[#1] Jak uzywac Amige NG ?
Jest jakis mocarz ktory jako jedyny OS uzywa Amigi? Np. edytuje swoje CV bez pomocy innych systemow operacyjnych.
1
[#2] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

Prawdziwy mocarz nie musi edytować swojego CV. :D
5
[#3] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@bfgmatik, post #2

Moze. Ale przychodzi ktos z prosba. Windziaz czy inny nawiedzony Linuksiaz. O sobie nawiedzonym Makowcem nie wspomne
[#4] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

MUFA chyba AmigaOS 4.x jest głównym systemem u niego, Hexmage960 AmigaOS 3.1. Reszta traktuje chyba to jako hobby w weekendy.
1
[#5] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

Polecam lekturę mojego wątku na awnet sprzed wielu lat.
[#6] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@_DiskDoctor_, post #5

2009. No moge kiedys poczytac. Moj darmowy MS Office jest 2011. Na tym samym laptopie. Nie ze jestem Hejterem...Chce sie dowiedziec
[#7] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #6

Jeśli MorphOS i mocna maszyna, wtedy działają onlinowe edytory, Dla AmigaOS4.x jest Abiworld (ale nie ma nowoczesnej przeglądarki).

ps. CV to sie przyjmuje a nie wysyła

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2025 19:41:14 przez michal_zukowski
2
[#8] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

W granicach roku 2000 byli wariaci, którzy twierdzili, że Linux na stacji robocze z XWindowsem na pokładzie jest dużo lepszy i bardziej egronomiczny niż Windows. Nie był, oj bardzo nie był. Był systemem dla sadomasochistów i buntowników (w odróżnieniu od konsolowej wersji serwerowej na której miałem server Quake'a i dosyć znaną w tamtym czasie stronę internetową i to było super i działało bez zewnętrznego hostingu).

Ja muszę mieć system w którym momentalnie mogę wykonać wszystkie niezbędne operacje w firmie, wystawić fakturę, zrobić ofertę, odpalić szybki kompilator, edytor PCB, przeglądarkę gerberów, otworzyć każdą stronę internetową i testować oprogramowanie w takim samym środowisku w jakim moi klienci będą go używać. A w tle mogę farmić w Minecrafcie i przełączyć się alt+tabem. I dlatego nigdy nie będę do celów zawodowych używał innego systemu niż Windows.

Z tego powodu jakikolwiek retro-komputer będzie dla mnie tylko fajnym i sympatycznym hobby :).
[#9] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

CV pewnie da radę napisać i pod AmigaOS 2, albo i niżej. Jako ciekawostkę zdradzę że ongiś stworzyłem swoje CV w GIMPie. Zatem wszystko zależy od kreatywności.
2
[#10] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

Prędzej znajdziesz Amigowca, który używa w swojej Ami tylko dyskietek, bo twardy dysk jest nie koszerny. szeroki uśmiech
[#11] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@koczis, post #10

bo twardy dysk jest nie koszerny.

Raczej karty SD i CF mają tutaj miano nie koszernych.

Co do NG to nawet Mufa przyznawał, że na OS4.x nie zrobi wszystkiego i musi posiłkować się linuxem.

Jest jakis mocarz ktory jako jedyny OS uzywa Amigi?

Musiałbyś bardziej zdefiniować pojęcie jedyny OS. Ostatnio to nawet TV i dzwonek do drzwi ma swój OS nie wspominając o telefonie (może wg nowej definicji - o smartfonie).
[#12] Re: Jak uzywac Amige NG ?

@Elvis, post #1

Do roku 1999 (tak, wiem że mamy 2025 ;) ) używałem Amigi 1200 z 68030 50 MHz 16 MB jako jedynego kompa. Pod tą maszyną stworzyłem magisterkę (w edytorze WordWorth), ale soft pod AmigaOS nie był jedynym, bowiem wspomagałem się Excellem odpalonym pod Shapeshifterem (Macos 7.5), gdzie działał bardzo sprawnie, a tworzyłem w nim wykresy. Już wtedy wymagało to obchodzenia prostszych rozwiązań dostępnych pod Win (ale nie było tego wiele).
Potem chodziła mi po głowie szalona myśl, aby napisać doktorat (obroniony ostatecznie w 2007 roku) na Pegasosie pod Morphosem, czyli właściwie na sofcie który działaby także na wspomnianej A1200, tyle że wielokrotnie szybciej. Ostatecznie pracę napisałem na Pegasosie G4, ale w OpenOffice pod Linuksem. Nie było to nawet efektem mojej buntowniczej natury, tylko faktu, że w momencie rozpoczęcia edycji pracy doktorskiej padł mój osobisty laptop, a że dysponowałem Pegasosem, to za radą kolegi zainstalowałem na nim OpenSuse. Przez kilka miesięcy przygody z Linuksem pod PPC polubiłem system na tyle, że kupiony jakiś czas potem laptop x86 dostał Linuksa i do windy już nigdy nie wróciłem.
Linuksa używam do dziś, bardzo sobie cenię jego sprawność, stabilność, szybkość i wygodę obsługi, są jednak rzeczy których pod Lin zrobić nie mogę, wtedy używam albo maszyn wirtualnych z Win, albo łączę się zdalnie z maszynami z Win. Oczywiście siedzę wtedy przy kompie z Lin.
Jeśli by się ktoś uparł, to na AmigaNG dałoby się działać w charakterze głównej maszyny, ale w mocno ograniczonej funkcjonalności: upośledzone surfowanie po sieci (do tego dosyć wolne nawet na szybkich maszynach), edycja dokumentów w edytorach online (ew. z użyciem istniejących programów, nie ma tego wiele), można by także (jak ja pod Lin) łączyć się wirtualnym pulpitem zdalnie. Samo CV dałoby się pod AmigaNG stworzyć bez większego trudu, a nawet wysłać go do potencjalnego pracodawcy :)

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 10:05:10 przez wali7
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem