[#1] Zakupy w icomp.de
Dzisiaj wysłałem zapytanie do ICOMP'a czy mi wystawią fakturę unijną na firmę. W sumie pytanie było tylko kurtuazją bo wiadomo, że firma jest zobligowana do wystawiania faktur.

W odpowiedzi usłyszałem, że faktury VAT-EU wystawiają dla resellerów zamawiających powyżej 5000 EUR albo mogą jednorazowo za dodatkową opłatą 150 EUR zrobić dla mnie wyjątek. Wychodzi na to, że wpisanie numeru NIP w celu weryfikacji na stronie EU-VIES kosztuje ponad 600 zeta.

Tak mnie zatkało, że musiałem o tym napisać. Niezły tupet.
3
[#2] Re: Zakupy w icomp.de

@bfgmatik, post #1

To jest buc , łaske robi jak coś chesz zareklamować.
albo za pakiet picasso96 minimum jest 10 euro tak ustalił ,
wpłacasz mu 10 euro to ci pisze wionzanke

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2024 16:30:46 przez Dorian3d
2
[#3] Re: Zakupy w icomp.de

@bfgmatik, post #1

jakies dziwne rzeczy, jesli ja jako firma w Polsce sprzedaje Niemcowi cos to jestem zobligowany do wystawienia FV, wiec jaka roznica czy zamiast braku NIPu wpisze tam nip kupujacego...
[#4] Re: Zakupy w icomp.de

@juen, post #3

Może ta "faktura" bez nipu to taka "tańsza" faktura, bo prywatny odbiorca i tak nie będzie jej nigdzie oficjalnie rozliczać? Ale ja tam nie wiem.
[#5] Re: Zakupy w icomp.de

@bfgmatik, post #1

Wygląda jak tradycyjna metoda na zniechęcenie klienta.
[#6] Re: Zakupy w icomp.de

@bobycob, post #5

W sumie w następnym mailu uściślił, że zwykłą fakturę (z VAT) może wystawić tylko wewnątrzwspólnotowa mu nie pasuje bo jest bardziej skomplikowana. Piszę to, żeby nie było, że kogoś posądzam o unikanie wystawiania faktur.
[#7] Re: Zakupy w icomp.de

@bfgmatik, post #6

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem