[#1] Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D
Być może ktoś spotkał się już z poniższym problemem i może mi pomóc z jego rozwiązaniem. Domyślam się, że trzeba dobrać odpowiednie wersje sterowników aby wszystko zadziałało. Zainstalowałem w Amidze 1200 zestaw jak w temacie tego wątku.

Szczegóły konfiguracji:

System Amiga OS3.2.2
sterownik karty graficznej CyberGraphX v3
Warp3D-4.2a https://aminet.net/package/driver/video/Warp3D-4.2a

Poniżej szczegóły z instalacji Warp3D-4.2a.

wybieram odpowiednią konfigurację
Zdjęcie WhatsApp 2025-06-05 o 06.03.05_04d419ec by Paweł Nowak, on Flickr

oznaczam wersję sterownika grafiki
Zdjęcie WhatsApp 2025-06-05 o 06.03.06_307d2172 bis by Paweł Nowak, on Flickr

Przy próbie uruchomienia programów demo, otrzymuje poniższy komunikat na ekranie
Zdjęcie WhatsApp 2025-06-05 o 06.03.05_d5571f53 by Paweł Nowak, on Flickr

Być może, ktoś spotkał się z takim problemem i znalazła rozwiązanie? Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 06:25:18 przez nowy80
[#2] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #1

W warposie są jakieś opcje zaterminowania ppc.library, może to to. W każdym razie u mnie działa ale dawno to robiłem.
1
[#3] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #1

Pamiętam, że z 25lat temu próbowałem CGFX v3 ale, były jakieś problemy, "dziury" więc szybko przeskoczyłem na CGFX v4 i tutaj było znacznie "ładniej" ok, racja
2
[#4] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@BULI, post #3

Tez bym polecal CGX v4 lub od razu p96 3.x.
2
[#5] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@neoCDTV, post #4

U mnie na pierwszych wersjach p96 działało gorzej z Bvision. Mam CGXv4 i sobie chwalę.

A tutaj Waldiamiga wrzucił zmienne. Może pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2025 08:18:30 przez fazior
2
[#6] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@fazior, post #5

Ja tylko tydzien sie pobawilem p96 z bvision raczej chodzilo, ale p96 ponoc wolniejsze z warp3d to przerzucilem na cgxv4.
2
[#7] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@BULI, post #3

Dziękuje wszystkich za pomoc. Poeksperymentuje w weekend z CGFX v4. Sprawdzę również P96, mam kupioną chyba najnowszą zaktualizowaną wersję. Zweryfikuje również zmienne, czy się wszystko zgadza. Jest parę tropów, powinno wszystko ruszyć w weekend. Pozdrawiam szeroki uśmiech
3
[#8] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #7

Moje działające zmienne Envarc:powerpc
memprot=0
noppc=0
earlyterm=0
gfxaddr=$e0000000
force=1
terminator=1
hidewarning=0
nopatch=1
debug=0
seginfo=100

konfig bppc+bvision CGX4
2
[#9] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@fazior, post #8

Dzięki fazior na szczegółowe informacje. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was ma uruchomiony Warp3D w takiej konfiguracji dla systemu AmigaOS3.2? Zacząłem szukać podobnych konfiguracji na różnych forach, nie znalazłem ani jednej sztuki z OS3.2. Zazwyczaj OS3.1 lub 3.9. Rozważam jeszcze przesiadkę na inny system, jeśli nie dam rady z OS3.2.
[#10] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #9

Na amidze z bwizją mam 3.9.
[#11] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@fazior, post #10

Wielkie dzięki fazior za pomoc i przesłanie plików ze swojego systemu. Porównałem i udało mi się wszystko odpalić u siebie. Poniżej kilka informacji, może się przyda innym przy konfiguracji tego sprzętu.

- CyberGraph v4 trzeba instalować po usunięciu wcześniejszej wersji, mając pozostałości po v3 działy się dziwne rzeczy. CG v4 jest znacząco szybsze od P96 (3.4), jeśli ktoś by się zastanawiał co wybrać.

- śmieci na ekranie po próbie uruchomienia dema wynikały również z ustawienia CG v4 podczas instalacji. Zaznaczone miałem w instalatorze wsparcie zarówno dla P96 jak i CG. Wszystko ruszyło, kiedy wywaliłem biblioteki dla P96.

- Jeszcze jedna przydatna informacja, mam zasilacz 8A dla 5V z regulacją mocy w zakresie 10-15%. Udało mi się go tak ustawić, że nie muszę podłączać dodatkowego zasilania przez wtyk dla FDD. Może kogoś zainteresuje takie rozwiązanie. Amiga działa bardzo stabilnie i nie wymaga dodatkowego zasilania.

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-07 o 19.23.15_fc827255 by Paweł Nowak, on Flickr

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-07 o 19.23.15_cd681e59 by Paweł Nowak, on Flickr

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-07 o 19.23.15_762098ae by Paweł Nowak, on Flickr

Zdjęcie WhatsApp 2025-06-07 o 19.23.15_e23b6853 by Paweł Nowak, on Flickr
2
[#12] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #11

Gratuję OK
1
[#13] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #11

Skoro CG 4 jest znaczaco szybsze niz P96 3.4, to jakies wyniki mozesz wrzucic tutaj:

link

Moze Thor poprawi ten sterownik, bo to chyba jego jest?
1
[#14] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Don_Adan, post #13

Skoro CG 4 jest znaczaco szybsze niz P96 3.4, to jakies wyniki mozesz wrzucic tutaj:

link

Moze Thor poprawi ten sterownik, bo to chyba jego jest?

Nie mam w tej chwili zainstalowanych sterowników P96. Testy robiłem bardzo pobieżnie, więc może moje stwierdzenie jest na wyrost. Pamiętam, że testowałem Quake 1 PPC i P96 miał u mnie w okolicy 21 klatek, CG4 o dwie klatki więcej przy 320x240.

Mała korekta poprzedniego wpisu odnośnie zasilacza z 8A na linii 5V. Zasilacz pracuje i komputer jest stabilny ale tylko 30-45 min przy maksymalnym obciążeniu (dema PPC). Jeśli mocno go obciążam, po tym czasie zazwyczaj włącza się zabezpieczenie w zasilaczu i go odłącza do momentu ostygnięcia. Przy pracy w systemie, wszystko jest ok i nie widzę tego efektu. Wygląda na to, że potrzeba jest w skrajnych sytuacjach więcej niż 8A, czytałem że lepiej mieć w okolicy 10A. Przerobię w weekend ASTEC AA21430 +5V 9,5A, zobaczę czy będzie stabilniej przy ciągłym odtwarzaniu dem PPC.
[#15] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #14

Mała korekta poprzedniego wpisu odnośnie zasilacza z 8A na linii 5V. Zasilacz pracuje i komputer jest stabilny ale tylko 30-45 min przy maksymalnym obciążeniu (dema PPC). Jeśli mocno go obciążam, po tym czasie zazwyczaj włącza się zabezpieczenie w zasilaczu i go odłącza do momentu ostygnięcia. Przy pracy w systemie, wszystko jest ok i nie widzę tego efektu. Wygląda na to, że potrzeba jest w skrajnych sytuacjach więcej niż 8A, czytałem że lepiej mieć w okolicy 10A. Przerobię w weekend ASTEC AA21430 +5V 9,5A, zobaczę czy będzie stabilniej przy ciągłym odtwarzaniu dem PPC.

Jeżeli to kombo z treści wątku włożyłeś do desktopa to w pierwszej kolejności zadbałbym o dobre chłodzenie na obu kartach.
BPPC + BV niby zostały pomyślane, aby zmieścić się w seryjnej obudowie A1200, ale szczerze powiedziawszy nie jest to optymalne połączenie patrząc z perspektywy odprowadzania nadmiaru ciepła z obudowy.
Na pewno ktoś bardziej obeznany doradzi w detalach, sam jednak mogę powiedzieć, że fabryczny wentylator z BPPC to może być za mało (pomijam jego dyskusyjną skuteczność w takim połączeniu).
Widziałem, że stosuje się drukowane klapki z otworami wentylacyjnymi, a dodatkowo na obu kartach widywałem - co prawda jedynie na zdjęciach - niskroprofilowe turbiny ze zintegrowanymi radiatorami.
Przy krytycznej temperaturze bedzie się aktywowało zabezpieczenie termiczne, co skutkuje losowymi zwieszkami.
1
[#16] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Lokaty, post #15

Ja sobie zbudowałem obudowę pod taki zestaw
A zasilacz mam corsair jakiś starszy, bawiłem się z obciążaniem linii i badaniem czy jest stabilne 5v. Karta ma podane zasilanie bezpośrednio z zasilacza, bvision też - na ppa jest artykuł o dokarmianiu ppc. No i jakoś to działa. Najfajniejsze przy tej budowie było jak kupiłem sobie nowy zasilacz "renomowanej" marki Akyga i zacząłem mierzyć zasilania multimetrem. Po tej operacji Akyga wylądowała w garażu jako zasilator do kompresora i innych narzędzi warsztatowych:).

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2025 09:13:20 przez fazior
3
[#17] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@fazior, post #16

Zdaje sobie sprawę, że pod względem technicznym "wieża" to najlepsze rozwiązanie dla takiego zestawu. Uparłem się jednak na klasyczną obudowę, a właściwie nową obudowę (lepiej wentylowaną) w klasycznym wydaniu. Dostałem taką nową limitowaną obudowę od widza mojego kanału. Obiecałem, że użyje w tym projekcie. Zestaw działa stabilnie i ma zamontowane dodatkowe chłodzenie w postaci wentylatora 40x10x10. Projekt jak poniżej, nie wymaga dziurawienia obudowy. Wydruk na drukarce żywicznej nie reaguje na temperaturę, można go wrzucić do wrzątku szeroki uśmiech Dokładność takiego wydruku na poziomie 4K czy 8K powoduje, że ciężko się zorientować że to wydruk. Jeśli macie pomysł na bezinwazyjną instalację innego wydajnego rozwiązania chłodzącego, dajcie znać. Chętnie rozważę.

https://www.thingiverse.com/thing:5147684

Słabym punktem jest 8A zasilacz impulsowy, który przy dużym obciążeniu mocno się rozgrzewa i wyłącza. Można go odpalić dopiero po ostygnięciu. Sprawdzę z nowym zasilaczem którego zmontuje, jeśli wszystko będzie działało jak należy, pewnie zrobię o tym materiał wideo.
2
[#18] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #17

Phase5 dla karty BPPC z 060 zalecało zasilacz podający 4.5A, więc w skrajnym przypadku, zliczając wszystko do okoła te 10A na linii 5V może faktycznie będzie na styk. Niestety w instrukcji BVision nie podano ile pochłania dodatkowo.

Do tego istotną rzeczą jest, aby podawane 5V było stabilne jak skała. Krótko po premierze tych kart ludzie je modowali lutując bezpośrednio zasilanie 5V na nich.

Nie wiem ile masz miejsca pomiędzy klapką, a kartą, ale dołożenie podobnych wentylatorów jak ma Fazior na swojej karcie nie byłoby złym pomysłem i do tego chociaż jakiś radiator na BVizje.
Nie tylko M68k i PPC sie grzeją, ale też układy wokół procesorów. We wieży E/Box dołożenie małych radiatorów na te było raczej formalnością, w desktopie ciężko mi określić czy nie będą przeszkadzać, ale warto na to spojrzeć. W każdym razie, w mojej ocenie, ten jeden wentylator to jest trochę za mało, ale też wiem że ludzie używali podobnych konfiguracji (raczej nie kręconych) i to działało latami.

@Fazior
Z tym Akyga to perfekcyjnie trafiłeś! ;)
Jak masz podłączone zasilanie z tego ATXa do płyty Ami? Jakaś przejściówka pomiędzy, czy kable "na gorąco"?

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2025 15:29:59 przez Lokaty
[#19] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Lokaty, post #18

Doprowadź może jednak prąd pod fdd.
Zaczym prąd przebiegnie z wejścia przez całą płytę do kart to różnie może być, a z fdd ma krótką trase.
Pamiętam jak ludzie nawet dolutowybwali się bezpośrednio pod wejścia rozszerzenia na złącze.
Ja mam tak nawet w towerce, zasilanie pod fdd. OS 4.1fe chodzi non stop przy odpowiednim zasilaniu i chłodzeniu, bez problemów.
2
[#20] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@mwb113, post #19

Ja też widziałem fotki jak na złączu krawędziowym były dolutowane zasilanie 5v i mostki zrobione pomiędzy pojedynczymi pinami OK
[#21] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@mwb113, post #19

Ja mam tak nawet w towerce, zasilanie pod fdd

Miałem podobnie, przy 040/25 i 603e/175. Wtedy nawet OC na 33 i 210MHz było możliwe.
[#22] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Lokaty, post #18

Jak masz podłączone zasilanie z tego ATXa do płyty Ami? Jakaś przejściówka pomiędzy, czy kable "na gorąco"?

Wlutowałem się w płytę od spodu i dałem wtyczkę na końcu. Z gniazda zasilania płyty ATX wyszarpałem odpowiednie napięcia i dałem gniazdo to jest ta biała złączka powyżej gniazda zasilania płyty ATX na drugim zdjęciu.
1
[#23] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Bartek2075, post #20

Emmm też tak robiłem naście lat temu.

Ale już mi przeszło:). Teraz bardziej dbam o estetykę i używam termokurczy. Płyta działa do dziś, ale już bez tych dodatków.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 08:50:43 przez fazior
1
[#24] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@mwb113, post #19

Ja mam tak nawet w towerce, zasilanie pod fdd. OS 4.1fe chodzi non stop przy odpowiednim zasilaniu i chłodzeniu, bez problemów.

U siebie też miałem pod gniazdo zasilania wpięty dodatkowy prąd, tyle że w przypadku BVision nie zawsze to daje radę.
Po zmianie plyty A1k2, przy takiej konfiguracji u mnie nie domaga kontroler klawiatury. Jedyna opcja to lutowanie bezpośredniego zasilania pod karty.

Jeżeli powyższe piszesz w kontekście Mediatora ze stopki to ten właściwie problem zasilania rozwiązuje po swojej stronie. To jest duża zaleta tego mostka przy kanapce z BPPC. ;)

@Fazior
OK

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 10:36:27 przez Lokaty
2
[#25] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@Lokaty, post #24

Jeżeli powyższe piszesz w kontekście Mediatora ze stopki to ten właściwie problem zasilania rozwiązuje po swojej stronie. To jest duża zaleta tego mostka przy kanapce z BPPC. ;)

Pytanie czysto hipotetyczne. Da radę skonfigurować system z działającą BVision oraz Voodoo 3 wpiętą w mostek mediatora? Chętnie bym porównał te karty graficzne w jednej Amidze. Ktoś ma doświadczenie z taką konfiguracją?
[#26] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #25

Nie miałem nigdy tych dwóch kart jednocześnie wpiętych w Amigę. Ale miałem grexa i mediatora no i Voodoo rządzi. Tutaj masz na przykładzie Heretica II
[#27] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #25

Tak, miałem w jednej A1200 BVisionPPC i Voodoo3 i Radeona9250.
Z tym, że wtedy BVisionPPC miała tylko sterowniki pod CGFX a Voodoo3 i Rradeon pod Medkiem sterowniki tylko pod P96. Więc miałem dwa systemy, osobno dla BVision, osobno dla Medka.
Był jeszcze trzeci system dla AmigaOs4.1 z Radeonem w roli głównej ok, racja
Voodoo3 pod Medkiem pomimo, że szło tylko po Zorro3 był wydajniejszą kartą i pod systemem (mocny blitter), w trybach OVERLAYa a tym bardziej w 3D (Warp3D)ok, racja
BVison miała za to bardzo dobry transfer po swojej własnej szynie, podgląd BootMenu i systemowych rzeczy na wyjściu VGA karty, oraz 2 zajefajne demka, 64kilowe wykorzystujące Warpa3D, oraz "moc obliczeniową Permedii2" napisane tylko pod BVision/CVisionPPC ok, racja

Teraz gdy są sterowniki BVision pod nowe P96 można użyć Voodoo3 i BVisionPPC na raz pod tym samym systemem, ale niestety w 3D (Warp3D) nowe P96 ma problem i zmniejsza wydajność o połowę w stosunku do starego P96.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 15:12:58 przez BULI
1
[#28] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@nowy80, post #25

Ja mam u siebie blizzarda ppc z bvision w konfiguracji z Zorro zIV elboxu i miałem na raz bvision i cybervision 64/3d. Działać, działa, ale porównywać nie ma czego bo cv64/3D jest na Zorro II wtedy.
1
[#29] Re: Blizzard ppc / 603e + BVision PPC - problem z instalacją Warp3D

@BULI, post #27

Tak, miałem w jednej A1200 BVisionPPC i Voodoo3 i Radeona9250.
Z tym, że wtedy BVisionPPC miała tylko sterowniki pod CGFX a Voodoo3 i Rradeon pod Medkiem sterowniki tylko pod P96.

Dzięki BULI, Mokry za inforamcję. Teraz mnie kusi, żeby taki zestaw zbudować na bazie P96 i mieć wszystko pod kontrolą jednego systemu. Może Przełożę przynajmniej na chwilę do wieży takie graty i prztestuje

Mam już przetestowany w desktopie zasilacz pod wielogodzinnym obciążeniem. Wszystko działa stabilnie. Zasilacz się prezentuje jak poniżej. Nagrałem proces dostosowania do Amigi, wrzucę dłuższy materiał. Może komuś się przyda

link

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 10:00:31 przez nowy80
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem