kategorie: A1200, Mediator
[#1] Mediator + SATA
Na Aminecie pojawil sie sterownik dla dyskow SATA ktore mozna wpiac przez odpowiednia karte do Mediatora.
link
Sprawdzal moze ktos juz jak to sie zsprawuje?
1
[#2] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

ale nie wystartujesz z tego systemu
[#3] Re: Mediator + SATA

@Dorian3d, post #2

Wiem. Ale jako dodatkowy dysk moze sie przydac.
1
[#4] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

ja sprawdzałem kiedyś od tego samego autora sterownik kontrolera SCSI na PCI i działał :)
[#5] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #4

A mozesz cos opowiedziec o transferach?
[#6] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #5

A mozesz cos opowiedziec o transferach?

Miałem. Transfer poniżej 2mb/s
[#7] Re: Mediator + SATA

@Wankowicz, post #6

Miałem. Transfer poniżej 2mb/s

Uuuu.... To bieda straszna. Liczylem na wiecej. Moze jakby Elbox to napisal to pociaglo by chociaz z 15MB/s
[#8] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

może kontroler był wolny scsi też tak mogło być
[#9] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

Ja bym się nie spodziewał za wiele skoro to tylko PIO mode.
1
[#10] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #7

Nie da się za bardzo nic tym zrobić. Winne są tutaj amigowe karty turbo. Przy prezentacji "legendarnego" dragona pan z elboxu tłumaczył dlaczego. Innym rozwiązaniem była by karta turbo 68k wpinana do mediatora ale takich kart nie ma.
1
[#11] Re: Mediator + SATA

@Wankowicz, post #10

Innym rozwiązaniem była by karta turbo 68k wpinana do mediatora ale takich kart nie ma.

I az dziw ze w dzisiejszych czasach nikt sie jeszcze nie pokusil o zrobienie takowej.
1
[#12] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #11

może Pistorm PCI ;)
[#13] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #5

w przypadku kontrolera PCI AHA-2940UW (aic78xx.device) SysInfo4 podawał wtedy ~2,4 MB/s,
więc ten sterownik do SATA pewnie będzie chodził podobnie
[#14] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #11

AmigaOS musial tez byc dopasowany.
[#15] Re: Mediator + SATA

@Dorian3d, post #2

A nie da sie zu zaladowac pci.library i drivera jako resident module? Jakby z tym zabootowalo to mozna kickstarta zrobic z libami i by my moze startowalo. Lub w jakiegos flash wrzucic.
[#16] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #1

Testuje kontroler Via 6421A na tym sterowniku na Mediatorze TX, ale prędzej czy później przy intensywnym kopiowaniu wyskakuje błąd "Write 4 Error 20 on block..." i się sterownik wywala, na jednych dyskach chodzi dłużej na innych szybciej się wywala, mam wrażenie że szybciej się wywala gdy kopiuje pod Workbench, a w DOPUS trzyma się znacznie dłużej. Prędkość transferu to około 5MB/s

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 08:11:22 przez Pawelek
1
[#17] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #16

Moze to zalezy od wielkosci partycji? Mozesz napisac jakie one byly?
[#18] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #17

Partycja jedna duża na cały dysk, albo mała poniżej 100GB i zawsze to samo, sterownik ma jakieś błędy i szkoda że nie jest rozwijany.
[#19] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #18

Moze nie mozna przekroczyc 4GB?
[#20] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #19

w opisie jest: Supports ATA/ATAPI drives, 48bitLBA, PIO only, więc można spokojnie przekraczać
[#21] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #20

Ale jak robiles swoje eksperymenty to przekroczyles owe 4GB czy problemy zaczynaly sie wczesniej?
[#22] Re: Mediator + SATA

@Phibrizzo, post #21

Wyskakuje co jakiś czas błąd zapisu i niezależnie od rozmiaru partycji poniżej 4GB, 100GB i powyżej jest to samo na wszystkich systemach plikowych FFS, PFSaio, PFSaio ver.20
Pod FFS wyskakuje błąd zapisu można dać retry i leci dalej i tak kilka razy aż całkiem po jakimś czasie zawiesi system, natomiast przy PFS wywala Write 4 Error 20 on block... i zawiesza system. Nawet kombinowałem z różnymi wartościami MaxTransfer i też nic nie pomaga , musi być jakiś bug w sterowniku.
[#23] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #22

Nie idzie jakoś skontaktować się z autorem?
[#24] Re: Mediator + SATA

@_arti, post #23

Trzeba będzie zgłosić mu problem na meila, ale może uda się zebrać jeszcze jakieś dane szczegółowe, sprawdzę czy programy MuForce i MuGuardianAngel coś pokażą.
[#25] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #24

Bardziej widziałbym to jako "Czy mógłbyś udostępnić źródła?" - bo wątpie by on sam chciał się tym zająć.
[#26] Re: Mediator + SATA

@Pawelek, post #22

Kiedyś gdzieś miałem podobny przypadek.. winnym okazało się zasilanie które powodowało "usypianie" dysku w trakcie kopiowania w różnym losowym czasie. Po zmianie zasilania błąd nie powrócił.
1
[#27] Re: Mediator + SATA

@_arti, post #25

Rozwiązaniem problemów ze sterownikiem pcisata.device okazał się system plików.
Okazuje się że na mojej Amidze 68060/50 z kartą PCI SATA VIA vt6421a tylko ze SmartFileSystem sterownik działa stabilnie :)

Według ChatGPT SFS ma:
własny asynchroniczny bufor I/O (nie robi niepotrzebnych TD_READ/WRITE przy każdym bajcie),
mniejszą zależność od dokładnych timeoutów sterownika,
W praktyce: nawet jeśli sterownik zgubi pojedynczy blok, SFS potrafi to przetrawić lub zretransmitować,
a FFS od razu wyrzuca write error i potrafi zablokować cały system.

SFS:
a) tryb zapisu: asynchroniczny z buforowaniem
b) Sprawdzenie błędów: zbiorczo po serii bloków
c) Retransmisja błędnych sektorów: wielokrotna próba (zależnie od opcji RetryCount)
d) Kolejkowanie I/O: tak
e) Timeouty (współpraca z driverem): dłuższe, bardziej tolerancyjne
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem