Amiga czy już twory amigo podobne tylko z nazwą znaną.

[#13] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

Na Ebay (przynajmniej USA, UK, DE) Amiga od dawna jest w kategorii Vintage..

[#14] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@pampers, post #13

Amiga dla allegro jest zarobkiem .. jest sporo transakcji .. liczba aukcji malo kiedy spada ponizej 250 aukcji wiec prowizje od handlujacych sciaga ladna ..

Umieszczenie jej w tej kategori uwazam za blad ( jako czlowiek classic nie lubie zmian) , ale niestety poprawna merytorycznie

Przykro stwierdzic..ale to glowne miejscu retro amigowcow kotrzy chca nabyc "nowy sprzet" aby popykac sobie i poprzypoinac stare dobre czasy..

Likwidujac calkowicie ten dzial ,,, ludzie w polsce mieli by problem.

[#15] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@HOŁDYS, post #14

Sedno sprawy jest zawarte w tym fragmencie

"Niestety liczba aukcji z nowymi Amigami to bardzo nikły procent..."

... tlumaczac na jezyk polski

"Niestety poniewaz nie mamy duzego zysku (czytaj tysiace zlotych dziennie) na transakcjach, mamy po prostu juz ten dzial w dupie "

a ja dodam ze jak tylko by sie pojawil jakis wiekszy serwis transakcyjny z Amigami, to Allegro automatycznie zamiescilo by nawet baner reklamujacy gielde Amigi na swoim serwisie na pierwszej stronie.
Ot typowa 'polska' firma, ktora zwiekszyla swoje zyski i teraz przebiera w klientach = norma ;)
[#16] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #15

wpisz Amiga 1200 w google...
zobacz po prawej stronie pierwszy link sponsorowany

[#17] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #15

Popieram i właśnie to mniej więcej chciałem przekazać. Dolary $ rządzą a jak nie dolarki to zawsze jakieś inne pieniądze...

[#18] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@bigbadcompany, post #17

FCUK! Commodore 64 też jest w kategorii starych komputerów, co oni sobie myślą! 30 lat to stary komputer? ;)

A tak na poważnie: w języku polskim "Stary komputer" ma wydźwięk negatywny, co nie? A przecież jeżeli chcę kupić zabytkowy, oldskulowy, wintażowy komputer sprzed kilku dekad - teraz jest moda na vintage, wartość takich rzeczy powoli wzrasta - to szukam w "starych komputerach". Hasło to ma wydźwięk negatywny, wszystko co stare to do bani w prostym przekładzie ;). Na eBay'u jest retro i vintage i to brzmi bardzo pozytywnie.

Amiga jako Amiga to już vintage, retro - nie jest produkowana. Słusznie kolega Kraszewski zauważył. Teraz mamy do czynienia z innymi generacjami, powinna być do tego zakładka "architektury alternatywne" czy coś w ten deseń ale po co mnożyć kategorie.

[#19] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #15

"Niestety poniewaz nie mamy duzego zysku (czytaj tysiace zlotych dziennie) na transakcjach, mamy po prostu juz ten dzial w dupie "

Ja chciałbym w tym miejscu przypomnieć, że Allegro to nie jest instytucja rządowa, utrzymywana za pieniądze elektoratu, abyśmy mogli, przynajmniej formalnie, czegoś od nich wymagać. To prywatny serwis, gdzie właściciele mogą robić wszystko, na co mają ochę. Mogą nawet zakazać sprzedaży Amig albo umieścić je w kategorii "dupa". Bo tak. ;)
[#20] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@Daclaw, post #19

A ja chcialbym przypomniec, ze gdyby nie prawa konsumenta i jako taki straszak w postaci UOKiK oraz innch organizacji ograniczajacych samowolke prywatnych firm, to kolega by pewnie zdechl w krotkim czasie, bo piekarze dosypywali by trocin do swoich wyrobow w ramach oszczednosci...
bo piekarnie to tez nie instytucje rzadowe nieprawdaz ?
[#21] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #20

Przecież wystarczy, że Allegro puściłoby regulamin, który ograniczałby np: sprzedawanie komputerów tylko do klasy PC. Konsument musi raz: zapoznać się z regulaminem, dwa: przestrzegać regulaminu jeżeli jest użytkownikiem. Prawa konsumenta nie zostaną wtedy złamane i co wtedy Prawo Konsumenta ma do tego?

Ostatnia modyfikacja: 01.04.2010 15:50:53
[#22] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #20

Tak właśnie. Gdyby nie Instytucje Rządowe to niechybnie wszystko trafiłby szlag. Nie ma znaczenia to, że bardziej smakuje mi niskotrocinowy chleb z piekarni A więc kupuję niskotrocinowy chleb z pierkarni A, prawda?

[#23] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@recedent, post #22

Na nasze szczescie nie wszystkie instytucje rzadowe sa zle.

Wiem, ze katastrofalny wplyw na rozwoj tego kraju ma np. ZUS czy US ale sa tez inne urzedy, ktore pomagaja a nie tylko rzucaja ludziom klody pod nogi..

Regulamin to swieta rzecz. Niestety zbyt czesto jest zmieniany w czasie trwania tzw. umowy a to juz nie jest fair.
[#24] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@selur, post #23

Trudno się nie zgodzić z Selurem, ZUS i US niszczą :(.

[#25] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@recedent, post #22

No dobrze, a teraz - wracając do tematu i mojego porównania z piekarnią A i B - piekarnia "B" jest tuż za rogiem, w postaci eBay. Może oni się zgodzą wydzielić Amigi, albo chociaż stworzyć rodzimy odpowiednik anglojęzycznego "Vintage computing"? Jeśli się to uda, to można się wypiąć na "pełne trocin" Allegro. Ot, taki konsumencki protest - co prawda jest nas tak mało, że możemy sobie protestować do woli a Allegro prędzej porzyga się ze śmiechu, niż zareaguje tak, jak byśmy tego chcieli, ale może warto?

[#26] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@recedent, post #25

Konsumencki protest Recedencie to wspaniała utopijna myśl :).

[#27] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@recedent, post #25

Allegro jest najpopularniejszym portalem aukcyjnym w PL i jak ktoś znajdzie coś w szafie, to wystawi to na allegro a nie na EBay czy gdziekolwiek indziej.
Jak Tak bardzo Wam to nie pasuje, to zawsze można dokonywać tranzakcji poza allegro, a potem im wysłać maila i powiedzieć: "Kupiliśmy 5x A500 poza allegro w ciągu 1 roku. Do tego 3x orginalne Wormsy za 45zł sztuka. Stwórzcie dla nas kategorie Amiga, albo 100zł prowizji rocznie przejdzie Wam koło nosa". Panowie bądźmy poważni ;)

[#28] Re: Troche zaszalałem - Allegro.

@niedziel, post #27

A kto decyduje o tym, że jest najpopularniejszy? Rządowe Instytucje? Administracja Allegro? Czy może ludzie? Trzeba tylko dowiedzieć się którzy to ludzie i "porozmawiać z nimi po naszemu".

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem