[#1] O emulatorach sprzętowych tudzież reimplementacjach słów kilka.
Przenoszę ten arcyciekawy wątek w bardziej wygodne miejsce.
[#2] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..
i tak nie ma prockow 060, to juz lepiej kupic vampire2
[#3] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@michal_zukowski, post #2

Jeden woli Amigę - drugi emulator
[#4] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@RokiS, post #3

To musi być wyjątkowo trudna miłość do 060 skoro nie je da jej się kupić za sensowne pieniądze.

ps. ja mam 3 x 060, ale powiedzialem sobie stop bo to naprawde powoli przestaje miec sens

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2020 19:03:27 przez michal_zukowski
[#5] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@RokiS, post #3

Jeden woli Amigę - drugi emulator

Oj, będzie się działo...

[#6] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@RokiS, post #3

Co do V4 to zgoda ale co do kart V2 nie moge sie zgodzić.
Moze ta niechec wynika wlasnie z niewiedzy.

V2 to po prostu kolejna karta turbo. Co z tego ze posiada procesor
W technologii fpga. Dla mnie procesor to czarny elemencik, ktory
Ma byc najszybszy jak to mozliwe. A co ma w srodku to mnie gucio
obchodzi. Zwłaszcza ze jest kompatybilny wstecz, ma poprawione
bugi, nie grzeje sie, jest tani, szybki i dostepny.

Więc uwazasz ze Amiga to tylko procesor? Bo tak wynika z tego co piszesz :)

Nie moge tez zrozumiec argumentow typu "ze Vampire to z Amigi tylko
prad czerpie a reszta nie jest juz potrzebna". Znowu bullszit.
Przeciez mozesz korzystać tylko z proca i ramu jak ze zwyklej karty turbo.
Ja zamierzam mieć system na amigowym ide, a dane na ide vampira
Bo one to wykorzystaja. Chce miec tez rtg, to co mam.osobno karte kupowac,
Takie rozwiazanie turbo+rtg jest swietne i od dawna poqinno byc standardem.
No i jeszcze skoezystam z modulu ethernetowego. Jak urochomie g
Klasyczna gre to i tak bedzie szla przez AGA. Pozatym jak chce miec zegar czasu rzeczywistego
To musze miec go osobno i wpiac w amigowy clock port :) bo V2 nie ma RTC.

To juz ten Warp1260, jest mniej Amigowy Bo ma nawet swoj port myszkowy ;)

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2020 21:06:05 przez mateusz_s
[#7] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@mateusz_s, post #6

Zwłaszcza ze jest kompatybilny wstecz

Gdy już wejdziesz w posiadanie tego V2, zauważysz brak MMU, że pojawiają się błędy obliczeń FPU jak pod UAE z FPU w trybie JIT, to będziesz ostrożniej stawiał podobne tezy.
[#8] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@Pry-mas, post #7

Zaczelo się... a że się nie znam to się wypowiem.
Faktycznie wampir nie jest pozbawiony bugów. Z tym, że błedy powoli ale stale są usuwane a 060-tek nie przybywa. Nie czarujmy, bez koproca swiat się nie wali. Mimo niedociągnięć do których zaliczyłbym wywalanie się kompa przy niektórych banalnych programach - nie zadne koprocesorowe, czy ciezkie kloce typu LW- a proste gierki, co na golej a2000 chodzily a z vampkiem sie sypia. Uwazam, ze to i tak obecnie najlepsza dostepna rozbudowa do klasyka - a i tak, umowmy sie ani vampek ani 060 nie czynia tego kompa bardziej dzisiejszym bo nie ma kluczowego dzisaj oprogramowania. Traktuje to juz jako ciekawostke. Ile razy mozna Dooma przechodzic? Chyba, ze chodzi o to ze Intel Inside
[#9] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@RokiS, post #3

FPGA to kawał solidnego krzemu.
Emulator to ty masz zamiast mózgu.
Amiga plus FPGA to SuperAmiga

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 08:27:41 przez WojtekX
[#10] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #9

A nie możecie Panowie przestać zachowywać się jak dzieci w przedszkolu i po prostu zamilknąć?

Kto będzie chciał, będzie korzystał z Amigi z niewampirycznym turbo (czyt. MCxxxxx), kto nie będzie chciał, kupi sobie Vampire. I co komu do tego? Nic.

Jeżeli obcowanie z Amigą ma owocować nowymi modułami/demami/grami/softem, to jakie to ma znaczenie, na czym to będzie pisane? Natomiast jeżeli ktoś chce tylko oglądać/grać, to tym bardziej jego sprawa, na jakim sprzęcie będzie to robił.

To, kto z czego korzysta, to jego wybór i upodobanie. I wszystko jest fajnie, dopóki nie zaczyna się przepychanka, co jest "bardziej amigowe".

I to nie są żadne "wojenki", "waśnie", "przepychanki", tylko po prostu żenada po całości.
[#11] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@Drakon, post #10

Jeżeli do mojej Amigi wpinam kartę na której są krzemowe scalaki to nikt mi nie będzie wypominał że mam emulator.
Wg tej terminologi to BIOS też jest podobny do FPGA bo może być nadpisany.
Więc wszystko co ma Bios to też emulator.
Dyrdymały koszernych troglodytow.
FPGA to Amiga.
[#12] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #11

A wiesz co to emulacja sprzętowa? Tak, też kawałek krzemu udaje inny kawałek krzemu. W przypadku vampire jeden kawałek krzemu nie udaje innego kawałka krzemu (o ile nie używamy SAGA) gdyż AC68080 nigdy nie powstało jako dedykowany układ tylko od podstaw zawsze to było softcore, które można zaimplementować w różnej postaci w różnych FPGA. Ale już szyna łącząca AC68080 z Amiga jest emulowana, tak samo emulowana jest funkcjonalność AGA.
[#13] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@abcdef, post #12

Tematem miały być informacje o kartach WARP , a znowu zaczyna się jazda jak co kilka miesięcy co jest emulatorem , co nie. Co jest lepsze , bo ja mam, a Ty nie masz itd. Niech każdy kupuje i bawi się czym chce i nie wciska swoich poglądów innym. Teksty o emulatorach zamiast mózgu itd. żenada. Załóżcie osobny wątek , albo dołączcie do innego już istniejącego w tym temacie i zróbcie kolejne 100 stron o emulatorach sprzętowych , soft. i co jest najprawdziwszą Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 14:52:13 przez szopen
[#14] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@szopen, post #13

No jeśli się przewija ten sam mit, że emulator KONIECZNIE musi się wiązać z rozwiązaniem programowym i wystarczy, że coś jest w układzie to NIE jest emulatorem to niestety... nie ja zacząłem ten OT, ale gdy tylko trafiam na taką dezinformację to ją prostuję. Nie miej do mnie za to żalu.
[#15] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@abcdef, post #12

No i co to ma do rzeczy.
Czy czytasz co napiszesz.
CO TO MA DO RZECZY.
Tym bardziej że nie udaje oryginału, ale jest czymś więcej.
Szanuje wysiłek konstruktorów i ich wkald w powstanie 68080.
I jest to w kawałku krzemu, jak program w biosie w którym można na nieść poprawki.
Nic nie jest emulowane, dziala wg określonych ustawień i specyfikacji FPGA.
Taki to układ i tego nie zmienisz.
Bredzenie o waszym wymyślonym terminie EMULACJA SPRZĘTOWA.
Emulator sprzętowy istniał, był wpinany w slot ZORRO i miał dedykowany CPU, np 486.
I myślisz że mnie to wzruszało wtedy?
Co to ma do rzeczy pytam?
Amiga działa i ma się dobrze. Ja się do niej nie modlę, ani pokłonów nie bije.
Aby ktoś się na mnie obrażał ze mam jakiś domniemany emulator.
Nie chcesz to nie pisz i nie truj innym życia.
Mojej Amidze nic nie u będzie jeśli będzie tam karta FPGA i dodatkowo 486 w Zorro.
Co za oszołomstwo.
Nie jest to żadna dezinformacja.
To że ktoś wymyślił taki termin i dał sobie to na Wiki to też nie świadczy o niczym.
Warpy też posiadają FPGA, czyli to też emulator bo oryginalna motorola musi się posiłkować scakakiem który emuluje jakieś tam przerwania. Żenada.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 15:23:18 przez WojtekX
[#16] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #15

Porównanie do BIOS-u nie mogłoby być gorsze
Tu naprawdę nie chodzi o to czy układ jest programowalny czy nie, bo taki EPROM, EEPROM czy FLASH mogą mieć tę sama pojemność i przechowywać IDENTYCZNE dane.

Implementacja FPGA nie oddaje fizycznej struktury prawdziwego CPU (dajmy na to, gdyby w FPGA było np. zaimplementowane 040, a nie to 080 czy jak się zwie), stąd pewnie niektórzy nazywają to emulacją (funkcjonalności).
Ale czy jest o co kruszyć kopię i bronić Częstochowy, zwłaszcza nie na temat po raz n-ty?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 15:27:08 przez Jacques
[#17] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@Jacques, post #16

Bo taka specyfika FPGA, dalej no kaman?
Nowoczesność i technika, czy jak kto woli technologia.
Mamy KRZEM który potrafi cuda i nazywa się FPGA, nie trzeba mu przezwiska emulator.
Nic tego nie zmieni, świat idzie do przodu i FPGA w nim jest i jest w Amigach.
[#18] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #17

Kaman o to, że kompletnie mieszasz pojęcia (przykład BIOS vs EPROM, a teraz FPGA=postęp) walcząc z tą łatką emulatora (której ja akurat nie oceniam). FPGA, bardzo użyteczna do pewnych zastosowań osobna technologia w elektronice, a nie stricte postęp (I9 to nie FPGA, pomimo "cudów", które może - dlaczego? ), za to coś co w naszym przypadku w Amidze może zastąpić klasyczny CPU z racji braku dostępności i rozwoju tej rodziny Motoroli, czyli symulować, emulować, być jego funkcjonalną implementacją, itd. Wybierz sobie, ale w tej implementacji procesor rodziny 680x0 NIE JEST FIZYCZNIE oddany w postaci skonfigurowanych bramek

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2020 15:52:56 przez Jacques
[#19] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #15

Bredzenie o waszym wymyślonym terminie EMULACJA SPRZĘTOWA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hardware_emulation
Dodatkowo mogę tylko dopisać, że PPC w Roznovie pod Radhostem (jedna z placówek Freescale, pewnie już dead, ale kto wie) dziwnym trafem BYŁO EMULOWANE NA ZAJE... DROGIM XILINXIE zanim poszła produkcja. Nie było to szybkie, ale było szybsze niż to co mogła wypluć emulacja programowa.
Emulator sprzętowy istniał, był wpinany w slot ZORRO i miał dedykowany CPU, np 486

Oj to i nawet pod klapkę dla A500 taki był, co prawda nie z 486, ale z 8086. I co z tego?
Aby ktoś się na mnie obrażał ze mam jakiś domniemany emulator
Nic takiego nie twierdziłem. Ty masz błędne założenia co do emulacji. Ja dosyć precyzyjnie się wyraziłem. Także odnośnie tego co i w jakim zakresie jest emulowane.
Dodatkowo to nie ja mam negatywne skojarzenia z emulacją tylko Ty. Mnie to wisi jak coś jest zaimplementowane, dla mnie w środku może być chomik albo komputer kwantowy... jeśli będzie to dla Amigi to jest git majonez.
Mojej Amidze nic nie u będzie jeśli będzie tam karta FPGA i dodatkowo 486 w Zorro.
Nie twierdziłem, że będzie.
Co za oszołomstwo.

Śmiem twierdzić, po Twojej reakcji, że jednak jest po Twojej stronie.
To że ktoś wymyślił taki termin i dał sobie to na Wiki to też nie świadczy o niczym

Tak, tak... za to Ty wiesz najlepiej, że to wymyślony termin ...
Warpy też posiadają FPGA, czyli to też emulator bo oryginalna motorola musi się posiłkować scakakiem który emuluje jakieś tam przerwania

Jeśli FPGA generuje sygnały, których 060 nie ma tak by to działało na płycie ich wymagającej to tak - w tym zakresie jest to emulacja.
[#20] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@abcdef, post #19

Wojna o nic.

- Możliwości przyspieszenia amigi procesorami motoroli kończą się na procesorze 060 który jest kręcony do 105Mhz. I to jest koniec. kropka. I jak ktoś chce mieć najszybsza amigę z fizycznym prockiem M. zostaje przy 060.

- Jak ktoś chce szybciej, kupuje vampire i dla mnie osobiście mogą tam biegać w środku chomiki byle było szybciej i działało. Innej możliwości niema.

Założę się, że jakby vampire było dostępne w czasach jak powstał 060, to nikt w stronę 060 by nawet nie spojrzał :)

Oczywiście z punktu widzenia programisty, różnice są i będą i trzeba z tym żyć.
[#21] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@Maffi, post #20

Nie, najszybsze karty turbo to Blizzard PPC i Cyberstorm PPC, albo Sonnety i inne dla Mediatorów. Wszystkie ona są od 2 do 5 razy szybsze niż Vampire2. Nie wprowadzaj czytających w błąd.
[#22] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@michal_zukowski, post #21

Ja miałem na myśli 68k
[#23] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@abcdef, post #19

Jeszcze żeby tylko uzmysłowić koledze który sie z wami bawi w bezsensowne kłótnie o nic:

1. To jest reimplementacja sprzetowa - replika 6502 zbudowana na podstawie schematu procesora: https://monster6502.com
2. To jest reimplementacja logiczna - replika 6502 opisana w verilogu na podstawie schematu procesora: http://www.aholme.co.uk/6502/Main.htm
2. To jest emulator sprzętowy - projekt w verilog-u który pozwala na zsyntezowanie odpowiednika procesora 6502 CPU w FPGA: https://opencores.org/projects/cpu6502_true_cycle, https://opencores.org/projects/m65c02
[#24] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@WojtekX, post #17

Nie kłóć się z nim, wmówi ci coś czego nie powiedziałeś, a potem będzie miał do ciebie pretensje i sapał tak jakbyś to powiedział albo nawet próbował zrobić z ciebie durnia przerabiałem to już w temacie o anulowaniu kart TF.

Temat emulacji jest w pewnych sferach dość elastyczny, np. można zaimplementować jakąś konkretną funkcjonalność w konkretnym celu i będzie to można nazwać np. emulatorem immobilizera.

Nie rozumiem do końca, co ma na celu nazywanie wszystkiego co jest w FPGA emulatorem z godnym podziwu uporem,ale żałosnym rozumowaniem. Jak już wspomniano, procesor w Vampire jest układem zgodnym z rodziną 68k, prawdopodobnie na papierze najbardziej zgodnym z całą krzemową rodzinką, niż którykolwiek z jej członków (ma bugi i jeszcze raczkuje, ale cały czas do przodu), to nie jest emulator, SAGA też nie, jest tylko kartą graficzną, emulowana jest tylko AGA, bo nie ma do niej dokumentacji oraz cykle procesora A500/A1200 jako interfejs. V jako karta turbo na pewno nie powinna być nazywana emulatorem, natomiast jako Amiga, ze względu na AGA, prawda pływa gdzieś po środku, najlepszym terminem byłby po prostu klon lub replika (tu by musiał wyglądać jak Amiga). Myślę też, że niektórzy po prostu próbują wkładać kij w mrowisko przy najbliższej możliwej okazji, lepiej chyba to zignorować, bo z zelotami ciężko jest wygrać, a uszczerbki na własnej mentalności bywają nieadekwatne do osiągniętego rezultatu po takiej wymianie ciosów, tak jakbyś doznawał uszkodzeń od zatrucia po każdej ripoście.
[#25] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@mschulz, post #23

Czym się różni punkt 2 od 2 :)? Czy raczej punkt "3" nie powinien opisywać przypadku, w którym funkcjonalność danego układu jest odtwarzana nie na podstawie prawdziwego układu, a raczej na podstawie obserwacji, notatek i założeń, przez co efekt ostateczny może i tu chyba słowa kluczowe, "sprawiać wrażenie" pracy identycznej do układu, który chcemy zastąpić?
[#26] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@mschulz, post #23

Czyli skrótowo:
1 - sprzęt na podstawie sprzętu (ze względu na zastosowanie elementów dyskretnych wolny i prądożerny)
2 - logika na podstawie sprzętu
3 - logika na podstawie logiki
I tak - 1 - reimplementacja "w krzemie", wiemy z czego jest zbudowany oryginał i jak, budujemy tak samo tylko z większych tranzystorów. Będą też oczywiście działać wszystkie nieudokumentowane funkcje tak jak w oryginale.
2 - reimplementacja "w logice"- wiemy jak jest zbudowany oryginał, opisujemy to w verilogu, po syntezie i implementacji w FPGA wyjdzie oczywiście (ze względu na nieco "większe klocki" fpga) coś innego niż oryginał, ale z tą samą funkcjonalnością. Ze względu na to, że bazuje na opisie sprzętu to będą działały wszystkie nieudokumentowane funkcje.
3 - emulacja - nie patrzymy na to jak jest zbudowany oryginał tylko jak działa, piszemy coś co będzie działać w określonym zakresie identycznie, po syntezie i implementacji w FPGA będzie to zdecydowanie coś innego niż oryginał, ale z tą samą funkcjonalnością. Jeśli ktoś zbadał WSZYSTKIE nieudokumentowane funkcje to można je zaimplementować, jeśli nie to realnie funkcjonalność ostatecznie będzie jednak nieco inna.
[#27] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@Drakon, post #10

Po prostu młodzież musi się wyszumieć.
[#28] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@abcdef, post #26

Był kiedyś taki intel 80486 - powiedzmy że oryginał, pierwowzór. Były też jakieś amd, cyrixy i inne - "kompatybilne" - zakładam że te inne implementowały specyfikację, czyli ani nie odtwarzały wewnętrznej struktury hw, ani struktury logicznej oryginału, tylko poziom wyżej. Ale też nie zostłały wykonane na podstawie obserwacji jak coś działa (tzw. czarna skrzynka - wiemy tylko co jest na wejści i na wyjsciu, a środek musimy sobie sami zrobić tylko na tej podstawie). A są zamiennikami 1 do 1.
To nie pasuje żadnego punktu z Twojego opisu. Dokładnie tak samo można sobie zaimplementować specyfikację 68000 w fpga i to nie będzie emulator.
W ogóle ta dyskusja jest bez sensu bo zupełnie niczego nie wnosi. Chyba że ktoś się lepiej poczuje z myślą że ma coś "prawdziwszego" niż emulowane, albo zaimplementowane...
[#29] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@BigBang, post #28

Nie do końca. AMDowskie 286 to dokładnie to samo co intelowskie. AMD dostało nie (tylko) licencję, a gotowy design i byli po prostu drugim źrodłem układów - ze względu na wymagania jakie narzucił IBM. Co więcej, AMD wypuściło wersję 286 szybszą niż intelowska (nawet 25MHz). Podobnie było z 386 - tu już po pewnych bojach, bo intel nie chciał kolejnych architektur udostępniać. Dopiął swego z 486. I od tego właśnie momentu nie było realnych "klonów". Co najwyżej były układy w jakiś sposób kompatybilne. I jeśli nie było licencjonowanych rozwiązań technicznych tylko reverse engineering to tak jak z turbo dla amigi - część funkcjonalności była emulowana. Wiem, że wielu z obecnych na PPA emulacja kojarzy się negatywnie - zwykle przez powiązanie z emulacją programową na "wrogu powszechnym" czyli PC. Problem w tym, że emulacja to nie tylko termin techniczny. Emulacja to termin szerszy, np.
https://en.wikipedia.org/wiki/Emulation_(observational_learning)
warto przeczytać skąd się wziął i czego konkretnie dotyczy. I tak, na podobnej zasadzie istnieje emulacja jako odtworzenie rezultatów działania jednego układu na innym układzie. Ale jeśli rezultat jest osiągnięty DOKŁADNIE W TEN SAM SPOSÓB jak w oryginale to nie jest emulacja. Dlatego projekt 1 i 2 to nie emulacja - w obu przypadkach odtworzone jest dokładnie działanie oryginału (choć na mniej lub bardziej innym sprzęcie). W 3 nie. W 3 są tylko istotne skutki działania układu odtworzone.
[#30] Re: Warp 1240, 1260, CDTV60, informacje..

@BigBang, post #28

Nie zgodzę się, że nic nie wnosi.
To jest Level UP po przerzucaniu się definicjami Amigi, trzeba iść dalej i bić pianę o emulacji w pewnym sensie to jakiś progres. Za dwa lata będzie jakaś kolejna bzdura roztrząsana która zupełnie nie będzie miała żadnego wpływu ani na rozwój społeczności, softu czy sprzętu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem