[#1] MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu
Przeczytajcie bo po prostu trzeba.

Pozwólcie, że przynajmniej chwilowo nie będę się wypowiadał odnośnie tego grafomaństwa bo nadal zbieram szczękę z podłogi i zbieram myśli po tym katharsis.
Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to by słowo "zaślepienie" miało nowy odnośnik w słowniku j. polskiego - dotyczyło postawy prezentowanej przez naczelnego bajkopisarza polskich fanów AmigaOS.

P.S. Część tego podsumowania jest jak najbardziej okej, by nie napisać fajna. Jednakże to co Mufa wypisuje o środowisku PPA, MOSa, o Hyperionie, o AmigaOS, o 100000Euro etc, to nic innego jak kiepskiej jakości propaganda.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2016 17:26:19 przez michalmarek77
[#2] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Jak klikniecie w link, który podał michalmarek to na koniec 2016 roku ukaże się kolejne podsumowanie, w którym Rafał napisze: Rok 2016 zaczął się dla Amigi wybornie - tysiące ludzi przeczytało artykuł, który ukazał się na moim blogu początkiem stycznia.
[#3] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@recedent, post #2

No właśnie. Po pierwsze, na czytanie grafomańskich wypocin szkoda cennego czasu, po drugie nie będziemy podbijać statystyk grafomanowi-propagandziście. Niech sobie grafoman czyta swoje wypociny sam :)
[#4] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Przypomina mi lektora IVO :)

QII to lata 90 no jest się czym podniecać
Lubię grę ale jest rok 2016
Co innego QII Na 1260

ps .
przyszłość amigi to :
RTG Vampire 600 V2

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2016 18:30:43 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2016 18:30:58 przez Dorian3d
[#5] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Myslalem, ze MUFA polecial w kosmos i odkryl Marsa, a tu jakies malo wazne informacje...

Oj Marek Marek coraz slabsze te twoje newsy.. siedzi, pije i chrupki
[#6] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Dorian3d, post #4

Oczywiście dla mnie Amiga to 1200 + Vampire...... 😁
A neo... to MorphOS.. mocy styka tylko wciąż mało programistów.. 😒
Mufa jest spoko. Po prostu mało ludzi go rozumie....

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2016 18:47:55 przez Voyox
[#7] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Najlepszy fragment jest jak pisze cały akapit kłamstw o Mosowej części środowiska i kończy to zdaniem "napisałem nie po to, by zaogniać sytuację". Nie skądże, tylko po to żeby podbudować swoje mikroskopijne ego.
[#8] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michal_zukowski, post #7

Co do PPA nie ma bata. Jest to najlepszy serwis ogólno-Amigowy w Polsce !!
Więc jeśli ktoś krytykuje, robi to na własną odpowiedzialność ok, racja
Bo wiadomo, konstruktywna krytyka zawsze się przyda. OK
[#9] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Dajcie spokój. Nie warto tracić na to czasu.
[#10] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@_arti, post #9

Można przeczytać po to żeby zadać pytanie: SARKAZM czy SRAKAZM?
[#11] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@odyseja_lkc, post #10

Nie, bo MUFASA
[#12] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@KM, post #11

[#13] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Dorian3d, post #12

Pomijając rzetelność / stronniczość podsumowania chciałbym zauważyć, że - pomimo całej tej krytyki jaka spada na autora, i która wcześniej spadła na to, które napisał Adam Mierzwa, nikt inny prócz tej dwójki, nie pokusił się o przedstawienie swojego "amigowo obiektywnego" podsumowania roku. Ciekawe dlaczego.

Osobiście wolę poczytać nawet takie podsumowanie, niż nic nie wnoszące do tematu komentarze.
[#14] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@slay, post #13

To jest podsumowanie moje .
Ja używam powerbook g4 ( kupiłem go za sztangę fajek ) .
zrobię na nim to samo co Mufa
[#15] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Dorian3d, post #14

Ale nie odpalisz na nim Quake2 HD AmigaOS 4.x evolved edition czy jakoś tak,,,
A jest naprawdę fajny !
Quake 2 HD for NeoAmiga
[#16] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@slay, post #13

nikt inny prócz tej dwójki, nie pokusił się o przedstawienie swojego "amigowo obiektywnego" podsumowania roku. Ciekawe dlaczego.

Pewnie dlatego, że inni tworzą oprogramowanie, grafikę, muzykę, naprawiają czy projektują sprzęt, handlują Amigami na Allegro , czy też zajmują się inną ciekawą amigową działalnością. A Mufa... pisze podsumowania i złośliwe teksty o MorphOS-ie.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 13:47:07 przez Krashan
[#17] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@slay, post #13

Pomijając rzetelność / stronniczość podsumowania chciałbym zauważyć, że - pomimo całej tej krytyki jaka spada na autora, i która wcześniej spadła na to, które napisał Adam Mierzwa, nikt inny prócz tej dwójki, nie pokusił się o przedstawienie swojego "amigowo obiektywnego" podsumowania roku. Ciekawe dlaczego.

Osobiście wolę poczytać nawet takie podsumowanie, niż nic nie wnoszące do tematu komentarze.

Otóż, to, bardzo trafnie podsumowane, dlaczego nikt nie napisze co się działo w świecie MOSa jedyne co ma miejsce to wylew żółci na forach. Poza tym wyobraźcie sobie jaką nudą by wiało, gdyby nie takie okazje do dyskusji. Wszyscy tylko potakiwali by sobie i głaskali się po główkach. A tak, jest "rozróba" i jest zabawa

Pewnie dlatego, że jedni tworzą oprogramowanie, grafikę, muzykę, naprawiają czy projektują sprzęt, handlują Amigami na Allegro , czy też zajmują się inną ciekawą amigową działalnością. A Mufa... pisze podsumowania i złośliwe teksty o MorphOS-ie.
Wiesz Krashan, gdyby podsumować cały czas potrzebny na czytanie i potem odpowiadanie na złośliwości innych, to pewnie okazałoby się że powstałby w tym czasie całkiem długi i ciekawy artek

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 13:47:36 przez Ferin
[#18] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Voyox, post #15

a to przepraszam Pan
[#19] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@slay, post #13

Jako namiastkę takiego podsumowania proponuję na początek to.
[#20] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Voyox, post #15

co to za lamerska 'kula' zamiast dynamicznego oświetlenia podczas strzałów?

zawsze mnie zastanawiało dlaczego amigowcy włączają to kijową opcję gl_flashblend na 1 w konsoli zamiast normalnego oświetlenia. Jeszcze w Quake1 rozumiem bo glquake miał to g...o włączone domyślnie ale Quake2 nie miał więc po co to włączać?

btw. Berserker na pc wygląda 100x lepiej niż ten Q2 HD. Lepsze oświetlenie, bummapping, shadery, dynamiczne cienie, poprawione tekstury, itp. działa lepiej na tej samej karcie graficznej itp. ok, racja

ps. np tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=oFrSLTxFK-k też jakiś geniusz włączył to badziewie. Pewnie dla 0.1fps więcej FPSów duszenie kupki

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:06:28 przez XoR
[#21] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Ferin, post #17

Dlatego właśnie nie czytałem tego tekstu (pisząc o złośliwych tekstach miałem na myśli słynny test MorphOS-a) i nie mam zamiaru odpowiadać na ewentualne złośliwości w nim zawarte. Z artykułów jakie ostatnio napisałem, proponuję ten, w ostatnim czasie zajmują mnie też np. takie rzeczy. Tak więc przykro mi, ale „kontrpodsumowania roku” pisał nie będę .
[#22] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@XoR, post #20

Zabawniejsze jest to, że sens posiadania komputera pod AmigaOS4.x objawia się jarankiem z portów przedpotopowych, pecetowych, gier, które szaleją na byle czym, co mozna kupić za 5 zł z demobilu.

wtf!?
[#23] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #22

dokładnie wydajesz 3 tys euro i grasz w Pc wtyczkę QII
[#24] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@slay, post #13

Pozwoliłem sobie podsumować pierwszą połowę 2015 w stylu Rafała - niestety obawiam się, że nie jestem w stanie mu dorównać, ale co tam:

Rok 2015 zaczął się od mocnego uderzenia - pojawiła się wreszcie wersja E-UAE z wbudowanym JIT działającym na procesorach PowerPC. Późniejsze aktualizacje umożliwiły jej działanie również na najszybszych neo-Amigach - PowerMacach G5. Również w styczniu światło dzienne ujrzała ciekawa, ale nie zapewniająca długiej zabawy gra "Who becomes Amiga guru?" autorstwa Marko Draga, oraz FCEU - emulator Nintendo NES oraz Famicon w wersji 1.5. W połowie stycznia grupa BlaBla zafundowała nam sporą dawkę rozrywki w postaci nowych wersji gier OpenXcom oraz Open Transport Tycoon Deluxe (wielka szkoda, że w ten pierwszy tytuł na AmigaOS 4.x nie można zagrać w ogóle, a w drugi - jedynie w archaiczną wersję 0.7.2). Pod koniec stycznia zostaliśmy uraczeni również wspaniałym prezentem od Kellyego Samela - długo wyczekiwaną aktualizacją emulatora Hu-Go!

Na samym początku lutego mogliśmy się dowiedzieć które gry (spośród wszystkich tych, które ukazały się na MorphOSa w 2014 roku) użytkownicy uważają za najlepsze. Pierwsze dwa miejsca zajęły zasłużenie: Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy oraz Star Wars Jedi Knight: Jedi Outcast, podczas gdy na trzecim miejscu plasował się dający wiele radości, ale niestety powtarzalny klon Flappy Bird - Amazing Voxel Bird Saga. Kolejnym mocnym uderzeniem było ukazanie się szóstej wersji pakietu Hollywood, o nazwie kodowej "Epiphany". A skoro już o Hollywood mowa, to kilka dni później mogliśmy zagrać w demonstracyjną wersję The Secret of Middle City, napisaną właśnie przy jego pomocy. Gra osobiście nie przypadła mi do gustu, choć z pewnością autor włożył w nią wiele pracy. Rzutem na taśmę, 28 lutego Rupert Hausberger opublikował jeszcze port systemu exFAT.

W marcu ukazał się kolejny port oprogramowania, na które pod MorphOSem nie możemy narzekać, czyli znów emulator - tym razem uBee512, autorstwa Jamesa Jacobsa. Najważniejszym newsem marca (którego nie przyćmiły ani nowe wersje klas MUI, ani OpenURL, czy codeset.library) była zdecydowanie nowa wersja portu znakomitego klona "Civilization" - FreeCiv w wersji 2.4.4. Zdążyliśmy się jeszcze nacieszyć nowym FlexCatem i było już po marcu.

Każdy miesiąc bez nowego portu emulatora jest miesiącem zmarnowanym - na szczęście w kwietniu sprawę załatwił Philippe Rimauro, wypuszczając opatrzoną numerem 1.9 wersję emulatora Amstrada - ACE. Kolejnym mocnym uderzeniem był ósmy odcinek AmiWigilii, którym całkowicie zawładnął Krashan, spychając prowadzącego Radzika do głębokiej defensywy. Również w pierwszym tygodniu kwietnia światło dzienne ujrzała nowa wersja KwaKwa, wnosząca oprócz współpracy z siecią GG również GTalk. Już tydzień później dowiedzieliśmy się, że MorphOS już prawdopodobnie w wersji 3.10 będzie obsługiwał komputer AmigaOne X5000, dzięki czemu użytkownicy AmigaOS 4.x będą mogli w znacznie większym niż do tej pory stopniu wykorzystać drzemiący w niej potencjał. W kwietniiiu zmieścił się jeszcze Bszili z portem LÖVE, no i mieliśmy już...

Maj. A w maju - demonstracyjna wersja Wings Battlefield (pod MorphOSem - zawsze w prawdziwym 3D), a potem - od dawna wyczekiwaną wersję 3.8 MorphOSa. Wielu użytkowników AmigaOS 4.x z pewnością na nią czekało, gdyż - zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami - wersja ta przyniosła między innymi obsługę komputerów opartych na płycie głównej Sam460 (sprzęt może nie najszybszy, ale opłata rejestracyjna wynosi tyle co dla Efiki, czyli 49 Euro. Jak za MorphOS to prawie darmo). Philippe Rimauro na fali popularności ACE wypuścił również wersję 1.10 rozwijanego przez siebie portu emulatora ACE, zaś Ilkka Lehtoranta uraczył nas biblioteką SDL w wersji 2.0. W maju doczekalimy się również morphosowej wersji sztandarowego oprogramowania dla AmigaOS 4 - gry Ask Me Up XXL.

Mówią, że od przybytku głowa nie boli. Wspomnianym przybytkiem w czerwcu okazał się założony przez Bastiana de Waarda MorphOS Central, z kolei ci, którzy przybytku nie lubią dostali od ACube Systems możliwość zwrotu niepotrzebnej licencji na AmigaOS 4.1, którą każdy musi kupić razem ze sprzętem. Tydzień później Stefan 'Kronos' Kleinheinrich uraczył nas przydatną pchełką do zarządzania hasłami - programem PastePass. Jak by tego było mało, w czerwcu czekały nas jeszcze: Pełna wersja Wings Battlefield, oraz MorphOS oznaczony numerem 3.9. Ostatni tydzień miesiąca upłynął nam pod znakiem wywiadu, jakiego Radzikowi udzielił Drako^BB, który jak nikt potrafi przez kilka godzin opowiadać o MorphOSie.
[#25] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@recedent, post #24

Fajnie się czytało, czekam (myślę że nie tylko ja) na drugą część.
[#26] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

nic specjalnego, poza pomowieniem MOSTeamu o wyciek zrodel OS 3.1. Ktory to wyciek lata po sieci od kilku lat a zawiera pliki zgrane 20 lat temu.
zabawne jest tez typowe dla mufy oczernianie lairiego ktory to bezczelnie nie pozwala sprzedawac swojego softu innym ludziom. i zupelnie nie gra roli ze mufa jak zwykle przinacza fakty zeby pasowalo do jego historyjki.

<mufa mode on>

a przeciez bezczelne gady z hyperionu tez sie ludzi czepiaja, ktorzy placac za hosting i prad z wlasnej kieszeni albo sprzedajac po kosztach DVD na amibayu, staraja sie aby jak najwiecej ludzi wrocilo do amigowania i w celach edukacyjnych/demonstracyjnych (niepotrzebne skreslic) dziela sie gotowcem WinUAE+OS 4.1 SE, ktory kazdy moze sobie potem na piecu odpalic.
i czemu? ano tylko po to zeby sobie kabze napchac, odstraszajac potencjalnych nowych developerow czy userow ktorzy kupia amigaone czy inna sam, z pozytkiem dla calego srodowska amigowego.
wstyd!

<mufa mode off>
[#27] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@recedent, post #24

Bardzo ładne podsumowanie szeroki uśmiech
[#28] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@michalmarek77, post #1

Ooo, AmigaONE 1222? Ten news mnie ominął. Interesujące.
[#29] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@Krashan, post #21

Tak więc przykro mi, ale „kontrpodsumowania roku” pisał nie będę .
Jesteś jedną z osób, która najmniej bym podejrzewał o nic-nierobienie, nie miałem na myśli ciebie pytając dlaczego nikt nie napisze porządnego podsumowania.

Przy okazji, serce się śmieje widząc taki ruch w naszym świecie, tyle podsumowań jeszcze w życiu nie widziałem
[#30] Re: MUFA odleciał czyli rok 2015 okiem największego fanboya Hyperionu

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #28

Ooo, AmigaONE 1222? Ten news mnie ominął. Interesujące.

znaczy się żyłeś w błogiej nieświadomości myśląc że oni mają jeszcze jakieś szare komórki w głowach

cały ten 'Tabor' jest oparty na procesorze niekompatybilnym z PowerPC ISA a dokładnie bez normalnego FPU ani nawet rejestrów dla FPU. Tak, teraz jest ta chwila aby się śmiać... albo płakać. Ten komputer posłuży tylko temu że wszystkie programy trzeba będzie kompilować specjalnie w wersji dla Tabora bo inaczej nie ruszą wcale albo używając trapów ruszą ale będą działały gorzej niż tragicznie. Niepotrzebna komplikacja dla wszystkich, szczególnie developerów którzy mimo posiadania znacznie lepszego sprzętu pod AOS4 będą zmuszeni kupić też Tabora. Lepiej by było dla wszystkich a szczególnie czerwonego obozu jakby to za przeproszeniem g...o nigdy nie wyszło. Imho

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2016 06:46:28 przez XoR
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem