[#1] w Ami świecie bez zmian.
Nie chce mi się tego komentować, ale jeśli to prawda że hyperion blokuje the a500 maxi, to po prostu brak mi słów.

https://www.notebookcheck.pl/Retro-Games-zapowiada-nowa-replike-Amigi-w-oryginalnym-rozmiarze-i-ujawnia-powod-opoznienia.985472.0.html
2
[#2] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Ponoć to będzie A1200 maxi. Teraz pytanie, ile procent wielkości Amigi 1200?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2025 16:15:48 przez amikoksu
2
[#3] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Ale cóż w tym dziwnego? Celem każdego interesu nie jest danie klientom fajnej zabawki, tylko zarabianie pieniędzy (nawet jeśli właściciele-wizjonerzy w swetrach, czy po prostu marketingowcy twierdzili, że jest odwrotnie). Zainteresowane firmy dogadają się - będzie wspomniany produkt.
Ale w razie gdyby go nie było, strata niewielka. To przecież tylko zwykły emulator na ARMie, różniący się od podobnych jedynie obudową udającą oryginał. Takie cuś to se samemu można wyklepać, materiały w sieci są. O ile się chce.
2
[#4] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Co to za dziwactwo?

"Wielu z Państwa na "scenie Amigi" pamięta, że Hyperion zainicjował działania prawne przeciwko stronom Amigi w 2018 r."

Albo juz mam taka skleroze, albo cos zle pamietam, ale to Cloanto zaskarzylo Hyperion do sadu, a nie odwrotnie.
Tym z Cloanto i przystawkom to chodzi tylko o kase.
W sprawie A500Maxi tez.
Zadnego pozytku z nich nie ma.
4
[#5] Re: w Ami świecie bez zmian.

@wali7, post #3

Celem każdego interesu nie jest danie

Celem czy misją każdego biznesu powinno być zaspokajanie
określonych potrzeb klientów. Wiąże się to oczywiście
z zarobkiem.
Emulator w kształcie Amigi podoba się wielu Amigowcom.
Ja tego nie kumam. Wołałbym fpga.
Ale jeśli klawiatura będzie pasowała do komodorwskiej
Amigi 500, to biorę w ciemno 2 sztuki jak to wyjdzie.
2
[#6] Re: w Ami świecie bez zmian.

@Marcin27411, post #5

Ja WAS pogodzę.

A ja Amigę z 68060 2Ghz, (Amiga 2000 ), 128-512MB RAM, DSP 96000 do wspomagania VD5 i karty dźwiękowej, AGA +Voodoo5 256MB VRAM, dysk SATA 64-128GB, Paula + Terratec Phase28/Terratec Phase88, DVD, LS 120 z odczytem dyskietek DD, HD, w wersji dla Amigi, USB 2.0 - 3.0, Wifi 4-6, LAN Gigabit Ethernet 10/100/1000 Mb/s RJ45.
2
[#7] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Co prawda RGL podalo za przyczyne batalie Hyperionu z Cloanto, sam Hyperion twierdzi, ze ma nowy zarzad i nic im do tego co RGL wyrabia. Link: http://amiga-news.de/en/news/AN-2025-03-00083-EN.html
1
[#8] Re: w Ami świecie bez zmian.

@KM_Ender, post #6

Biorę w ciemno :)
1
[#9] Re: w Ami świecie bez zmian.

@aramir86, post #7

Czyli możliwe, że po prostu wymówka by nie zrealizować projektu w terminie (już raz przekładanym).
1
[#10] Re: w Ami świecie bez zmian.

@Jacques, post #9

Też mi na to wygląda. Przy całym krytycznym stosunku do różnych działań wykonywanych przez Hyperion nie sądzę, żeby akurat tutaj przez nich ten produkt nie mógł zostać wydany. Sprawy sądowe toczą się od bodaj 2018 r. , w takim samym stanie prawnym jak obecnie debiutowała A500 mini z tymi samymi romami w środku. Cloanto nadal też sprzedaje przecież pakiet Amiga Forever ze wszystkimi kickstartami (do 3.1).

A inna sprawa, ze tak ja napisał wali7 - jest to zwykły emulator, dodatkowo - podobnie jak A600GS czy A1200NG oparte na niewydajnych ARM na poziomie RPI3. Za niecałe 500 PLN jest RPI 500, wielokrotnie szybszy i pozwalający na w miarę komfortową emulację.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2025 10:40:08 przez Splavinho
2
[#11] Re: w Ami świecie bez zmian.

@Jacques, post #9

Może wymówka, a może minimalizują ryzyko związane z pozwami pod starym zarządem Hyperionu (wszyscy wiemy, że takie sprawy ciągną się w nieskończoność). Ja czekam z niecierpliwością i kupię co najmniej dwie sztuki amigowej klawiatury z ARMem w środku. Oryginalnej Amigi nie mam już od wielu lat, a restoracją staroci z eBaya nie jestem już zainteresowany.
[#12] Re: w Ami świecie bez zmian.

@Splavinho, post #10

Mam w domu pierdyliard PCtów i RPi będących w stanie udźwignąć emulację na każdym poziomie. Tu raczej chodzi o tę nostalgiczną klawiaturkę w rozsądnej cenie (a tu ważna jest masowa produkcja jak w przypadku THEA500 Mini).
2
[#13] Re: w Ami świecie bez zmian.

@aramir86, post #12

Ale takich nostalgicznych klawiaturek mam w domu 5 i chyba nie trzeba, żeby ktoś odlewał z plastiku kolejne w cenie wyższej niż można dostać sprzęt z epoki po czym ładował do środka emulator.

Używane Amigi, przynajmniej A500 mają się całkiem dobrze i chyba będą znikać wolniej niż ich użytkownicy bo wygląda na to, że wolniej się starzeją :). Ale jak widać, wiele osób czeka na takie produkty więc nie oceniam, niech każdy żyje jak chce :).
4
[#14] Re: w Ami świecie bez zmian.

@aramir86, post #12

Może wymówka, a może minimalizują ryzyko związane z pozwami pod starym zarządem Hyperionu

Myślę, że nie - status prawny się nie zmienił od czasu wypuszczenia A500 mini.

Mam w domu pierdyliard PCtów i RPi będących w stanie udźwignąć emulację na każdym poziomie. Tu raczej chodzi o tę nostalgiczną klawiaturkę w rozsądnej cenie (a tu ważna jest masowa produkcja jak w przypadku THEA500 Mini)

Jasne, rozumiem i szanuję, wszystko kwestią gustu i optyki, ważne żeby samemu mieć satysfakcję z własnego hobby :)

Natomiast tylko zwracam uwagę, że RPI 3 jest za słaba na komfortową emulację Amigi, choć może dla wielu ten poziom będzie wystarczający. Jeśli to kwestia samej klawiatury i kwestie nostalgiczne - to super, ale jeśli będziesz chciał na niej pooglądać dema na AGA i pograć w gry, to dopiero zobaczysz jak wiele z nich sprawia problemy (w mniejszym stopniu na RPI4).

Niemniej rozumiem, że jak ktoś chce po prostu wyjąć z pudełka coś co będzie miało klawiaturę wyglądającą na Amigową i odpalić grę z zestawu to może być produkt dla niego. Aczkolwiek w przypadku PI500 (czy nawet PI4) wystarczy wypalić AGS (ten sam, który ludzie ściagają na A500 Mini) i mieć efekt ten sam (aczkolwiek bez tej nostalgicznej klawiatury.
[#15] Re: w Ami świecie bez zmian.

@Splavinho, post #14

Tak, to kwestia gustu. Mam THEA500 Mini i Amiberry dołączone do tego zestawu ma wycieki pamięci. W AGS wystarczy pograć przez kilkadziesiąt minut i po powrocie do menu muzyka z gry/dema (np. Colonization) nadal jest w tle. Poza tym wszystko śmiga należycie. Nowsza wersja Amiberry dołączona do Pandory jest zbyt wolna dla tego sprzętu.
1
[#16] Re: w Ami świecie bez zmian.

@bfgmatik, post #13

i chyba nie trzeba

Trzeba, bo jest zapotrzebowanie.
1
[#17] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Czyżby Hyperion chciał wciskać płytę A1200NG w nowej pełnowymiarowej budzie. Cena będzie Hyperionowa czyli 500 euro za sztukę. Cloanto da kickstarty i Hyperion. Dla mnie za drogo i za wolno nie kupuję. Wolę sobie na RPI sam wystrugać jak najdzie mnie ochota.
1
[#18] Re: w Ami świecie bez zmian.

@koczis, post #17

RPi 500 w formie komputera domowego z epoki, naklejka z boingiem i gotowe
1
[#19] Re: w Ami świecie bez zmian.

@koczis, post #17

1. Hyperion może (i słusznie razem z Cloanto) blokować Maxi bo ta firma może nie chcieć Im płacić za KS 3.1/3.2 od sztuki z automatu.

2. Maxi to może być konkurencja do takich oto zabawek: link
[#20] Re: w Ami świecie bez zmian.

@_DiskDoctor_, post #19

Cloanto jest partnerem Retro Games Ltd.
1
[#21] Re: w Ami świecie bez zmian.

@aramir86, post #20

A. Czyli Cloanto dostaje kasę za 3.X, Hyperion nie dostaje kasy za 3.1.4/3.2 (nie wiem do kogo należą prawa do 3.1).

I Hyperion chce ugrać żeby dostawać licencję od sztuki. Sprytnie.
[#22] Re: w Ami świecie bez zmian.

@_DiskDoctor_, post #21

Poczytali PPA i zobaczyli ilu nas tu czeka na Maxi i dobra ile mogą zarobić, bez jaj. Prędzej coś nie pykło jak z joyami od Unitora (czy jak im tam) i na kogoś musi być. Osobiście podejrzewam, że zostało ciut Mini i albo teraz wyprzedadzą, albo przyjdzie im to zakopać obok cartridzy z E.T.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2025 20:17:47 przez KM_Ender
1
[#23] Re: w Ami świecie bez zmian.

@jarokuczi, post #1

Nie bardzo rozumiem co Hyperion ma wspólnego z A500Mini i Maxi. Tego w zlinkowanym artykule nie tłumaczą.
1
[#24] Re: w Ami świecie bez zmian.

@KM_Ender, post #22

Osobiście podejrzewam, że zostało ciut Mini i albo teraz wyprzedadzą, albo przyjdzie im to zakopać obok cartridzy z E.T.

The A500 mini już nie do kupienia, więc nie wiem co ty chcesz zakopywać
2
[#25] Re: w Ami świecie bez zmian.

@_DiskDoctor_, post #21

...aaaale moment, przeciez ich A500 to tylko obudowa, zeby ladniej wygladalo, ale dziala jako A1200 (chyba nawet defaultowo), wiec musialo tez miec romy / kick od A1200 juz wtedy.

W sumie jedyne, co sie teraz zmienia, to obudowa.

W kazdym razie jest to dziwne i wk*rwiajace.
2
[#26] Re: w Ami świecie bez zmian.

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #25

Właśnie mi też coś nie pasuje, wydali a500mini zamiast amiga 500 mini wszystko grało więc jaki problem w a1200mini?lub a 500Maxi?
1
[#27] Re: w Ami świecie bez zmian.

@deejayremix, post #26

No pewnie poszło o licencje.

Albo

1 płacili Hyperionowi za Mini a teraz chcą płacić Cloanto (bo np. taniej), albo
2 płacili Cloanto za Mini, a Hyperion się zorientował że może pobierać opłaty też

Gdybam. Ale to jest pewnie jedna z tych opcji, innych nie widzę.
1
[#28] Re: w Ami świecie bez zmian.

@_DiskDoctor_, post #27

W tych prawach już dawno się pogubiłem i przestałem śledzić, chyba jakieś 15 lat temu .

Więc tylko zgaduję ... może tym razem chcą żeby na obudowie jak i pudełku był napis Amiga i starają się zabezpieczyć ze wszystkich stron?
[#29] Re: w Ami świecie bez zmian.

@APair, post #28

No, takie zagranie va banque by nieźle zamieszało. Ale oni są za cwani na to, żeby utknąć w sądzie na 10 lat, więc nie spodziewam się.
1
[#30] Re: w Ami świecie bez zmian.

@APair, post #28

Prawo do nazwy Amiga ma -- z pamięci -- Cloanto.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem