kategorie: CD32, Sprzęt
[#1] Terrible Fire CD32 USB Riser
Kolejny projekt Terrible Fire. Sprzęt zaprojektowany przez Terrible Fire, ja staram się pisać firmware pod CPLD i STM32. Stephen jest mentorem projektu.

Specyfikacja:
1. Buforowany wyjście wideo.
2. Obsługa USB HID ( 2 porty)
- klawiatura
- myszka
- kombo myszka+klawiatura
- joystick 3 przyciski
- kontrolera CD32
3. RTC - emulacja M6242

Odlegle plany jeśli znajdę czas.
- port FlashFloppy
- Karta dźwiękowa
[#2] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

Hmm jak tak dobrze dogadujesz się z TF to może podpytał byś się o TF360 - miał już projekt skończony chyba w 99% - z tego co kojarzę to brakowało tylko współpracy z napędem CD32 - ale to było do ogarnięcia softowo.
Z chęcią bym się na TF360 skusił / zapisał - i myślę że nie tylko ja.

Co do projektu Risera śledzę go uważnie :), trzymam kciuki i jak by potrzebny był ktoś w Polsce do testów - polecam się :) ( naturalnie koszty wytworzenia / przesyłki Risera z chęcią poniosę ).
[#3] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

ja staram się pisać firmware pod CPLD i STM32

Gruby szacun mam ja

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2020 23:39:47 przez waldiamiga
[#4] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

Interesujące OK
[#5] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

jak będzie widzieć mysz usb i klawiaturę usb w wersji bezprzewodowej to będzie hit 2021 :)
[#6] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

Fajnie a przenoszenia danych usb ?
[#7] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@Dorian3d, post #6

Ale na co i z czego chcesz przenieść dane skoro to coś nie ma ani sterownika dysku ani dyskietki, ani pamięci.
[#8] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@michal_zukowski, post #7

No ja np za pomocą tego risera przesłałbym dane z pendrive po przez TF328 bądź TF330 na kartę CF/SD :)
[#9] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@RokiS, post #8

Nie planuje bezpośredniego transferu danych, jedynie port FlashFloppy.
Jak ktoś ma pomysł jak napisać komunikacje i drivery pod Amigę do obsługi to dajcie znać.

No i ten Riser jest testowany pod TF330 (tam można dodać moduł WIFI)
[#10] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@mkdevil666, post #5

Bezprzewodowa klawiatura i myszka tak pod warunkiem, że nie jest to kombo po Bluetooth, tylko "natywny" USB HID.

Klawiatura i myszka będzie musiała być na tzw combo, bo brakuje portów USB.
To nie będzie obsługiwało hubów. Czyli będą tylko 2 porty, jeden na myszka+klawiatura, drugi na pada. Po odłączeniu klawiatury można podłączyć joystick nr 2.
[#11] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

Właśnie zrobiłem release projektu.
Specyfikacja i licencja produktu: https://www.exxoshost.co.uk/forum/viewtopic.php?f=103&t=3805
Jak zbudować riser : https://www.exxoshost.co.uk/forum/viewtopic.php?f=103&t=3808 - (jeszcze nie kompletny przewodnik budowy)
[#12] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #1

I jak tam projekt? Reset działa tyle czasu ile trzyma się kombinacje klawiszy, czy nie udało się zaimplementować? Działają więcej niż dwa klawisze na raz?
[#13] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@t-bone, post #12

Klawisze działaja jak powinny. Ile raport usb hid wysle tyle riser odczyta doda do bufora fifo i odczyta jak Timer 4 jest ustawiony, chyba na 30ms odstepami pomiedzy kolejnym wyslaniem.
Reset dziala jak był zaplanowany nie pamietam szczegółów - kod jest dostepny na moim github można sprawdzić.
Chyba 600ms i odpuszcza, jak raport odczyta go jeszcze raz to wrzuca kolejne 600ms i tak w kolo.

Przejrzyj moj verilog do tego projektu przydał by mi sie code review.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2021 23:41:12 przez makaron
[#14] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@makaron, post #13

Posiadam taki reiser i podpiąłem do niego pady z A500 Mini tgz. The Gamepad. Pady się bardzo fajnie komponują z komputerem, jednak inaczej są zmapowane przyciski niż na oryginalnym padzie.
Czy da się mapowania przycisków jakoś skonfigurować? Udało się komuś odpalić taką konfigurację?
[#15] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@jargo, post #14

Gdzie można kupić taki riser?
[#16] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@moulder, post #15

Ja mój, o ile dobrze pamiętam, kupiłem od kolegi z forum @MarekG1.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2023 00:34:18 przez jargo
1
[#17] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@moulder, post #15

Popytaj na Amibay. Jest tego pełno.
1
[#18] Re: Terrible Fire CD32 USB Riser

@BomberMAX, post #17

Khm, czy ktoś widział może projekt obudowy tego cuda? Bo ta od Kippera nie pasuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem