[#31] Re: NatAmi i Suska

@G. Kraszewski, post #30

To zasadnicza różnica PPC a x86

[#32] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #31

Ja się z tym zgadzam, ale niektórzy wielbiciele klasyków uważają, że różnica jest żadna i wszystko co nie ma 68k na pokładzie dla nich Amigą nie jest.

[#33] Re: NatAmi i Suska

@G. Kraszewski, post #32

Sporo tych definicji Amigi...

[#34] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #33

ja mam taką:
"Dowolny komputer wyprodukowany przez Commodore lub Amiga Technologies na którym można uruchomić dowolną wersję systemu operacyjnego AmigaOs stworzonego przez Commodore"

[#35] Re: NatAmi i Suska

@rzookol, post #34

Czyli klasyki... A co z przyszłością ? No future ?

[#36] Re: NatAmi i Suska

@rzookol, post #34

Zdefiniujmy sobie najpierw pecety. Jak dla mnie są to "komputery IBM PC XT/AT i kompatybilne". Przy czym to "kompatybilne" trwa do dziś.

Wg tego klucza można zdefiniować Amigi jako "komputery Commodore Amiga i kompatybilne". Kompatybilność polega tu na możliwości uruchamiania bez pomocy emulacji oprogramowania napisanego dla Amigi 68k i/lub PPC (jako że te dwa typy procesorów występowały w oryginalnych Amigach by Commodore). Znaczy: pojęcie "Amiga" określa moim zdaniem konkretny typ komputera (analogicznie jak pojęcie "pecet"), a nie dowolne pudło, na którym przyklejono znaczek "Amiga".

Oznacza to, że wg mojej definicji Amigami są: Amigi by Commodore i Escom, Draco oraz wszystkie maszyny z PPC, na których działa MorphOS/AmigaOS4.

Amigą natomiast na pewno nie jest pecet z AROSem, ponieważ nie można na nim bezpośrednio uruchomić żadnego programu przeznaczonego dla oryginalnej Amigi.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2010 20:30:06
[#37] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #28

Biorąc jednak pod uwagę linię rozwoju

Ktora linie rozwoju? OCS -> ECS -> AGA -> AAA -> Hombre?

[#38] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #31

Zasadnicza, czy jedyna? Zwykly user i tak nie rozpozna.

[#39] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #35

przyszłośc to linia rozwojowa, nie trzeba trwać na siłę przy marce, lepiej trwać przy technologii i ją rozwijać

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2010 20:56:49
[#40] Re: NatAmi i Suska

@rzookol, post #39

Marka to podstawa.

[#41] Re: NatAmi i Suska

@cacodemon666, post #40

a więc skoro marka Amigi to podstawa to powinieneś byc pierwszy broniący sprzętów z commodore usa :)

[#42] Re: NatAmi i Suska

@Daclaw, post #36

Kompatybilność polega tu na możliwości uruchamiania bez pomocy emulacji oprogramowania napisanego dla Amigi 68k i/lub PPC (jako że te dwa typy procesorów występowały w oryginalnych Amigach by Commodore).

A dokładnie, to jakie modele Amig były wyposażane przez Commodore w procesor PPC? Pytam z ciekawości, bo jakoś przypomnieć sobie nie mogę (widocznie z moją pamięcią jest jeszcze gorzej, niż myślałem)...

[#43] Re: NatAmi i Suska

@Daclaw, post #36

Amigą natomiast na pewno nie jest pecet z AROSem, ponieważ nie można na nim bezpośrednio uruchomić żadnego programu przeznaczonego dla oryginalnej Amigi.

Na AOS4 i MOS także nie jest różowo, więc używa się UAE.

Popatrz jak ładnie chodzi E-UAE na AROSie. Takiej prędkości nie osiągniesz na AOS4 i MOS.
http://www.youtube.com/watch?v=ee2PWvCZeLo
[#44] Re: NatAmi i Suska

@APC74, post #42

Commodore czy nie Commodore, mniejsza z tym. Ważne, że ta technologia zaistniała w klasycznych Amigach, przez co nowe okołoamigowe sprzęty, wyposażone w PPC, mają pewną wspólną z klasykami bazę oprogramowania.
[#45] Re: NatAmi i Suska

@rzookol, post #34

wg tej twojej definicji a1200 od escomu nie sa juz amigami :D
[#46] Re: NatAmi i Suska

@libicki, post #1

NatAmi - alternatywna wersja komputera Amiga stworzona w technologii FPGA.

Experiment-s - sprzętowy emulator komputerów serii Atari ST stworzony w technologii FPGA.

NatAmi - jest nazywana alternatywną wersją komputera Amiga, ponieważ powstały różne platformy mające kontyunować ten sprzęt pod zględem look&feel.

Experiment-s - powstała jakaś oficjalna lub nie kontynuacja ? Jeśli tak, to czy wszystkie są nazywane emulatorami, czy jest coś więcej? Pytam jako laik i proszę o wyrozumiałość, moja przygoda z JIL skończyła się na 130XE, potem wybrałem A1200, w międzyczasie kupiłem 1040STe, ale za dużo się nie pobawiłem i sprzedałem.

[#47] Re: NatAmi i Suska

@DRACOX, post #45

poczytaj jeszcze raz historię Amigi i sprawdź gdzie popełniłeś błąd

[#48] Re: NatAmi i Suska

@G. Kraszewski, post #25

Widzę, że wywołałem burzę, choć takiego zamiaru nie miałem. To ja jestem autorem tej małej zmiany definicji Natami. Ale jednak dla mnie to nie jest sprzętowy emulator...ale jeżeli komus nie pasuje - proszę, Wiki jest otwarta na poprawki...

[#49] Natami i słownik pojęć amigowych

@libicki, post #1

Moze stworzyc cos takiego jak slownik pojec amigowych

Mamy coś takiego jak dział Amiga FAQ na stronie, każdy zgłaszać swoje poprawki, dodawać i uzupełniać wpisy.
Przykładowo o Natami nikt nic nie napisał, jest od dawna tylko zgłoszenie pojęcia do uzupełnienia:
http://www.ppa.pl/czym.jest.natami.,231;faq.html

Zapraszam do uzupełniania treści. Oczywiście obowiązuje formuła FAQ (pytania i odpowiedzi) co jest nieco inną formułą niż ta, którą stosuje np. Wikipedia (tam jest encyklopedyczna).

[#50] Re: NatAmi i Suska

@libicki, post #1

I juz wszystko wiemy Atarowcy pisza uczciwie, ze jest "sprzetowy emulator", a Amigowcy: "alternatywna wersja Amigi". I po co tak naginac rzeczywistosc? NatAmi to tez jest sprzetowy emulator, tylko niektorzy Amigowcy jakos nie moga sie z tym pogodzic i tlumacza, ze czarne jest biale.

To nie jest oczywiste. Sprzetowy emulator, to cos co samoistnie nie jest w stanie dzialac samoistnie, to zazwyczaj karta ktora wymaga innego komputera i nie jest samowystarczalna.

Skoro tego nie rozumiesz i do tego posuwasz sie jednostronnej interpretacji, ze "Atarowcy pisza uczciwie", a Amigowcy nie, to rownie dobrze mozna powiedziec odwrotnie, ze Amigowcy pisza uczciwie i prawde, a Atarowcy nie wiedzą co to emulacja.

Idąc twoim tokiem myślenia A1200 sprzętowo emulowała A500. Czytając ciągle i słuchając natarczywe złośliwości z ust "amigowców" dochodzę do wniosku, że ktoś ma lekką obsesje z pogranicza masochizmu. Ma się ochotę powiedzieć wprost - odwalcie się od NATAMI! ...i bujajcie sobie dalej w obłokach z abstrakcyjnymi poglądami i wmawianiem sobie, że Amigą są PeCetopochodne produkty Amiga One, Pegasos, Sam i X1000.

NATAMI będzie samowystarczalnym komputerem posiadającym możliwości przewyższające swojego protoplaste jednocześnie będąc z nim kompatybilna.

Ciagle klepanie, ze technologia FPGA ma świadczyć o tym, że to emulator jest bez sensu. Technika idzie do przodu wraz z technologią i rozwiązaniami. Pierwsze komputery były na lampach, następne na tranzystorach, potem na standardowych układach scalonych, teraz jest nowa możliwość, ścieżka, czyli FPGA i tyle.

Zanim posiadałem pierwszego Commodore'a miałem Atari (byl to moj pierwszy komputer), więc po części jestem Atarowcem. Jednak konserwatywni Atarowcy mają być może jakieś kompleksy (tak małe atari jak i duże było gorsze od swoich odpowiedników C= ) stąd byc moze brak odwagi takze w nazywaniu nowego komputera, nowym komputerem a nie emulatorem.

A dokładnie, to jakie modele Amig były wyposażane przez Commodore w procesor PPC?

Commodore zotawiło furtkę w postaci złącza... i tyle. Zatem bezinwazyjnie można było użyć procesora PPC, który był podłączony do Amigi, a nie na odwrót.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 09:19:25
[#51] Re: NatAmi i Suska

@Duracel, post #50

Masz zacięcie...
Odpowiadasz komuś kto ostatni raz logował się tutaj we wrześniu 2010 i Twojej odpowiedzi pewnie nie przeczyta.
Równie dobrze możesz mówić do ściany.
Bez sensu.. buuu!
[#52] Re: NatAmi i Suska

@libicki, post #1

Rodzi się tylko pytanie czy ta Suska będzie miała flopa i będzie można ją z niego zabootować.
[#53] Re: NatAmi i Suska

@stachu100, post #51

Nie dramatyzuj. Natchnąłem się na niego dzisiaj przypadkiem, a 3 dni temu widziałem tu na forum odpowiedź po... 4 latach bodaj

"Rodzi się tylko pytanie czy ta Suska będzie miała flopa i będzie można ją z niego zabootować. "

pinior, Suska będzie miała wbudowany magnetofon... bez turbo ;>

Ostatnia modyfikacja: 03.03.2011 11:24:46
[#54] Re: NatAmi i Suska

@Duracel, post #53

Suska będzie miała wbudowany magnetofon... bez turbo ;>

A to sux, jednak Natami lepsza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem