A1200 3.0 1.4 GB Blizzard 1230/16MB taka konfiguracja chcialem sobie zainstalowac czytnik kart przegralem pliki z urzadzeniami do odpowiednich katalogow jednakze nie moge zainstalowac Fat95.. po kliknieciu na install_fat95 brak idpowiedzi kompletnie nic sie nie dzieje... po probie uruchomienia w cli otrzymywalem komende "install_fat95 nie jest programem"... Po mimo wgrania tych plikow do odpowiednich katalogow , nie widze karty na pulpicie... (uruchamialem komputer ponownie)
Raczej powinienes wpisac cos takiego: c:execute install_fat95. Chociaz nie jestem pewien, czy FAT95 nie instalowal sie z systemowego installera (chyba, ze na DOSowym skrypcie bo jezeli nie to co napisalem wyzej nie bedzie mialo sensu). W przeciwnym wypadku w tooltypach ikony install_fat95 powinienes miec wpisane installer.
Być może pamięć mnie zawodzi, ale install_fat95 służył chyba tylko do tego, żeby nazwy plików na PCtowych dyskach były bez krzaków (np. install_fat95 z katalogu polski czy polska powodował wyświetlanie polskich liter w nazwach plików) i żeby program "gadał" do Ciebie po polsku. A instalację należało zrobić "ręcznie" kopiując stosowne pliki z katalogu C do C:, devs do DEVS:, l do L: i edytując zamieszczone w katalogu english pliki mountlisty.
P.S. Czyli nie był to instalator pakietu a instalator locali.
z tego co jest napisane w artykule na temat instalacji czytnika CF Fat95 instaluje sie sam po kliknieciu na ikone Install.. Nadal po przegraniu plikow do odpowiednich katalogow urzadzen (devs) moja amisia nie widzi nowego dysku
Nie wiem skad masz FAT95. Ja proponuje sciagnac stad: http://aminet.net/disk/misc/fat95.lha . Pierwsze co robisz to musisz rozpakowac archiwum. Gdy bedziesz mial wszystkie pliki wypakowane kolejno kopiujesz je do odpowiednikow na partycji systemowej, czyli katalogi C, DEVS, L kopiujesz tam gdzie masz system. Z Cli/Shella wygladalo by to nastepujaco (jezeli masz katalog FAT95 w Ram Dysku):
Dzieki skopiowalem tak jak opisales to w swoim poscie Wielkie Dzieki (fat95 juz za nami :)). Natomiast nadal nie widzi czytnika kart z karta pamieci...
OK. Przeczytałem i chyba sam się skuszę :) A teraz do rzeczy. Po instalacji CDF w katalogu Devs powinieneś mieć compactflash.device oraz plik CF0 w Devs/DOSDrivers (o ile chcesz montować urządzenie CF0 przy każdym starcie Ami, czego nie polecam - lepiej mieć je gdzieś w ToolsDaemonie, czy na blacie i uruchamiać w miarę potrzeby). Otwórz plik CF0 edytorem tekstu i sprawdź ustawienia parametru Flags. Ustaw je na
Uwaga!
Miałem podobne problemy u siebie i okazało się, że komputer nie widział specyficznej karty CF 16MB, a gdy włożyłem inną, wszystko zatrybiło!
Doradzano mi, abym niesforną kartę formatował w trybie 16bit pod dosem, ale to nie pomagało. W końcu sobie odpuściłem i korzystałem tylko z tej drugiej karty.
nic nie pomogla edycja tej wartosci wyskakuje komunikat " "0" nie jest slowem kluczowym (plik "cf0", linia 1, kolumna 50" wieca nadal bez rezultatow :( . Po powrocie do poprzedniego ustawienia wchodze w devs:dosdrivers/ i klikam CF0: otrzymuje komunikat Urzadzenie "CF0:" jest juz zamontowane a czytnika z karta nie widac .... Kickstart w. 39.106 Workbench 40.35
W A1200 jest mała usterka związana z portem PCMCIA(sygnał RESET). Można ją naprawić sprzętowo lub programowo. Sciągnij CardReset i CardPatch z Aminetu. Dołącz do startup-sequence i powinno zadziałać. Możliwe też że masz kartę turbo która koliduje z PCMCIA (chodzi o zakres adresowania pamięci).
Otwórz plik startup-sequence w dowolnym edytorze tekstowym(plik znajduje się w S: ) np. wpisując ed s:startup-sequence w oknie shella. Znajdź linijkę SetPatch i pod nią dodaj dwie nowe:
CardReset
CardPatch
Aby zapisać zmiany w ed naciśnij ESC i wpisz x, stukasz w ENTER i po sprawie :).
Oczywiście wcześniej rozpakuj archiwa lha i przegraj te komendy do C:.
W tej chwili nie pamiętam dokładnie ale chyba podobny błąd wyskakuje gdy w mojej A1200 siedzi rozszerzenie pamięci z Elbox'u (8 mega). Z Apollo i Blizzardem i bez niczego adapterek działa znakomicie może więc u Ciebie jest podobnie. Masz jakieś dodatki?
Blizzard 1230 IV Phase 5 ale po wyjeciu problem nie znika nadal nie wynajduje czytnika. Pokombinuje teraz z tymi plikami mam nadizeje ze teraz to juz zadziala :)
po zrobieniu powyzszego system mi sie nie laduje wyskakuje komunikat "CardReset failed returncode 10" Problem zniknal po zmienieniu w pliku system:devs/dosdrivers/CF0 parametru flags = 0 na flags = 2 ale czytnika nadal nie widzi pomimo instalacji tych plikow do katalogu c: i po zmianieniu wartosciu w pliku za pomoca ed
Zresetuj komputer i przytrzymaj oba klawisze myszki. Powinno pokazać się Boot menu. Wybierz 'Boot without startup-sequence' i później w shellu wpisz 'ed s:startup-sequence' i przed CardReset dodaj ';'
;CardReset
Później kombinacja ESC x Enter i już spokojnie możesz zresetowac Amigę. Może sam CardPatch da radę. Jeżeli znowu komputer nie wstanie postąp analogicznie z wpisem CardPatch.
Widzę że sam sobie poradziłeś. Nie wiem specjalnie co dalej można zrobić by zmusić go do działania.
Tak widzi prawidlowo. Po wlozeniu karty turbo znowu wyskakuje mi blad systemu podczas ladowania sie workbecha wiec pewnie to wina karty turbo... Jeszcze jakis pomysly ?? ;)
dobra problem jes taki: Jak wszystko jest na swoim miejscu to komputer dziala bez problemu tzn. Czytnik kart z karta CF, karta turbo Blizzard IV 1230 (phase5) . Natomiast nie "zapodaje" na blacie wb dodatkowego dysku w postaci CF0: natomiast pod PrepCard jest rozpoznawalna , nie moge jej przygotowac jako dysk wyskakuje mi komunikat ze jest zabezpieczona przed zapiasem .
I nie pokaze zadnego dysku jesli nie bedzie on rozpoznany przez system Amigi.
Czyli jesli CF nie bedzie sformatowany, lub bedzie w innym formacie niz FAT.
Co wypisuje komenda INFO ?
no tak z tym ze a600HD rozpoznaje i widzi ja bez problemu. Info wypisuje: mounted disk RAM, HD0, DF0 no disk present. CC0 no disk present,HD1. CC0 ?? co to za volumen ?? po kliknieciu w devs: na cf0: wyskakuje: disk already mounted, ale nadal jej nie widac.
c:mount open progdir:catalogs/polski/sys odczyt bład
c:mount open locale:catalogs/polski/sys/ odczyt OK
c:mount changeDir System:Storage/Dosdrivers
c:mount open CF0: odczyt OK
c:mount changeDir sys:
Takie linijki wyskakuja widac jest blad ... ale jak go naprawic ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.