[#1]
A500+ rev 8A - brak obrazu
Cześć
Zaczęło się od tego, że nie miałem obrazu na porcie mono. Obraz był przez modulator, tylko że zamiast niebieskiej dyskietki była żółta, czyli nie dochodziły wszystkie składowe kolorów. Potem był obraz w postaci sieczki (poziome kreski latające na żółto-zielonym tle), teraz nie mam nic. Może ktoś podpowie w czym może być problem?
Płyta A500+ rev 8A. Widać, że była grzebana w tym obszarze, czyli przy wyjściu wideo:
1. U41 (oryginalnie MC74HCT245AN) wylutowany, wlutowana podstawka i wsadzony 74LS245N (też jakiś wylut).
2. Na spodniej stronie płyty kabelek między 11 nóżką U41, a 18 nóżką HY1 - po wylutowaniu podstawki (a właściwie dwóch podstawek - widać nie było pod ręką właściwej) okazało się, że po prostu ktoś rozwalił przelotkę i stąd to łatanie, ale przy okazji uszkodzona jest ścieżka przy tej przelotce przechodząca - dziwnie to wygląda, jakby ktoś wiercił tą przelotkę (?). Uszkodzona ścieżka prowadzi chyba donikąd - kończy się tuż przy U41. Na wysokości HY1 jest taki zestaw 3 przelotek w ramce - uszkodzona ścieżka dochodzi od przelotki najbliższej HY1.
3. Coś było lutowane do nóżki 18 HY1 - widać od góry przypalenia i ruszoną cynę, ale może to była jakaś prowizoryczna naprawa połączenia z uszkodzoną przelotką.
4. Z przelotki E434 wystawał rezystor, którego druga noga wskazywała niebo

5. Drabinka RP403 ma na dwóch nóżkach najbliżej portu mono dolutowane coś zielonego z napisem 047 (rezystor?)
Sprawdziłem przejścia chyba wszystkich ścieżek od Denise poprzez układy U40, U41, HY1, drabinki rezystorowe, aż do portów i niby wszystko jest ok. Padła Denise, albo któryś 74? Może ktoś coś podpowie?