Wątek zamknięty
[#1] Uwaga oszust!!!
Uwaga na sprzedawcę [nazwa usunięta na prośbę autora wątku] z Allegro! Wystawił sporo gratów amigowych w tej chwili:
[odnośnik usunięto na prośbę autora wątku]

Ja też kupiłem od niego 10 grudnia Apollo 1240 niby 100% działającą i z gwarancją rozruchową, niestety karta nie działa. Wysłałem informację do niego 24.12 (dodatkowo zadzwoniłem, telefon odebrał) że chcę zwrotu pieniędzy. Oczywiście zapewnił mnie telefonicznie że jak najbardziej pieniądze mi zwróci. Do tej pory nie mam ani pieniędzy ani żadnej informacji e-mailem od tego sprzedającego. Wysłał mi tylko SMS-a wczoraj że przelew poszedł 31.12 z zapytaniem czy go mam na koncie. Akurat.
Ja poprosiłem o pisemne (e-mailem) potwierdzenie z systemu bankowego że pieniądze zeszły z jego konta, rzecz jasna do tej pory go nie otrzymałem.

Spór poprzez Allegro oczywiście otwarty. W bajki nie wierzę.

Ponieważ wystawił całkiem ciekawe fanty to może niektórzy będa chcieli się skusić. Oby potem nie żałowali tak jak ja.
[#2] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #1

Dobrze wiedzieć.
[#3] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #1

Trzeba uważać na każdego [nazwę usunięto na prośbę autora wątku]. W każdym czai się licho pomiędzy wierszami.
[nazwę usunięto na prośbę autora wątku] to głównie domena nieodpowiedzialnych małolatów.
[#4] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #1

ja kupowałem i było wszystko ok

[#5] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #1

kolega [nazwę usunięto na prośbę autora wątku] - jest uzytkownikiem PPA
spor nic ci nie pomoze po 30dniach allegro umywa rece

z drugiej storny .. Stachu ma po czesci racje [nazwę usunięto na prośbę autora wątku] sprzedawal jakis mega ram jako nie sprawny , jakies turbo do A500 i pisal ze nie ma jak sprawdzic o nie ma juz A500 i sprzedaje jako uszkodzone .. po prostu sciema jak widac

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 09:21:29
[#6] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #5

Pewnie jest użytkownikiem, bo sporo ciekawych fantów ma na sprzedaż więc Amigą się na pewno interesuje/interesował.

Co do sprzedaży niesprawdzonych rzeczy:
Jeżeli w aukcji jest zapis że towar jest niesprawdzony albo że sprzedawca nie daje gwaranji na używany i stary towar to według mnie jest to jak najbardziej ok. Ważne żeby było to jasno napisane w aukcji. Wtedy cała odpowiedzialność idzie na kupującego.

Sam kupiłem kilka rzeczy niesprawdzonych i ZAWSZE dawałem pozytywa po otwarciu paczki i upewnieniu się że otrzymałem to co na zdjęciach. Niektórych rzeczy do tej pory nie przetestowałem po pół roku od zakupu...
Ale komentarz pozytywny dałem od razu.

Co innego jak w aukji jest napisane jak wół czerwoną czcionką: "GWARANCJA ROZRUCHOWA NA KARTE" co oznacza że towar po rozpakowaniu ma działać. Taki zapis do czegoś zobowiązuje.

Dodano:
Allegro może i ręce umyje, ale ja zgłaszam takie rzeczy organom ścigania. Jak widać termin jednego z moich sporów zbliża się do końca i będę zmuszony niedługo udać się na Komendę Policji celem złozenia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 09:35:39
[#7] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #6

Powiem ci ze podziwiam takich ludzi - respektujacych prawo i czerpiacych z panstwo to co im sie nalezy.Popieram i podziwiam !
A jesli dal gwarancje to powinien ja uwzglednic.
Co do "nie wiem czy sprawna " - dla mnie w 90 % przypadkow to przekret.
Jesli mala kwota to ok mozna zaryzykowac na te 10 % ale jesli wieksza szkoda kasy na elektroniczny zlom.

BTW: Staszku a jak sprawa z nieuczciwym nazista ?
co policja zdielalal ?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 10:20:49
[#8] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #6

Popieram!!!

Nie można dać się oszukiwać - jak prośby nie skutkują to dziada na Policje podać. Trzeba takich tępić i jak najbardziej pokazać to w komentarzach, oczywiście negatywnych. Z jego strony tez będzie pewnie odzew w postaci negatywa, ale takie są uroki aukcji, nigdy nie wiadomo na kogo się człowiek natknie.

Jeszcze nie miałem takiego problemu, zawsze się dogadywałem, a to zwrot pieniędzy, zamiana towaru na sprawny, lub jak mnie coś bardzo interesowało a było na pół sprawne to zawsze dostawałem zwrot pieniędzy według wcześniejszej umowy ( jakieś od 30% do 40% kwoty wpłaconej ).

Ale jednak życzę aby się to łagodniej dało załatwić.

Pozdrawiam

V
[#9] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #7

A jeśli dal gwarancje to powinien ja uwzględnić.

Oczywiście powinien, ale wiadomo jak to się skończy, a to poczta zawiniła, jak wysyłałem to była sprawna lub ze to my coś zepsuliśmy.

Jak jest uczciwy powinien zwrócić kasę i wysłać mu to na jego koszt.

Co do "nie wiem czy sprawna " - dla mnie w 90 % przypadków to przekręt.

Zazwyczaj nie powinno się kupować na takich aukcjach, no chyba że za grosze. A najlepiej unikać bo potem są problemy.
[#10] Re: Uwaga oszust!!!

@(V)(I)mothe(P), post #9

Otóż 10 minut temu otrzymałem zwrot pieniędzy i kończę spór.
Nie wnikam już w przyczyny dlaczego to tak długo trwało, ważne że zakończyło się dla mnie pozytywnie. OK
[#11] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #10

Być może gość zrobił przelew jak mówił tylko czas oczekiwania na przelewy między bankami jest długi co się dość często zdarza.
Fałszywy alarm?

[#12] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #7

BTW: Staszku a jak sprawa z nieuczciwym nazista ?
co policja zdielalal ?

Niestety nic. :(

Prawie 800PLN psu pod ogon... Jak wytłumaczył mi policjant przyjmujący zgłoszenie szanse na ściągnięcie należności z obywatela innego państwa są niewielkie. Interpol działa, ale tylko nad dużymi sprawami. Takie małe przekręty nie obchodzą lokalnej policji.
Opowiedział mi kilka przykładów m. in. jak polska firma próbowały poprzez polską policję współpracować z policją w UK. Polacy wystawili TIR-a z towarem i poprosili policję z UK żeby zorganizowała zasadzkę. Policja z UK TYDZIEŃ po zdarzeniu grzecznie odpisała że ze względu na braki kadrowe nikt zasadzki nie BĘDZIE robić. I TIR z towarem przepadł. Totalna olewka...

Ale w Polsce wykrywalność przestępst internetowych (Allegro, skelpy internetowe) jest na poziomie ok 95%. I jak ktoś nie jest spłukany do zera to są bardzo duże szanse na odzyskanie całości pieniędzy.
[#13] Re: Uwaga oszust!!!

@c3h6, post #11

Przelew był zrobiony dzisiaj.
Sprzedawca dzisiaj rano wysłał mi wyjaśnienie dlaczego tamten "niby" przelew z 31.12 nie był zrealizowany (nie będę przytaczał publicznie tego wyjaśnienia) oraz screen z jego systemu bankowego że przelew był wystawiony do realizacji bardzo wcześnie dzisiaj (ok.2 w nocy).
[#14] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #13

dzieki za odpowiedz ..
przy malych kwotach do 200 zl policja owszem przyjmie zgloszenie ale nie za bardzo sie kwapi zajmowac "pierdulami" i pewnie po niekat ich rozumiem.
Ciekawilo mnie czy kase z DE odzysklaes moj kolega stracil 3.5 tys zl .. i tez krew w piach. Dlatego bezpieczniej kupowac w polsce..zawsze mozna podjechac do delkiwenta lub dac kolegom z nowej huty na 2 flashki :)

nie wiem dlaczego ale oszukali mnei tylko ludzie z krakowa :)
wiem wiem warszawka sux i wogole .. ale smrodzik zostaje

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 13:07:07
[#15] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #13

No cóż... czyli jednak oszust. Dzięki za ostrzeżenie bo i ja miałem ochotę na kilka fantów od niego.
Pzdr
Emu

[#16] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #14

Ja nanauczony tym doświadczeniem kupuję na ebay-u tylko jeżeli jest płatność przez PayPal. Ostatnio kupiłem na ebay-u jakąś pierdółkę (z Hong Kongu bodajże) za 25AUD. Czyli niewiele. Towar nie przychodził, to po 4 tygodniach od aukcji otworzyłem spór na PayPal-u. Pieniądze miałem z powrotem na swoim koncie PayPal po bodajże 5 godzinach i informację e-mailem że spór zakończony. Normalnie byłem w szoku.

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2011 13:16:18
[#17] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #14

Nie tylko do 200 zl. Przyjmują wszystkie kwoty. I w przypadku tych większych tez jest problem. Ja zostałem oszukany na 1300 za laptopa na jednym z serwisów aukcyjnych. Anulowano bo mała szkodliwość czynu.
Nie wkur... mnie te 1300 tylko to ze to miał być laptop do szkoły dla upośledzonych dzieci.
Wrrrr.....

[#18] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #14

przy malych kwotach do 200 zl policja owszem przyjmie zgloszenie ale nie za bardzo sie kwapi zajmowac "pierdulami" i pewnie po niekat ich rozumiem.

Tu bym się nie zgodził - to jest ich obowiązkiem i nie ważne czy 100 czy 200 zł.
Na te pieniądze tez ciężko pracujesz ,wiec takiej kwoty bym nie odpuszczał.

i jeszcze i pewnie po niekat ich rozumiem

Jest ich tylu że obowiązki mogą rozdzielić. ( siedzących przy papierach jest 3 razy więcej jak tych jeżdżących i patrolujących drogi, wiec nie ma co tu rozumieć i im współczuć). Taka jest praca a jaka płaca to już nie mój problem. Jak się nie podoba, to nie ma problemu się zwolnic i czyścić studzienki.
[#19] Re: Uwaga oszust!!!

@c3h6, post #17

Nie tylko do 200 zl. Przyjmują wszystkie kwoty. I w przypadku tych większych tez jest problem. Ja zostałem oszukany na 1300 za laptopa na jednym z serwisów aukcyjnych. Anulowano bo mała szkodliwość czynu.
Nie wkur... mnie te 1300 tylko to ze to miał być laptop do szkoły dla upośledzonych dzieci.
Wrrrr.....
[i]

Ja bym nie odpuszczał. A kwota 1300 to nie mała szkodliwość czynu tylko niechęć do pracy. lenie i tyle.
[#20] Re: Uwaga oszust!!!

@(V)(I)mothe(P), post #18

masz racje tak powinno byc .. ale prawo polskie jest chore w wielu dziedzinach zatrzymalo sie w 1939 r :)))

Niska szkodliwosc spoleczna jest do kwoty 250 zl .. i jest ona klasyfikowana jako wykroczenie powyzje jako przestepstwo.

Zaciagniete z najnowszego LEXa :)

[#21] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #20

Masz rację wszystko jest chore niestety i chyba tak dalej będzie :(
[#22] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #20

Ja się z Panami jak najbardziej zgadzam. Tyle że to jest oficjalna odpowiedź PP. Niska i już.
Kiedyś okradziono mnie na 8 tys ze sprzętu, między innymi stary, kilkuletni magnetowid. Policjant śmiał się "A tam, taki stary sprzęt. Kto by się tam przejmował, kupi Pan nowy".
Akurat mnie nie było w domu bo bym mu gardło przegryzł.

Fakt jest taki, że trzeba zgłaszać do PP nawet 10 pln.

To, że mają to w nosie to inna sprawa. Prawo sobie a rzeczywistość niestety też sobie.

[#23] Re: Uwaga oszust!!!

@c3h6, post #22

Jedynie na co stać PP to to, że po miesiącu(lub paru) przychodzi papierek (zresztą z błędami - bo już im się nie chce poprawiać) o umorzeniu śledztwa.
[#24] Re: Uwaga oszust!!!

@(V)(I)mothe(P), post #23

A dokładnie po 3 miesiącach od daty zgłoszenia. Takie przepisy.
Co prawda można jeszcze złożyć zażalenie na postępowanie, ale jeżeli za pierwszysm razem nic nie zdziałali to za drugim razem tez im się nie uda wykryć sprawcy (czytaj: nie będzie im się chciało)...
[#25] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #24

do Policji nie mam zalu (bo jej nie lubie) ale do portalu aukcjyjnego ktory dumnei sie szczyci ochrona kupujacych itp .. tak kase umia brac a podejscie bardziej olewajace od policji.

"Portal Allegro.pl nie jest strona w sporze "

[#26] Re: Uwaga oszust!!!

@stachu100, post #24

Jak przyszedł papierek o umorzeniu śledztwa to i zażalenie nic nie da - pójdzie do szuflady i w trakcie sprzątania się znajdzie ;P

A tak na poważnie to sami sobie taki wizerunek stworzyli, idzie się na Policję po to tylko abym im statystki nabijać. :(
[#27] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #25

Tu się zgadzam, ale niestety tak musi być - przecież sami nie będą płacić, choć jest ochrona kupującego ( miała być tez ochrona sprzedającego - albo już jest - nie wiem ).

W naszym Polskim Prawie zawsze się znajda luki i dziury, aby je obejść bokiem - myślę że tak specjalnie jest robione.
[#28] Re: Uwaga oszust!!!

@HOŁDYS, post #7

a jak sprawa z nieuczciwym nazista ?

Z KIM? szczęka opada!
[#29] Re: Uwaga oszust!!!

@Ender, post #28

Też tak zareagowałam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem