[#31] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@juen, post #4

Zgłosić nie zaszkodzi, ale lepiej jak się znajdzie więcej takich osób. Sam założyłem sprawę przeciwko jednemu oszustowi internetowemu, (teraz wiem jak się nazywa naprawdę). Niestety policja pomimo posiadania jego adresu zamieszkania i zameldowanie, nie potrafi go zlokalizować i sprawa w mojej prokuraturze została wstrzymana ... i tu miałem dać emotikone, ale nie wiem, czy się śmiać, czy płakać więc ... aaa, chyba dam dwie.
Wściekły
[#32] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@CJ Warlock, post #25

Dzięki za odpowiedzi.
Dziś sporządzam komplet dokumentów, które przedstawię na policji.
Może mnie wyśmieją, że mała kwota ale dostane od nich potwierdzenie zgłoszenia, bo to wydać muszą.
Mi głównie chodzi o to, żeby nikt z PPA nie kupował u niego żadnych przedmiotów, bo lepiej się uczyć na czyiś błędach.
Cenie sobie uczciwość bo sam staram się od kilkunastu lat uczciwie postępować kupując i sprzedając przedmioty na tym serwisie.

Dam znać co powiedzieli panowie z policji i jakie musiałem przejść procedury.
[#33] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@diteer, post #32

Nie będę bronił kolesia, jednak zauważyłem, że jest u niego opcja odbioru osobistego. Inną kwestią jest to, że sprzedaje masę rzeczy. Przypuszczam, że nawet tego nie sprawdza. Otrzymał, co należy podkreślić, zdecydowanie więcej komentarzy pozytywnych niż negatywnych. Ja stawiam tu na jego niedbalstwo, a nie świadomą próbę oszustwa. Obecnie nie udowodnisz, że wysłał połamanego joya. Obejrzyj sobie na yt parę kompilacji obchodzenia się z przesyłkami przez kurierów. Ja u niego nic nie kupię, ale jestem daleki od wyrobienia sobie opinii na jego temat że do złodziej czy oszust. Dodam, że opis aukcji jest lakoniczny. Nie napisał, że jest sprawny / niesprawny / testowany. W sumie dostałeś co kupiłeś, a że liczyłeś na sprawny to się przeliczyłeś.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 14:50:13 przez misiek2
[#34] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@CJ Warlock, post #25

Wideodokumentowanie nie pomoże. Ja kiedyś zostałem oszukany przez innego sprzedającego na 700zł. W paczce miał być Blizzard, a był Geforce 8600gt. Nagrałem film z odpakowywania, zrobiłem zdjęcia. Zgłosiłem na policję, dołączyłem cd z filmem. Dostałem odpowiedź że brak dowodów, bo sprzedający zeznał że wysłał Blizzarda.
Lepszym wyjściem by było otwarcie paczki przy kurierze i spisanie protokołu.
[#35] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@badi2, post #34

Pamiętajcie, że przy tego typu złodziejstwie są 3 strony konfliktu a nie dwie.
Sprzedający powie, że wysłał Blizzarda i że jakiś kurier mógł grzebać w paczkach.
Kurier powie że nie grzebał ale może na innej stacji ktoś grzebał, tam powiedzą że nikt nie grzebał.
A Ty masz film który nagrywasz otwieranie paczki u Ciebie w domu i nie jest on w tym momencie niestety wiarygodnym dowodem bo podpisałeś odbiór paczki i nie masz świadka.
Sam mogłeś zamienić karty i zamknąć paczkę i film nagrać potem.
Nawet jeśli masz kuriera świadka, to on się nie zna na kartach i zezna że w środku była JAKAŚ karta.
Dopóki złodziej się sam nie przyzna to sprawy nie wygrasz i zostanie ona umorzona.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 14:55:10 przez Vato
[#36] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Vato, post #35

Dopóki złodziej się sam nie przyzna to sprawy nie wygrasz i zostanie ona umorzona.

Dokladnie tak. Jak pojdziesz diteer na policje to przy tobie beda udawac powaznych, a jak wyjdziesz to obsmarkaja sie ze smiechu jak zobacza z czym do nich przychodzisz. Oszczedz sobie czasu bo jedynie co ci pozostalo w tym przypadku to wystawienie sprzedawcy negatywnego komentarza. Zadnych pieniedzy nie odzyskasz, dopoki sprzedawca sam ci tego nie zaoferuje.

Na policji od razu jestes na straconej pozycji dlatego, ze:
1.) sprzedawca nie jest zarejestrowanym przedsiebiorca, tylko prywatna osoba wiec zwrot ci sie nie nalezy
2.) kwota jest zbyt niska
3.) nigdzie na aukcji nie pisze, ze licytujesz sprawny, testowany joystick do Amigi. Dostales przedmiot zgodny z opisem.

Mozesz wyciagnac tez pewne wnioski po tej nieudanej transkacji, ze od sprzedawcy ze statystyka 97% pozytywnych komentarzy (przy kilkuset transakcjach) sie nie kupuje w ogole. 97% na Allegro to totalna porazka (dlatego, ze grube dziesiatki kupujacych negatywa mu nie wystawilo ze wzgledu na negatywa w odwecie ktorego by dostali). Bierz pod uwage nastepnym razem tylko sprzedawcow z min. 99.5% statystyka pozytywnych komentarzy, a najprawdopodobniej unikniesz podobnych sytuacji.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 15:28:30 przez sordan
[#37] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@badi2, post #34

Załóz mu sprawe cywilną. Bo widze, że policja ma to w d...e.
[#38] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@_Skiba, post #37

Biorąc pod uwagę że brak jest dowodów w sprawie popłyniesz na sprawie cywilnej w 5 minut, a dołożysz do tego interesu znacznie więcej niż już straciłeś. Sprawdź sobie chociażby w pierwszej kolejności jaka jest właściwość miejscowa tej sprawy cywilnej i po drugie jaką będziesz musiał wnieść opłatę. Ponadto termin rozprawy wstępnie min. pół roku od wniesienia pozwu, ale nie w wakacje. A jeszcze zapoznaj się z podstawowym przepisem tj. Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 17:05:13 przez misiek2
[#39] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@sordan, post #36

Jedynie zostaje "donieść" do Urzędu Skarbowego, że gościu sprzedaje dużo rzeczy a pewno nie ma kasy fiskalnej(paragonu nie dostałeś za kupno joy'a?) i po zawodach. A jak tego będzie mało to i te cartridge do Pegasusa, też są legalne inaczej jak nic.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 18:18:58 przez Tomski
[#40] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Tomski, post #39

A musi mieć? link
[#41] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Tomski, post #39

Szach-mat :D
[#42] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@misiek2, post #40

Jeśli nie musi to i tak mu krwi napsuje Urząd Skarbowy, czasu zabierze etc.
[#43] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Tomski, post #42

To jeszcze podać jego adres mailowy i numer telefonu na jakichś forach dla chłopców szukających bliskiego kontaktu, jest szansa że będą jeszcze lepsi niż Urząd Skarbowy
[#44] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Tomski, post #42

W sumie nic to go nie kosztuje. Tyle, że może zrobić kuku temu binesmenowi, a zyskać jedynie satysfakcję. Tutaj prędzej skarbówka czepi się typa z nie tyle z powodu braku kasy fiskalnej a z uwagi na to, że nie będzie potrafił wykazać gdzie i kiedy nabył towar, którym obraca. Jeśli nic się nie zmieniło, to jest to o tyle istotne, że sprzedaż różnych przedmiotów w ciągu 6 mcy od ich otrzymania, zakupu itp. traktowane było jako prowadzenie działalności gospodarczej i podlegające opodatkowaniu. Kilka lat temu tak skarbówka czesała handlarzy z szarej strefy na allegro. Dosyć głośna sprawa. Szczegółów już nie pamiętam.
[#45] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@sordan, post #36

No widzisz. To zależy od policjantów. 2 razy zgłaszałem róźne sprawy na komisariacie w Skwierzynie pod Gorzowem Wlkp i za każdym razem odesłali mnie z kwitkiem, bo im się sprawy prowadzić nie chciało. Gdy przeprowadziłem się do Brzegu, poszedłem tam na komisariat i zostałem potraktowany profesjonalnie. Fakt, sprawa została wstrzymana (nie umorzona) ale inny poszkodowany też zgłosił sprawę i jest szansa, że znajdą oszusta.
[#46] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@BULI, post #29

Duracel co ty tu za banialuki semantyczne tworzysz...

Jakie banialuki znowu? Raczej jak czytam, że chcecie podać gościa do urzędu skarbowego za sprzedaż zepsutego joysticka za 40 bez paragonu z kasy fiskalnej to się zaczynam zastanawiać, czy może jakaś chmura dziwnego gazu nie przeszła przez Polskę :)

Nie piszę żadnych banialuk. Co prawda miałem na myśli nie "oszustwo" i faktycznie błędnie napisałem że to nie oszustwo, ale chodziło mi o to, że ktoś nazywany jest "złodziejem". Wysłał sprzęt, zepsuty i niezgodny z opisem... a jest nazywany "złodziejem".

Złodziejem byłby wtedy gdyby wysłał cegłę, albo nic nie wysłał.

Sam mam przykre doświadczenia z takimi ludźmi, ale wiem, że generalnie można im nafiukać. Ktoś tam napisał o bezpośrednich metodach pacyfikacji i w sumie zgadzam się z tą diagnozą. Nasz szanowny "lekarz" jak zwykle broni oszusta... co wręcz nie wymaga już żadnego komentarza.

Jestem zarejestrowany na Allegro od 2000 roku. Jedyne 4 negatywy mam od 3 sprzedających. Pamiętam jaki byłem przygnębiony gdy za wystawiony negatyw dostałem zwrotny, który po około 10 latach spaprał moje czyściutkie konto, z którego naprawdę byłem dumny, bo nie sprzedawałem hurtowych ilości guzików tylko przez tyle lat sprzedawałem i kupowałem przeróżne rzeczy w dużych odstępach czasu. Opowiadałem już kiedyś historię tej Pani, która na aukcjach miała głównie sprzęt związany z konsolami a tłumaczyła się w aukcji, że nie zna się na sprzedawanej konsoli którą sprzedaje. Potem wybadałem ją na Facebooku i okazało się, że to jej mężulek kręci na Allegro wykorzystując żonę na manewr z "nieświadomą, niewinną, białogłową" :>

Drugi dostałem od idioty, który nie był w stanie wypowiedzieć sensownie jednego zdania przez telefon, a paczkę (oryginalne pudełko) obkleił co do milimetra taśmą klejącą. Trzeci i czwarty dostałem od gościa, który ewidentnie kłamał w opisie przedmiotów, wysłał część rzeczy innych (na przykład stary, pordzewiały pad do komputera) niby jako rekompensata za brak niektórych przedmiotów które zakupiłem na aukcji :) Zdjęcia porobił tak, że nie było widać ubytków obudowy wielkości kilku centymetrów. Pada od konsoli opisanego jako "stan idealny" przysłał z wyłamanym portem ładowania.

Na końcu stwierdził, że jestem bezczelny i nie doceniam jego "gratisów" i wystawił mi zwrotny komentarz w którym stwierdził, że wydzwaniam do niego i wysyłam mu smsy, że mu dom spalę :) Co z tego, że odpisałem w komentarzu, że to bzdura, że jednego smsa nie wysłałem i ani razu nie zadzwoniłem, że mógłbym to nawet udowodnić po bilingach z udziałem Policji skoro wisi mi ten komentarz na koncie, nic z nim nie można zrobić i część osób pewnie zaglądając mi na konto faktycznie myśli, że ma do czynienia z jakimś psychopatą

Do czego zmierzam?
4 komentarze negatywne, wszystkie od oszustów, wszystkie podobne do siebie (podejrzewam, że każdy w ramach zemsty patrzył na to co napisał poprzednik, żeby jego potęgował spójność i wiarygodność). Jak ktoś zagląda to nawet często nie zwróci uwagi, że oberwałem je jako kupujący, że pieniądze przelałem błyskawicznie. Efekt tego jest taki, że czasami faktycznie ludzie mimo iż zostali oszukani to zastanawiają się czy warto psuć sobie statystykę konta. Długo udało mi się uchować bez negatywa zwrotnego bo czasami odpuszczałem. Te trzy razy to już po prostu mi się ulało, już faktycznie stwierdziłem, że pal licho i liczyłem się z tym, że dostanę rykoszetem.

Co do zgłaszania sprawy na policję, trzeba by wszystko dokumentować od początku. I z całym szacunkiem, ale to nie żadne złodziejstwo więc jakby koleś się wkurzył to jeszcze by oskarżył poszkodowanego o to, że go bezprawnie zniesławia.

Często nam się wydaje, że poruszamy się w jakiejś przestrzeni bezpieczeństwa, prawa, opieki Policji, sprawiedliwych sądów itd. ...jest wręcz odwrotnie. Praktycznie za każdym razem jeżeli chcemy sprawiedliwości, to musimy sobie ją sami wyszarpać. Opierając się na zapisach prawnych możemy przeważnie nafiukać, stracić czas, dodatkowe pieniądze i nerwy. Wiem coś o tym, bo niedawno sądziłem się z pracodawcą który ewidentnie złamał warunki umowy. Skorzystałem z prawniczki kretynki, która co prawda pozew napisała sensownie opierając się na mocnych argumentach, ale kazała mi wszystko złożyć nie do tego sądu co trzeba. Czekałem na rozprawę kilka miesięcy, na rozprawę oskarżony się nie stawił... odroczenie kilka miesięcy... potem nie można było znaleźć gdzie mieszka i sąd (i tu uwaga) kazał mi szukać gdzie mieszka oskarżony! Bo sprawa była z powództwa cywilnego. Następnie po kilku miesiącach gdy znalazłem sam na własną rękę gdzie mieszka, to wyczaił że go znalazłem, wynajął prawniczkę, która najpierw zebrała fałszywe zeznania przeciwko mnie, a następnie wysnuła tezę w sądzie, że pozew powinien być złożony zupełnie do innego sądu.

Sąd uznał, że obrona faktycznie ma rację i nakazał złożenie pozwu do innego oddziału sądu. Walczyłem o 7000 złotych... wyłożyłem na wszystkie dokumenty, znaczki, dokumenty i jazdę około 1300zł ...pieniędzmi nie robię pod siebie więc odpuściłem i to mimo tego iż to totalnie wbrew mojemu nieustępliwemu charakterowi. Po prostu musiałem zająć się bieżącymi sprawami zamiast szarpać się z cwaną szują i kretyńskim sądem, który wystarczyłoby aby wykazał się dobrą wolą a nie "tumiwisizmem", zapoznał się z uzasadnieniem pozwu, umową która ewidentnie została złamana w dwóch miejscach, bo wszystko było czarno na białym.

Pewnie mało kto dotrwał do końca tekstu, ale powtórzę główną konkluzję którą ktoś tu wyżej również wyznaje. Najprostsze i najbardziej surowe środki są najskuteczniejsze i przeważnie jeżeli samemu nie zawalczymy o sprawiedliwość to prawo i przepisy zamiast nam pomóc jeszcze bardziej nam przywali na dokładkę.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 20:32:09 przez Duracel
[#47] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Duracel, post #46

"Sąd uznał, że obrona faktycznie ma rację i nakazał złożenie pozwu do innego oddziału sądu."

i dlatego kazdy chcialby zostac sedzia, bo te smierdzace nieroby tylko udaja, ze pracuja.
[#48] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Duracel, post #46

Pewnie mało kto dotrwał do końca tekstu, ale powtórzę główną konkluzję którą ktoś tu wyżej również wyznaje. Najprostsze i najbardziej surowe środki są najskuteczniejsze i przeważnie jeżeli samemu nie zawalczymy o sprawiedliwość to prawo i przepisy zamiast nam pomóc jeszcze bardziej nam przywali na dokładkę.

To ja o tych bezpośrednich środkach pisałem.

Historia ciekawa i przygnębiająca, jeśli się nie chce negatywów to są dwie opcje albo starać się przeprowadzać podejrzaną transakcję poza allegro bez licytacji albo właśnie nie wystawiać komentów w ogóle a w przypadku sprzętu Ami, whatever ostrzegać ludzi na forach tematycznych. Nie jestem zwolennikiem unikania konfrontacji a wręcz przeciwnie - ale skoro system Allegro jest tak cholernie niedoskonały że fake komenta który poszedł wyłącznie z zemsty nie można usunąć ani anulować inaczej niż za porozumieniem (co jest absurdem w tym wypadku) to trzeba zacisnąć zęby i odpuścić komentowania (wiem, trudne).

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 22:12:18 przez Walti
[#49] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Walti, post #48

Od czasu do czasu zgłaszam (pewnie jak inni) różne sugestie do Allegro, choćby tak drobne jak kiedyś wprowadzenie w wyszukiwarce gier opcji języka polskiego, ale oni generalnie mają w nosie problemy związane z reputacją. Liczy się dla nich głównie to aby wszyscy płacili prowizje w terminie. Już tu na forum też o tym kiedyś rozprawialiśmy.

Zgłaszałem im kiedyś, że sprzedający powinien wystawiać komentarz jako pierwszy. Kasa zapłacona w regulaminowym czasie, dyskusji nie ma, proszę wystawić pozytywny komentarz.

A jeżeli ma być bez narzucania sprzedawcy obowiązku wystawienia komentarza jako pierwszy, to jeżeli sprzedający dostanie negatyw, to w tym momencie negatyw zwrotny powinien być z automatu pod wyższym monitorowaniem ze strony Allegro z możliwością likwidacji takiego zwrotnego negatywa przez samo Allegro.

Jeżeli kupujący udowodni, że z jego strony wszystko odbyło się ja należy - zapłacił w terminie, to jak wyżej komentarz pozytywny należy się jak psu kość.

Wszystko właśnie po to, aby nie działało to w formie odwetu w którym kupujący nigdy nie będzie w stanie choćby w formie iluzorycznego zadośćuczynienia dostatecznie skarcić sprzedającego. Bez takiej możliwości (pomijając kwestię rozczarowania zakupionym towarem) kupujący co najwyżej uzyska remis w starciu ze sprzedającym (negatyw za negatyw). A będąc szczerym bardzo łatwo spełnić wzorowe kryteria jako kupujący. Tak naprawdę zobowiązani jesteśmy do szybkiego kontaktu, szybkiej wpłaty... i tyle.

Z tego co pamiętam, to dopóki istniało forum na Allegro, to ten temat w różnych wariantach przewijał się i Allegro zaczęło rozważać pewne rozwiązania, ale potem temat upadł, forum zlikwidowano... czyli reasumując problemu według Allegro nie ma :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 22:25:03 przez Duracel
[#50] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Duracel, post #49

allegro tak samo jak i ebay nie ma ochoty na usuwanie komciow, bo musieliby zatrudnic milion ludzi tylko od tego. bo nie ze sie nie da, tylko nie oplaca im sie to. musialbys ich chyba pozwac ze zlosliwy komentarz szarga ci reputacje i wyrok miec w reku ze allegro ma usunac komentarze.
[#51] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Valwit, post #50

Ja rozumiem, ze zyjemy w kraju cwaniakow i zlodziei ale utajanie nazw uzytkownikow na tak wielkim portalu jak allegro, pod pretekstem "ochrony danych konsumenta" to juz jawne sku....wo.
Po prostu ludzie prowadzacy allegro niczym nie roznia sie od tych Mirkow co sprzedaja trefny towar jako nowy nieuzywany.. bo wg nich obowiazuja 3 zasady
po pierwsze kasa
po drugie kasa
po trzecie kasa
po czwarte... o jezus! policja! ktos mnie OKRADL !?!
[#52] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@selur, post #51

nie do konca, mysle. za duze ryzyko walkow jest i utajnianaie to jeden ze sposobow na minimalizacje. w cywilizowanym kraji szedlbys na policje, policja ma swoje kontakty z allegro i dostaje elne dane jak potrzeba. niestety w polsce trzeba najpierw przekonac policje do dzialania, i juz na tym kroku system sie wyklada.
[#53] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Duracel, post #49

Oczywiście masz rację w tym co piszesz i przykro mi z powodu twojej sytuacji.
Wracając do tematu.
Napisałem go po to, aby nie kupować u tego gościa żadnych sprzętów związanych z retro komputerami i tyle.
Sprawę zgłosiłem do Bydgoskiego urzędu skarbowego, że gość sprzedaje używane przedmioty w sprzedaży ciągłej od 2008 roku i nie płaci podatku dochodowego.
Założyłem temat też na forum benchmark, bo tam też są ludzie co się bawią sprzętem retro.
Nie wystawie mu negatywa bo tak jak pisał Duracel szkoda mi psuć reputacji mojego konta.
[#54] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Valwit, post #52

niestety w polsce

W Polsce. Chyba nie specjalnie?
[#55] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@diteer, post #10

Niestety, tak. Natomiast nasuwa się naturalnie pytanie, które już zadał ktoś inny, mianowicie:

ps.czemu kupowałeś od osoby z komentarzami negatywnymi?

Na dodatek sugerującymi podobne historie, do tej, która przytrafiła się Tobie?

Jota w jotę, miałem identyczną sytuację z klawiaturką muzyczną do C64. Na fotografii podejrzane wydały mi się dwa klawisze - dziwnie "wisiały". Po otrzymaniu przedmiotu, te same klawisze były już urwane. Oczywiście przypadek, sprzedawca szedł w zaparte tak, jak ten u Ciebie.
[#56] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Duracel, post #49

Zgłaszałem im kiedyś, że sprzedający powinien wystawiać komentarz jako pierwszy. Kasa zapłacona w regulaminowym czasie, dyskusji nie ma, proszę wystawić pozytywny komentarz.

Jeżeli kupujący udowodni, że z jego strony wszystko odbyło się ja należy - zapłacił w terminie, to jak wyżej komentarz pozytywny należy się jak psu kość.

Tak było kiedyś na eBayu. Zapłata za przedmiot uniemożliwiała wystawienie kupującemu komentarza negatywnego (co najwyżej neutralny, z tą różnicą, że neutral nie zaniżał X% positive feedback). I sprawa "odwetowców" była załatwiona z miejsca. Jakby nie patrzeć, kupujący płacąc wypełnia wszystkie swoje zobowiązania wobec sprzedającego.
[#57] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@F7sus4, post #56

Allegro jak widać nie chce tego zrobić, bo 20% cwaniaków od razu by miała tysiące negatywów i przestali by handlować a co za tym idzie generować zyski.

Czemu kupiłem u osoby z negatywami??
Ciężko to teraz określić nie zwróciłem uwagi na negatywy, bo chciałem po prostu kupić drugi joy do kolekcji do mojej Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 22:23:59 przez diteer
[#58] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@Valwit, post #52

nie do konca, mysle. za duze ryzyko walkow jest i utajnianaie to jeden ze sposobow na minimalizacje. w cywilizowanym kraji szedlbys na policje, policja ma swoje kontakty z allegro i dostaje elne dane jak potrzeba. niestety w polsce trzeba najpierw przekonac policje do dzialania, i juz na tym kroku system sie wyklada.

Obecna władza chce to zmienić, ale zawsze będzie dylemat czy lepiej większe prawa dla Policji, mniej procedur wydłużających całe postępowanie, czy też lepiej większa wolność obywatelska, mniej ingerencji policji, prokuratora itd.

Nie ma idealnego rozwiązania. Zawsze będą zwolennicy jednego i drugiego... przeważnie podział wynika z tego jakie ma się doświadczenia. Jedni będą wkurzeni bezsilnością Policji i Sądów, drudzy będą przerażeni, że policja wpadnie im do domu bez zapowiedzi i znajdzie to i owo.
[#59] Re: UWAGA NA OSZUSTA ALLEGRO Sajgon6

@diteer, post #57

Allegro jak widać nie chce tego zrobić, bo 20% cwaniaków od razu by miała tysiące negatywów i przestali by handlować a co za tym idzie generować zyski.

Zgadzam się. Jednocześnie znając cwaniactwo wybranych jednostek, pójdą w zakładanie kolejnych kont, gdy poprzednie się spalą. Pośrednio stało się tak, gdy znajomy powypunktowywał klony kilku sprzedawców handlarzy z lubuskiego ("używane, nietestowane, nie mam kabla, nie umiem" itd.). Cóż, przynajmniej wydało się, że jesteśmy portalem opiniotwórczym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem