Komentowana treść: Hans Kloss
[#1] Re: Hans Kloss
Nie grałem tę grę. Słyszałem o Misji i Fredzie na Atari, ale nie grałem u kolegi, tylko w Robbo.
[#2] Re: Hans Kloss

@Hexmage960, post #1

Mam nadzieję że zachowano (lub nawet poprawiono) animację wymiotowania po przejedzeniu oraz rozstrzelaniu z ckm-u po aktywowaniu fotokomórki
[#3] Re: Hans Kloss

@betonumysłowy, post #2

Ten filmik dostarczy odpowiedzi na Twoje pytania :)

3
[#4] Re: Hans Kloss

@recedent, post #3

Dziękuję...... Niby jest spoko ale czegoś względem Ataraka w tym wszystkim mi brakuje.....

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2025 21:36:55 przez betonumysłowy
[#5] Re: Hans Kloss

@betonumysłowy, post #4

Może muzyki? Akurat wyłączyłem.
[#6] Re: Hans Kloss

@betonumysłowy, post #4

węgla...

przepraszam za złośliwość
3
[#7] Re: Hans Kloss

@tukinem, post #6

Akurat takie G5 chyba dość dużo prądu z węgla zużywa
[#8] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #7

Zdefiniuj "dość dużo". Na pewno zdecydowanie mniej niż odkurzacz, ale więcej niż żarówka :)
[#9] Re: Hans Kloss

@recedent, post #8

O wiele, wiele więcej niż Atari, któremu 5W starczy
[#10] Re: Hans Kloss

@betonumysłowy, post #4

Niby jest spoko ale czegoś względem Ataraka w tym wszystkim mi brakuje...

Z nostalgią i sentyemntem wygrać się nie da. Na początku lat 90 miałem oryginał atarowskiego Klossa i też mam spory sentyment do tej komnatówki. Ale w tym nowym Klossie jest coś co naprawdę znacznie poprawia rozgrywkę względem wersji ośmiobitowej. Tutaj Kloss nie przechodzi między jednoekranowymi komnatami, tylko cały obszar gry jest płynnie scrollowany. Moim zdaniem to ma znaczenie, gra się znacznie lepiej.
5
[#11] Re: Hans Kloss
a jest w planach na standardową Ami ?
[#12] Re: Hans Kloss

@slawekwozniak, post #11

A z ciekawości na standardowej Ami jest już SDL2?
1
[#13] Re: Hans Kloss
Dziwne, bo u mnie NIE działa
MorphOS 3.19 na PB A1138, SDL2 zaktualizowany a Hans przy uruchamianiu na to:

Exception: SDL2::RendererScope::RendererScope(const SDL2::WindowScope&, const AJ23::Size&) SDL_CreateRenderer(..) failed, error: Couldn't find matching render driver
[#14] Re: Hans Kloss

@slawekwozniak, post #11

Na ten moment nie mamy takich planów. Choć grafika w zamyśle powstała z takimi ograniczeniami aby łatwo było ją przenieść na Amigę klasyczną.
2
[#15] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #13

Nikt nie wie o co może chodzić?
Nosz kurde, OpenLara działa, a Kloss się buntuje

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 06:42:30 przez Jacques
[#16] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #15

Wygląda na to, że coś Ci się pokiełbasiło w systemie.
Mówisz, że SDL2 masz zainstalowane najnowsze? Przypominam, że PowerSDL, SDL2 i SDL3 to osobne biblioteki i jedna nie zastępuje drugiej.
[#17] Re: Hans Kloss

@recedent, post #16

Tak, instalowałem właśnie tę wersję SDL2 (2.32, bo o najnowszą krzyczał Kloss), zrobiłem dla pewności reset, no ale teraz jest dokładnie tak jak wkleiłem, hmm.
[#18] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #17

A TinyGL masz którą wersję?
[#19] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #13

Ale Hans Kloss w ogóle nie startuje, czy dopiero jak dasz start masz ten problem?
[#20] Re: Hans Kloss

@Rafael/ARMO, post #19

Uruchamiam z ikonki, po czym pojawia się okienko z tym problemem, gra nie startuje.
[#21] Re: Hans Kloss

@recedent, post #18

Bedę mógł sprawdzić dopiero popołudniu.
[#22] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #20

OpenLara korzysta z OpenGL z SDL2. Hans korzysta z SDL2 Renderer (ma takie opcje: SDL_RENDERER_ACCELERATED | SDL_RENDERER_TARGETTEXTURE). Zatem może brakuje akceleracji 2D, więc rzeczywiście może być kwestia sterowników w MOS. Niemniej są tu chyba osoby z A1138, chyba nawet MDW, a u niego Hans działa.
[#23] Re: Hans Kloss

@Rafael/ARMO, post #22

No, tam nie ma cudów, tylko zwykły Radeon 9700M.
Niemniej jednak MDW używa raczej "stabilnej" wersji sterowników (dołączonej z systemem), podczas gdy inni użytkownicy mogli instalować u siebie "bety" od BigFoota.
[#24] Re: Hans Kloss

@Rafael/ARMO, post #22

Niemniej są tu chyba osoby z A1138, chyba nawet MDW, a u niego Hans działa.

Tak, na A1138 uruchamia się i działa bez problemu.
1
[#25] Re: Hans Kloss

@recedent, post #23

Mam zainstalowane wszystkie bety TinyGL. Złamałem się i je instaluję, bo właściwie wszystko co się teraz pojawia na MOSa wymaga tych wersji beta. Nie powiem żeby mi się taki stan podobał, ale wiem, że to tylko okres przejściowy i zaraz wszystko wróci do typowego MOSowego porządku.
[#26] Re: Hans Kloss

@MDW, post #25

Czyli spróbować tylko tę wersję?
https://www.morphos-storage.net/?id=2227357

Czy wszystkie update-y chronologicznie?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 11:36:07 przez Jacques
[#27] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #26

Ja z biegiem czasu instalowałem wszystkie po kolei, ale na pewno tak nie trzeba. Wystarczy ostatnia. Bardzo dużo nowych rzeczy zacznie działać.
[#28] Re: Hans Kloss

@MDW, post #10

No całkiem zacnie się ten Hans Kloss prezentuje - fajna platformówka. Piszę na podstawie filmu z MorphOSa.

Zapomniałem, że u kolegi, który miał Atari widziałem, oprócz Robbo, też Montezuma Revenge, ale nie grałem wiele, bo ta gra jest dosyć trudna. Widziałem też grę Druid.

Sam w domu miałem Commodore 64 (mam dziś zakupiony działający egzemplarz). Mam też małe Atari ze stacją dyskietek, również działąjące, które "odratowałem" swego czasu od kolegi brata.

Kupiłem też kilka lat temu Robbo Konstruktor, ale stacja dyskietek, którą mam, wymaga ręcznego przyciskania głowicy, więc od dawna nie używam, bo mało wygodne (mógłbym nabyć nową stację).

Do Commodore 64 mam też (oprócz stacji) nowego kaseciaka, ale nie wiem czy on działa też z Atari (do którego i tak nie mam kaset).

Na Commodore 64 grałem bardzo dużo w podstawówce. Jedną z ciekawszych dla mnie gier było "Golden Talisman", ze smokiem w jednej z komnat. I oczywiście mnóstwo innych.

Brawo dla Rafała i ekipy za przygotowanie tej ulubionej jak mniemam platformówki z Atari.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 15:12:26 przez Hexmage960
[#29] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #26

OK, po zainstalowaniu update'u TinyGL już się uruchamia, dzięki Panowie

Ale wiecie co... Hans naprawdę powinien otrzymać oczy
[#30] Re: Hans Kloss

@Jacques, post #29

Dziś jest Twój szczęśliwy dzień!

Pobierz ten obrazek:

a następnie podmień go jako plik title.screen.png w katalogu assets/gfx/

Pamiętaj, że nie możesz zostawić starego pliku pod zmienioną nazwą, bo gra będzie się o to pluć.
et voila!
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem